Home » Blog » Blockchain en de overheid, welke voordelen levert dat op?

Blockchain en de overheid, welke voordelen levert dat op?

bitcoin-overheid

Elk land heeft zijn eigen overheid en deze hebben allemaal vergelijkbare problemen. Afgezien van de problemen die ze in elk land hebben, In veel zogenaamde tweede en derdewereldlanden viert corruptie nog hoogtij. In wat we eerste wereld landen noemen, spelen andere zaken. Herinneren we ons de toeslagen affaire nog? Om maar eens dicht bij huis te blijven. Met blockchain zouden veel van deze problemen opgelost kunnen worden. Sommige landen zijn al met blockchain projecten bezig. Denk bijvoorbeeld aan landen zoals Dubai, China, Denemarken, Zuid-Korea, Estland, en de pietjes-precies, de Zwitsers. Er zijn nog meer voorbeelden op te noemen, we hebben echter maar beperkte tijd.

We gaan een lekkere duik nemen in de blockchain en de overheid relatie, en wat dat kan betekenen. Er is genoeg interessants te vertellen over dit thema, ga er dus maar eens lekker voor zitten.

Let op: hou er rekening mee dat de onderstaande tekst over ‘Blockchain en de overheid, welke voordelen levert dat op?’ evenals de toelichting hierop op geen enkele manier als advies opgevat mag worden. De keuze voor óf en op welke manier je (crypto) wilt traden en welke keuzes je maakt qua belegging ligt bij jou en bij jou alleen. Wij zijn geen financieel adviseurs

Eerst nog een korte video met een herinnering aan wat de blockchain ook alweer is. Deze is van het World Economic Forum.

Wat is de relatie tussen de blockchain en de overheid?

De relatie tussen de blockchain en de overheid is een complexe relatie. Sommige landen omarmen deze nieuwe technologie, terwijl andere landen er toch een beetje afstand van houden. Bij de eerste groep zitten bijvoorbeeld China, Dubai en Estland. We komen hier later nog op terug. Voor een goede uitleg over de blockchain, bekijk deze blog van ons over wat de blockchain nou eigenlijk is.

Een overheid kan de blockchain technologie op veel verschillende manieren toepassen. We hebben het al over corruptie gehad, maar bijvoorbeeld digitaal stemmen kan op deze manier ook goed geregeld worden. Op administratief vlak kan er ook het nodige geregeld worden met blockchain. Dat zijn maar een paar voorbeelden, en vormen eigenlijk het topje van de ijsberg. Laten we eens wat dieper ingaan op wat er allemaal met de blockchain door een overheid gedaan kan worden.

Corruptie

Corruptie is in Nederland en België niet echt een probleem. Als we echter naar de al eerder genoemde tweede en derdewereldlanden kijken, speelt corruptie daar zeker wel een probleem. In veel Afrikaanse landen speelt het een rol en zeker ook in Azië. Daar lijkt Singapore zo ongeveer het enige land waar er nauwelijks of geen corruptie is. Maar ja, daar zijn dan ook weer andere problemen en wordt de regering van nepotisme beschuldigd.

De blockchain kan een transparante, onveranderlijke en niet te manipuleren technologie aanbieden. Deze combinatie maakt het heel moeilijk om feiten te verdraaien. De blockchain op zichzelf staand kan de corruptie niet uitroeien, maar het is wel een goed begin. Het is dan uiteraard van belang dat een regering erin gelooft en ook wil dat corruptie uitgeroeid of in elk geval teruggeschroefd wordt.

Dat kan op zichzelf al moeilijk genoeg zijn, want vaak kan het zo zijn dat in de overheid net teveel corruptie plaatsvind. De mensen die deel uitmaken van een overheid willen niet altijd graag hun voordelen opgeven. Ook is de bevolking ook in veel gevallen zo toevertrouwd met corruptie op allerlei niveaus, dat ze dit als deel van het normale leven ervaren. Een grote mentaliteitsverandering is dan ook nodig op regeringsniveau maar ook bij de lokale bevolking.

Voorbeelden om corruptie tegen te gaan

  • Uitbesteden van contracten

Dit is de grootste bron van wereldwijde corruptie bij overheden. De geautomatiseerde smart contracts van een blockchain maken het hele uitbesteden een stuk transparanter. Het is dan van belang dat het gehele proces op de blockchain plaatsvindt en niet via onderling handjeklap.

  • Landtitelregisters

In een land als Zweden wordt dit gebruikt om de efficiëntie van het hele proces te vergroten. In landen als Honduras en India is het meer om corruptie te voorkomen. Met een blockchain transactie kun je zonder problemen aantonen dat een stuk land van jou is. Het kan echter een complexe opgave zijn om alle landeigendom in een blockchain te zetten.

  • Subsidiebetalingen

De vele miljoenen die jaarlijks door regeringen aan subsidies verstrekt worden, komen lang niet altijd aan op de plaats van bestemming. Met veel tussenpersonen en door ‘diepe zakken’ komt er vaak veel minder aan dan de bedoeling is. Blockchain schakelt weer alle tussenpersonen uit, verlaagt de kosten en schakelt veel afroom opties uit.

Verkiezingen

Elektronisch stemmen zou veel problemen bij verkiezingen kunnen oplossen. Kijk maar naar hoe de verkiezingen in de Verenigde Staten in 2020 verliepen. Eigenlijk zonder problemen, toch? Maar er is een persoon die een jaar later nog steeds beweert dat er gesjoemeld werd. Dit zonder dat er ook maar enig bewijs hiervoor op tafel gelegd is door voormalig president Donald J Trump.

Als je als Nederlander in het buitenland woont, is het ook zeer moeizaam om je stem uit te brengen. Dit terwijl er toch een grote groep Nederlanders die stemgerechtigd zijn, over de hele wereld verspreid zijn. Den Haag doet er niet al te veel moeite voor om het deze groep gemakkelijk te maken om hun stem uit te brengen.

De blockchain kan het sjoemelen met stemmen afschaffen. Het is ook transparant en uitgebrachte stemmen kunnen live gevolgd worden, zodat het resultaat meteen en betrouwbaar bekend is. Het is ook makkelijk om je stem uit te brengen, dat zou zelfs online kunnen plaatsvinden door geïndividualiseerde tokens of NFTs te gebruiken. Denemarken is één van de weinige landen die hier al aan werken.

Blockchain en de overheid
pixabay-pete-linforth

Belastingen

Belasting ontduiken is een nationale sport in bijna elk land. De blockchain technologie zou dat wel eens een stuk moeilijker kunnen maken. Overheden missen hierdoor inkomsten, maar is ook voor de economie een tegenslag. Het bijhouden en innen van belastingen is ook een omslachtig gebeuren.  Hierbij kan de blockchain het hele proces digitaliseren. Dit maakt het allemaal weer transparanter, efficiënter en sneller. Belastingontduiking kan ook sneller en makkelijker opgespoord worden.

Vaccinatie

In deze Covid-19 tijd is vaccinatie natuurlijk een onderwerp dat op bijna iedereens lippen is. IBM is erg actief op de blockchain en de overheid markt en een product is hun vaccinatie distributie door de blockchain. Voordelen zijn dat het gehele proces van het ontwikkelen van een vaccin tot aan de distributie en inenting, compleet en transparant gevolgd kan worden. Problemen in de levering van het vaccin of slechte lichamelijke reacties op de inenting, kunnen ook meteen ingevoerd en beoordeeld worden. Eventuele zwendel of bederf van het vaccin is ook meteen vast te stellen en of het vaccin op de juiste manier vervoerd wordt.

Administratie

Met behulp van blockchain technologie kan de overheid administratie een stuk efficiënter gemaakt worden. Denk aan uitgifte van paspoorten, identiteits- en rijbewijzen, belastingen innen, patenten aanvragen, de gezondheidszorg en sociale voorzieningen. Dit zijn maar een paar toepassingen op het administratieve vlak. Een nadeel kan zijn dat het huidige personeelsbestand uitgedund gaat worden, door deze efficiëntere opzet.

In welke landen wordt de blockchain al geïntegreerd door de overheid?

Er zijn al flink wat landen bezig met het integreren van de blockchain technologie. We gaan een aantal landen bekijken die de technologie al inzetten, en op welke manier. Laat je verrassen! Over China en hun verhouding tot de blockchain hebben we het al gehad in een andere blog.

Dubai, Verenigde Arabische Emiraten

Dubai heeft zich voorgenomen om de eerste door blockchain aangedreven smart city in de wereld te worden. En wel op elk gebied! Of we het nu over financiën hebben, waar in Dubai uiteraard geen gebrek aan is, onderwijs, bankieren en noem maar op. Ze willen bijvoorbeeld volledig zonder papier verder gaan, en alle legale papieren, zoals visa, autopapieren, nuts rekeningen betalen, alles gaat op de blockchain.

De volgende video laat zien hoe de autoregistratie in Dubai aangepakt gaat worden.

Bekijk hieronder een korte video over hoe Dubai de blockchain omarmt.

Singapore

Deze hi-tech stad heeft de blockchain ook omarmt. Maar dan vooral op financieel gebied. Ze hebben het Project Ubin opgezet. De Monetary Authority of Singapore (MAS), the Bank of Canada (BoC) en the Bank of England (BoE) nemen hier aan deel. Het is opgezet voor het afwikkelen van betalen en effecten.

Bekijk hoer deze interessante video over Project Ubin.

De Europese Unie

Hier wordt de blockchain technologie losgelaten op het intellectuele eigendom. Opgezet door de European Commission and the European Union Intellectual Property Office (EUIPO), moet het zorgen voor bescherming tegen namaak producten. In 2018 was er een ‘Blockathon’, een competitie waar codeerders samen met advocaten en specialisten in namaak producten samen werkten. De hoofdprijs ging naar een project dat een ‘virtuele tweeling’ op een blockchain had gecreëerd.

Bekijk hier de video over deze blockathon.

Estland

Estland wordt ook wel het land met de meest technologisch voortgeschreden regering genoemd. Het land is al sinds 2008 met blockchain aan de slag, voordat deze naam al bekend was! In het e-Estonia project komen overheidsdiensten op de blockchain bij elkaar. De rechterlijke macht, de gezondheidszorg en nog een paar producten van de overheid staan samen op een blockchain.

Bekijk hier een video met uitleg over Estland end e blockchain.

Denemarken

In Denemarken wordt al sinds 2014 met de blockchain door de overheid geëxperimenteerd. Onder andere elektronisch stemmen bij verkiezingen is er succesvol uitgeprobeerd.

Zuid-Korea

In dit tech vriendelijke land wordt de blockchain onder andere ingezet voor belastingwetten, onderwijs, militaire aankopen, administratie en betalingen. Het mag geen al te grote verrassing zijn dat Samsung hier een flinke vinger in de blockchain pap heeft.

Central bank digital currency (CBDC)

Dit is een geliefd onderwerp van veel overheden, om hun eigen digitale valuta te hebben. Het aantal landen dat hier mee bezig is, zal je waarschijnlijk verbazen. De reden om een eigen CBDC te hebben kan sterk variëren van land tot land. Inflatie is een vaker terugkerende factor (Turkije, Venezuela), maar het kan ook zijn om onder sancties uit te komen of om onder de controle van een ander land uit te komen (Palestina en Israel). Laten we eens snel gaan kijken wie hier allemaal aan mee doet.

Landen met CBDC-testprogramma’s

  • Bahama’s – sinds 2017 hebben ze hier de ‘Sand Dollar’ deze is 1:1 gekoppeld aan de Bahama’s Dollar, die op zijn beurt weer aan de US-dollar is gekoppeld. Het is de eerste CBDC die een officiële en erkende status heeft.
  • Bahrein – sinds 2018 er mee bezig, in 2020 testprogramma begonnen
  • Bermuda – sinds 2018 er mee aan de slag, in februari 2021 testprogramma voor de Bermuda Dollar gestart
  • Estland – sinds 2017 met een ‘Estcoin’ programma bezig, voor expats/buitenlanders in Estland
  • Eswatini – vroeger bekend als Swaziland, in 2019 is er een vier fasen onderzoek gestart om de toepassingen van een CBDC te onderzoeken
  • Europese Centrale Bank – een digitale euro zou volgens een onderzoek, de Europese integratie bevorderen
  • Libanon – sinds 2018 aan het werk, in 2021 live? Libanezen schijnen alles in een oude sok onder het bed te hebben liggen. Een CBDC zou daar verandering in moeten brengen
  • Pakistan – in 2019 werd aangekondigd dat er een CBDC in 2025 zal zijn, om corruptie tegen te gaan
  • Singapore – Project Ubin sinds 2016. In 2020 werden diverse test fases doorlopen
  • Zuid-Afrika – in 2018 werd het Project Khoka opgezet voor centraal bankieren
  • Zuid-Korea – tussen maart 2020 en december 2021 is er een testprogramma. Begin 2023 live?
  • Zweden – het digitale e-Krona project loopt van februari 2020 tot en met februari 2022
  • Thailand – in augustus 2018 werd begonnen met een experimenteel programma. De conclusie in januari 2020 was dat het veel perspectief biedt, maar hoe nu verder?
  • Oekraïne – sinds 2016 er mee aan de slag. In 2019 werd de digitale e-hryvnia gelanceerd in een testprogramma. In 2025 wordt een volwaardige en legale e-hryvnia verwacht
  • China – live test met de digitale Yuan zijn in 2021 van start gegaan

Australië, Frankrijk, Japan, Kenia, Maleisië, Rwanda en Trinidad en Tobago hebben ook hun eigen testprogramma’s.

CBDC-ontwikkeling en onderzoek

Brazilië, Curaçao, Hong Kong, Indonesië, de Marshall eilanden, Mauritius en Turkije zijn allemaal met de ontwikkeling van een CBDC bezig.

Onder andere Canada, Indie, Nederland, de Verenigde Staten en nog eens 20 andere landen zijn met onderzoek naar een CBDC bezig.

Conclusie

We hebben uitgebreid stilgestaan bij de diverse mogelijkheden die de blockchain aan een overheid kan bieden. De opties die we genoemd hebben, zijn nog maar het topje van de ijsberg. Er zijn nog veel meer toepassingen te bedenken. Zeker bij verkiezingen kan de blockchain een interessante rol spelen. Het is ook goed om te zien dat er al een paar landen hier succesvol mee aan de slag zijn gegaan.

Wat ook erg interessant is, is om te zien hoeveel landen blockchain technologie al toepassen. Dit zal in de toekomst alleen nog maar meer worden en overheden in meer landen zullen de blockchain gaan gebruiken.

Als laatste hebben we ook gezien dat er een grote interesse is van veel landen voor hun eigen digitale valuta. Een central bank digital currency of CBDC.

We hopen dat je dit een leuke en informatieve blog vind, maar las je nog vragen over dit onderwerp hebt, laat het ons weten! Je kunt ook onze Cryptokopen. nl Facebookgroep bezoeken, en daar je vragen stellen of aan de discussies deelnemen.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven