Home » Blog » Wat is Aavegotchi? Uitleg koers en verwachting en alles wat je moet weten over GHST

Wat is Aavegotchi? Uitleg koers en verwachting en alles wat je moet weten over GHST

Aavegotchi

Blockchain gaming blijft aan populariteit winnen, en veel nieuwe blockchain games worden op dit moment uitgebracht. Zeker het P2E uitgangspunt biedt veel perspectief. Waar spendeer je liever je tijd, met een game te spelen of op je bank app te kijken? Dat lijkt een vrij makkelijke keuze, zeker als je met die game ook nog eens geld kunt verdienen. Het is interessant om te zien hoe de combinatie van verschillende belangrijke crypto en DeFi ideeën gebruikt wordt om bruikbare toepassingen te vinden. Dit op zijn beurt is waar crypto investeerders op naar zoek zijn. Met deze combinatie komen we al snel uit bij NFT’s. Aavegotchi is één van zulke games die DeFi én NFTs combineren, en vrij nieuw zijn op de markt.

Je hebt het vast al door, in deze blog gaan we het over Aavegotchi hebben en het GHST-token. Ik ga je uitleggen wat Aavegotchi precies is en hoe het werkt. We gaan ook een kijkje nemen achter de schermen bij het team van dit project en we nemen de GHST-koers onder de loep. Ik vertel je ook waar je het GHST-token kunt kopen.

Let op: hou er rekening mee dat de onderstaande tekst over ‘Aavegotchi (GHST)’ evenals de toelichting hierop op geen enkele manier als advies opgevat mag worden. De keuze voor óf en op welke manier je (crypto) wilt traden en welke keuzes je maakt qua belegging ligt bij jou en bij jou alleen. Wij zijn geen financieel adviseurs.

Hier kun je al vast een uitgebreide uitleg over Aavegotchi bekijken.

Wat is Aavegotchi?

Aavegotchi is een P2E game gebaseerd op Tamagotchi. Het is bedacht door hetzelfde team dat ook de Aave DeFi app op de markt heeft gezet. Combineer nu de woorden Aave en Tamagotchi, en voilà, je hebt opeens een Aavegotchi. Het project heeft dus ook een lekker hoog retro gehalte.

Een Aavegotchi is een NFT, die leeft op de Aave dApp, die op zijn beurt op de Polygon blockchain draait. Omdat ze NFTs zijn, is elke Aavegotchi uniek en heeft zijn eigen specifieke en individuele eigenschappen. Hoe zeldzamer de karakteristieken van een Aavegotchi zijn, hoe zeldzamer en waardevol je NFT wordt. Deze functionaliteit en schaarsheid door verschillende eigenschappen en attributen komen we vaker tegen bij dit soort NFT-verzamelingen. De CryptoPunks, de Bored Ape Yachtclub apen en de Pudgy Penguins hebben dit net zo.

De Aavegotchi’s zijn echter interactief, dit is wel een groot verschil met andere vergelijkbare NFT-collecties. Je kunt de kenmerken van je Gotchi verbeteren tijdens het spel. Verwen je hem en steek je meer geld in je Gotchi dan een andere gamer, dan wordt je Gotchi ook zeldzamer. Net zoals bij de Tamagotchis’ die moest je ook eten geven en ervoor zorgen. Een Aavegotchi kun je aaien, te eten geven, nieuwe kleren voor hem kopen en er minigames mee spelen.

Behalve dat ze verzamelobjecten zijn, kun je ook GHST-beloningen voor ze krijgen. Er zijn zogenaamde ‘rarity farming seasons’ die regelmatig voorbijkomen, en in elke van deze seizoenen of rondes kun je beloningen krijgen. De hoogte van deze beloningen hangt dan weer af van hoe zeldzaam, ervaren en loyaal je Aavegotchi is. Hiervoor zijn er lijsten gemaakt, elke rubriek heeft zijn eigen lijst, en deze lijsten bepalen de beloningen.

Hoe werkt Aavegotchi?

Een Aavegotchi wordt opgeroepen uit een portaal uit de onderwereld, de ‘Nether realm’. Jawel, je leest het goed! Zo een portaal kun je kopen voor ongeveer 100 GHST. Dit kun je doen op de officiële Aavegotchi dApp of op een secundaire marktplaats zoals OpenSea. Nu begint het ‘Portal Summoning Ritual’ en ga je het portaal openen.

De afbeelding hieronder geeft een mooie schematische weergave over hoe je een portaal kunt openen.

Hoe open je een Aavegotchi portal
https://wiki.aavegotchi.com/

Achter de schermen gebeurd er nu het een en ander, onder andere door toedoen van een Chainlink Verifiable Randomness Function (VRF).  Je portaal krijgt nu een willekeurig nummer dat er voor zorgt dat de Aavegotchi’s in het portaal aantoonbaar willekeurig zijn samengesteld. Er zitten 10 Aavegotchi’s in zo een portaal, waarvan je er maar ééntje kunt kiezen. De andere 9 verdwijnen en zie je niet meer terug. Je nieuwe aanwinst heeft een set met willekeurige karaktereigenschappen gekregen, die je later in de game kunt aanpassen en in waarde verhogen.

Er zijn vier verschillende zeldzaamheidstypes, ‘common’ met een aandeel van 50%, ‘uncommon’ heeft een aandeel van 30%, ‘rare’ zijn maar 16% en van ‘mystic’ zijn er maar 4%.

De Spirit Force

We zijn er echter nog niet, want voor niets gaat de zon op. Eerst zul je toch je Aavegotchi moeten kopen, alleen heet dat anders in deze game. Je hebt namelijk Spirit Force nodig en die laat je doordringen in je Aavegotchi, en zo wek je hem tot leven.
Laten we de gamewereld maar even virtueel achter ons, want deze Spirit Force is niets anders dan rentedragende tokens, maar die zijn wel in je Aavegotchi ingebed. Dus elke Aavegotchi heeft een minimale intrinsieke waarde, namelijk de hoeveelheid tokens die hij bij zijn geboorte ingebed krijgt. Later kun je de NFT eventueel voor meer dan de intrinsiek waarde verkopen op een NFT-marktplaats.

De Spirit Force is op eigenlijk niets anders dan het aToken dat je op Aave terugvind. Dus de volgende vraag is………

Wat zijn aTokens?

De aTokens kun je op twee verschillende manieren vinden. Als een cryptocurrency of als een stablecoin. Deze aTokens komen dus van het Aave platform. Voor deze game kun je aDAI, aUSDC en aUSDT gebruiken. Behalve deze stablecoins, kunnen ook de volgende cryptomunten gebruikt worden: aETH, aAAVE, aUNI, aYFI en aLINK. De DAO van de game zal over toevoeging van andere tokens besluiten. Dit zal onder andere afhankelijk zijn van de vraag naar andere aTokens door de gamers. Als de game aan populariteit wint, zal het aantal aTokens zeer waarschijnlijk uitgebreid worden.

Let op, deze game is een combinatie van DeFi en NFTs, dus we zullen nu meerdere stappen moeten doorlopen, op een echte DeFi manier, om aan de tokens te komen die je nodig hebt om de Spirit Force in actie te krijgen.

Hoe krijg je aTokens?

Je zult diverse stappen moeten doorlopen om aan aTokens te komen. Hier zijn de stappen beschreven.

  1. Ga naar het Aave platform.
  2. Verbindt een wallet met het Aave protocol. Een browser wallet, wallet connect, Coinbase, Fortmatic, MEW, enz.
  3. Zorg dat je wallet ook een inhoud heeft, dus je hebt cryptomunten nodig, zoals eerder aangeduid.
  4. Nu zul je je crypto moeten storten om aTokens te kunnen kopen, via de ‘deposit’ knop.

Zodra je storting is uitgevoerd, kun je de aToken van je gekozen cryptomunt zien. Op deze aTokens verdien je interest.

Heel fijn en gefeliciteerd, je hebt nu aTokens. Je bent er echter nog niet. Om Aavegotchis los te weken uit je portaal, of tot leven te brengen, heb je MA-tokens nodig. Dus het feest gaat door!

Deze video laat de volgende stap zien, hoe je GHST op de Polygon (vroeger de MATIC blockchain) kunt krijgen.

Wat zijn MA-tokens?

Als je een aToken op de Polygon blockchain zet, krijg je MA-tokens. Je aTokens staan op het Ethereum Mainnet, maar moeten naar de Polygon blockchain. Omdat de verschillende blockchain niet met elkaar praten, is er een brug nodig om je aTokens naar de Polygon blockchain over te hevelen. Helaas zul je nu wel Ethereum gas kosten hebben, en die kunnen wel eens hoog uitvallen.

De Polygon brug

Op de Aavegotchi dApp is er zo een brug, die deze twee blockchains verbind. Hieronder zie je een afbeelding van deze brug.

De Aavegotchi Polygon brug
https://aavegotchi.com/bridge

Nu klik je op het linker GHST-logo (onder Ethereum GHST), en je ziet de tokens waar je uit kunt kiezen. Zoals op de foto hieronder.

De Aavegotchi bridge
https://aavegotchi.com/bridge

Nadat je dan een token gekozen hebt, zet je in het linker witte vak, GHST to transfer, hoeveel je naar Polygon wilt sturen. Daarna ‘approve’ je de transactie, of keur je hem goed, en wacht je tot Ethereum de transactie verwerkt heeft. Als de transactie verwerkt is, verschijnt er een knop ‘Transfer to Polygon’, en klik daarop. Wacht tot deze transactie verwerkt is, wat ongeveer 10 minuten kan duren, en je hebt je MA-tokens in je wallet. Dit kun je ook met je MetaMask doen, en er is een handige handleiding in het Engels om je daarmee te helpen.

Hieperdepiep! Je hebt je MA-tokens. Maar wat nu? Juist, nu kun je het portaal kopen of betalen! Terug naar start, wie weet krijg je nog tokens voor het staken als je langs start gaat! Als het om Rivella zou gaan, kunnen we zeggen; een beetje vreemd, maar wel lekker. Hier gaat het echter om DeFi, en helaas moet je verschillende stappen doorlopen om aan je doel te komen. In dit geval om van crypto, via aTokens bij MA-tokens uit te komen, zodat je het portaal met je Gotchi’s kunt openen.

Wat zijn minigames?

Minigames zijn spelletjes waar je aan kunt deelnemen, en waar je GHST mee kunt verdienen. Op dit moment zijn er alleen games die door de gemeenschap zijn ontworpen, maar officiële minigames zijn in de maak.

De games zijn zo ontworpen dat de verschillende eigenschappen van de Gotchi’s bij elke game anders te pas komen. Een agressieve Gotchi zal het goed doen in een vecht minigame, maar minder goed in een game waar je cakes moet bakken.

Wie zit er in het team achter Aavegotchi?

Het team van Aavegotchi is vooral bekend door hun bijnamen. Stani Kulechov, de oprichter van Aave, is adviseur.

  • Coder Dan – is een full stack ontwikkelaar. Hij is de spil in dit project en heeft een flinke hoeveelheid ervaring in DeFi.
  • Jesse – ook bekend als GldnXross was bij de oprichting van Mintable betrokken, en heeft een schat aan ervaring met NFTs.
  • Xavier Iturralde – is de art director en heeft een grote groep volgers die zijn digitale kunst kopen.
  • Nick Mudge – hij is een expert op het gebied van Solidity en heeft onder andere ERC998 ontwikkeld.
Het Aavegotchi team
www.figma.com

Wat is het GHST-token?

Het GHST-token is een ERC20 token. Aave betekent spook in het Fins, en voor de naam van het token heeft het team de letter ‘O’ uit de naam gehaald. Lekker gemakkelijk!

Het token ligt aan de basis van het ecosysteem en je kunt er ook allerhande on-chain assets mee kopen. Je kunt het token staken en ook stemmen in de DAO. Binnenkort kun je er ook stukken land mee gaan kopen in hun rijk. Daar wordt intussen stevig aan gebouwd in elk geval.

Je kunt ook op drie manieren GHST verdienen, door aan ‘rarity farming’ deel te nemen, aan de DAO deelnemen en stemmen en als laatste door minigames te spelen.

Op het moment van schrijven zijn er 57,813,692 GHST en er zijn 56,709,405.22 GHST in omloop.

De volgende afbeelding laat de GHST-token distributie zien.

Token distributie van GHST
https://www.figma.com/

De token distributie vond plaats in drie fases.

  1. Privéverkoop van 5 miljoen GHST (0.05 DAI/GHST)
  2. Voorverkoop 500.000 GHST (0.01 DAI/GHST)
  3. De Token Bonding Curve

De Bonding Curve gaat doorlopend GHST uitbrengen en verspreiden. Als de prijs omhoog gaat gebeurd hetzelfde met de voorraad GHST. De prijs gaat naar beneden als de voorraad minder wordt. De prijs begint bij 0.02 DAI/GHST en er is dus een ongelimiteerde voorraad. Deze tokens van de Bonding Curve kunnen direct opgeëist worden. Dit in tegenstelling tot optie 1 en 2, waar tokens vergrendeld worden. Om via de Bonding Curve GHST te kunnen kopen, moet je Ethereum adres op de goedgekeurde lijst van het Aavegotchi team staan.

Meer over de GHST-tokenomics kun je onder de link vinden.

De afbeelding hieronder laat je de Bonding Curve zien.

https://www.figma.com/

Wat is de koers van het GHST-token?

Als je in het GHST-token wilt investeren, is een goed begin om te weten wat de koers is. Als je al gaat traden, wil je ook het liefst winst maken. Je kunt een technische analyse maken om te zien wat het beste koop of verkoop moment is.

Het GHST-token heeft vrijwel meteen na de ICO in augustus in het rood gestaan, tot eind januari 2021. De koers schommelde rond de $0.63 met als dieptepunt $0.49  Daarna ging het goed omhoog met de prijs van het token, en werden tussen februari en april 2021 pieken bereikt tussen $1.75 en 1.795 . De voorlopige ATH werd echter pas bereikt op 5 augustus 2021 met een koers van $1.976. Daarna is de koers maar een klein beetje gezakt en op het moment van schrijven, begin september 2021 is de koers $1.77. Het token werd niet meegesleurd door de plotselinge val van de Bitcoin op 7 september 2021.

Bij CoinMarketCap staat hij net nog binnen de top 400 op plek 389. Deze munt heeft een goed vooruitzicht volgens mij, hij bleef bijvoorbeeld stabiel tijdens de onverwachte vrije val van Bitcoin op 7 september 2021. Omdat deze game nog in een vroeg stadium verkeerd, kan het token nog goed gaan stijgen in 2021 en een positieve koersontwikkeling kan doormaken. Als je in deze munt wilt investeren is het wel belangrijk om goed je eigen onderzoek te doen.

Je Aavegotchi doorverkopen

Het is ook mogelijk om je Aavegotchi’s weer door te verkopen, dit kun je op NFT-martkplaatsen zoals OpenSea doen. Je kunt dan alle waarde, die ingebed is, van je NFT af halen, maar de minimale stake waarde moet je laten staan. Dat is de waarde die de NFT bij zijn ‘geboorte’ kreeg. Je kunt ook alle waarde uit je Aavegotchi halen, maar dan wordt hij verbrand, en gaat terug naar de Nether World, en een verkoop is dan niet meer mogelijk.

Waar kun je het GHST-token kopen?

Het GHST-token is sinds September 2021 te koop op Bitvavo , een andere alternatief is Binance. De meeste toonaangevende CEX’en bieden dit token te koop aan. zoals Kraken en Gate.io. Er zijn ook diverse liquidity pools op DEX’en zoals Uniswap V2 en V3 waar je een GHST-paartje kunt vinden. Mijn voorkeur gaat toch uit naar Bitvavo. Vul hieronder hoeveel GHST je wilt kopen op Bitvavo.

Hoe kun je het GHST-token het beste opslaan?

Je hebt verschillende opties om dit token op te slaan. De veiligste manier is om ze op een hard wallet op te slaan, ook wel een cold wallet genoemd. Met een hard wallet, zoals de Ledger X of S en de Trezor, ben je beschermd voor internet hacks.

Je kunt natuurlijk je GHST-token op de beurs laten staan waar je het token gekocht hebt. Nu heb je echter geen toegang tot je private keys. De private keys van een beurs blijven in de handen van de beurs zelf. Er bestaat altijd een gevaar dat een beurs gehackt wordt en dan heb je een kans dat je je munten kwijt bent. Deze wallets op een beurs worden ook wel hot wallets genoemd.

Als derde optie kun je ook nog een online wallet zoals MetaMask of Trust wallet gebruiken. Hier is ook nog een kans op een internet hack, maar deze is theoretisch kleiner dan een hack op een beurs.

Conclusie

Aavegotchi is een interessant project dat aan het begin van zijn digitale leven staat. Er is nog makkelijk een hele blog te vullen met meer informatie over deze game, ik kan je alleen maar aanraden om op hun eigen Wiki site te gaan rondneuzen.

Het project steekt goed in elkaar, al is het goed voor te stellen dat mensen die niet vertrouwd zijn met DeFi afhaken als het gaat om van GHST, via aTokens bij MA-tokens uit te komen. Dat is de DeFi prijs die je moet betalen! Toch heeft deze game alles in huis om te slagen. Helaas is dat ook geen garantie dat het gaat slagen. De voortekenen zijn echter gunstig, en ik heb er vertrouwen in dat deze game wel eens populair gaat worden. Dat betekent ook dat de koers van het GHST-token zich dan positief ontwikkeld. Als je in dit token wilt investeren, doe dan achter wel goed je huiswerk, en doe er onderzoek naar.

Heb je al Aavegotchi gespeeld of heb je vragen over dit project? We horen het graag van je op onze Cryptokopen Facebookgroep. Zie je daar!

 

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven