Home » Blog » Wat is Polygon? Uitleg MATIC koers en verwachting en alles wat je moet weten over MATIC

Wat is Polygon? Uitleg MATIC koers en verwachting en alles wat je moet weten over MATIC

polygon

Polygon, voorheen bekend als het Matic Network, is een schaalbaarheidsframework voor het creëren van blockchains met Ethereum-ondersteuning. Het is nog steeds gecentreerd rond de MATIC-token, die wordt gebruikt voor bestuur, staking en gas-vergoedingen. We leggen je in dit artikel meer uit over wat het Polygon is, hoe het werkt en waar je zelf het MATIC-token kunt kopen.

Wat is Polygon (MATIC)?

Voorheen stond Polygon bekend als het Matic Network. Het is een framework voor het creëren van onderlinge verbindingen tussen blockchain-netwerken. Het probeert enkele van de belangrijkste beperkingen van Ethereum aan te pakken – waaronder de verwerkingscapaciteit, de slechte gebruikerservaring (vertraagde transacties), en het gebrek aan gemeenschapsbestuur. Polygon doet dit door een nieuwe sidechain-oplossing te gebruiken.

In plaats van een eenvoudige schaaloplossing zoals zijn voorganger Matic Network (welke een technologie gebruikt die bekend staat als Plasma om off-chain transacties te verwerken voordat ze worden afgerond op de Ethereum hoofdketen) is Polygon ontworpen om een compleet platform te zijn. Het is daarbij ook ontworpen om blockchains zonder beperkingen te lanceren.

Met Polygon kunnen ontwikkelaars vooraf gedefinieerde blockchain-netwerken lanceren met attributen op maat van hun behoeften. Deze kunnen verder worden aangepast met een groeiend aantal modules, waarmee ontwikkelaars soevereine blockchains kunnen creëren met meer specifieke functionaliteit. Zie hieronder een korte video waarin snel wordt uitgelegd wat Polygon is.

Hoe werkt Polygon?

De architectuur van Polygon kan het best worden gedefinieerd als een systeem dat uit vier verschillende lagen bestaat:

  • Ethereum-laag
  • Beveiligingslaag
  • Polygon-netwerklaag
  • Uitvoeringslaag

De Ethereum-laag is in wezen een set van smart contracts die zijn geïmplementeerd op Ethereum. Deze smart contracts beheren zaken als transactie finaliteit, staking, en communicatie tussen Ethereum en de verschillende Polygon blockchains. De beveiligingslaag werkt zij-aan-zij met Ethereum en biedt een “validators as a service”-rol die blockchains een extra beveiligingslaag geeft. De Ethereum- en Beveiligingslagen zijn optioneel, en hoeven dus niet altijd gebruikt te worden. Om optimaal gebruik te kunnen maken van alle voordelen wordt het natuurlijk wel aangeraden om alle lagen te gebruiken. Dat zorgt namelijk ook voor de beste werking en beveiliging.

Daarbuiten zijn er twee verplichte lagen. De eerste is de Polygon netwerklaag, en dat is het ecosysteem van de blockchain-netwerken welke is gebouwd bovenop Polygon. Elk heeft zijn eigen gemeenschap en is verantwoordelijk voor het beheer van de lokale consensus en de blokproductie. De tweede is de uitvoeringslaag, dat is Polygon’s implementatie van de Ethereum Virtual Machine (EVM) die wordt gebruikt om smart contracts uit te voeren.

Blockchains die op Polygon zijn gelanceerd kunnen met elkaar en met de hoofdketen van Ethereum communiceren door middel van Polygon’s mogelijkheden om berichten door te geven. Dit zal een verscheidenheid aan nieuwe use-cases mogelijk maken, zoals het beter laten werken van gedecentraliseerde applicaties (dApp’s) en eenvoudige waarde-uitwisseling tussen verschillende platforms. Zie hieronder hoe de Architecture eruit ziet van Polygon.

Wat is een sidechain?

We hebben het al enkele keren over een sidechain gehad. Maar wat is een sidechain eigenlijk? Een sidechain is een semionafhankelijke blockchain die samenwerkt met een bijbehorende ‘hoofdketen’, meestal om de snelheid of mogelijkheden ervan te verbeteren.

Het doel van Polygon

Het doel op lange termijn is een open, grenzeloze wereld mogelijk te maken waarin gebruikers naadloos gebruik kunnen maken van verschillende gedecentraliseerde producten en diensten zonder eerst te moeten navigeren door tussenpersonen. Het is de bedoeling een hub te creëren waarop verschillende blockchains gemakkelijk kunnen aansluiten, en tegelijk een aantal van hun individuele beperkingen, zoals hoge kosten, lage schaalbaarheid en beperkte beveiliging, te overwinnen.

Polygon maakt gebruik van een verscheidenheid aan technologieën om deze bredere visie te verwezenlijken, waaronder:

  • POS Chain: De belangrijkste chain van Polygon is een Ethereum sidechain die bekend staat als de Matic POS Chain, die een Proof of Participation (POS) beveiligingslaag toevoegt aan blockchains die op Polygon worden gelanceerd.
  • Plasmaketens: Polygon gebruikt een schalingstechnologie die bekend staat als plasma om activa via plasmabruggen tussen de basisketen en de sidechains te verplaatsen.
  • ZK Rollups: Een alternatieve schalingsoplossing die wordt gebruikt om een groot aantal off-chain overdrachten samen te voegen tot één enkele transactie.
  • Optimistic Rollups: Een oplossing die bovenop Ethereum werkt om bijna-onmiddellijke transacties te vergemakkelijken door het gebruik van Proof of Fraud.

Zoals je wellicht hebt opgemerkt, is Polygon van plan meer dan één schaaloplossing te integreren, in overeenstemming met zijn doel om de toetredingsdrempels te minimaliseren door te trachten de transactiekosten tot het strikte minimum te beperken. Door voor een meervoudige aanpak van het schaalprobleem te kiezen, dekt Polygon zich in voor het geval een andere schaaloplossing zijn doel niet bereikt.

polygon-work

Wat is er zo speciaal aan Polygon?

Het Polygon project is een van de meest recente pogingen die blockchain interoperabiliteit en schaalvergroting biedt, en is ontworpen om enkele van de veelvoorkomende beperkingen van interoperabiliteitsprojecten zoals Polkadot en Cosmos aan te pakken.

Enerzijds is het compatibel met de virtuele machine van Ethereum, waardoor het toegankelijk is voor mensen die gewend zijn aan het bouwen van applicaties op Ethereum en het programmeren in Solidity; zijn concurrent Cosmos gebruikt een op WASM gebaseerde virtuele machine. Hierdoor is Cosmos een stuk minder toegankelijk voor ontwikkelaars, waardoor de kans op slagen voor Polygon een stukje groter is.

Aan de andere kant is het gedeelde beveiligingsmodel van Polygon volledig optioneel; soevereine platforms hoeven hun onafhankelijkheid of flexibiliteit niet op te offeren voor extra beveiliging als dat niet nodig is. Het beweert ook flexibel genoeg te zijn om elke schaalbaarheidsoplossing te integreren, wat betekent dat het nog meer problemen aanpakt waar veel blockchains op dit moment last van hebben.

Wie gebruik Polygon?

Er zijn al verschillende projecten die gebruik maken van Polygon zijn technologie. Dit zijn onder andere onderstaande EasyFi en Aavegotchi. Eerstgenoemde (EasyFi) is een gedecentraliseerd platform voor lenen en uitlenen dat ook nog eens ondersteuning biedt voor leningen met sub-garantie. Aavegotchi is een DeFi handelsspel dat is gebaseerd op non-fungibele tokens (NFTs).

Aave

Het Ethereum netwerk is er duidelijk in geslaagd om aan de katapult van zijn miners te ontsnappen. Deze heeft in het verleden namelijk een krachtmeting willen uitvoeren, maar waar niks gebeurde.  Vervolgens gingen de onderhandelingen over op een EIP-3368 dat hun inkomen over een periode van drie jaar geleidelijk zou verminderen. Maar dit komt boven op de uitvoering van haar versie EIP-1559, die hoe dan ook van kracht blijft.

Een soort status quo die geen voor de hand liggende oplossing is. En dat zet sommige projecten die nog steeds afhankelijk zijn van zijn netwerk er nog steeds toe aan om serieus een verhuizing te overwegen, of zelfs gedeeltelijk. En het lijkt erop dat op dit gebied het Polygon-project als een optie bij uitstek wordt beschouwd. Dit blijkt in ieder geval uit de recente mededelingen van de stichter van het Aave-protocol over dit onderwerp. Dit om een vermindering van de kosten in het kader van het gebruik van haar uitleendiensten mogelijk te maken. 

Het was echter wel een moeilijke uitspraak die de huidige situatie zeer goed samenvat. Want het is niet alleen het Ethereum netwerk dat zijn functie niet vervult. Het is juist het model van het decentralisatiebeginsel dat sterk wordt ondermijnd door Ethereum, en daar is het team van Aave in feite helemaal niet blij mee. Dat is ook de reden dat ze zichtzelf tot Polygon hebben gewend.

Decentraland

Ook het virtuele wereldproject Decentraland (MANA) heeft aangekondigd om gebruik te gaan maken van Polygon. Dit alles is gebaseerd op een eenvoudige maar ondubbelzinnige vaststelling dat de Ethereum-optie ‘niet levensvatbaar is voor een gedecentraliseerde toepassing (dApp) die gebruik maakt van duizenden microtransacties’. Deze aankondiging kwam slechts een dag na die van het Aave protocol. Het is iets dat misschien wel kan overgaan tot een domine-effect, waarbij steeds meer projecten zich wenden tot Polygon. 

Want hoeveel men ook geeft om Ethereum-netwerk, de huidige situatie is niets minder dan een echte belemmering voor de ontwikkeling van de cryptowereld. Het is een obstakel dat de blockchainwereld niet langer kan negeren.

Het MATIC-token

Hoewel Polygon de door Matic Network geschetste visie sterk heeft uitgebreid, maakt het nog steeds gebruik van hetzelfde token, dat bekend staat als MATIC. Het MATIC-token wordt gebruikt voor verschillende doeleinden in het Polygon-ecosysteem, waaronder deelname aan het netwerkbestuur door te stemmen op Polygon Improvement Proposals (PIP’s), bijdragen aan de veiligheid door staking, en het betalen van gaskosten. Je hebt daarom veel aan het bezit van deze tokens. Dat is een groot voordeel ten opzichte van vele andere tokens en cryptomunten die geen functie hebben, zoals bijvoorbeeld Dogecoin.

Polygon (MATIC) Koers

Waar en hoe koop ik MATIC?

Het MATIC-token staat momenteel in de top 100 van cryptocurrencies naar marktkapitalisatie en heeft een uitstekende liquiditeit. Het is beschikbaar voor aankoop en uitwisseling op een breed scala aan cryptocurrency exchanges, waaronder platforms zoals Coinbase Pro, Binance, Huobi Global en Bitvavo, evenals de populaire gedecentraliseerde uitwisseling Uniswap.

Ondanks dat het dus op veel exchanges te koop is, is het niet altijd verstandig om dit op iedere willekeurige beurs te kopen. We raden je aan om gebruik te maken van Binance of Bitvavo. Waarom? Omdat deze twee crypto exchanges een hoge liquiditeit hebben, waardoor je MATIC voor de beste prijs kunt kopen en verkopen. Daarnaast hebben deze twee exchanges zich al bewezen omtrent de veiligheid.

Natuurlijk is het ook mogelijk om MATIC te kopen op een gedecentraliseerde crypto exchange, zoals bijvoorbeeld Uniswap of Sushiswap. Dit is echter niet altijd even verstandig. Je moeten namelijk veel meer stappen doorlopen wanneer je gebruik maakt van een DEX. Dat zorgt ervoor dat de kans dat het misgaat, velen malen groter is. Het is dus veiliger om te kiezen voor een gecentraliseerde crypto exchange. Sinds February 2021 kun je nu ook MATIC kopen op Bitvavo. Vul hieronder in hoeveel MATIC je wilt kopen op Bitvavo.

Is het slim om in MATIC te investeren?

Natuurlijk wil je graag weten of het verstandig is om in MATIC te investeren. Helaas kunnen we daar geen antwoord op geven. En daar zijn we niet de enige in. Het is belangrijk dat je jouw keuze vooral baseert op je eigen onderzoek, en niet op wat anderen zeggen. Maar hoe doe je dat onderzoek dan?

Je kunt gebruik maken van een fundamentele analyse. Bij zo’n analyse ga je opzoek naar allerlei informatie omtrent de blockchain en cryptomunt. Zo kijk je bijvoorbeeld naar wie er in het team van het project zitten, hoe het project werkt en wie de concurrenten zijn. Op basis van dit onderzoek kun je vervolgens bepalen of het op dit moment verstandig is om MATIC te kopen. Je wilt MATIC natuurlijk kopen op het moment dat het token ondergewaardeerd is (dat betekent dat het te goedkoop is voor wat het waard zou kunnen/moeten zijn).

Het is ook mogelijk om een technische analyse uit te voeren, waarbij je dieper ingaat op de cijfers van het project. Denk bijvoorbeeld aan de koers. Door bepaalde patronen uit het verleden te herkennen in het heden, kun je een verwachting maken op wat de koers waarschijnlijk gaat doen. Je weet dan ook of het slim is om op dat moment te investeren in MATIC.

Hoe ziet de toekomst van Polygon eruit?

Polygon is de race begonnen om de eerste interoperabiliteitsoplossing te worden die volledig operationeel is. Polygon’s Proof of Stake blockchain en Plasma schaaloplossing zijn actief, maar ontwikkelaars kunnen nog niet hun eigen standalone of gedeelde veiligheidsketens op Polygon lanceren totdat deze functies zijn vrijgegeven. Evenzo zijn noch ZK noch optimistische rollups op het netwerk gelanceerd, aangezien Plasma momenteel de enige schaaloplossing is die op Polygon beschikbaar is. We zullen daarom nog moeten wachten op wat de toekomst ons gaat brengen.

De concurrenten van Polygon haasten zich ook om hun aanbod online te brengen. Vanaf maart 2021 had Polkadot nog geen publieke parachains gelanceerd; en terwijl Cosmos’ Stargate upgrade de lancering van zijn Inter-Blockchain Communicatie (IBC) protocol heeft gezien, zal het niet volledig operationeel worden totdat IBC-transacties zijn ingeschakeld op het netwerk.

Conclusie

Het is dus duidelijk dat Polygon een mooie visie voor ogen heeft. Blockchain is een oplossing voor de huidige, centrale systemen, maar bevat zelf nog steeds fouten. En daar wil Polygon een eind aan maken door een oplossing te bieden aan gebruikers en ontwikkelaars van Ethereum. Er zijn al verschillende projecten overgestapt naar Polygon.

Echter zullen we nog moeten wachten voordat we zeker weten of de oplossing die Polygon biedt ook daadwerkelijk werkt. Doe dus goed onderzoek voordat je besluit te investeren in Polygon, zodat de kans op winst velen malen groter wordt.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven