Home » Blog » Crypto Staking bij Binance – Handleiding en volledige uitleg

Crypto Staking bij Binance – Handleiding en volledige uitleg

binance-staking-uitleg

Crypto Staking bij Binance, een nieuwe handleiding vol met uitleg waar je écht wat aan hebt! Staking op zijn Engels (of Amerikaans) betekent gelukkig heel wat anders dan dat staking in het Nederlands betekent. Geen zorgen dus, je krijgt hier geen uitgebreide handleiding over hoe je ervoor kunt zorgen dat je een dag het werk neerlegt en samen met tienduizenden andere demonstranten richting de Amsterdamse Dam kunt vertrekken.

Nee, Staking is een relatief nieuwe term binnen de cryptocurrency-industrie. In dit artikel zullen we je alles uitleggen wat je nodig hebt om zelf met Staking aan de slag te gaan. Maar voordat je zover bent komen er eerst een aantal vragen aan bod waarop je het antwoord wilt weten. Onderwerpen als ‘Wat is Staking?’, ‘Hoe kun je Staken? ‘ en ‘Welke crypto kun je Staken?’  zijn stuk voor stuk ontzettend relevant wanneer je met Staking aan de slag wilt.

En natuurlijk – hoe kan het ook anders – onderzoeken we hoe je Crypto Staking bij Binance kunt uitvoeren, om zo nog een klein extraatje bovenop je spaargeld te verdienen. Dus ga er even lekker voor zitten en leer hoe je met behulp van Staking relatief risicovrij en laagdrempelig met je crypto kunt bijverdienen.

Belangrijk: Dit artikel is uitsluitend bedoeld om je te informeren over de mogelijkheden van Crypto Staking bij Binance. Het is geheel aan jezelf of en hoe je besluit om in cryptocurrency te handelen. Wij zijn geen financiële adviseurs.

Je staat natuurlijk te popelen om van ons te leren wat Staking precies is. Maar laten we eerst eens beginnen met het podium aan Binance te geven. Binance heeft namelijk een korte video opgenomen waarin ze het concept van ‘Proof of Stake’ verder belichten. Bekijk hem even ter lering en vermaak, voordat je verder gaat met de rest van het artikel. En mocht je het lastig vinden om de video goed te snappen, geen zorgen. We leggen het rustig even uit.

Wat je vandaag zult leren

Wat is Staking nou precies?

De hamvraag van vandaag is natuurlijk wat Staking eigenlijk is. Want wanneer je geen idee hebt wat Staking eigenlijk is, weet je ook niet wat je ermee kunt. Dus voordat we verder gaan, het antwoord op de vraag: Wat is Staking nou precies?!

De hele kunst van Staking is eigenlijk het aanhouden van een aantal specifieke cryptocurrency’s in je Binance-account. Hoe langer je deze coins vasthoudt, hoe meer je ermee kunt verdienen. Tegelijkertijd geldt ook: Hoe meer van deze coins je vasthoudt, hoe meer je ermee verdient. Staking draait dan ook voornamelijk om het concept van “Proof of Stake”. Deze term lichten we zometeen even verder toe.

Je kunt niet elke crypto ‘staken’. Uitsluitend coins waarvan de blockchain gebruik maakt van het Proof-of-stake-concept kunnen voor staking gebruikt worden. Verder kan het zijn dat je geconfronteerd wordt met andere voorwaarden, zoals een minimale inleg (stakingsdrempel) of een minimale termijn waarvoor je moet staken (stakingstermijn), voordat je mee mag of kunt doen. Gedurende deze periode hou je dus een vooraf vastgesteld aantal coins in je Binance-account vast, waarmee men kan staken.

Je hebt het proof-of-stake-concept voorbij horen komen. Dit is een tegenhanger van het iets bekendere ‘Proof of Work’ concept. Maar wat zijn nou precies deze begrippen? We zetten ze even kort naast elkaar. We beginnen met Proof of Work (PoW).

Wat is Proof of Work?

Bij Proof of Work (PoW) ontvangt iemand een vergoeding voor ‘werk’ wat er uitgevoerd wordt. Het idee hierachter is dat wanneer mensen met de rekenkracht van hun computer bijdragen aan het vinden van nieuwe blocks op de blockchain, ze hiervoor een beloning krijgen. Dit proces wordt ook wel ‘mining’ genoemd. Bij het minen krijgt de miner dus een vergoeding voor het werk wat de miner (of eigenlijk zijn computer) uitvoert.

Wat is Proof of Stake?

Waar bij Proof of Work (PoW) de miners een vergoeding krijgen voor het minen, bestaat bij Proof of Stake een vergoeding voor het staken. Het proces heet dan ook geen ‘mining’, maar ‘forging’. Wanneer je mee wilt doen aan het forgen van een blockchain-block, vergrendel je feitelijk een vooraf vastgesteld aantal coins voor een vooraf vastgestelde periode van een bepaalde cryptocurrency. Hoe groter de totale pool is, hoe groter de kans dat de pool wordt geselecteerd als de ‘node’ die het volgende block mag ‘forgen’.

Hoe maak je een account op Binance?

Wanneer je aan de slag wilt met Crypto Staking bij Binance, heb je uiteraard wel een werkend Binance account nodig. Gelukkig werkt dat ongelofelijk eenvoudig, dus je kunt binnen een paar klikken je eigen Binance-account realiseren.

  1. Ga naar de website van Binance.
  2. Klik rechtsbovenin op de gele knop ‘Inschrijven’.
  3. Vul een (geldig) e-mailadres en een sterk wachtwoord in.
  4. Ga akkoord met de Algemene voowaarden.
  5. Klik op ‘Account aanmaken’.
  6. Vul de verificatiecode in die je per e-mail hebt ontvangen.
  7. Je kunt vervolgens geld storten, crypto storten of crypto aankopen met een creditcard. Je kunt ook deze stap overslaan door rechtsbovenin op ‘Ga naar het Dashboard’ te klikken.
  8. Klaar! Je Binance account is nu aangemaakt!

Hoe kun je ‘Staken’ op Binance?

Nu je een Binance-account hebt aangemaakt (of misschien had je er al een), kun je aan de slag met Staking! Bovenin de menu-balk vindt je de menu-optie ‘Finance’ terug. Onder Finance kun je ‘Staking’ terugvinden:

Vervolgens kom je op het ‘hoofdscherm’ van Binance Staking terecht:

Onderin deze pagina heb je nog de optie om op ‘View more’ te klikken, waardoor je nog veel meer crypto’s terug kunt vinden waarmee je kunt Staken. Wanneer je hier op klikt kom je bij het totaaloverzicht van Crypto Staking terecht:

De beste crypto om te Staken

Zoals je ziet is er een uitgebreide keus tussen verschillende cryptocurrency’s die je kunt Staken. Wat direct in het oog springt is dat je een ‘Estimated Annual Yield’ ziet staan. Vrij vertaald betekent dat de verwachte jaaropbrengst. Je zou in theorie zeggen dat de hoogste verwachte jaaropbrengst per definitie de beste keus. Helaas ligt dat in de praktijk iets ingewikkelder omdat er toch een aantal factoren zijn waar je rekening mee moet houden om tot de beste keus te komen. We zetten ze even voor je op een rij.

Laten we als voorbeeld even ARPA pakken. Waar moet je op letten?

Minimum holdings

Minimum holdings, of de minimumdrempel, bepaalt het aantal respectievelijke crypto wat je zult moeten inleggen om met het Staaaken mee te kunnen doen. In dit voorbeeld is dat een minimum van 60 ARPA. Het mag duidelijk zijn dat hoe hoger deze grens ligt, hoe minder vrijheid je hebt om met je eigen ARPA te handelen. Je zult namelijk wel ten alle tijde moeten zorgen dat er 60 ARPA beschikbaar is voor je Staking-activiteiten wanneer je hier aan mee wilt doen.

Estimated Annual Yield

Het staken van ARPA levert je volgens de verwachting tussen de 1 en 10% per jaar op. Je wilt natuurlijk een zo positief mogelijke opbrengst van je stakes. Tegelijkertijd gaat vergoeding altijd hand in hand met risico. Hoe groter een vergoeding, hoe groter het risico (over het algemeen). Het risico zit hem bijvoorbeeld in de kans op een faillissement of een sterke koerswisseling (volatiele coin).

Start Date

De startdatum zegt alles over het moment waarop het mogelijk is geworden om deze crypto bij Binance te staken. In het geval van ARPA is dat sinds 6 maart 2020. Dat is nog vrij recent, waardoor de verwachte jaaropbrengst lastig in te schatten is. Vandaar waarschijnlijk ook dat deze nu tussen de 1% en 10% wordt weergegeven, wat een flinke ‘range’ is. Hoe langer je al in een crypto kunt investeren met Staking, hoe betrouwbaarder de historische data (historische opbrengsten) zijn.

Historical Yield

De historical yield van ARPA is nog niet zo uitgebreid als die van coins waarmee je al langer kunt staken. Je ziet in dit geval de twee maanden waarover een payout heeft plaatsgevonden, die leverden respectievelijk 2.75% en 2.5% op. Het kan dus geen kwaad om de historical yields er zeker even bij te pakken alvorens je keuze definitief te maken.

Het stappenplan om te Staken

Laten we even uitgaan van de hypothetische situatie dat je jouw absolute pareltje hebt gevonden en dat je hierin wilt gaan investeren. Hoe doe je dat dan precies? Gelukkig is dit (bijna) net zo eenvoudig als een account aan te maken op Binance. We zetten de stappen even netjes onder elkaar.

  1. Zorg ervoor dat je voldoende crypto van jouw keuze om te Staken momenteel in je Binance-account hebt staan, anders dan kun je immers niks inleggen. Heb je deze niet? Koop deze dan eerst aan alvorens verder te gaan. Of kies één van de andere opties om alsnog te kunnen staken.
  2. Maak definitief je keuze en hou hierbij rekening met alle belangrijke punten die we in het vorige gedeelte hebben opgesomd.
  3. Klik op ‘Deposit’.
  4. Maak vanuit je eigen wallet de juiste crypto over naar de Binance-wallet. Let er zoals altijd goed op dat je alleen deze crypto overmaakt naar dit adres, omdat anders je crypto mogelijk verloren gaan. Je kunt dit proces veiliger maken door op ‘Copy adress’ te klikken, dan weet je zeker dat je jouw crypto naar het juiste adres overboekt.
  5. All done!

Welke crypto kun je staken bij Binance?

Binance zou Binance niet zijn als ze niet zouden zorgen voor een uitgebreid portfolio aan crypto’s die je via Binance kunt staken. We zetten ze alle 21 even op alfabetische volgorde voor je op een rij:

  • Algorand Staking Rewards (ALGO)
  • ARPA Staking (ARPA)
  • ATOM Staking (ATO)
  • Elrond Staking (ERD)
  • EOS Staking (EOS)
  • ai Staking (FET)
  • KAVA Staking (KAVA)
  • Komodo Staking Rewards (KMD)
  • Lisk Staking (LSK)
  • LOOM Staking (LOOM)
  • NEO Staking Rewards (NEO)
  • ONE Staking (ONE)
  • Ontology Staking Rewards (ONT)
  • QTUM Staking Rewards (QTUM)
  • Stellar Inflation Rewards (XLM)
  • Stratis Staking Rewards (STRAT)
  • Tezos Staking (XTZ)
  • Theta Staking (THETA)
  • TRON Staking (TRX)
  • TROY Staking (TROY)
  • Vechain Staking Rewards (VET)

De voor- en nadelen van Staken

Alles wat je in het leven wilt ondernemen gaat gepaard met voordelen en nadelen. Uiteindelijk is het voor iedereen de keuze of de voordelen tegen de nadelen opwegen, of niet. Hoe dan ook, we zetten in ieder geval even een aantal belangrijke voor- en nadelen van crypto staking op een rijtje!

Voordelen

  • In tegenstelling tot bij mining kun je ook geld verdienen zonder enorm te hoeven investeren in dure computerapparatuur.
  • Het vergt geen technische kennis of expertise.
  • Ideaal voor HODLers.
  • Een (kleine) passieve inkomstenbron.
  • Zeer laag in intensiteit, je hoeft er weinig voor te doen.

Nadelen

  • Je hebt behoorlijk wat crypto nodig om hier een leuke verdienste uit te halen.
  • Je crypto zijn niet in eigen beheer (op een eigen software of hardware wallet), maar staan uiteindelijk op de Binance-exchange.
  • Deelname vergt af en toe minimum-drempels (Minimum holdings)

Conclusie

Tot zover alweer onze uitleg over Staking bij Binance! Zoals je hebt kunnen zien werkt alles relatief eenvoudig en met een beetje hulp kom je al snel waar je zijn moet!

Gaat Staking je schoftig rijk maken? Nee, waarschijnlijk niet. Tegelijkertijd zijn het leuke neveninkomsten die toch kunnen bijdragen aan je financiële succes. En zeg nou zelf, elke euro is er toch weer één.

Staking is in ieder geval enorm beperkt qua risico’s en je kunt altijd bij je eigen cryptocurrency’s. Als je er actief mee wilt handelen dan kun je dat gewoon doen. En als je besluit om het lekker in de staking pool te laten staan dan kun je er toch een beetje inkomsten bij krijgen. Mooi meegenomen dus!

 

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven