Home » Blog » Wat is een Utility Token? Alles wat je moet weten over Utility Token

Wat is een Utility Token? Alles wat je moet weten over Utility Token

utility-token

Er zijn verschillende soorten cryptomunten en tokens. Deze munten en tokens hebben zo allemaal hun eigen eigenschappen. De bekendste tokens zijn de security tokens en utility tokens. We leggen je in dit artikel uit wat een utility token is. Natuurlijk doen we dit aan de hand van verschillende voorbeelden, om het zo simpel mogelijk te maken.

Het verschil tussen een cryptomunt en token

Het is belangrijk om te begrijpen wat het verschil is tussen cryptomunten en tokens, voordat je kunt begrijpen wat een utility token is. Veel mensen denken namelijk dat er geen verschil tussen cryptomunten en tokens is. Dat is echter niet het geval. Er is namelijk een degelijk groot verschil tussen cryptomunten en tokens. Het verschil tussen soorten tokens is daarentegen een stuk moeilijker te begrijpen.

Een cryptocoin is een betaalmiddel, dat je kunt verkopen, kopen of verhandelen. Er zit in principe niks achter de cryptomunt. Het is een stukje code, waarvan de waarde is gebaseerd op de vraag en aanbod. Met een cryptomunt kun je betalen. Zo kun je de cryptomunt naar verschillende mensen versturen wanneer je een product of dienst wil afnemen. Het is ook mogelijk om de cryptomunt te bewaren in je wallet, totdat deze in waarde is gestegen. Voor de rest heeft een cryptomunt maar weinig tot geen functies. In ieder geval geen functies die verder gaan dan het gebruik als betaalmiddel. Hier zit dan ook het grootste verschil tussen een cryptomunt en token.

Tokens hebben daarentegen een veel bredere functie. Een token kan namelijk een bepaalde waarde vertegenwoordigen. Een waarde die daadwerkelijk ergens op gebaseerd is. Zo kan de waarde van een token worden gebaseerd op een fysiek product. Het is mogelijk om activa te tokenizen. Dan wordt de waarde van activa omgezet in tokens. Een token vertegenwoordigt dan een bepaalde waarde van het activa.

Maar ook kan een token gebaseerd zijn op stemrecht. In Delegated Proof of Stake en Proof of Vote worden tokens namelijk gebruikt als stemrecht. Deelnemers van de blockchain kunnen dan met hun token stemmen op een node die volgens hen geschikt is om transacties te verwerken en valideren.

Wanneer het om stemrecht of het tokenizen van activa gaat, spreken we over security tokens. Verder in dit artikel leggen we het verschil tussen utility tokens en security tokens uit.

Wat is een Utility token?

We kunnen een utility token zien als een soort uitwisselingsmedium dat bepaalde functionaliteiten bevat waarmee het zich onderscheidt van andere tokens. Een utility token kan als een product of dienst gebruikt worden. Het is eigenlijk een soort van waardebon. Iemand betaalt ergens van tevoren voor, en kan vervolgens zijn utility token gebruiken om van een product of dienst gebruik te maken.

Utility tokens kunnen ook gebruikt worden om te crowdfunden. We noemen dit in de cryptowereld ook wel een Initial Coin Offering, beter bekend als ICO. Hier kunnen mensen investeren in een nieuw cryptoproject, waar geld voor nodig is. Investeerders kunnen utility tokens kopen. Het geld wordt vervolgens gebruik om het project van de grond te krijgen.

Het is mogelijk om utility tokens te kopen of verkopen op crypto exchanges. Dat is dus hetzelfde als bij cryptomunten het geval is. De prijs van utility token wordt ook bepaald door de vraag en aanbod naar het token.

Utility token voorbeeld

Laten we het even allemaal wat makkelijker maken door gebruik te maken van een voorbeeld. Je zult dan veel beter wat een utility token is, hoe het werkt en waar het voor gebruikt kan worden.

Stel dat een bedrijf genaamd XYZ een nieuwe blockchain van de grond wil krijgen. Deze blockchain moet ervoor zorgen dat verzekeringen voortaan op de blockchain kunnen worden opgeslagen. Erg vooruitstrevend dus. Maar om deze blockchain te ontwikkelen, is er wel geld nodig. Het bedrijf start een crowdfunding door een ICO op te starten.

Bedrijf XYZ gaat er vervolgens alles aan doen om investeerders te zoeken. Deze investeerders kunnen een utility token kopen voor 5 euro per stuk. Wanneer het project slaagt, kunnen investeerders de tokens inruilen voor cryptomunten die op de blockchain zullen draaien. Wanneer iemand genoeg vertrouwen heeft in het slagen van het project, kan hij besluiten een utility token aan te schaffen. Wanneer je 100 utility tokens aanschaft, betaal je hier 500 euro voor. Als alle tokens zijn verkocht, of de eindtijd is verstreken, kan het bedrijf starten met het project. Ondertussen kunnen de utility tokens wel al op crypto exchanges verhandeld worden. Wanneer er veel vraag is naar de tokens, zou het kunnen zijn dat mensen de tokens al verkopen voor 10 euro per stuk. Je kunt dan dus al winst maken met deze tokens.

Op het moment dat de blockchain klaar is en de cryptovaluta te koop is, kunnen bezitters van de utility tokens hun tokens inruilen voor cryptomunten die van dezelfde blockchain zijn. De utility tokens hebben al die tijd dus een product vertegenwoordigt: de cryptomunt van de blockchain die zojuist is ontwikkeld.

Het verschil tussen utility tokens en security tokens

Het grootste verschil tussen utility tokens en security tokens is dat security tokens effecten vertegenwoordigen. Dit kunnen bijvoorbeeld aandelen of obligaties zijn. Maar ook activa. We gaven al eerder aan dat activa getokenized kan worden. De waarde van het activa wordt dan omgezet in tokens, waarna deze verkocht kunnen worden. Bezitters van security tokens kunnen deze tokens verkopen, waarna de eigenaar van het token recht heeft op de waarde van het token.

Security tokens worden in Nederland gereguleerd door een landelijke toezichthouder. Deze toezichthouder heet de AFM.

Een utility token bevat daarentegen geen vastgestelde, officiële waarde. Het is niet mogelijk om activa om te zetten in een utility token. Een utility token kan slechts een product of dienst vertegenwoordigen. Een cryptomunt bijvoorbeeld.

De overeenkomst tussen deze twee tokens zorgt ervoor dat veel mensen niet goed weten wat het verschil tussen deze twee tokens is. De overeenkomsten liggen namelijk erg dicht bij elkaar. Het is daarentegen een stuk makkelijker om het verschil tussen cryptomunten en tokens te begrijpen.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven