Home » Blog » Wat is een Hot Wallet en Cold Wallet? Wat is het verschil? Lees het hier!

Wat is een Hot Wallet en Cold Wallet? Wat is het verschil? Lees het hier!

cold-wallet-hot-wallet

Heb jij cryptomunten in je bezit? Dan zijn ze opgeslagen op een hot wallet of cold wallet! Het zijn allebei bewaarplekken voor cryptomunten, al zitten er wel degelijk grote verschillen tussen deze twee verschillende wallets. We vertellen je in dit artikel meer over hot wallet, cold wallets, het verschil hiertussen en welke je het beste kunt gebruiken.

Wat is een hot wallet?

Een hot wallet is de meest bekende en gebruikte soort wallet. Dit is een wallet die is aangesloten op het internet. Wallets bij crypto exchanges zijn bijvoorbeeld hot wallets. Wanneer je crypto in je bezit hebt, en deze opslaat in de wallet bij een crypto exchange als Binance, Bittrex of Bitmex, staan deze in een hot wallet.

Het is vaak gratis om gebruik te mogen maken van een hot wallet. Vooral wanneer dit bij een exchange is, betaal je niks voor de hot wallet. Echter is het niet helemaal gratis. Je betaalt namelijk indirect voor de hot wallet door middel van de transactiekosten die je betaalt per transactie.

Je kunt bij je hot wallet komen door simpelweg in te loggen op een website waar de hot wallet achter staat. Het is aan te raden om je hot wallet altijd te beveiligen met minimaal een twee-factor authenticatie. De kans op diefstal is anders veel te groot.

Nadeel hot wallet

Omdat een hot wallet is aangesloten op het internet, is het een stuk minder veilig dan een cold wallet. Veel hackers zetten daarom hun zitten op crypto exchanges. Mocht je veel crypto in je bezit hebben, kan het misschien verstandig zijn om deze in een cold wallet te zetten. De kans dat crypto valuta van een cold wallet worden gestolen, is namelijk ontzettend klein. Laten we je eerst eens wat meer uitleggen over een cold wallet.

Wat is een cold wallet?

We spreken van een cold wallet wanneer de wallet niet is aangesloten op het internet. Een cold wallet is daarbij ook nog eens fysiek. Het is een stukje hardware waar jij je cryptomunten op kunt bewaren. Het is vergelijkbaar met een transportable harde schijf. Deze kun je namelijk aankoppelen op een computer of laptop door middel van bluetooth of een kabeltje.

Een cold wallet is een stuk veiliger dan een hot wallet. Dat komt doordat een cold wallet niet is aangesloten op het internet. Wanneer je cryptovaluta op een cold wallet zet, en de cold wallet vervolgens loskoppelt, kan geen enkele hacker nog bij de cryptomunten komen. Ze zullen de cold wallet dan fysiek moeten stelen om aan de cryptomunten te komen. Daarom kun je een cold wallet het beste gebruiken wanneer je grote aantallen cryptomunten in je bezit hebt. De kans dat ze van een cold wallet worden gestolen, is veel kleiner dan dat ze van een hot wallet worden gestolen.

Nadelen cold wallet

Maar een cold wallet heeft ook verschillende nadelen. Zo ondersteunt een cold wallet niet iedere cryptocurrency. Een cold wallet wordt namelijk uitgegeven met bepaalde software. Deze software moet de verschillende protocollen van cryptovaluta kunnen ondersteunen. Omdat er steeds meer nieuwe cryptovaluta bijkomen, kan het zo zijn dat de nieuwste cryptovaluta niet op een cold wallet bewaard kunnen worden.

Daarbij kost een cold wallet geld, terwijl je voor een hot wallet niet direct geld hoeft te betalen. Wanneer je een cold wallet wilt aanschaffen, moet je verwachten dat je ongeveer 100 euro kwijt bent. Het is immers ook nog eens belangrijk dat je een cold wallet van goede kwaliteit koopt. Je wilt natuurlijk niet je cryptomunten verliezen. Daarom is het de investering te allen tijde dubbel en dwars waard.

Ook gebruikt door crypto exchanges

Ook crypto exchanges maken gebruik van cold wallets. Ze hebben veel cryptovaluta van klanten in bezit. Daarom wordt het grootste deel opgeslagen op cold wallets, welke vaak veilig in een kluis bewaard worden. Het is hierdoor bijna onmogelijk om hier als buitenstaander bij de komen. Op deze manier willen crypto exchanges ervoor zorgen dat dieven niet in handen komen van de cryptomunten van de klanten die de crypto exchange heeft.

Wanneer gebruik ik een hot wallet, en wanneer een cold wallet?

We zeiden het je net al. Wanneer je veel cryptomunten hebt, kun je deze het beste op een cold wallet zetten. Het is namelijk veel veiliger om cryptomunten op een cold wallet te bewaren. Maar het is niet handig om AL je cryptomunten op een cold wallet te zetten. Een cold wallet is namelijk een stuk onhandiger in gebruik.

Stel dat je veel handelt in cryptomunten. Iedere keer dat je cryptomunten wilt verkopen en kopen, zul je dus je cold wallet moeten pakken en deze moeten aansluiten op je laptop of computer. Het is erg onhandig om dat te doen voor cryptomunten waarmee je trade.

Grote hoeveelheden cryptomunten die je bewaart, kun je daarom het beste op een cold wallet zetten. De munten die je gebruikt voor crypto trading zet je vervolgens op een hot wallet, zodat je hier snel en makkelijk mee kunt traden.

Hoe veilig is een cold wallet?

Een cold wallet is dus veel veiliger dan een hot wallet. Maar hoe veilig? Het is niet zo dat een cold wallet niet te hacken is. Er is in 2018 een kwetsbaarheid gevonden in de Nano S Ledger. Dit is een cold wallet, waarbij hackers in staat worden op de private keys, pincodes, passphrases en recovery seeds te stelen.

Nu is dat ook wel de enige cold wallet waar ooit een grote kwetsbaarheid in is gevonden. Voor de rest is een cold wallet eigenlijk erg veilig. Daarbij ligt het ook nog eens aan de gebruiker.

Wanneer jij een cold wallet in een kluis bewaard, is de kans op diefstal ontzettend klein. Maar het kan ook zo zijn dat jij jouw cold wallet overal mee naartoe neemt. Hierdoor is de kans veel groter dat je de cold wallet kwijtraakt, of dat iemand hem steelt. Daarom is het ook belangrijk om op een goede manier om te gaan met je cold wallet. De veiligheid heb je grotendeels zelf in de hand.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven