Home » Blog » Secret Network, wat is dat? Uitleg, koers, verwachtingen en alles wat je moet weten over SCRT

Secret Network, wat is dat? Uitleg, koers, verwachtingen en alles wat je moet weten over SCRT

Secret Network

De blockchain staat onder andere bekend voor zijn transparantie en openheid. Dat is heel goed en je kunt bijvoorbeeld corruptie ermee bestrijden. Voor sommige mensen heeft deze transparantie echter ook nadelen. Ze willen bijvoorbeeld niet hun financiële informatie met de rest van de wereld delen. Zeker in de onlinewereld is privacy toch iets waar veel mensen behoefte aan hebben en prijs op stellen. In het dagelijkse leven ga je namelijk ook niet rondstrooien met je bankdetails. Het Secret Network wil mensen het beste van twee werelden geven. Aan de ene kant de sterke veiligheid van de blockchain technologie. Aan de andere kant opties voor de transparantie, zodat je gegevens privé blijven. Dit gaan ze doen met smart contracts die de privacy beschermen.

Je hebt het vast al door, in deze blog ga ik het over het Secret Network hebben en het SCRT-token. Ik ga je uitleggen wat het Secret Network precies is en hoe het werkt. Ik ga ook een kijkje nemen achter de schermen bij het team van dit project. Ik neem ook de  SCRT-koers onder de loep en vertel je waar je het SCRT-token kunt kopen.

Let op: hou er rekening mee dat de onderstaande tekst over ‘Secret Network (SCRT)’ evenals de toelichting hierop op geen enkele manier als advies opgevat mag worden. De keuze voor óf en op welke manier je (crypto) wilt traden en welke keuzes je maakt qua belegging ligt bij jou en bij jou alleen. Wij zijn geen financieel adviseurs.

Hier kun je eerst een video bekijken die laat zien wat Secret Network is.

Wat is Secret Network?

Secret Network is de eerste blockchain met smart contracts die de privacy beschermen. Er zijn veel verschillende blockchain die smart contracts ondersteunen en de Ethereum blockchain is misschien wel de bekendste. Dit zijn allemaal publieke blockchains, wat betekent dat er allerhande soorten van informatie over gebruikers erop terug te vinden is. Dus ook de informatie die in smart contracts op deze blockchains gebruikt wordt. Het Secret Network wil dit verbeteren door traditionele smart contracts te ondersteunen met cryptische of versleutelde inputs en outputs met een gecodeerde status voor smart contracts. Ze willen privacy aanbieden voor gegevens en gevoelige informatie die op de blockchain opgeslagen is.

Bij de komst van Web3 is privacy van groot belang voor de veiligheid en acceptatie van Web3. Dit is zeker ook van belang voor DeFiNFTs en voor nog veel meer blockchain toepassingen. Het Secret Network wil daar een nieuwe en unieke privacy-functionaliteit aan toevoegen en ziet zichzelf als fundamenteel onderdeel voor het succes van de volgende generatie van Web3 applicaties. Door versleutelde smart contracts willen ze een volledige gegevens privacy toevoegen.

Privacy in de blockchain is van belang, zeker als er al overheden zijn die schijnbaar software en tools ontwikkeld hebben om cryptocurrencies te traceren. Daar zit natuurlijk niemand op te wachten. Nou ja, behalve de overheden dan. De blockchain technologie en vooral ook DeFi zijn klaar om de verschillende traditionele industrieën die met gevoelige gegevens werken te ontregelen. Dit gebeurt op manieren die nog nooit eerder bekend waren. Het financiële landschap wordt op zijn kop gezet door de mogelijkheid om digitale betalingen af te wikkelen zonder inmenging van tussenpersonen of een gecentraliseerde autoriteit.

De oprichter van Secret Network, Tor Bair, noemt dit ‘programmeerbare privacy’. Dit gaat een stuk verder dan de transactionele privacy die munten zoals Monero of Zcash bieden.

Wat is Enigma?

Secret Network is in 2017 gestart onder de naam Enigma en dit project haalde toen meteen $45 miljoen op tijdens een ICO. Ze kregen het echter aan de stok met de United States Securities and Exchange Commission of de SEC. In 2020 volgde toen een schikking met de SEC. De gemeenschap van Enigma ging echter door met hun visie en zo kwam het Secret Network er. Alle houders van het ERC20 Enigma (ENG) token konden deze tokens inruilen 1:1 voor het SCRT-token. Enigma is nog steeds betrokken bij het Secret Network project als een belangrijke adviseur.

Hoe werkt Secret Network?

Secret Network is gebouwd als een gedecentraliseerd netwerk van computers (secret nodes) die gebruik van een trusted execution environment (TEE) of in het Nederlands, een vertrouwde uitvoeringsomgeving. Je kunt het vergelijken met de TEE-processor van een smartphone die gevoelige gegevens zoals een vingerafdruk of gezichtsherkenning gebruikt, maar bij Secret Network is het een node.

Het is een layer 1 blockchain met zijn eigen proof of stake (PoS) consensus mechanisme en on-chain beheer dat bovenop het Cosmos/Tendermint framework gebouwd is. Secret Network is gebaseerd op een netwerk van gedistribueerde nodes die de berekeningen van de smart contracts uitvoeren. De smart contracts worden dan secret contracts genoemd. Ze zijn zo ontworpen om de standaard en privacygegevens te beschermen. Het is in Rust geschreven, een programmeertaal, waarbij de secret contracts het voor Apps mogelijk maken om cryptische gegevens te gebruiken zonder ze ooit prijs te geven. Dit geld ook voor de nodes die de berekeningen uitvoeren, en die kennen de inhoud van de secret contracts ook niet. Dit betekent dat je de volledige controle hebt over wat gedeeld wordt en met wie. Je kunt echter wel een ‘kijk sleutel’ aanmaken waarmee je iemand anders de mogelijkheid geeft om de informatie te bekijken.

Secret Network is een hele snelle blockchain met bloktijden van rond de zes secondes. Per seconde kan het netwerk duizenden transacties verwerken. Eind 2021 zijn er 46 actieve validators met een vijftigtal gedelegeerden. Als je crypto delegeert, betekent dit dat je een bepaalde hoeveelheid crypto staakt in het PoS mechanisme. Je blijft de eigenaar van de crypto en je krijgt ook een aandeel van de beloning die een validator krijgt.

Deze korte video legt ook nog eens uit hoe Secret Network werkt.

Wat is het Secret Network ecosysteem?

Er zijn verschillende projecten opgezet binnen het Secret ecosysteem, met allerlei verschillende toepassingen. Hoogste tijd om er een paar te bekijken.

Wat is SecretSwap?

SecretSwap is een cross-chain DEX of decentralized exchange met privacy. Je kunt er Secret tokens (SCRT) swappen en aan liquidity pools deelnemen in ruil voor LP-tokens (liquidity pool tokens). Je kunt dan LP-tokens staken maar ook het SEFI-token, het token voor het Secret DeFi ecosysteem.

Wat SecretSwap anders maakt dan andere DEX’en is dat het front-running resistent is. Front-running betekent dat je kunt handelen met informatie die publiekelijk niet toegankelijk is. Met deze informatie kun je dus voordelig handelen. Omdat er altijd een vertraging is om een transactie op een blockchain af te handelen, gebruiken miners dit kleine tijdsverschil soms om een trade op te zetten. Op deze manier kunnen ze dan een onfaire winst boeken. Door de privacy-kenmerken van de contracten hebben de front-running bots of miners nu geen voordeel meer over gewone gebruikers.

Hier een hele korte video over SecretSwap

Wat is Secret Bridge?

De Secret Bridge maakt het mogelijk om het Secret Network met andere layer 1 blockchains te verbinden. Een wisselwerking tussen blockchains is belangrijk om elkaar de mogelijkheid te geven om de diverse toepassingen buiten hun eigen ecosysteem te verkennen. Er worden op deze manier ook nieuwe gebruikers naar het ecosysteem gebracht. Deze interoperabiliteit is een kenmerk van het Secret Network en de eerste brug werd op 12 december 2020 met de Ethereum blockchain opgezet. Met deze Secret Ethereum brug was het mogelijk om alle ERC20 tokens met en naar het Secret Network te verbinden.

Er is nu ook een Binance Smart Chain brug. Het BNB-token en alle BEP20 tokens kunnen nu ook naar het Secret Network toe. Met Monero is er ook een brug en er wordt aan verschillende andere bruggen gewerkt. Deze bruggen zullen belangrijk zijn voor Secret Network om een voet tussen de deur te krijgen in de blockchain en crypto wereld.

De Secret brug werkt op de volgende manier. Je vergrendelt bijvoorbeeld ETH en voor dezelfde hoeveelheid mint je aan het secretETH token die aan elkaar verbonden zijn met een 1:1 koers. Nu kan het ETH-token van de Secret privacy gebruikmaken en met het Secret ecosysteem communiceren.

Hieronder is een afbeelding te zien van de webpagina van de Secret Bridge.

Secret Netwerk brug
https://bridge.scrt.network/

Wat zijn Secret NFTs?

Net zoals bij de secret contracts heb je bij een secret NFT ook een kijk sleutel nodig om de inhoud te bekijken van de NFT in kwestie. Deze secret NFTs zijn gebouwd met de SNIP721 protocollen.

Er zijn drie belangrijke aspecten bij deze secret NFTs;

  • Ze verbergen eigendom.
  • Er zijn secret metadata.
  • Ze beheren de toegang tot de inhoud.

Hierdoor blijven eigenaren van deze NFTs anoniem. Ze hebben ook unieke toepassingen waarbij alleen de eigenaar van de NFT de inhoud kan zien, of iemand die ook een kijk sleutel heeft. Zo kun je er dus bijvoorbeeld zonder problemen ‘niet veilig voor werk’ materiaal in opslaan. Laat je fantasie de vrije loop gaan over wat er nog meer mogelijk is met de secret NFTs.

Quentin Tarantino, de bekende filmregisseur van onder andere Pulp Fiction wil bijvoorbeeld zeven NFTs veilen met ongepubliceerde opnames van Pulp Fiction. Dit wil hij doen met secret NFTs. Alleen de eigenaar kan dan de stukjes film op de NFT zien. Dit zou dan moeten gebeuren op Stashh, een secondaire NFT-marktplaats in het Secret Network ecosysteem. Zover ik echter weet, is Tarantino in een gevecht of gesprek verwikkeld met de filmuitgever Miramax over de rechten van Pulp Fiction. Het ziet er naar uit dat het nog wel een tijdje kan duren voordat deze veiling kan plaatsvinden.

Verder zijn er nog een Secret Converter en het Shade Protocol met het SILK-token al actief. Aan het Secret Network Staking project en Secret Auctions (veilingen) wordt nog gewerkt.

Wie zit er in het team achter Secret Network?

Het is even goed zoeken om informatie over het team achter Secret Network te vinden. Op hun LinkedIn pagina is geen informatie over het team te vinden, maar dankzij Google heb ik toch een beetje info op weten te snorren.

  • Guy Zyskind —Oprichter van SCRT Labs, de drijvende kracht achter het Secret Network. Hij heeft aan het bekende MIT (Massachusetts Institute of Technology) gestudeerd, maar heeft daar ook als eerste in 2015 lesgegeven over blockchain en cryptocurrencies.
  • Tor Bair — Oprichter van de Secret Foundation, een belangrijk onderdeel van het Secret Network. Is adviseur bij diverse projecten. Heeft onder andere ook op het MIT gestudeerd.

Wat is het SCRT-token?

Het SCRT-token is een SPIN-20 token en native voor het Secret Network.

Bij de swap van het ENG-token naar het SCRT-token in juni 2020 werden 114 miljoen ENG-tokens (van een totale voorraad van 150 miljoen tokens) omgewisseld voor SCRT-tokens. Deze swap eindigde begin 2021. Er waren toen ongeveer 160 miljoen SCRT-tokens, inclusief de 114 miljoen geswapte tokens.

Het token wordt gebruikt om gas kosten te betalen op het netwerk, om te staken en voor beheer.

In begin december zijn er ruim 190 miljoen SCRT-tokens waarvan er bijna 150 miljoen in omloop zijn. De marketcap is $733,578,938.

De distributie van het token ziet er als volgt uit, zoals op de volgende afbeelding te zien is.

Distributie SCRT-token
https://scrt.network/blog/secret-network-tokenomics-and-ecosystem-pool

Wat is de koers van het SCRT-token?

Als je in het SCRT-token wilt investeren, is een goed begin om te weten wat de koers is. Als je al gaat traden, wil je ook het liefst winst maken. Je kunt een technische analyse maken om te zien wat het beste koop of verkoop moment is.

Het SCRT-token werd bij CoinMarketCap genoteerd op 20 september 2020 met een koers van $0.5291. Tot 6 februari was een lichte stijging te zien, maar het piekte op 21 februari 2021 met $4.61. Op 23 mei was het echter weer terug bij $1.23. Zijn voorlopige ATH is op 7 november 2021 bereikt met een koers van $9.9148. Daarna is de koers ook weer gezakt en op het moment van schrijven, begin december 2021 is de koers $4.89.

Bij CoinMarketCap staat hij net buiten de top 100 op plek 116. Deze munt heeft best wel goede vooruitzichten volgens mij, het is een interessant project met goede en unieke toepassingen. Er is ook een vrij uitgebreid ecosysteem dat nog lang niet af is, en meer nieuwe projecten zijn in de maak. Ik denk dat hij nog wel eens een goede koersontwikkeling kan doormaken. Als je in deze munt wilt investeren is het wel belangrijk om goed je eigen onderzoek te doen want ik geef geen financieel advies.

Waar kun je het DENT token kopen?

Het SCRT-token is helaas nog niet te koop op Bitvavo maar wel bij Binance. Van de toonaangevende CEX’en heeft verder alleen Gate.io deze munt ook in de aanbieding. SiennaSwap heeft diverse liquidity pools. Dit is een DEX in het Secret Network ecosysteem waar je een SCRT-paartje kunt vinden.

Hoe kun je het SCRT-token het beste bewaren?

Je hebt verschillende opties om dit token te bewaren. De veiligste manier is om ze op een hard wallet op te slaan, ook wel een cold wallet genoemd. Met een hard wallet, zoals de Ledger X of S, ben je beschermd voor internet hacks.

Je kunt natuurlijk je SCRT-token op de beurs laten staan waar je het token gekocht hebt. Nu heb je echter geen toegang tot je private keys. De private keys van een beurs blijven in de handen van de beurs zelf. Het gevaar van een gehackte beurs bestaat altijd en dan heb je een kans dat je je munten kwijt bent. Deze wallets op een beurs worden ook wel hot wallets genoemd.

Als derde optie kun je ook nog een online wallet gebruiken. De aanbevolen wallet is de Keplr wallet. De Cosmostation Wallet en Citadel.one (wallet en DeFi platform) worden ook nog aanbevolen. Hier is ook nog een kans op een internet hack, maar deze is theoretisch kleiner dan een hack op een beurs.

Conclusie

Het Secret Network heeft een goed doel voor ogen, om privacy op alle blockchains mogelijk te maken. Ze zijn echter ook niet de eerste blockchain die dit probleem probeert op te lossen. Maar zeker de secret contracts hebben een unieke toepassing met veel potentie en ook de secret NFTs zijn interessant. Er zijn echter ook andere oplossingen voor het privacy probleem, zoals veilige multi-party berekeningen. Hoe goed het Secret Network het ervan af zal brengen moet eerst nog even afgewacht worden. Hun bruggen naar andere blockchains zullen van belang zijn om het netwerk bereikbaarder te maken.

Ze zijn ook in de DeFi gedoken met hun SecretSwap. Dit biedt ook goede perspectieven. Mocht het wel lukken met Secret Network om een goede voet aan de grond te krijgen in de crypto en blockchain wereld, dan zal het SCRT-token daar ook van profiteren. Ik geef geen financieel advies, dus als je in dit token wilt investeren, doe dan wel eerst goed je eigen onderzoek.

Heb je nog vragen over het Secret Network, laat het ons weten op onze Cryptokopen Facebookgroep. Je kunt ons ook op Twitter volgen. Zie je daar!

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven