Cryptocurrency, NFT

Wat is SuperFarm? Uitleg koers en verwachting en alles wat je moet weten over SUPER

DeFi and NFTs lijkt een hele interessante combinatie. De DeFi protocollen kunnen echter vrij ingewikkeld zijn en meerdere stappen zijn nodig om crypto te kopen of andere DeFi diensten te benutten. Zeker voor beginners in de crypto wereld kan dit intimiderend zijn. Hoe meer stappen er nodig zijn, hoe meer kans op een fout(je), en je bent zomaar je inzet kwijt. Het team achter SuperFarm erkent dit probleem. Ze hebben eenvoudige en makkelijk te gebruiken oplossingen voor het farmen van crypto en NFTs gevonden.

Daar gaan we het dus over hebben in deze blog, over SuperFarm en het SUPER-token. Ik ga je uitleggen wat SuperFarm precies is en hoe het werkt. We gaan ook een kijkje nemen achter de schermen bij het team van dit project en de SUPER-koers eens goed bekijken. Ik vertel je ook waar je het SUPER-token kunt kopen.

Let op: hou er rekening mee dat de onderstaande tekst over ‘SuperFarm (SUPER)’ evenals de toelichting hierop op geen enkele manier als advies opgevat mag worden. De keuze voor óf en op welke manier je (crypto) wilt traden en welke keuzes je maakt qua belegging ligt bij jou en bij jou alleen. Wij zijn geen financieel adviseurs.

Hier kun je eerst een video bekijken van de oprichter van SuperFarm, die laat zien hoe het in elkaar steekt.

Wat is SuperFarm?

SuperFarm is een cross-chain protocol dat een nut geeft aan elk token, door er een NFT van te maken, en dat zonder dat er een code vereist is. Als je nog niet precies weet wat een NFT is, lees dan onze uitgebreide blog over wat een NFT is. Je krijgt nu ook de kans om NFTs te gaan farmen, een vrij nieuw fenomeen. Je kunt het vergelijken met wat UniSwap deed voor liquidity pools dat is nu precies wat SuperFarm wil gaan doen voor NFT farming. Er wordt een mix aangeboden van NFT farming en crypto-naar-crypto farming. Je kunt zonder dat je het platform hoeft te verlaten ook je eigen marktplaats opzetten.

SuperFarm maakt het makkelijk om je eigen crypto farm op te zetten, aangedreven door  de eigen tokens van het project. Het wordt je mogelijk gemaakt om ERC20-token en NFTs op een eenvoudige manier te maken, door op een paar knoppen te klikken. Daarna kun je de NFTs verkopen voor crypto op je marktplaats. Het aanbieden van dit alles, zonder dat je enige kennis van coderen nodig hebt, is wat SuperFarm onder andere uniek maakt.

SuperFarm draait op het Polygon (MATIC) netwerk. Binnen een korte periode is dit netwerk populair geworden binnen NFT kringen. Eén groot voordeel van Polygon zijn de lage gas kosten. Verder is er ook een samenwerking met Immutable X, een 2e-laags oplossing voor NFTs die gebruikmaken van de ZK-rollup technologie. Door deze technologie te gebruiken, hoef je bij peer-to-peer transacties geen gas kosten te betalen.

Bekijk de onderstaande afbeelding, waar een vergelijking met andere, bekende NFT-marktplaatsen te zien is.

SuperFarm vergeleken met andere NFT-marktplaatsen

https://medium.com/superfarm

NFTs en video gaming

Via NFTs en video gaming is het volgens diverse voorspellingen goed mogelijk dat er een miljard gamers in de crypto wereld belanden. Dat is een flink aantal, maar het SuperFarm team verondersteld dat de meerderheid van de bevolking niet genoeg begrijpt van de financiën in DeFi. Daarom zullen ze ook niet in DeFi producten die op zichzelf staan, gaan investeren.

NFTs kunnen aan de andere kant wel zorgen voor deze instroom. Ze zijn veelzijdig en kunnen makkelijker in producten verwerkt worden die wel wereldwijd aandacht trekken. Videogames zijn daar dan het meest geschikt voor. Volgens Statista ziet dat er zo uit:

 • Over de hele wereld zijn er maar liefst 2.8 miljard gamers actief
 • Deze gamers geven per jaar maar liefst $1.8 miljard uit aan digitale assets
 • De gemiddelde gamer is goed op de hoogte van de technologie en is goed verbonden met games en andere gamers
 • De gemiddelde leeftijd is 32 jaar, en laat dan nu net dezelfde gemiddelde leeftijd zijn voor crypto liefhebbers

Deze statistieken zien er hoopvol uit. Een van dé grote troeven van het blockchain gaming is de P2E optie. In het traditionele gamen, betaal je voor alle assets, om maar het volgende niveau te kunnen bereiken. Uiteindelijk blijf je met lege handen achter, want je bezit niets. Alle winst is voor de game eigenaar en alle aankopen blijven bezit van de game.

Play-to-Earn (P2E)

Met P2E verandert dit allemaal, want nu kun je geld verdienen door en tijdens het spelen. Bovendien is elke NFT die je koopt, ook je eigendom. Of dat nu een stuk digitaal land is, of andere in-game voorwerpen, het is en blijft je bezit, aantoonbaar door de eigenschappen van een NFT. Bovendien kun je in-game voorwerpen niet alleen maar in één game gebruiken, maar in verschillende games. De metaverse laat dit toe en moedigt dit zelfs aan. Het allermooiste is dat veel van deze in-game voorwerpen jezelf kunt maken en als NFT kun minten. Diverse blockchain games hebben hier speciale plekken voor. The Sandbox heeft bijvoorbeeld ‘The VoxEdit‘.

SuperFarm maakt een brug tussen crypto en gaming

Het is nu erop wachten dat al deze Fortnite en andere gamers dit uiteindelijk begrijpen, en gaan overstappen op blockchain gaming. Het gebeurt al op kleinere schaal, maar zodra dit op grotere schaal gaat plaatsvinden, is het zomaar mogelijk dat miljoenen of  wie weet, zelfs miljarden mensen met crypto in aanraking komen, die nieuw zijn in het hele crypto ecosysteem. Dat is een geweldige impuls voor alles wat los en vast zit in de cryptowereld. Met andere woorden, video games of gaming kan best de aanzet zijn waarmee crypto mainstream wordt.

Traditionele gaming industrie

Maar ik hoor je al vragen, waarom is dat dan niet al gebeurd? Dat is uiteraard een goede vraag, en we hebben er ook een antwoord op. Het is eigenlijk vrij eenvoudig, de bestaande, grote gaming bedrijven staan er helemaal niet om te springen om blockchain gaming in te voeren, want dat gaat dan ten koste van hun verdienmodel. Als jij je eigen in-game NFTs kunt maken, of kopen, en je wordt er bovendien de eigenaar van, blijft er niet meer zoveel aan de strijkstok hangen van de traditionele gaming industrie.

Er is hier sprake van een vernieuwingsdilemma. Aan de ene kant hebben we de traditionele gaming industrie die geen haast heeft om blockchain gaming te promoten. Aan de andere kant hebben we startups en kleinere game firma’s, die (nog) niet de invloed hebben om dit te veranderen. Beetje bij beetje zal dit echter gaan verschuiven, en ik verwacht op termijn dat blockchain gaming dit gaat winnen. Je weet het nooit helemaal zeker, en er zijn geen garanties, maar de voordelen van blockchain gaming lijken wel duidelijk. Het heeft alleen tijd nodig om de machtspositie van de traditionele gaming industrie  af te laten brokkelen.

Wie zit er in het team van SuperFarm?

De grote man achter het hele SuperFarm verhaal is Elliot Wainman. Hij is oprichter en CEO van het project. Jarenlang is hij een bekende influencer geweest, voordat hij met SuperFarm op de proppen kwam. Hij heeft zijn eigen YouTube kanaal, Elliot Trades Crypto met 375.000 volgers. Hij heeft het hier vooral over NFTs en small cap altcoins. In 2017 is hij begonnen met onderzoek naar de mogelijkheid om crypto en gaming te combineren.

Verder is er niet veel bekend over de rest van het team achter dit project. Er is wel meer bekend over investeerders in dit project, en onder andere 3Commas, Animoca Brands het team achter Axie Infinity, Bitcoin.com en AU21 Capital steunen het project.

Animoca Brands zit ook achter het REVV-token, en daar heeft SuperFarm een samenwerking mee aangegaan. Er komt een SuperFarm REVV racing Car aan.

SuperFarm REVV Racing car

https://medium.com/superfarm

Wat is het SUPER-token?

Het SUPER-token speelt een belangrijke rol in het SuperFarm ecosysteem. Dit token kun je onder andere gebruiken voor de volgende taken op het platform;

 • Beheer – je kunt stemmen op voorstellen om veranderingen aan te brengen in het SuperFarm netwerk. Het netwerk zal uiteindelijk in de handen van de gemeenschap overgaan, en wordt zo volledig decentraal.
 • Staking beloningen – als je SUPER staked, krijg je meer SUPER.
 • Kosten – om verschillende functies op het platform te kunnen gebruiken, zul je SUPER nodig hebben om mee te kunnen betalen
 • NFT Farming – door SUPER te staken kun je exclusieve NFTs ontvangen in de premium farms van het platform
 • Exclusieve NFT drops – als je SUPER in je wallet hebt, kun je exclusieve toegang krijgen voor NFT drops van partners

Tijdens de IDO (initial DEX offering) in februari 2021 werd $1.2 miljoen opgehaald. Er is een maximale voorraad van 1 miljard SUPER-tokens en op dit moment zijn er 101,909,750.00 SUPER in omloop, wat 10% is.

Op de volgende afbeelding kun je verdeling van het SUPER-token goed zien.

SUPER-token distributie

https://medium.com/superfarm

Het team krijgt bijvoorbeeld, maar 10%, wat in het algemeen een goed teken is, want het betekent dat ze niet met een zak vol geld snel het hazenpad kunnen kiezen. Je kunt ook zien dat er tijdens de IDO maar 1% werd vrijgemaakt.

Op de volgende afbeelding kun je ook weer goed zien dat niet alle tokens op een keer op de markt terechtkomen, maar dat dit geleidelijk gebeurd, tussen de 6 maanden en 2 jaar.

Release schema SUPER-token

https://medium.com/superfarm

Wat is de koers van het SUPER-token?

Als je in het SUPER-token wilt investeren, is een goed begin om te weten wat de koers is. Als je al gaat traden, wil je ook het liefst winst maken. Je kunt een technische analyse maken om te zien wat het beste koop of verkoop moment is.

Het SUPER-token heeft vrijwel meteen na de IDO, in februari 2021 met een koers van $1.30, zijn voorlopige ATH al bereikt op 31 maart 2021 met een koers van $4.50. Daarna is de koers ook weer gezakt met een opleving in mei 2021 naar $2.89. Sindsdien is het een dalende lijn geweest, en op het moment van schrijven, september 2021 is de koers $0.775.

Bij CoinMarketCap staat hij net buiten de top 400 op plek 441. Het is een nieuw project is, en ze hebben een goed plan in een populair marktsegment, blockchain en video gaming. Ik vermoed dat op langere termijn een positieve ontwikkeling voor dit token mogelijk is. Dat is echter zeker geen garantie. Als je in deze munt wilt investeren is het wel belangrijk om goed je eigen onderzoek te doen.

Waar kun je het SUPER-token kopen?

Het SUPER-token kun je sinds 8 september 2021 op Bitvavo kopen. Diverse CEX’en hebben deze munt ook in de aanbieding, zoals Binance en Gate.io. Er zijn ook diverse liquidity pools op DEX’en zoals Uniswap, 1inch Exchange en PancakeSwap waar je een SUPER-paartje kunt vinden. Het handigst is natuurlijk om de SUPER-token op Bitvavo te kopen, en dat kun je hier ook doen.

Hoe kun je het SUPER-token het beste bewaren?

Je hebt verschillende opties om dit token te bewaren. De veiligste manier is om ze op een hard wallet op te slaan, ook wel een cold wallet genoemd. Met een hard wallet, zoals de Ledger X of S en de Trezor, ben je beschermd voor internet hacks.

Je kunt natuurlijk je SUPER-token op de beurs laten staan waar je het token gekocht hebt. Nu heb je echter geen toegang tot je private keys. De private keys van een beurs blijven in de handen van de beurs zelf. Er bestaat altijd een gevaar dat een beurs gehackt wordt en dan heb je een kans dat je je munten kwijt bent. Deze wallets op een beurs worden ook wel hot wallets genoemd.

Als derde optie kun je ook nog een online wallet zoals MetaMask of Trust wallet gebruiken. Hier is ook nog een kans op een internet hack, maar deze is theoretisch kleiner dan een hack op een beurs.

Wat is de roadmap van SuperFarm?

De roadmap van SuperFarm staat nog flink in de steigers. Er is pas één deel van hun roadmap uitgevoerd, dus er nog een lange weg te gaan.

Op dit moment hebben ze een functionerend NFT Launchpad, een NFT-marktplaats, NFT farming en NFT drops. Dit is deel van ‘Phase 1 Alpha’.

In ‘Phase 2 Beta’ komen social features, uitbreiding van de marktplaats en NFTs, next NFT generation (Beta), NFT-indexen, Video game integratie en 3d NFTs erbij.

‘Phase 3 Full Release’ ziet NFT stemmen, NFT trading, NFT generation release, NFT farm (release), NFT gamification, NFT rental, NFT loans en fiat implementation erbijkomen.

Bij deze roadmap zijn geen specifieke datums vermeld, dus je zult moeten blijven opletten en hun aankondigingen blijven volgen om op de hoogte te blijven.

SuperFarm roadmap

https://medium.com/superfarm

Conclusie

Het SuperFarm project ziet er veelbelovend uit. NFTs kunnen aan populariteit inboeten of juist niet bij het grote publiek. SuperFarm heeft echter een paar unieke punten waarmee ze een goede kans maken om het te redden en boven te komen drijven in de NFT en DeFi markt. Ze hebben ook uitstekende partners en investeerders die in het project geloven. Bovendien is er ook hun SUPER-token dat veel toepassingen heeft.

Het feit dat je nu zonder ingewikkelde codes een NFT-farm op een DeFi platform kunt opzetten is haast spectaculair te noemen. Het kan zomaar zijn dat SuperFarm op het juiste moment op de juiste plek is om de populariteit van NFTs nog verder te revolutioneren. Als dit project kan bijdragen om video gaming toegankelijk te maken bij een breder publiek, zal dat de koers van het SUPER-token ook geen kwaad doen. Denk er wel aan dat als je in het SUPER-token wilt investeren dat je eerst goed je eigen onderzoek doet.

Heb je nog vragen over SuperFarm, laat het ons weten op onze Cryptokopen Facebook groep. Zie je daar!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Garanties
 • Eerlijk Ondernemen
  Eerlijk ondernemen
 • Geverifieerde winkel
  Identiteit geverifieerd
 • Geschilbemiddeling
  Geschilbemiddeling
9,5
Reviews
 • 9,5
  users icon Top!