Home » Blog » Refinable, wat is dat? Uitleg, koers en verwachtingen en alles wat je moet weten over FINE

Refinable, wat is dat? Uitleg, koers en verwachtingen en alles wat je moet weten over FINE

Refinable

Non-fungible token of NFTs zijn in 2021 een van de populairste onderwerpen in de crypto en blockchain wereld geworden. Ze zijn vooral bekend uit de kunstwereld waar ze voor hoge bedragen van eigenaar verwisselen. Kunst op een NFT zetten is echter niet de enige toepassing die een NFT heeft. Er zijn veel andere toepassingen die een NFT kan invullen waar je misschien niet zoveel over hoort. Deze worden ook niet op NFT-marktplaatsen aangeboden. Maar daar ga ik het juist wel over hebben, NFT-marktplaatsen. Refinable is de eerste NFT-marktplaats die op de Binance Smart Chain (BSC) draait.

In deze blog ga ik het over Refinable hebben en het bijbehorende FINE-token. Ik ga je uitleggen wat Refinable precies is en hoe het werkt. We gaan ook het team achter dit project onderzoeken en de koers bekijken. Als je wilt weten waar je FINE kunt kopen, zit je hier ook goed.

Let op: hou er rekening mee dat de onderstaande tekst over ‘Refinable (FINE)’ evenals de toelichting hierop op geen enkele manier als advies opgevat mag worden. De keuze voor óf en op welke manier je (crypto) wilt traden en welke keuzes je maakt qua belegging ligt bij jou en bij jou alleen. Wij zijn geen financieel adviseurs.

Hier kun je eerst een video bekijken die laat zien hoe Refinable werkt.

Wat is Refinable?

Refinable is een NFT-marktplaats die op de Binance Smart Chain draait. Refinable 2.0 is begin november 2021 op de markt gekomen. Het doel is om je in staat te stellen in NFTs te handelen door alleen maar je wallet te verbinden. Je kunt er handelen in Ethereum, Polygon, Solana en BSC NFTs. Omdat ze op BSC draaien kunnen ze goedkope transactiekosten aanbieden. NFTs worden er in alle soorten en maten aangeboden op Refinable, inclusief Play-to-Earn (P2E) NFTs.

Ze zetten ook in op de metaverse, want de verwachting en hoop is dat NFTs en crypto een van de steunpilaren voor de metaverse worden. Hun nieuwe slagzin is dan ook ‘Trade the Metaverse’.

Vanaf het begin willen ze een gedecentraliseerde stichting zijn voor gamers, verzamelaars en ontwikkelaars. Op hun platform kun je dan in NFTs handelen en ze ontdekken. Al je favoriete NFTs zijn op een centrale plek te vinden, je kunt er met iedereen handelen en je kunt er ontdekken en ontdekt worden.

Met hun eenvoudige SDK (software development kit) kun je zelf NFTs ontwerpen en dan ook meteen voor de verkoop aanbieden op het platform. Of als alternatief kun je de NFTs ook veilen, schenken of door royalty’s inkomsten krijgen. In het kort, ze willen een oplossing geven voor de vier belangrijkste pilaren waar NFTs op steunen; creatie, distributie, ontdekking en bruikbaarheid.

Als bezoeker van het platform heb je de mogelijkheid om NFTs te vinden en erin te investeren. Vooral door het feit dat BSC lagere kosten heeft, wordt het interessant om op Refinable te handelen. Ze willen ook algemene problemen bij NFTs zoals de slechte vindbaarheid en lage flexibiliteit oplossen.

Met het native utility token FINE kan alles betaald worden op Refinable en is dan ook compleet met het platform geïntegreerd.

Nieuwe layout van de Refinable website
https://refinable.com/

Wat zijn NFTs?

Voordat ik ga uitleggen hoe Refinable werkt, is het wel handig als ik eerst kort bespreek wat een NFT is. Voor een diepe duik in non-fungible tokens kun je onze blog over NFTs lezen.

Het woord fungible in het Engels betekent inwisselbaar. Een non-fungible token is dus vrij vertaald een niet-inwisselbaar token. Die beschrijving klopt helemaal. Vergelijk het met een 10 euro biljet. Als je dat aan iemand uitleent, hoeft deze persoon niet precies hetzelfde biljet terug te geven. Hij of zij kan je een willekeurig 10 euro biljet teruggeven, want ze hebben allemaal dezelfde waarde.

Een NFT is echter uniek omdat er maar één exemplaar van te krijgen is. Ze zijn niet inwisselbaar. NFTs hebben veel toepassingen en in de toekomst waarschijnlijk zelfs nog veel meer, waar we ons nu nog geen voorstelling van kunnen maken. Denk bijvoorbeeld aan entreekaartjes voor een concert. Om fraude, torenhoge prijzen en illegale verkoop tegen te gaan kun je de kaartjes als een NFT uitgeven. Ze zien er dan wel allemaal hetzelfde uit, maar omdat ze genummerd zijn, zijn ze toch uniek. Het Nederlandse project Get protocol is hier bijvoorbeeld mee aan de slag.

Hoe werkt Refinable?

Refinable werkt op een vrij eenvoudige manier door hun gedecentraliseerde platform. Na de upgrade naar Refinable 2.0 zijn er ook diverse nieuwe functies aan het platform toegevoegd. Zo heb je de mogelijkheid om ‘Verified Content’ (geverifieerde inhoud) of ‘Community Content’ op te zoeken.

Dit betekent dat als je bepaalde collecties opzoekt, je eerst alle statistieken kunt bekijken voordat je overgaat om iets te kopen. De Revomon collectie is hier een voorbeeld van en dat kun je op de onderstaande afbeelding zien.

Collecties verifiëren
https://app.refinable.com/collections/revomon?tab=all-items

Ervaren verzamelaars kunnen nu snel zien en beoordelen of de waarde van een specifieke NFT de moeite waard is. Zoals je op de afbeelding hierboven goed kunt zien, is er een ‘item count’ aan het begin van de balk en een ‘avg.sell price’ aan het eind. Andere waardevolle informatie staat ertussen in. Kopers en verkopers krijgen nu op een snelle manier de marktwaarde te zien.

Op het moment kun je al met NFTs van de Ethereum, Polygon, Solana en BSC chains handelen en daar zullen er nog meer aan toegevoegd worden op relatief korte termijn.

Voordelen van Refinable

Handelen in NFTs op Refinable heeft een paar voordelen, die ik nu ga bespreken. Behalve NFTs kun je namelijk ook handelen in digitale kunt, websitedomeinen, verzamelobjecten, bestanden en game-items.

  • Schaarste – Refinable waarborgt voor de schaarste van elk digitaal bezit. Als creator kun je ervoor kiezen om NFTs in een gelimiteerde hoeveelheid te minten. Via uitwisselbare blockchains kun je ook toegang krijgen tot al bestaande collecties van NFTs. Door schaarste te creëren kunnen creators ook de opkomst van secundaire markten voorkomen. Dat werkt uiteraard niet alleen in het voordeel van de creators, maar ook van Refinable.
  • Distributie – De manier hoe je NFTs verspreid worden kan op maat aangepast worden naar gelang individuele wensen. Voor het verspreiden van digitale inhoud biedt Refinable oplossingen aan voor bedrijven via eenvoudige aankoop, veiling of door inwisseling.
  • Verschillende inhoudsformaten – Refinable komt aan verschillende eisen van gebruikers tegemoet, en ondersteund daarom verschillende manieren van inhoud. Zo kun je er 2D-afbeelding, 3D-modellen, muziekbestanden en  websitedomeinen vinden.
  • Gedecentraliseerd – Handelen gebeurt op de BSC en via smart contracts.
  • Gemeenschapsbestuur – Met het FINE-token kun je voorstellen indienen en erop stemmen. Leden van de gemeenschap kunnen ook financiële beloningen krijgen of het voorrecht om aan exclusieve verkopen deel te nemen.
  • Kostenefficiënt – Door op BSC te draaien, kunnen er snelle, goedkope en veilige transacties aangeboden worden. Refinable heeft ook lage servicekosten.

Functies bij Refinable

Het spreekt haast vanzelf dat Refinable zowel ERC721 en ERC1155 tokens aanbiedt om te minten. Deze twee tokens zijn op dit moment de hoogst mogelijke standaard om NFTs mee te minten. Als creator kun je ook de schaarste van je NFTs aanpassen. Van uniek  (1) tot gelimiteerd (tot 5). Royalty’s kunnen een percentage zijn van elke keer dat een NFT doorverkocht wordt. Bovendien wordt er ook de optie aangeboden om NFTs te bundelen tot een nieuwe NFT-eenheid. Er is ook de mogelijkheid om een privébestand te minten, zodat ze alleen toegankelijk zijn voor de eigenaar. Dit kan tot een situatie leiden waar je een NFT koopt die je nog nooit vooraf gezien hebt, totdat je hem in je bezit hebt. Voor het minten van NFTs heb je trouwens geen kennis van coderen nodig op dit platform.

Voor het zoeken op het platform zijn er ook een paar handige hulpmiddelen. Refinable zal regelmatig NFTs selecteren en aanbevelen die door de gemeenschap zijn aanbevolen. Het systeem kan ook creator accounts verifiëren. Als gebruiker heb je ook de mogelijkheid om een sociaal kanaal op te zetten waar je NFTs kunt bespreken of promoten.

Bij het handelen biedt Refinable diverse transactie mogelijkheden aan. Zo is er de één klik aankoop, bod bij goedkeuring, hoogste bod of geschenk. Transacties kunnen afgehandeld worden met verschillende tokens die een ingebouwde token swap functie hebben. De transactiekosten zijn laag bij Refinable, en als je een geverifieerde token houder bent, krijg je extra korting.

Iets wat populair begint te worden is het leasen van NFTs of om ze als onderpand voor een lening te gebruiken. Voor de toekomst wordt er gewerkt aan NFTs met IP-bescherming en commerciële en niet-commerciële rechten die in de NFT ingebouwd kunnen worden. Of zoals het in het Engels gezegd wordt, ‘baked’ of ingebakken in de NFT.

Wie zit er in het team achter Refinable?

Er zit een divers en uitgebreid team achter Refinable. Ik ga je nu voorstellen aan een paar van de sleutelfiguren achter dit project.

  • Nicholas Chan – medeoprichter met een achtergrond in product- en operations beheer voor bedrijven.
  • Maxim Geerinck – CTO met 9 jaar ervaring als softwareontwikkelaar.
  • Jonas Snellinckx – Full stack engineer en bouwt de marktplaats.
  • Nick Au – Operations Lead met een zakelijke achtergrond.

Het team is uiteraard veel groter en op LinkedIn en de whitepaper is meer info te vinden. Een deel van het team zit in Hong Kong en een ander deel zit in Vlaanderen, net over de grens. Remote werken is zeker in de blockchain en crypto industrie erg goed aangeslagen.

Wat is het FINE-token?

Het FINE-token is een BEP20 token, omdat ze op BSC draaien. FINE is een utility en beheer token. Het aantal FINE-tokens is 500 miljoen en daarvan zijn er 41,059,833.00 FINE in de omloop, ongeveer 8%. De marketcap is $16,288,237.

De toepassingen van het token zijn veelzijdig en het kan onder ander gebuikt worden om transacties af te handelen en te financieren (i.p.v. het BNB-token) en voor prioriteit vermeldingen en ontdekking. Verder zijn er ook verhoogde muntlimieten, korting op platform servicekosten, toegang tot voorverkopen en modereren van en stemmen voor de gemeenschap.

De afbeelding hieronder laat goed zien hoe het token verdeeld wordt. Het team krijgt 10% en dat is een goed teken. Het betekent dat het team geen rug-pull van plan is, dus met het opgehaalde kapitaal ervandoor gaat.

Distributie van FINE tokens
whitepaper

Wat is de koers van het FINE-token?

Als je in het FINE-token wilt investeren, is een goed begin om te weten wat de koers is. Als je al gaat traden, wil je ook het liefst winst maken. Je kunt een technische analyse maken om te zien wat het beste koop of verkoop moment is.

Het FINE-token werd bij CoinMarketCap genoteerd op 30 april 2021 met een koers van $2.92. Het token steeg dezelfde dag nog naar zijn voorlopige ATH met een koers van $4.85. Daarna is de koers alleen maar gezakt tot begin november 2021, het moment van schrijven. De koers bedraagt nu $0.388.

Bij CoinMarketCap staat hij net binnen de top 1000 op plek 994. Deze munt heeft op dit moment geen sterk vooruitzicht volgens mij, ook als Bitcoin nog gaat stijgen in 2021 en begin 2022. Ik denk dat hij nog wel een tijdje blijft voortgaan op min of meer dezelfde, zijwaarts bewegende koers. Ondanks alle euforie rond NFTs en zeker betreffende de grote concurrent OpenSea, die veel omzet records brak in oktober 2021, heeft Refinable niet weten mee te liften op de NFT-hausse. Als je in deze munt wilt investeren is het wel belangrijk om goed je eigen onderzoek te doen.

Waar kun je het FINE-token kopen?

Het FINE-token is helaas nog niet op Bitvavo of Binance te koop. De enige toonaangevende CEX die deze munt in de aanbieding heeft is Gate.io. De enige liquidity pool op een DEX kun je bij PancakeSwap vinden voor een FINE-paartje.

Hoe kun je het FINE-token het beste bewaren?

Je hebt verschillende opties om dit token te bewaren. De veiligste manier is om ze op een hard wallet op te slaan, ook wel een cold wallet genoemd. Met een hard wallet, zoals de Ledger X of S en de Trezor, ben je beschermd voor internet hacks.

Je kunt natuurlijk je FINE-token op de beurs laten staan waar je het token gekocht hebt. Nu heb je echter geen toegang tot je private keys. De private keys van een beurs blijven in de handen van de beurs zelf. Het gevaar van een gehackte beurs bestaat altijd en dan heb je een kans dat je je munten kwijt bent. Deze wallets op een beurs worden ook wel hot wallets genoemd.

Als derde optie kun je ook nog een online wallet zoals MetaMask of Trust wallet gebruiken. Hier is ook nog een kans op een internet hack, maar deze is theoretisch kleiner dan een hack op een beurs.

Conclusie

Refinable lijkt best wel op OpenSea, maar dan een versie die op de BSC is gebouwd. Een ander verschil zit hem in het feit dat Refinable zich meer richt op zowel consumenten- als zakelijke NFT-gebruiksscenario’s. OpenSea richt zich meer op verzamelaars en NFT-liefhebbers. Een heel groot verschil is dat Refinable het FINE-utility token heeft en OpenSea helemaal geen token heeft.

Het is helaas jammer voor Refinable dat ze een beetje de boot gemist hebben tijdens de NFT-gekte die er in 2021 heerste. Er kwam ook behoorlijk wat concurrentie bij en de NFT-marktplaatsen zijn intussen niet meer op de vingers van een of twee handen te tellen. Toch steekt het platform goed in elkaar en zou het me niet verbazen als op termijn er toch nog een positievere tendens ontstaat rond het platform en het token. Mocht je in het FINE-token willen investeren doe dan vooral eerst goed je eigen onderzoek.

Heb je nog vragen over Refinable of heb je er gehandeld, laat het ons weten op onze Cryptokopen Facebookgroep. Je kunt ons ook op Twitter volgen. Zie je daar!

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven