Home » Blog » Wat is GameFi? Uitgebreide uitleg

Wat is GameFi? Uitgebreide uitleg

gamefi

Steeds vaker komen we games op de blockchain tegen. Het is geen verassing dat gaming altijd al interessant was, want er gaat op dit moment meer dan 175 miljard dollars in de globale gaming industrie om. De games die op de blockchain draaien willen dus graag meeprofiteren van het grote geld dat hierin omgaat.

Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord van games als Decentraland of Axie Infinity. Laatstgenoemde is goed voor meer dan 1 miljard dollar aan verkoop van digitale assets. Dit kunnen bijvoorbeeld voorwerpen zijn die in de game gebruikt kunnen worden. We zien dat steeds grotere bedrijven in deze wereld stappen. Denk bijvoorbeeld maar eens aan Ubisoft.

Dit alles valt onder GameFi. In dit artikel zullen we je uitleggen wat GameFi precies is en welke games er binnen deze industrie populair zijn. Ook gaan we dieper in op het play-to-earn principe dat binnen de GameFi-wereld wordt gebruikt.

Wat is GameFi?

GameFi staat voor ‘Game’ en ‘Finance’. Het houdt zich bezig met de gamifaction van de financiële wereld. Het is dan ook een onderwerp dat nauwe banden heeft met DeFi. Wat DeFi precies is, en wat het verschil tussen DeFi en GameFi is, leggen we je verder in dit artikel uit.

Net als DeFi zijn worden de gaming-applicaties decentraal beheerd. Dit betekent dat de games op de blockchain draaien. GameFi draait echter niet om standaard games. Bij GameFi wordt gebruik gemaakt van het play-to-earn principe. Dit betekent dat gebruikers een spel moeten spelen om geld te verdienen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld speciale voorwerpen verdienen in de vorm van NFT’s. Dit zorgt ervoor dat de voorwerpen uniek zijn en veel geld kunnen opleveren, mocht de gebruiker besluiten om deze voorwerpen te verkopen.

Het is belangrijk om te melden dat GameFi niet te vergelijken is met cyrpto trading of gokken. Bij GameFi draait het erom dat je een speciale skill ontwikkeld waardoor je bepaalde games kunt winnen. Door deze games te winnen, ontvang je speciale voorwerpen die een bepaalde waarde voorstellen. Het hoeven overigens niet altijd voorwerpen te zijn. Een game kan hun spelers ook op andere manieren belonen.

Hoe is GameFi ontstaan?

GameFi is allesbehalve oud. Pas in november 2019 ontstond de eerste GameFi-game, genaamd MixMarvel. Dit spel is niet er bekend in Nederland en België, omdat het voornamelijk in China werd gespeeld.

Pas toen Andre Cronje, de oprichter van Yearn.Finance, in september 2020 een Tweet plaatste over GameFi, werd dit concept bekend in de Westerse wereld. We gebruik GameFi sindsdien om games te benoemen waarbij spelers geld kunnen verdienen.

De meeste games draaien op de blockchain van Ethereum. Dit komt doordat deze blockchain smart contracts ondersteunt, waardoor ontwikkelaars een eigen applicatie op de blockchain kunnen bouwen. CryptoKitties was het eerste spel dat op de blockchain draaide. Gebruikers kunnen met dit spel katten verzamelen welke zijn opgeslagen als ERC-721 tokens. Non-fungible tokens dus.

CryptoKitties is overigens niet te vergelijken met een GameFi-spel. Je kunt natuurlijk NFT-katten verkopen om geld te verdienen, maar je hoeft hier niet daadwerkelijk een spel te spelen. 

Hoe werkt GameFi?

Je weet nu dus wat GameFi is. Maar hoe werkt een GameFi-spel nu eigenlijk, en welke kenmerken moet een applicatie hebben om tot GameFi gerekend te kunnen worden?

Op welke blockchains draaien GameFi-games?

Het is belangrijk dat een blockchain ondersteuning biedt aan smart contracts. Alleen dan kunnen ontwikkelaars een game ontwikkelen die op deze blockchain kan draaien. Ethereum was de eerste blockchain die deze mogelijkheid bood, en daarom zien we ook dat de meeste games op dit moment nog steeds gebruik maken van deze blockchain.

Ondanks dat Ethereum het meest gebruikte platform voor DeFi is, betekent dit niet dat dit ook het beste platform is. We zien namelijk dat de transactiekosten ontzettend hoog liggen (soms wel enkele honderden dollars) en het erg lang duurt voordat een transactie is verwerkt.

Daarom kiezen steeds meer GameFi-producten ervoor om hun game op een andere blockchain te laten draaien. Het is natuurlijk belangrijk dat spelers niet iedere keer honderden dollars aan transactiekosten hoeven te betalen om een transactie uit te voeren. Gelukkig zijn er genoeg andere blockchains waarop ontwikkelaars hun spel kunnen laten draaien.

Dit zijn, op Ethereum na, de blockchains waar de meeste GameFi-spellen tegenwoordig op draaien:

Hoe werkt play-to-earn?

In sommige games verdienen spelers geld door bepaalde opdrachten af te ronden. Dit geld kan in verschillende vormen verdiend worden. In veel gevallen krijgen spelers native tokens van het spel, maar het kan ook voorkomen dat spelers NFT’s verdienen. Deze beloningen worden opgeslagen in een smart contract. Vandaar dat het belangrijk is dat een blockchain ondersteuning voor smart contracts biedt voordat het gebruik kan worden voor GameFi.

Een bekend spel binnen GameFi is Axie Infinity. Gebruikers kunnen hier AXS-tokens (native token van Axie Infinity) verdienen door wedstrijden van andere spelers te winnen, nieuwe Axies te maken en handelen op de Axie marketplace. Op deze marktplaats kunnen ze verschillende voorwerpen verhandelen.

Wat zijn de belangrijkste GameFi games?

Axie Infinity

Axie Infinity is een spel waarvan de gameplay vergeleken kan worden met Pokémon of CryptoKitties. Het draait om het fokken Axies, die een unieke set vaardigheden en krachten hebben. Om je reis in het Axie-universum te beginnen, moet je een team van ten minste 3 Axies hebben. Momenteel is de minimumprijs om 3 Axies te maken ongeveer 800 dollar.

Gebruikers hebben de mogelijkheid om hun Axies te upgraden via de Adventure mode. Ze kunnen vervolgens beloningen verdienen voor elke voltooide missie.

Anderzijds kunnen Axie-eigenaren er ook voor kiezen hun Axies op de proef te stellen via de Arena-mode (PVP) waarin gebruikers tegen verschillende gebruikers vechten. Elke overwinning in de Arena modus verbetert niet alleen je MMR (Matchmaking Rating), maar kan je ook een aantal beloningen opleveren die gebaseerd zijn op je MMR.

Alle items die in het spel worden gewonnen kunnen worden doorverkocht. Het enige wat je hoeft te doen om deze items te krijgen is het spel te spelen. Zo kunnen spelers beloningen verdienen in de vorm van Smooth Love Potion (SLP) tokens. Axie Infinity heeft de laatste maanden meer dan 150 miljoen dollar aan vergoedingen geïnd. Deze inkomsten worden herverdeeld onder de spelers, wat een kenmerk is dat het succes van het spel verklaart, voornamelijk in de Filippijnen en Indonesië waar mensen Axie spelen om hun rekeningen te betalen.

The Sandbox

The Sandbox, in 2011 opgericht door de Fransen Arthur Madrid (CEO) en Sébastien Borget (COO), is een virtuele wereld waarin ontwikkelaars games kunnen ontwerpen en te gelde kunnen maken op de Ethereum-blockchain, met behulp van NFT’s en een cryptomunt genaamd Sand.

Het platform biedt momenteel een reeks no-code tools voor het creëren van games, die ontwikkelaars kunnen onderbrengen in een van de 166.464 delen van de virtuele ruimte van The Sandbox, net zoals je een winkellocatie in een stad zou kiezen. De hulpmiddelen omvatten oplossingen voor het maken van 3D-geanimeerde objecten, het creëren van NFT’s en een marktplaats voor de handel daarvan. Op alle transacties wordt 5% kosten in rekening gebracht. Meer dan 500.000 gebruikers hebben hun crypto-wallet op het platform aangesloten.

NFT’s worden ook gebruikt als eigendomsbewijzen voor de stukken land in dit virtuele universum, die moeten worden gekocht op dezelfde wijze als men grond koopt alvorens hier iets op te bouwen. Deze stukken land kunnen worden gelokaliseerd op een virtuele kaart waarop spelers hun avatars kunnen laten lopen. Twee derde van deze stukken land zijn tot nu toe verkocht voor een totaal van meer dan 144 miljoen dollar. 

Net als in de hoogtijdagen van Second Life hebben grote merken een deel van de ruimte overgenomen. Square Enix (Final Fantasy, Lara Croft), Atari, Dapper Labs (CryptoKitties, Top Shot), De Smurfen en Snoop Dogg hebben zich al gepositioneerd binnen The Sandbox, evenals 165 andere merken in totaal.

The Sandbox kan gezien worden als de samenkomst van Minecraft, Roblox, Second Life en user generated content rond blockchain technologie. We hebben het hier niet over een ‘metaverse’, in de zin zoals Mark Zuckerberg die opvat, met het gebruik van virtual reality headsets. Anderzijds is er een reëel verband tussen NFT en virtuele werelden met de metaverse.

In een wereld zonder materialen zijn non-fungible tokens de sleutel tot privé-eigendom en een middel tot differentiatie voor gebruikers. Vooral luxemerken beginnen er om die reden veel belangstelling voor te krijgen. Er gaat immers al ontzettend veel geld in deze wereld om, en daarom zijn er steeds meer mensen die hiervan willen profiteren.

Aavegotchi

Aavegotchi is een project dat wordt gesteund door een subsidie van het team van het gedecentraliseerde financiële platform Aave. Eenvoudig gezegd zijn Aavegotchies digitale geesten (een soort virtuele Tamagotchi’s), met attributen, accessoires en Aave-tokens.

Het is een community-based project (bestuurd door een DAO), geleid door de de videogame-studio Pixelcraft. Zij zijn nu eigenaar van het merk Aavegotchi en zijn verantwoordelijk voor de ontwikkeling ervan en voor het volgen van de blockchain.

Vandaag heeft de studio een grote invloed op het project om snel de nodige functies voor de lancering te ontwikkelen. Maar beetje bij beetje zal de DAO steeds belangrijker worden, zodat iedereen zijn zegje kan doen.

De zeldzaamheid en waarde van een Aavegotchi wordt bepaald door twee belangrijke onderdelen: de intrinsieke waarde van de tokens en de zeldzaamheidsscore. Wanneer de geest verbonden is met 300 aDai, kun je de minimale waarde van de geest bepalen door te kijken naar de huidige waarde van aDai.

De zeldzaamheidsscore wordt bepaald door de kracht van de eigenschappen van de geest en de zeldzaamheid van de uitrusting die hij bezit. Deze score ligt uiteraard niet vast, aangezien de Aavegotchi in de loop der tijd kan evolueren en de uitrusting kan worden veranderd.

De zeldzaamste Aavegotchi in het ecosysteem zullen worden beloond met een deel van de GHST die gebruikers tijdens het vechten gebruiken. Zo zullen sommige geestenbezitters in staat zijn om dubbele passieve inkomstenstrategieën toe te passen met hun Aavegotchies.

Gods Unchained

Gods Unchained is een kaartspel zoals Hearthstone waarin je het tegen elkaar opneemt en kaarten wint welke als NFT zijn opgeslagen. Elke kaart is een NFT met zijn eigen bijzonderheden. Met andere woorden: in tegenstelling tot Hearhtstone ben je wel degelijk eigenaar van je kaarten. In de smart contracts wordt namelijk altijd opgeslagen wie de eigenaar is.

Gods Unchained is in samenwerking met Nine Realms gemaakt, en GODS is het ERC-20 token voor het Gods Unchained universum. Spelers kunnen GODS gebruiken om NFTs te craften, packs te kopen van de Gods Unchained marktplaats, en nog meer beloningen verdienen door de tokens op de Immutable marktplaats te staken. GODS-tokens vertegenwoordigen ook stemrecht, waardoor spelers kunnen deelnemen aan bestuursvoorstellen die het lot van het spel beïnvloeden.

Het aantal GODS-tokens in omloop bedraagt 20 miljoen, waarvan er 1,4 miljoen beschikbaar zullen zijn in een openbare verkoop. GODS-tokenhouders die deelnemen aan game campagnes terwijl ze actief staken kunnen beloningen verdienen in de vorm van GODS tokens, die vanaf het begin zullen worden verdeeld uit de reward-pool. 

Het token dient ook om de economie van Gods Unchained uit te breiden via gameplay, aangezien staking-beloningen kunnen worden verdiend door spelers die in-game campagnes voltooien. Als het aantal spelers van Gods Unchained groeit, groeit de pool van beloningen voor alle GODS-tokenhouders ook.

Decentraland

Decentraland is een virtual reality platform gebouwd op de Ethereum blockchain. Net als Minecraft, Second Life of The Sandbox is er niet echt een doel in Decentraland. In plaats daarvan doorkruisen gebruikers een virtuele wereld, kopen ze percelen (genaamd LAND) die als NFT’s zijn opgeslagen en waarop zij geld kunnen verdienen. Dit kan via tokens, games, apps, etc. LAND wordt gekocht met MANA, het eigen ERC-20 token van Decentraland.

Met Decentraland kun je alles bouwen op je eigen stukken LAND, en we hebben al gezien wat er gebeurt als mensen zo’n macht krijgen. Minecraft-servers, bijvoorbeeld, bevatten exacte replica’s van fantasiewerelden, werkende computers en creaties van alle niveaus. Het PlayStation-exclusieve LittleBigPlanet heeft meer dan zes miljoen door de community gecreëerde levels, waaronder herscheppingen van andere games (Plants vs Zombies is een klassieker), een werkende piano, computers en nog veel meer.

Decentraland biedt niet alleen een digitaal VR-terrein waarop gebouwd kan worden, maar het wordt ook gehost op gedecentraliseerde Ethereum-servers. De wereld wordt ook weergegeven met behulp van BitTorrent en Kademlia DHT-netwerken, waardoor het een combinatie is van blockchain en P2P torrent-technologie.

Sorare

Sorare is gebaseerd op het model van de beroemde Panini-kaarten, met voetballers, en biedt gebruikers de mogelijkheid ze te verzamelen en te speculeren op de zeldzaamste en meest gezochte exemplaren. Door zich te registreren op Sorare, ontvangen gebruikers virtuele kaarten van spelers. Deze kunnen vervolgens worden gebruikt om één of meer virtuele voetbalteams van vijf spelers samen te stellen, die ook in verschillende virtuele competities spelen. 

De resultaten van de gebruiker zullen afhangen van de prestaties van de echte spelers in echte voetbalwedstrijden. Als een speler van één van de eigendomskaarten in het echt een doelpunt scoort, dan wordt de kaart meer waard. Elke speler wordt beoordeeld op een schaal van 0 tot 100, berekend door een algoritme op basis van gegevens van Opta. Dit is een bedrijf dat gespecialiseerd is in voetbalstatistieken. Het is dus aan de gebruiker om zijn virtuele spelers verstandig te kiezen, rekening houdend met hun huidige vorm of een eventuele blessure. 

Het is duidelijk dat hoe zeldzamer een spelerskaart is, hoe meer punten hij oplevert en hoe duurder hij zal zijn. Dit is hoe Sorare geld verdient, door de kaarten elke minuut te veilen. Sommige kunnen verkocht worden voor 280.000 dollar. Dit recordbedrag werd bereikt door een kaart van Cristiano Ronaldo. 

De kaarten zijn ingedeeld volgens verschillende schalen van zeldzaamheid, waarvan de meest gewaardeerde de categorie ‘uniek’ is, hetgeen betekent dat er slechts één per voetballer en per seizoen zal bestaan. De gelukkige eigenaar kan dus verwachten dat hij het voor enkele duizenden euro’s op de markt kan verkopen. 

Dan zijn er de ‘superzeldzame’ kaarten, digitaal geproduceerd in 10 exemplaren per speler en per seizoen, de ‘zeldzame’ (100 exemplaren) en de ‘gelimiteerde’ (1.000 exemplaren). Zo werd een ‘gelimiteerde’ kaart van Lionel Messi bij PSG voor 11.000 euro verkocht. Sorare-gebruikers kunnen hun kaarten ook onderling kopen of verkopen via een speciale marketplaats.

Wat is het verschil tussen DeFi en GameFi?

DeFi staat voor Decentralized Finance en is een van de gebieden binnen de cryptowereld die momenteel veel aandacht krijgen. DeFi wil het financiële systeem dat wij vandaag gebruiken opnieuw creëren, maar op een manier die alle vertrouwde tussenpersonen zoals banken zou verwijderen.

Bitcoin, het eerste gedecentraliseerde netwerk, legde de basis voor deze beweging door peer-to-peer betalingen mogelijk te maken. Dit betekent dat je Bitcoins naar iedereen in de wereld kunt sturen zonder dat je die persoon hoeft te kennen of te vertrouwen, en zonder gebruik te maken van een dienst van een derde partij zoals een bank. 

Naast deze kenmerken heeft Bitcoin nog andere kenmerken die in zijn protocol zijn opgenomen. Het belangrijkste is misschien wel de aanbodlimiet. Dit limiet bepaalt dat er in totaal nooit meer dan 21 miljoen Bitcoins kunnen zijn. Deze schaarste verklaart waarom Bitcoin vaak ‘digitaal goud’ wordt genoemd.

Zodra mensen de kracht van het Bitcoin-netwerk inzagen, begonnen ze onmiddellijk na te denken over hoe het meer gebruiksmogelijkheden kon bieden, verder dan alleen het opslaan van de eigendomsstatus van Bitcoins.

Vastbesloten om een oplossing voor dit probleem te vinden, begon een jonge Bitcoin-enthousiasteling genaamd Vitalik Buterin in 2013 met het creëren van Ethereum. Technisch gezien is Ethereum een soort ‘wereldcomputer’ die zowel code als gegevens kan opslaan. Net als een normale computer kan Ethereum code uitvoeren, en het gebruikt de blockchain als zijn harde schijf. Telkens als code wordt uitgevoerd en gegevens worden gewijzigd, wordt de staat van de blockchain bijgewerkt. 

DeFi is ontstaan doordat Ethereum over de volgend eigenschappen beschikt:

  • Gedecentraliseerd. Toepassingen die kunnen werken zonder dat één centrale entiteit ze controleert en die door hun gebruikers worden bestuurd.
  • Censuurbestendig. Toepassingen die niet kunnen worden gehinderd door een overheid of een andere actor.
  • Voor iedereen beschikbaar. Toepassingen die door iedereen ter wereld kunnen worden gebouwd en gebruikt, zonder geografische beperkingen.

Hoewel Ethereum in theorie geschikt is voor elk type toepassing, is DeFi de sector die momenteel het meest wordt verkend. DeFi omvat een breed scala van toepassingen die banken en andere financiële instellingen moeten vervangen. Er zit dan in de basis ook weinig verschil tussen GameFi en DeFi.

GameFi kan gezien worden als een onderdeel van DeFi. Gebruikers kunnen namelijk geld verdienen door een GameFi-spel te spelen. Omdat het in feite een gedecentraliseerde manier is om geld te verdienen, kunnen we zonder twijfel stellen dat GameFi een belangrijk onderdeel van DeFi is.

De toekomst van GameFi

Het lijkt alsof GameFi al ontzettend groot is, maar het staat eigenlijk nog in de kinderschoenen. Er zijn nog maar weinig spellen waarin gebruikers geld kunnen verdienen door het spel simpelweg te spelen. Games als Axie Infinity hebben al gezien dat er tokens worden verstuurd die een waarde van meer dan 1 miljard dollar hebben.

Er zijn natuurlijk in het verleden al verschillende blockchaingames geweest die niet zijn geslaagd. Het lijkt erop dat dit voornamelijk games zijn waarin spelers niks kunnen verdienen. We zien dat spelers op zoek zijn naar games waarin ze zeldzame voorwerpen kunnen verdienen die veel geld waard kunnen worden.

Omdat ook steeds meer grote bedrijven in GameFi stappen, ziet de toekomst van GameFi er rooskleurig uit. De kans is groot dat er de komende jaren ontzettend veel nieuwe games worden ontwikkeld waarbij spelers geld kunnen verdienen. We zullen waarschijnlijk ook gaan zien dat deze games veel vaker een functie krijgen.

Zo zou er bijvoorbeeld een spel ontwikkeld kunnen worden waarbij spelers crypto minen door een spel te spelen. Hierdoor wordt de energie die ze normaal kwijt zouden zijn aan het spel, ook gebruikt voor het minen van crypto. Energie wordt zo op een veel efficiëntere manier gebruikt.

Het lijkt er wel op dat je vaak vroeg aanwezig moet zijn bij een game. Wanneer je te laat instapt, is het vaak lastig om objecten te verzamelen die veel waard kunnen worden. Daarom is het aan te raden om de GameFi-wereld goed in de gaten te houden, zodat je er op tijd bij bent. Dit vergroot de kans dat je objecten bemachtigd die veel waard kunnen worden, waardoor je nog eens rijk zou kunnen worden met het gamen.

Het is nog wel belangrijk te vermelden dat je ook hier moet oppassen voor oplichters. Wanneer er geld te verdienen valt, zijn er altijd oplichters op de loer. Denk maar eens aan ICO’s waarbij veel mensen in het verleden geld zijn kwijtgeraakt, of de zogeheten pump-en-dump coins. Hetzelfde kan gebeuren bij games waar je zogenoemd geld zou kunnen verdienen.

Conclusie

De game-industrie groeit ontzettend hard. Dat deed het al voordat we ooit van blockchains hadden gehoord. Het is echter in een stroomversnelling gaan sinds het ook mogelijk is om games te spelen die op de blockchains draaien. Bij veel van dit soort spelen kunnen spelers geld verdienen door het spel te spelen. Dit noemen we play-to-earn games en deze games vallen binnen GameFi.

GameFi staat voor ‘Game’ en ‘Finance’, wat betekent (zoals de naam al zegt) dat het een mix is tussen spelen en financiën. Het is daarom een onderdeel van DeFi, wat de laatste jaren ook al ontzettend populair is geworden.

Tegenwoordig zijn er ontzettend veel games waarin gebruikers geld kunnen verdienen. Denk bijvoorbeeld aan Axie Infinity, Sorare, Decentraland en The Sandbox. Het gaat overigens niet om kleingeld, want sommige voorwerpen die spelers verdienen worden soms voor tonnen verkocht. Je kunt dus ontzettend rijk worden door dit soort games te spelen.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven