Home » Blog » Elliott Waves indicator in Crypto Trading – Complete uitleg

Elliott Waves indicator in Crypto Trading – Complete uitleg

elliot-wave-indicator

De Elliott Waves crypto trading indicator. Wat is dat nou precies? Wanneer je lekker van start wilt gaan met crypto trading, dan kun je hopen op het beste en kun je een populaire coin als Bitcoin kopen. Of je kunt een hele kleine coin kopen en hopen dat deze op korte termijn door het dak gaat. Maar in plaats van stiekem je vingers te kruisen en hopen op oneindige rijkdom, helpt het enorm wanneer je jezelf verdiept in je investering.

En niet alleen de keuze van de ultieme cryptocurrency die bij jou past, maar ook de juiste momenten om deze in te kopen of te verkopen, kun je regelmatig bepalen wanneer je goed bent (of wordt) in technische analyse (TA). Maar wat is technische analyse dan precies? Wat kun je er allemaal mee? Wat zijn trading indicatoren? En wat is de Elliott Waves crypto trading indicator? En misschien nog wel belangrijker: hoe werkt hij?

De antwoorden op al deze vragen, en nog veel meer vragen, vind je uiteraard terug in dit uitgebreide artikel met een complete uitleg over Elliott Waves! Ga er dus even goed voor zitten en schrijf met ons mee! En voor je het weet, ben jij een rijzende ster in de crypto trading industrie!

Belangrijk: Dit artikel is uitsluitend bedoeld om je te informeren over het bestaan en de mogelijkheden van Elliott Waves als crypto trading indicator. Het is geheel aan jezelf of en hoe je besluit om in cryptocurrency te handelen. Wij zijn geen financiële adviseurs.

Als teaser beginnen we even met een korte video over het hoofdonderwerp van vandaag. Ben je al ervaren in crypto trading en/of technische analyses? Dan heb je kans dat de video je al aardig wat zegt. Indien dat niet zo is, geen zorgen! We leggen je namelijk stap voor stap uit hoe de Elliott Waves indicator in elkaar zit en wat je er allemaal mee kunt! We beginnen – na deze video – bij het allereerste begin en lopen stap voor stap door alles in deze uitgebreide handleiding en uitleg heen. Enjoy the video!

Wat je vandaag zult leren

Wat is crypto trading eigenlijk?

Crypto trading is sterk vergelijkbaar met het handelen in aandelen. Het grootste verschil is dat je met crypto trading wel daadwerkelijk eigenaar wordt van een (of meerdere) cryptocurrency’s. Daarbij dient natuurlijk wel opgemerkt te worden dat het in alle gevallen virtueel eigendom betreft, omdat je nooit een fysieke Bitcoin vast kunt houden.

Wanneer je deze crypto’s inkoopt of verkoopt, doe je dit doorgaans op een handelsplatform, vaak een cryptocurrency-exchange genoemd. Op deze exchanges komen vraag en aanbod bij elkaar en kun je de door jou ingekochte cryptocurrency’s op een gunstig moment weer verkopen. Afhankelijk van je persoonlijke voorkeur kun je ervoor kiezen om een actieve crypto trader te zijn (day trader of swing trader) of dat je meer een lange termijn investeerder bent. Populaire crypto exchanges zijn onder meer Bitvavo en Binance.

Wat succesvolle traders onderscheidt van niet-succesvolle traders (of geluksvogels), is hun capaciteit om technische analyse succesvol toe te passen binnen hun handelsstrategie. Maar wat is technische analyse nou precies?

Wat is ‘Technische Analyse’ (TA)?

Technische Analyse is het toepassen van historische data (vaak koersontwikkelingen) om vanuit die data toekomstige trends te kunnen voorspellen. Of iets makkelijker gezegd: proberen te bepalen wanneer een koers zal gaan stijgen of gaan dalen. Wanneer je dat goed onder de knie krijgt voel je je automatisch meer gesterkt wanneer je besluit om een coin te gaan kopen of verkopen.

Technische analyses gaan vaak gepaard met trading indicatoren. De Elliott Waves indicator is hier een belangrijke van. Trading indicatoren helpen je in je technische analyse en geven een indicatie van in wat voor type trend je zit, hoe sterk deze trend is en wat gunstige momenten zijn om te kopen of verkopen. Zoals gezegd zijn er verschillende trading indicatoren. Vaak allemaal met een andere benadering en een andere functionaliteit of werking, maar met hetzelfde doel: grip te krijgen op de koersen.

Wat is de Elliot Waves indicator?

De Elliott Wave theorie, in het Nederlands ook wel de Elliott golven theorie genoemd, werd door Ralph Nelson Elliott ontwikkeld eind jaren 20. Elliott geloofde dat aandelenmarkten zich in bepaalde terugkerende cycli bewegen. Dit in tegenstelling tot de algemene gedachte dat markten zich chaotisch bewegen.

Elliott onderzocht duizenden grafieken van de Dow Jones en ontdekte een zekere herhaling van koersbewegingen volgens vaste herkenbare patronen. Hij publiceerde zijn bevindingen in het boek ‘The wave Principle’. Dit boek is sowieso een aanrader, wanneer je je meer wilt verdiepen in technische analyse binnen crypto trading.

De koersbewegingen worden verdeeld in hoofdtrends, ofwel impulsive waves en in correctieve trend, ofwel corrective waves. Om daar meer over te leren, bekijken we de werking van de Elliott Waves indicator.

Hoe werkt de Elliott Waves indicator?

Zoals gezegd bestaan de Elliott Waves uit een tweetal soorten waves, de impulsive waves en corrective waves. Om daar een beetje beeld bij te krijgen, beginnen we zometeen met een afbeelding. Maar voordat we inzoomen op de verschillende waves, is het handig om eerst naar de algemene werking te kijken.

De Elliott Waves richt zich met name op een schommelbeweging binnen een trend. Hierbij wordt uitgegaan van een marktwerking die gedurende een bepaalde periode kleine correcties op een trend laat zien. Laten we eerst eens een blik werpen op impulsive waves.

Impulsive Waves

Iedere hoofdtrend kent vijf waves. Binnen deze vijf waves zijn er drie in de richting van de hoofdtrend en twee in de tegenovergestelde richting. Wave 1, 3 en 5 bepalen de hoofdtrend in een impulswave. Een impulswave kan zowel stijgend als dalend zijn. In beide gevallen bepalen wave 1, 3 en 5 de hoofdtrend.

Voor de Elliott Wave impulsive waves zijn er een paar randvoorwaarden die niet overschreden mogen worden, anders is er (op dat moment) geen sprake van een impulsive wave. Deze voorwaarden zijn als volgt:

 • Wave 2 mag nooit onder de bodem van golf 1 uitkomen.
 • Wave 3 mag nooit de kortste van de drie impuls waves zijn.
 • Wave 4 mag niet onder de top van wave 1 uitkomen.

Er zijn ook nog wat richtlijnen die handig kunnen zijn, maar die niet per definitie noodzakelijk zijn. Wanneer dit zich voordoet, is het wel reden om extra op te letten, maar kan er nog steeds sprake zijn van een impulsive wave:

 • Wave 3 is meestal de langste, maar in ieder geval niet de kortste wave en eindigt boven de top van wave 1.
 • Wave 4 mag nooit onder het startpunt van wave 3 uitkomen.
 • Na de 5e wave volgt er een correctie, die eindigt rond het dieptepunt van wave 4.
 • De vormen van de correctiewave 2 en 4 verschillen. Indien wave 2 een scherpe correctie is, dan zal wave 4 een mildere correctie zijn.

 

Corrective Waves

Aan het einde van een impulswave ontstaat er vaak een corrective wave. Deze wave zijn waves die tegen de grote trend in bewegen. De correctiebewegingen in onderstaande afbeelding herken je op de punten A, B en C. Hier zie je namelijk dat de stijgende trend tot op dat moment wordt omgebogen naar een dalende tendens.

Het mag duidelijk zijn dat het concept niet zo heel ingewikkeld is. Een koers die stijgt doet dat zelden volgens een directe lijn naar boven, maar dat gaat over het algemeen met een golfbeweging naar boven waarbij een koers af en toe ook een kleine daling kan laten zien, alvorens verder te stijgen.

Na zo’n stijgende trend ontstaat het fenomeen van de corrective waves, waarbij de stijgende trend verder en verder wordt afgezwakt, waarbij hij vervolgens omschiet naar een dalende trend. Er zijn echter talloze uitzonderingen en gradaties. Ook zijn er verschillende impulsive en corrective waves. En dat is wanneer het écht complex wordt. Dus pak even een koude douche, tik jezelf in je gezicht en drink een sloot koffie. Het komende onderdeel vereist even een wakkere en scherpe geest! 😉

Golfgradaties

Elliott onderscheidde negen golfgradaties. Hiermee wordt bedoeld dat de Elliott waves kunnen plaatsvinden op verschillende timeframes. Zo zijn er impulsive waves die jaren duren (bijvoorbeeld te vinden op de maandgrafiek) maar ook hele korte trends (bijvoorbeeld op een minutengrafiek). Deze gradaties zijn allemaal met elkaar verbonden. Dit wil zeggen dat een impulsive wave op een kleiner timeframe bijvoorbeeld onderdeel van een corrective wave is op een hoger timeframe.

Elliott maakte onderscheid tussen deze negen golfgradaties:

 • GrandSuper Cycle
 • SuperCycle
 • Cycle
 • Primary
 • Intermediate
 • Minor
 • Minute
 • Minuette
 • Subminuette

Geen paniek. Zowel de cycles als de verschillende waarden lichten we even verder toe. Je snapt dus zometeen ook wat ((3)) betekent en wat ((IV)) betekent. Het gaat (zoals altijd bij CryptoKopen.nl) hélemaal goed komen!

De negen verschillende cycles binnen de Elliott Waves hebben voornamelijk met de heftigheid ervan te maken. Wanneer je dus in een afbeelding een ((III)) tegenkomt, weet je dat het geplot wordt in de wave degree ‘GrandSuper Cycle’.  Wanneer er een corrective wave met de aanduiding ((c)) is, zie je dat het gaat over de wave degree  ‘Minute’’. Voor de rest van het artikel kun je het onderscheid even vergeten, maar het is goed om je bewust te zijn van het bestaan ervan.

Verschillende impulsive waves

Het is maar zelden zo dat een impulsive wave exact de lijn volgt zoals we deze in het onderdeel van de impulsive waves hebben laten zien. Het gebeurt vaak dat een impulsive wave langer doorgaat of juist voortijdig wordt afgebroken. We bekijken in dit onderdeel dan ook drie verschillende impulsive waves en de werking hiervan. We onderscheiden de volgende drie impulsive waves:

 • Wigpatronen
 • Verlengingen
 • Afgekorte vijfde

Wigpatronen (Diagonal Waves)

Wigpatronen (of diagonal waves) zijn patronen die binnen de Elliott Waves voorkomen in de richting van de impulsive wave. Deze patronen zien er uit als een wig die divergeert (wijder wordt) of convergeert (smaller wordt). De Elliott Wave theorie onderscheidt twee soorten wigpatronen:

Ending diagonal triangle

Een ending diagonal komt voor in de vijfde wave en treedt vooral op na een sterke voorafgaande beweging. Dit wigpatroon komt eveneens voor in de C-wave van een bearmarket. Een wig is een patroon waarbij de support en resistancelijnen convergeren. De ending diagonal kenmerkt zich door een 3-3-3-3-3 structuur. Dat wil zeggen dat elke beweging bestaat uit 3 waves.

 Leading diagonal triangle

Wanneer een wig voorkomt in de eerste wave, dan spreken we van een leading diagonal triangle. Het verschil met een ending diagonal triangle is de structuur van de waves. In plaats van de 3-3-3-3-3 structuur zien we nu 5-3-5-3-5, net als in een impuls wave. Ofwel elke wave in de richting van de trend kent 5 kleinere waves en 3 kleine correctiewaves. Echter, wave 1 en 4 kunnen elkaar hier wel overlappen. Omdat deze wavestructuur uit 5 waves bestaat, signaleert deze triangle een hervatting van de uptrend. In tegenstelling tot de ending diagonal die het einde van een trend inluidt.

Wanneer je de uitleg over de diagonal triangles, oftewel het wigpatroon, begrijpt dan hebben we goed nieuws voor je: het wordt vanaf hier weer makkelijker!

Verlengingen (Extensions)

In het merendeel van de gevallen zal één van de impulsive waves een verlenging vertonen, waardoor deze wave langer is dan de andere.  Met langer bedoelen we niet per definitie ‘hoger’ of ‘lager’, maar eentje die langer duurt.

Een verlenging van een wave komt veelal voor in de derde impulse wave. In dat geval zullen de waves 1 en 5 van gelijke grootte zijn. De wave die een langere duur laat zien, is vaak de wave die een versnelling vertoont van de koersontwikkeling. Dit hoeft echter niet het geval te zijn.

Verlengingen binnen een extensie zelf komen ook nog voor voor. Hieronder een schematische weergave waarin wave 3 een verlengingswave laat zien. Uiteraard kan het dus ook voorkomen dat wave 1 of wave 5 een extensiewave vormt.

Afgekorte vijfde (Truncated Fifths)

De afgekorte vijfde ontstaat vaak wanneer de derde wave zodanig is verlengd dat er te weinig ruimte meer over is voor een stijging. Hierdoor komt de vijfde wave niet boven de derde wave uit en dit signaleert een zwakke markt.

Over het algemeen leidt een truncated fifth dan ook een koerswijziging de andere kant op in.

Verschillende Corrective Waves

Net zoals er verschillende soorten impulsive waves zijn, bestaan er ook verschillende soorten corrective waves. Gelukkig maar, het leek er vast al bijna op alsof het makkelijk te begrijpen was hè? Gelukkig zijn de correcties relatief minder complex dan de impulsive waves, maar het is nog steeds nodig om de aandacht er even goed bij te houden! We onderscheiden de volgende drie corrective waves:

 • De ‘Triangle’ correctie (3-3-3-3-3)
 • De ‘Zig-Zag’ correctie (5-3-5)
 • De ‘Flat’ correctie (3-5-3)

De ‘Triangle’ correctie (3-3-3-3-3)

De triangle correctie is een patroon dat bestaat uit 5 sub-waves die onderverdeeld zijn in een 3-3-3-3-3 structuur met als nummering A-B-C-D-E. Deze 5 waves vormen zich zijwaarts en vormen een soort driehoekpatroon. Triangles/driehoeken komen vaak voor tijdens de vierde wave.  Tussen de letters zie je de waves van elk 3 eigen waves terugkomen. Dat bedoelen we met een 3-3-3-3-3 patroon of structuur.

De ‘Zig-Zag’ correctie (5-3-5)

De zig-zag is de meest voorkomende correctie binnen de Elliott Waves en bestaat uit een 3-wave structuur met als nummering A-B-C. De sub-wave structuur heeft een 5-3-5 structuur. Dat wil zeggen dat Wave A uit 5 sub-waves bestaat. Golf B uit 3 sub-waves en Wave C weer uit 5 sub-waves. De zig-zag bevat veelal een scherpe correctie. Het patroon is eenvoudig te herkennen aan het op en neer gaan van de verschillende waves, waardoor het zigzag-patroon ontstaat.

De ‘Flat’ correctie (3-5-3)

De Flat-correctie is de laatste correctie uit de lijst. Eigenlijk ook de makkelijkste. Hij kenmerkt zich eigenlijk vooral door te corrigeren op een vasten onder en bovenlijn. Over het algemeen noemen we deze lijnen dan ook de resistance- en supportlevels binnen crypto trading.

Conclusie

Wanneer je de artikelen hebt gelezen over de MACD cross of de Bollinger Bands, dan zul je hopelijk van mening zijn dat het begrijpen van de Elliott Waves best een stukje next level technische analyse is. Toch is het wel degelijk een interessante indicatie die in de praktijk enorm veel inzicht kan verschaffen in bepaalde trends en correcties.

De Elliott Waves zijn uitstekend te combineren met zowel de RSI als de MA Cross, dus wanneer je op zoek bent naar de laatste puntjes op de spreekwoordelijke i, heb je aan de Elliott Waves een goeie!

Op Cryptohopper kun je bijvoorbeeld de Elliott Waves Indicator instellen! Klik hieronder op de banner en meld je aan op Cryptohopper!

Wist je dat je met je Cryptohopper account gemakkelijk kan verbinden met je Bitvavo account? Als je nog geen Bitvavo account heb. Klik dan eerst hier om een Bitvavo account aan te maken.


Cryptohopper

 

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven