Bollinger Bands. Of BB Bands. Nee, dit artikel heeft vrij weinig met muziek of andere bands te maken. Bollinger is de naam van een wiskundige wetenschapper. De Bollinger Bands indicator is dan ook naar hem vernoemd. Dat is natuurlijk ook niet zo lastig, wanneer je ze zelf een naam mag geven.
De Bollinger Bands is een trading indicator. Een trading indicator helpt je in een technische analyse om een beeld te vormen van een praktische (en winstgevende) handelsstrategie. Geen zorgen, we leggen de begrippen straks even kort uit, voordat we de wetenschappelijke inhoud induiken.
Je kunt in dit artikel alle ‘ins and outs’ verwachten rondom de Bollinger Bands. Wat is de Bollinger Bands indicator? Hoe werken ze precies? En wat heb je eraan wanneer je bezig bent met je crypto trading? De antwoorden, voorzien van uitgebreid commentaar, vind je natuurlijk terug in dit artikel! Veel leesplezier, we hopen dat je er net zoveel van opsteekt als dat wij hebben gedaan. En wie weet maken de Bollinger Bands straks ook wel een vast onderdeel uit van jouw crypto trading strategie!
Belangrijk: Dit artikel is uitsluitend bedoeld om je te informeren over het bestaan en de mogelijkheden van Bollinger Bands (BB Bands). Het is geheel aan jezelf of en hoe je besluit om in cryptocurrency te handelen. Wij zijn geen financiële adviseurs.
Als opwarmertje beginnen we even met een video over het hoofdonderwerp van vandaag. Ben je al ervaren in technische analyses? Dan heb je kans dat de video je al aardig wat zegt. Indien dat niet zo is, geen zorgen! We leggen je namelijk stap voor stap uit hoe de Bollinger Bands in elkaar zit en wat je er allemaal mee kunt! We beginnen – na deze video – bij het allereerste begin en lopen stap voor stap door alles in deze uitgebreide handleiding en uitleg heen. Hopelijk vind je de video net zo leerzaam als wij. Maak je vooral niet druk over de complexiteit ervan. Na het lezen van dit artikel weet je alles af van de Bollinger Bands en hoe deze werken! Beloofd!
Wat je vandaag zult leren
Intro: crypto trading & technische analyse
Zoals beloofd: voordat we vol met kop en schouders de complexe materie induiken, eerst even rustig ademhalen en naar de basisbegrippen kijken. Sla deze gerust over, wanneer je reeds gepokt en gemazeld bent. Mocht je toch nog behoefte hebben aan een klein beetje logische opbouw, pak dit onderdeel dan even mee. Het plaatst de terminologie van de rest van het artikel namelijk ook in perspectief. Dus, even kort, maar krachtig:
Crypto trading
Voor de één is het gesneden koek, de ander heeft er nog nooit van gehoord. Crypto trading is het simpelweg verhandelen van cryptocurrency’s. Over het algemeen gebeurt dit via een cryptocurrency exchange of een cryptocurrency broker, maar ook peer to peer trading neemt toe in populariteit.
Het inkopen en verkopen van cryptocurrency’s, zeker via daarvoor bedoelde platformen, wordt gezien als crypto trading. Het is sterk te vergelijken met aandelenhandel of beleggingen, maar dan met cryptocurrency’s.
Net als je met gewone aandelenhandel hebt, investeer je doorgaans je zuurverdiende spaargeld of centen alleen maar in aandelen waarvan je het volste geloof hebt dat ze gaan schitteren en je rijk gaan maken. Of nou ja, in elk geval niet armer. En dat doe je met behulp van technische analyse.
Technische Analyse (TA)
Één van de andere termen die je naast crypto trading tegen zult komen, is technische analyse. Ook wel afgekort tot TA. Met technische analyse bedoelen we feitelijk elke vorm van onderzoek naar een winstgevende crypto (omdat we het nou eenmaal over cryptocurrency’s hebben) op basis van historische data, koersschommelingen, wiskundige benaderingen, formules en… daar komt ie…. trading indicatoren. Jawel, trading indicatoren!
Wat zijn dan trading indicatoren? Nou, dit…
Wat is een trading indicator?
Een trading indicator, of vrij vertaald: handelsindicatie, geeft een helder beeld van één of meerdere van de volgende begrippen:
- Een neerwaartse of opwaartse trend
- De kracht van een trend
- Een koersschommeling
- Een prijspiek of prijsbodem
- Een verkoopsignaal
- Een koopsignaal
- Talloze andere dingen…
Vaak vormt een combinatie van verschillende trading factoren het fundament van een succesvolle crypto trading strategie.
Kort gezegd is een crypto trading indicator, zoals de Bollinger Band, een soort van handvat wat je tijdens je technische analyse (TA) kan helpen om juist voor een crypto te kiezen of niet. Of om een mooi moment te kiezen om te kopen of juist te verkopen, zodat je schoftig maar dan ook echt SCHOFTIG rijk kunt worden. 😉
Nu je weer helemaal bent bijgepraat over de begrippen crypto trading, technische analyse en trading indicatoren, is het tijd om ons volop te storten op het onderwerp van vandaag: de Bollinger Bands!
Wat zijn de Bollinger Bands?
Bollinger Bands, ontwikkeld door John Bollinger, is een technische trading indicator. De upper en lower Bollinger Band worden middels een standaarddeviatie berekend. Deze twee lijnen (bands) worden op de koers geplaatst en creëren een dynamische trend rondom de koers. In volatiele tijden is de afstand tussen de Bollinger Band en de koers een stuk groter dan in rustige tijden. Om een goed beeld te krijgen van de Bollinger Band (BB Bands) kun je onderstaande afbeelding even bekijken.
Met de Bollinger Bands zijn er een aantal verschillende tactieken die je kunt hanteren. We komen hier uiteraard straks even uitgebreid op terug.
Bollinger Bands is een veel gebruikte indicator door zowel particulieren als professionele beleggers. De indicator is eenvoudig te gebruiken, waardoor hij zo populair is geworden. Met behulp van de Bollinger Bands indicator proberen beleggers een trend te ontdekken en spelen hier vervolgens op in. De Bollinger Bands zijn gebaseerd op het 20-daags voortschrijdend gemiddelde. Dit is de middelste rode lijn die je in bovenstaande grafiek ziet lopen.
Middels een standaarddeviatie worden vervolgens de upper Bollinger Band en de lower Bollinger Band berekend. Gelukkig hoef je deze berekening zelf niet te maken, dit doet de trading indicator automatisch voor je. Schitterend natuurlijk.. Maar wat kun je er nou precies mee? En hoe werken de Bollinger Bands wanneer je aan het crypto traden bent? Laten we ze eerst eens even instellen, dan kijken we daarna weer naar de praktische toepassing ervan.
De Bollinger Bands instellen in je TradingView Charts
Het is natuurlijk lekker als je naast een plaatje ook een beetje een plek hebt waar je de Bollinger Bands kunt toepassen. Onze favoriete plek hiervoor is TradingView. Heb je geen idee wat TradingView precies is? Neem dan onze ULTIEME handleiding over TradingView er eens even bij om je te laten inspireren!
Wanneer je op je eigen TradingView Chart bent ingelogd, kun je via twee eenvoudige stappen een Bollinger Bands trading indicator toevoegen aan je eigen grafieken. Volg hiervoor deze twee stappen:
- Klik bovenin op ‘Indicators’.
2. Typ in de zoekbalk ‘Bollinger Bands’ en selecteer deze.
3. Gelukt! Je ziet nu de Bollinger Bands trading indicator in TradingView verschijnen!
Hoe lees je de Bollinger Bands-grafiek?
Ziet er gaaf uit hè? Nou en of! Weet je wat nóg gaver is? Precies, als je er iets van snapt… 😉
De Bollinger Bands indicator is een goed hulpmiddel om het innemen van een positie te timen, maar je kunt het ook gebruiken bij het sluiten van je positie. Een ongeschreven beurswijsheid is dat 80% van de tijd de markt geen duidelijke trend heeft en zich dus binnen deze Bollinger bands beweegt.
Uitbraak buiten de banden
De eerste en meest prominente manier om de Bollinger Bands indicator te gebruiken, is te kopen of te verkopen na een uitbraak buiten de banden. Breekt de koers onder de onderste Band, dan is dit een verkoopsignaal. Breekt de koers boven de bovenste Bollinger Band, dan geeft dit een koopsignaal. Laten we de onderstaande afbeelding er nog eens bij pakken en voorzien van een aantal groene pijltjes (de koopsignalen) en rode pijltjes (de verkoopsignalen).
Op de afbeelding zie je precies de momenten aangegeven waarop (bij de groene pijltjes) de candles door de bovenste band ‘heen breken’. Iets minder prominent zijn de rode pijltjes, waarbij de candles door de onderste band heen breken. Dit zijn de verkoopsignalen geweest op deze chart.
Het lijkt veelvuldig voor te komen, maar tussen de pijl bij december 2018 en de pijl van november 2019 is feitelijk geen doorbraak te vinden. Dit bedoelen we dus wanneer we zeggen dat 80% van de tijd de koersschommelingen tussen de onderste en bovenste band plaatsvinden. Moet je dan altijd maar wachten tot die koers EINDELIJK eens een keer door die barriêre heenknalt? Nee, gelukkig niet. Je kunt namelijk ook een contraire positie innemen.
Uhhhmmm, wat…?
Een contraire positie innemen
Zoals eerder gezegd heeft de markt 80% van de tijd geen duidelijke trend. In plaats van te wachten op een uitbraak buiten de Bollinger Bands, kun je er ook voor kiezen om een contraire positie in te nemen als een van de banden wordt geraakt of bijna wordt geraakt. Klinkt natuurlijk supervet, een contraire positie. Maar wat is dat nou precies?
“Een contraire positie is een positie die de tegengestelde richting van het marktsentiment bewandelt.”
Feitelijk bedoelen we hier dus mee dat je met behulp van de Bollinger Bands alvast inspeelt op de waarschijnlijkheid dat de koers niet door de band heen zal breken, maar zal afketsen (en dus in tegengestelde richting zal functioneren) ten opzichte van de op dat moment geldende trendrichting.
Nog makkelijker gesteld: Wanneer je ziet dat de koers hard op weg is richting de onderste Bollinger band, is het een praktisch moment om alvast te kopen. Dat heeft er alles mee te maken dat 80% van de tijd de koers zal gaan ombuigen wanneer hij de onderste band aantikt. Natuurlijk hou je ook nog 20% kans dat hij er toch doorheen knalt en je je centen kwijt bent, maar traden blijft nou eenmaal niet zonder risico’s.
Overigens is de tweede manier van traden voornamelijk populair in ‘gewone markten’. De cryptomarkt is doorgaans volatiel genoeg om hier en daar wat uitbraken te kunnen spotten. Maar, ook voor cryptomunten, geldt dat er ook voldoende rustiger periodes zijn. Hier zou je dankbaar van de tweede methode gebruik kunnen maken.
Overigens worden zowel de onderste als bovenste bands van de Bollinger Bands regelmatig gebruikt als resistance- en support levels. Of als stop-loss limieten op openstaande posities. Onthou wel dat de bands variabel zijn en blijven en, naarmate de koers zich sterk ontwikkelt, dus weer herevalueerd moeten worden wanneer je ze voor deze doeleinden gebruikt.
Conclusie
Net als alle andere trading indicatoren, geldt ook voor de Bollinger Bands indicator dat het niet de heilige graal is van crypto trading. Een enkele indicator op zichzelf geeft je hooguit een aanleiding om een bepaalde ontwikkeling verder te onderzoeken, niet om direct je huis, linkerlong en auto te verkopen om meteen ‘all in’ te gaan op een crypto.
Gebruik altijd je gezonde verstand en besef dat een trading indicator een wiskundige benadering van een historische koers is. Niets meer, maar ook niets minder. Trends en patronen zien we overal ter wereld terug. Denk maar eens aan dat het in de winter al jarenlang kouder is dan in de zomer. Dat is misschien een lam voorbeeld, maar tegelijkertijd slaat het wel degelijk ergens op.
Patronen en trends worden steeds meer en meer een belangrijk element in (crypto) trading. Je kunt hier de Bollinger Bands dan ook uitstekend voor gebruiken, bij voorkeur samen met een andere trading indicator, zoals de Moving Average Convergence Divergence of de Relative Strength Index (RSI).
Ben je nog niet zo bekend met trading indicatoren? Ga dan zeker eens met de Bollinger Bands aan de slag. Het is een relatief eenvoudige trading indicator die je in één oogopslag laat zien wat je moet weten.
Op Cryptohopper kun je bijvoorbeeld de Bollinger Bands (BB) Indicator instellen! Klik hieronder op de banner en meld je aan op Cryptohopper!
Wist je dat je met je Cryptohopper account gemakkelijk kan verbinden met je Bitvavo account? Als je nog geen Bitvavo account heb. Klik dan eerst hier om een Bitvavo account aan te maken.
Inhoudsopgave
- 0.0.1 Bollinger Bands. Of BB Bands. Nee, dit artikel heeft vrij weinig met muziek of andere bands te maken. Bollinger is de naam van een wiskundige wetenschapper. De Bollinger Bands indicator is dan ook naar hem vernoemd. Dat is natuurlijk ook niet zo lastig, wanneer je ze zelf een naam mag geven.
- 0.0.2 Wat je vandaag zult leren
- 1 Intro: crypto trading & technische analyse
- 2 Wat is een trading indicator?
- 3 Wat zijn de Bollinger Bands?
- 4 De Bollinger Bands instellen in je TradingView Charts
- 5 Hoe lees je de Bollinger Bands-grafiek?
- 6 Conclusie