Home » Blog » De ERC1155 token, wat moet je er precies over weten?

De ERC1155 token, wat moet je er precies over weten?

Voor de ERC1155-token geldt dat ze een tokenstandaard is welke binnen het netwerk van Ethereum wordt gebruikt. Ze combineert het principe van fungible-tokens samen met deze van non-fungible tokens. Het kan hierbij niet alleen gaan om cryptocurrencies, maar ook om bijvoorbeeld digitaal real-estate evenals om in-game assets. Meer concreet kan er worden gesteld dat de ERC1155-token zowel kan bestaan uit cryptovaluta’s als uit NFT’s.

Belangrijk wat dit betreft is om op te merken dat een ERC1155 wel kan veranderen. Voor een ERC721-token, de zogenaamde NFT-token geldt uiteraard dat ze niet kan worden aangepast. Het is bijgevolg dan ook niet mogelijk om bijvoorbeeld de achtergrond aan te passen of je digitale kunst bij te werken. Voor een ERC1155-token geldt dat er wel aanpassingen aan kunnen gebeuren. Deze wijziging is zichtbaar voor het volledige netwerk. Dit is nodig omdat alleen op die manier het transparante karakter van de blockchain gewaarborgd kan worden.

Combinatie van verschillende tokens

Voor de ERC1155-token geldt dus in de praktijk eigenlijk dat ze verschillende type tokens combineert. Het kan hierbij dan gaan om zowel een fungible als een non-fungible als een semi-fungible token. In principe zouden we dus kunnen stellen dat deze token vergelijkbaar is met zowel de ERC20 als ERC721 exemplaren, maar dat ze net dat tikkeltje meer is.

In principe moet je ze dan ook vooral bestempelen als een overkoepelende map die zich op je computer bevindt waarin aldus ook verschillende bestanden deel van uitmaken. Deze overkoepelende map is dan eigenlijk de ERC1155-token. Voor de bestanden die deel uitmaken van de map geldt dan dat ze zowel ERC20 als ERC721 exemplaren kunnen zijn.

Wat zijn de kenmerken van een ERC1155-token?

Voor elke tokenstandaard geldt dat ze in de praktijk beschikt over verschillende eigenschappen die ze haar unieke karakter geeft. De ERC1155-token vormt hierop geen uitzondering. Voor deze kenmerken geldt dat ze ervoor zorgen dat er steeds meer toepassingen voor ontstaan. Dit niet alleen binnen de cryptomarkt, maar ook in de fysieke wereld. Ben jij ook benieuwd wat nu precies de kenmerkende eigenschappen van dit type token precies zijn? Je ontdekt ze hieronder.

1.) Verzending in “batches”

Het is mogelijk om verschillende digitale assets met behulp van één enkele transactie te versturen. Alle bestanden worden in dit geval als het ware ondergebracht onder de ERC1155-tokenstandaard. Dit klinkt misschien complex, maar dat is het eigenlijk helemaal niet. Je kan het eigenlijk een beetje vergelijken met het gebruik van de zogenaamde zipfiles. Ook hiermee was het mogelijk om verschillende bestanden als het ware te bundelen waarna ze vervolgens als één enkele file werden verzonden. Deze manier van werken zorgt er in de praktijk onder meer voor dat je bijvoorbeeld op het dure netwerk van Ethereum over de mogelijkheid beschikt om te besparen op de gasfees.

2.) Het batchen van de balans

Voor investeerders geldt dat ze in de praktijk doorgaans gebruikmaken van een tracker zoals bijvoorbeeld FTX (voorheen bekend onder de naam Blockfolio). Het gebruik van een dergelijke tracker zorgt ervoor dat je niet telkens per investering individueel moet gaan bekijken hoe je balans eruit ziet om vervolgens zelf de som te moeten maken. Het batchen van de fungible, semi-fungible en non-fungible tokens is mogelijk onder één enkele noemer. Zo wordt in één oogopslag de balans van je volledige batch duidelijk. Ben je bijvoorbeeld eigenaar van een kostbare NFT? Heb je echter ook verschillende investeringen gedaan in je portfolio? Dan wordt het op deze manier mogelijk gemaakt om het geheel van alle investeringen of assets in één overzicht te gieten.

3.) Goedkeuring in batches

Voor elke transactie die wordt uitgevoerd op de blockchain geldt uiteraard dat ze moet gecontroleerd evenals gevalideerd worden. Dat is typerend voor het gedecentraliseerde karakter waar blockchaintechnologie over beschikt. Het batchen van de digitale assets zorgt ervoor dat ze allemaal in één keer goedgekeurd kunnen worden. Van belang om rekening mee te houden is wel dat hierbij het alles-of-niets principe van toepassing is. Met andere woorden, ofwel wordt de volledige batch goedgekeurd ofwel wordt ze in haar totaliteit afgekeurd. Het is dus niet mogelijk om deze werkwijze toe te passen op basis van individuele assets.

Welke praktijkvoorbeelden zouden toegepast kunnen worden als ERC1155-token?

Doorheen deze pagina is het karakter van de ERC1155-token ongetwijfeld wel duidelijk geworden. Laat ons om af te ronden nog even een praktijkvoorbeeld geven van hoe een dergelijke token zou kunnen worden benut. Zo wordt ook direct het verschil duidelijk met de ERC721-token. Voor deze laatste geldt zoals eerder reeds aangegeven dat ze niet kan worden aangepast. Daardoor zou ze bijvoorbeeld dienst kunnen doen als token voor een geboortecertificaat. De inhoud van dit certificaat zal namelijk op geen enkel moment veranderd moeten worden.

Voor een ERC1155-token geldt op haar beurt dan weer dat ze niet toegepast zou kunnen worden voor het geboortecertificaat. Mocht dat wel gebeuren zou dat er immers voor zorgen dat de gegevens op of in het certificaat veranderbaar zouden worden. Wel zou ze bijvoorbeeld toegepast kunnen worden voor een medisch dossier. Dit uiteraard omdat de inhoud van een dergelijk dossier wel aangepast of aangevuld moet kunnen worden.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven