Home » Blog » Wat is Near Protocol? Uitleg en NEAR koers en verwachtingen en alles wat je moet weten over NEAR

Wat is Near Protocol? Uitleg en NEAR koers en verwachtingen en alles wat je moet weten over NEAR

near-protocol

Schaalbaarheidsproblemen hebben blockchains zoals Bitcoin en Ethereum altijd geplaagd. In 2017 werd een enkele Ethereum dApp, CryptoKitties, een digitaal verzamelspel ontwikkeld door Dapper Labs, zo populair dat de app het netwerk verstopte en bijna alle transactieverwerking vertraagde. Deze eerste en tweede generatie blockchains zijn niet erg schaalbaar omdat elke node elke transactie moet verwerken.

Er bestaan veel oplossingen om de blockchain zeer schaalbaar te maken. Een daarvan is partitionering, een techniek die in de NEAR-protocollen met succes is toegepast om de grote doorvoer van transacties te verwerken.

We leggen je in dit artikel uit wat Near Protocol is, hoe het werkt en welk voordeel het oplevert voor alle mensen die actief zijn in de cryptowereld. Natuurlijk vertellen we je ook waar je het NEAR-token kunt kopen, hoe je deze bewaart en wat de verwachte waarde van het token is. Maar voordat we beginnen bekijk eens deze video van Near protocol zelf.

Wat is Near Protocol (NEAR)?

NEAR is een gedecentraliseerd ontwikkelplatform dat is ontworpen om de ideale omgeving voor gedecentraliseerde applicaties (dApps) te bieden door enkele beperkingen van concurrerende systemen te overwinnen, zoals lage doorvoer, trage snelheden en slechte cross-compatibiliteit.

Het draait boven op het NEAR-protocol, wat een ontwikkelaar-vriendelijke proof-of-stake (POS) blockchain-tool is die een aantal innovaties bevat om de schaalbaarheid te vergroten en de kosten voor ontwikkelaars en eindgebruikers te verlagen. De innovaties omvatten een unieke visie op sharding en een krachtig nieuw consensusmechanisme genaamd “Doomslug”.

Het wordt gebouwd door het NEAR Collective. Dit is een wereldwijde gemeenschap van onderzoekers, ontwikkelaars en denkers, die de oorspronkelijke NEAR-protocolcode schreven en het project blijven steunen door bugfixes en updates uit te brengen, en het omringende Near Protocol ecosysteem te ontwikkelen. Aangezien de NEAR-code open source is, kan iedereen zich aansluiten bij de collectie en bijdragen aan de ontwikkeling ervan.

Hoe werkt het Near Protocol?

Net als Ethereum, Cardanainsi en TRON kan Near Protocol worden omschreven als een “basislaag”-blockchain, wat betekent dat het de basis vormt waarop andere toepassingen worden gebouwd en ingezet.

Near Protocol gebruikt een technologie die bekend staat als Nightshade om zijn enorme verwerkingscapaciteit te bereiken. De schaalbare oplossing ziet individuele sets van validators transacties parallel verwerken over meerdere gefragmenteerde ketens om de totale transactie draagkracht van de blockchain te verbeteren. 

Deze oplossing verschilt enigszins van het partitioneringssysteem dat door andere blockchains wordt gebruikt, in die zin dat elk fragment een fractie van het volgende blok oplevert, een “chunk” genoemd. Deze worden verwerkt en onveranderlijk opgeslagen op de NEAR-blockchain om de transacties die erin vervat zijn af te ronden.

Doomslug

Near Protocol introduceert een nieuw consensus mechanisme, bekend als Doomslug, om de efficiëntie te verbeteren en er tegelijkertijd voor te zorgen dat blokken binnen enkele seconden hun definitieve vorm bereiken door validators om de beurt blokken te laten produceren in plaats van direct te concurreren op basis van hun inzet.

Het is ontworpen om dingen eenvoudig te maken voor ontwikkelaars, terwijl het hen een krachtige toolkit geeft om de volgende generatie applicaties mee te bouwen. Aangezien Near Protocol gebruik maakt van een contract gebaseerd accountmodel, kunnen ontwikkelaars geavanceerde toepassingen creëren die namens gebruikers transacties kunnen ondertekenen, zodat zij overeenkomsten kunnen uitvoeren zonder dat de gebruiker fysiek aanwezig hoeft te zijn om de actie te bevestigen.

Sharding Nightshade

Volgens het technische overzicht van NightShade is de reden voor de lage verwerkingscapaciteit van de vroege blockchain dat elk knooppunt in het netwerk elke transactie moet verwerken. Er zijn veel oplossingen voorgesteld om het throughputprobleem op protocolniveau op te lossen.

De eerste bestaat erin alle rekenwerk te delegeren aan een kleine groep krachtige knooppunten, en die met elk knooppunt in het netwerk slechts een deel van de totale hoeveelheid werk te laten doen, zoals gebruikt door Solana en Algorand. Maar de doorvoer is nog steeds beperkt door wat een enkele machine aankan.

Een andere aanpak heet sharding, waarbij het werk wordt verdeeld over alle deelnemende nodes. Bij sharding worden in plaats van één blockchain, meerdere blockchains, shards genaamd, gebruikt. Elke partitie heeft zijn eigen set valideringen.

Maar Near Protocol maakt gebruik van een uniek partitioneringsontwerp genaamd Nightshade, waarbij het team het systeem modelleerde als een enkele blockchain.

Thresholded Proof of Stake (TPoS)

Het Near Protocol gebruikt een nieuw consensusmechanisme genaamd TPoS (Thresholded Proof-of-Stake) om ervoor te zorgen dat transacties correct worden gevalideerd. Volgens Near Protocol maakt TPoS het voor een adversair moeilijk en duur om het netwerk aan te vallen en valse informatie te valideren.

Volgens Stakin, een infrastructuurbeheerder voor Proof-of-Stake (PoS) publieke blockchains, is het idee achter TPoS-systemen dat “Een vooraf bepaalde manier om een groot aantal deelnemers te creëren door het netwerk in stand te houden, de decentralisatie en veiligheid zal vergroten en een eerlijk systeem voor de verdeling van beloningen zal creëren.”

Deelnemers aan het netwerk, in het geval van NEAR-whitnesses genoemd, zetten tokens in om blokken te produceren en te verifiëren, en in ruil daarvoor ontvangen zij blokbeloningen. In tegenstelling tot andere PoS-platforms waar validators alleen worden beloond met een deel van de transactiekosten, verdienen zij op NEAR-beloningen uit de inflatie van de tokenvoorraad, transactiekosten en opslagkosten.

Alle validators moeten een bepaald bedrag inzetten op een eigen token, NEAR genaamd, dat een garantie vormt tegen hun oneerlijk gedrag. Het Near Protocol selecteert automatisch de beste validatoren met een veiling aan het eind van elke periode. De duur van elke NEAR-epoch is ongeveer 12 uur.

Door middel van een complex veilingproces selecteert Near Protocol automatisch de nodes met de hoogste inzet, waardoor zij in aanmerking komen om nieuwe blokken te genereren en beloningen te verdienen. Als het ingezette bedrag te klein is, zal de validator geen valideringszetel ontvangen en functioneren als een normale node, wachtend op het volgende mogelijke moment. Validators kunnen hun beloning ook verhogen door delegatie aan te vragen.

Wat is er zo speciaal aan Near Protocol?

Near Protocol is ontworpen om een volgende generatie platform voor dapps te zijn. Om dit te bereiken worden enkele van de oudste problemen op het gebied van blockchain aangepakt, en ook enkele die pas relatief recent zijn opgedoken.

Ten eerste is Near Protocol ongelooflijk snel. Het kan ongeveer 100.000 transacties per seconde (tps) verwerken en dankzij een bloksnelheid van één seconde is de transactie bijna onmiddellijk voltooid. Volgens Near Protocol maakt zijn technologie het mogelijk transactiekosten te realiseren die 1 10.000 keer lager zijn dan die op Ethereum, waardoor ze in wezen verwaarloosbaar zijn.

Hoewel de technische voordelen aantoonbaar het belangrijkste verkoopargument zijn, is Near Protocol ook bedoeld om toegankelijk te zijn voor mensen met weinig of geen kennis van blockchain door middel van wat bekend staat als “integratie met gezond verstand”. Dit betekent dat gewone gebruikers toegang zullen kunnen krijgen tot dapps die bovenop NEAR zijn gebouwd met een soortgelijke registratiestroom waar ze al ervaring mee hebben. Dit zou ontwikkelaars kunnen helpen een breder publiek te bereiken, terwijl het de frictie vermindert voor degenen die al gewend zijn dapps te gebruiken.

Near Protocol voorziet ontwikkelaars van een reeks modulaire componenten waarmee zij hun ontwikkeling kunnen versnellen en hun projecten snel kunnen lanceren. Deze omvatten voorbeeldimplementaties van niet-fungibele tokens (NFT’s), taps, tokencontracten, smart contracts, enz. De volledige reeks voorbeelden en hun code zijn te vinden op de officiële PRES site op de Github repo.

Wat is het NEAR-token?

Net als de overgrote meerderheid van de blockchains, heeft Near Protocol ook zijn eigen utility token, toepasselijk genaamd “NEAR”. Dit is het token dat wordt gebruikt om nodes op het NEAR-netwerk te stimuleren en wordt ook gebruikt om transacties en de vele NEAR smart contracts aan te drijven.

Als een door de gemeenschap beheerd platform, kunnen NEAR-token houders deelnemen aan het blockchain bestuur van het NEAR-platform, of ze kunnen een validator namens hen laten stemmen.

Op het bestuursforum vinden momenteel besprekingen plaats over de ontwikkeling en het op de markt brengen van NEAR-producten en het omringende NEAR-ecosysteem. Gebruikers kunnen ook suggesties indienen bij de NEAR Enhancement Proposals (NEP) repository op Github.

Waar kan ik het NEAR-token kopen?

Op dit moment is het niet mogelijk om NEAR direct in euro’s te kopen. Je kunt daarom het beste naar een crypto exchange gaan die NEAR aanbiedt op hun website. Gelukkig zijn er veel verschillende exchanges die deze munt aanbieden, aangezien het een populaire cryptovaluta is. Dat betekent ook dat de liquiditeit op de meeste platformen hoog genoeg is om deze munten voor de beste prijs te kopen en verkopen.

Wij raden je aan om gebruik te maken van Binance of Bitvavo, omdat deze exchanges veilig zijn en deze munten voor de beste prijs kunnen aanbieden. Dit komt doordat er een hoge liquiditeit op deze platformen plaatsvindt. Daarbij is er in het verleden nog geen grote hack geweest, waardoor je ervan uit kunt gaan dat het veilig is om hier jouw munten te kopen.

Natuurlijk zijn er ook genoeg andere exchanges die NEAR aanbieden, zoals gedecentraliseerde exchanges als Uniswap en Sushiswap. Echter is de kans dat het aankopen van deze munten hier fout gaat vele malen groter. Dit komt doordat je meer stappen moet doorlopen om de munten in je bezit te krijgen. Het is dus niet aan te raden voor beginners om gebruik te maken van dit soort exchanges.

Hoe kan ik NEAR opslaan?

Om je cryptovaluta op te slaan, zijn er verschillende manieren, waaronder de papieren wallet. Dit is echter geen veilige manier om je cryptomunten in op te slaan. Gelukkig kun je jouw NEAR opslaan in een fysieke crypto wallet, ook wel een hardware of cold wallet genoemd. 

Deze opslagmethode is bijzonder veilig, omdat het je behoedt voor internethacks. Van de fysieke wallets die de NEAR-token kunnen bevatten, zijn er de Nano S of X ledger en de Trezor. 

Als laatste is het ook mogelijk om je NEAR-token op te slaan in de hot wallet van de crypto exchange die je gebruikt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de wallet van Binance of Bitvavo. Echter is deze manier minder veilig dan een cold wallet. Daarom raden de meeste experts ook aan om een hardware wallet te gebruiken in plaats van een hot wallet. Zo weet je zeker dat jouw cryptomunten niet gestolen worden door hackers. En dat is toch wel een ontzettend fijn gevoel om te weten.

De koers van NEAR

Voordat je NEAR-tokens gaat kopen, wil je natuurlijk wel de koers weten. Zo kun je bepalen of de tokens voor een goedkope of te hoge prijs worden aangeboden. Je wilt immers zo veel mogelijk winst maken op je investering, en daarom kun je NEAR het beste voor een zo goedkoop mogelijke prijs kopen.

Vaak kun je de koers van NEAR ook zien op de crypto exchange die je gebruikt om de tokens te kopen. Om het nog makkelijker te maken, geven we je hier een link naar de huidige koers van NEAR:

De roadmap van Near Protocol

Eerder bracht Near Protocol zijn langverwachte Ethereum-naar-NEAR brug uit, bekend als de Rainbow Bridge. Hiermee kunnen gebruikers hun Ethereum Tokens ERC-20 koppelen aan NEAR voor gebruik in het NEAR dapp ecosysteem. Dit is een belangrijke stap in de richting van de plannen van Near Protocol om het platform zo toegankelijk mogelijk te maken.

Voor de volgende stap werkt Near Protocol momenteel aan de implementatie van ondersteuning voor de Ethereum Virtual Machine (EVM), de softwarestack die door Ethereum wordt gebruikt om gedecentraliseerde toepassingen te draaien. Eenmaal voltooid, zullen ontwikkelaars hun Ethereum dapps kunnen herinstalleren naar NEAR met weinig tot geen aanpassingen nodig, waardoor een belangrijke barrière voor het lanceren van de cross-chain wordt weggenomen.

Conclusie

Laten we nog even kort samenvatten wat Near Protocol is, zodat je het zonder problemen zult onthouden. Near Protocol is een contract-enabled smart blockchain die zijn kernnetwerk in 2020 heeft gelanceerd. Het heeft een unieke schalingsoplossing die bekend staat als Nightshade en een krachtige consensus-engine die Doomslug heet.

Blockchains die kunnen werken met smart contracts is niets nieuws. Ze bestaan al sinds 2015 met de lancering van de Ethereum-blockchain, en er zijn nu meer dan tig soortgelijke platforms in bedrijf.

Maar ondanks de groeiende vraag naar gedecentraliseerde applicaties (dapp’s) en de ontwikkeling van steeds uitgebreidere en krachtigere dapp’s, zijn er nog steeds een aantal belangrijke knelpunten die de adoptie ervan beperken.

 

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven