Home » Blog » Wat is Cosmos? Uitleg ATOM koers en verwachting en alles wat je moet weten over ATOM

Wat is Cosmos? Uitleg ATOM koers en verwachting en alles wat je moet weten over ATOM

cosmos

Cosmos (ATOM) is een cryptocurrency en om vele redenen opmerkelijk. In het bijzonder heeft het een unieke benadering van de cryptocurrency-markt, waarbij het de hele blockchain-industrie bedient met het doel om de industrie samen te brengen. Als gevolg daarvan volgen investeerders de ontwikkelingen van Cosmos op de voet, in verband met de ontwikkeling van het gebruik van blockchain. We leggen je in dit artikel graag uit was Cosmos is, hoe het werkt en waar je het kunt kopen.

Wat is Cosmos?

Het Cosmos-project (ATOM) omschrijft zichzelf als een ecosysteem van onafhankelijke blockchains dat de basis wil vormen voor de volgende generatie van het internet.

Het Cosmos-project wordt in de eerste plaats geleid door Tendermint Inc. Dit is een particuliere instantie met winstoogmerk, waarbij de financiering voor de ontwikkeling afkomstig is van de Interchain Foundation, een non-profitorganisatie die in Zwitserland is gevestigd.

In plaats van verdeeldheid te zaaien tussen de verschillende bestaande cryptomunten, wil Cosmos ze juist samenbrengen. Daartoe wil het project de samenwerking tussen de verschillende blockchains bevorderen en een “internet van blockchains” tot stand brengen. 

Om dit te bereiken heeft het team van Cosmos drie componenten ontwikkeld, die samen het Cosmos-netwerk vormen:

  • Tendermint Core: een open-source blockchain ontwikkelingsplatform. Iedereen kan met deze functie gemakkelijk een decentralisatielaag in zijn eigen toepassing integreren. Terndermint Core maakt gebruik van Byzantine Fault Tolerance (BFT) consensus om 250.000 transacties per seconde te kunnen verwerken.
  • Cosmos SDK: een ontwikkelaarskit die het gemakkelijk maakt om een veilige blockchain applicatie te maken bovenop Tendermint. Volgens de ontwikkelaars zou het maken van een blockchain niet ingewikkelder moeten zijn dan het coderen van een paar modules met deze tool.
  • Inter Blockchain Communication Protocol (IBC): Deze derde component maakt communicatie mogelijk tussen alle bestaande individuele blockchains.

Het team van Cosmos

cosmos-team

Het team achter het Cosmos-project bestaat uit 45 personen, van wie de meesten in de Verenigde Staten en Duitsland wonen. Het team is verdeeld tussen de Interchain Stichting en Tendermint. De volledige lijst van het ontwikkelingsteam is beschikbaar op de website van het project.

Hier zijn enkele van de meest prominente leiders, stichters en leden van het Cosmos-project:

  • Jae Kwon (CEO en medeoprichter van Tendermint): hij is ook voorzitter van de Interchain Foundation.
  • Ethan Buchman (medeoprichter van Tendermint): hij is ook vicevoorzitter van de Interchain Foundation.
  • Peng Zhong (directeur van het ontwerp): zijn rol is om het gebruik van blockchain te vergroten door de toegankelijkheid van de toepassingen te verbeteren.
  • Shelley Chang (directeur van operaties): ze helpt het project groeien op vele gebieden.

De partners

Het is moeilijk om specifieke partners te noemen, aangezien het project theoretisch de mogelijkheid heeft om samen te werken met alle bedrijven en projecten die hun eigen blockchain hebben. Enkele voorbeelden van wat als partners kan worden beschouwd zijn:

  • Alle bestaande blockchains, want deze zullen met elkaar kunnen communiceren via Cosmos.
  • Alle open-source programmeurs, aangezien zij de door het Cosmos-team opgezette ontwikkelingshulpmiddelen goed kunnen gebruiken.
  • Alle bedrijven die een kant-en-klare blockchain oplossing nodig hebben.

Hoe werkt Cosmos?

Het gebrek aan de mogelijkheid tot samenwerking tussen verschillende blockchains is een obstakel dat Cosmos probeert op te lossen met zijn IBC-protocol. Met deze laatste kunnen verschillende blockchain-architecturen met elkaar communiceren, net zoals met de TCP/IP-suite (de protocollen die worden gebruikt om gegevens over het internet over te dragen).

Momenteel werkt de overgrote meerderheid van de blockchains geïsoleerd en communiceren ze niet echt met elkaar. Het is dus niet mogelijk om gegevens of munten/tokens tussen hen over te dragen.

De bruikbaarheid van blockchains is ook een probleem dat Cosmos probeert aan te pakken. Momenteel worden ontwikkelaars gedwongen toepassingen te optimaliseren voor de meerderheid van potentiële gebruikssituaties in plaats van zich te concentreren op één specifiek probleem.

Met Cosmos SDK is het dus de bedoeling dat ontwikkelaars zich in de eerste plaats concentreren op de problemen die ze proberen op te lossen, zodat ze geen tijd verspillen aan niet belangrijke zaken.

Om deze uitdagingen met succes aan te gaan is het netwerk georganiseerd volgens een systeem van zones en hubs:

  • Zones: deze functioneren als onafhankelijke blockchains.
  • Hubs: deze zijn de centrale schakels tussen deze blockchains (zones).

Met deze organisatievorm fungeren de hubs als gecentraliseerde registers voor elke onafhankelijke blockchain op het Cosmos-netwerk. Tokens op de hubs kunnen ook worden uitgewisseld via het gebruik van de hubs. Zie hieronder hoe de infrastructuur eruit ziet van Cosmos

cosmos-ecosystem

Hoe werken de Cosmos Hubs?

Het ondersteunen van activiteiten zoals het uitwisselen van tokens tussen verschillende blockchains kan een uitdaging zijn als het gaat om het garanderen van betrouwbare transacties. Wanneer waardes tussen verschillende blockchains worden verplaatst, moet de blockchain telkens wanneer zij een nieuwe waarde ontvangt, alle vorige valideringen analyseren.

Het Cosmos-platform hoopt dit probleem te omzeilen door zijn hubs rechtstreeks verbinding te laten maken met de juiste zones. Zodra de verbindingen beperkt zijn tot andere hubs, worden problemen zoals dubbele uitgaven (double spend attacks) verminderd. Op deze manier fungeren hubs als de belangrijkste bronnen van vertrouwen tussen blockchains, in plaats van de hele geschiedenis van de blockchain te moeten controleren.

De centrale rol die de hub speelt, plaatst veiligheid in het middelpunt van de inspanningen van de Cosmos-ontwikkelaars. De beveiliging wordt beheerd door een groep gedecentraliseerde validators die op wereldschaal opereren. 

Hoe werkt Tendermint?

De verschillende zones die het Cosmos-netwerk vormen, moeten beschikken over een systeem dat consistente prestaties, veiligheid en boekhouding voor alle deelnemers biedt. Deze taken worden uitgevoerd door het Tendermint-platform, met name met twee hoofdcomponenten:

  • De Tendermint Core zorgt ervoor dat elke transactie op dezelfde manier wordt geregistreerd op elke machine die ze verwerkt. Het protocol omvat zowel een consensus algoritme als een peer-to-peer (P2P) algoritme.
  • Het tweede onderdeel is de toepassingsinterface, de Application Blockchain Interface (ABCI). Hierdoor kan elke transactie in elke programmeertaal worden verwerkt.

Het belangrijkste aspect van deze implementatie op het Cosmos-platform is dat het twee van de drie hoofdlagen op de blockchains samenbrengt: de consensus- en de netwerklaag. Hiermee kunnen ontwikkelaars zich richten op de applicatielaag, waardoor ze tijd besparen zonder zich bezig te hoeven houden met de eerste twee lagen die al door Cosmos zijn ontworpen.

Hoe kunnen ABCI en SDK samenwerken?

Wanneer ze eenmaal zijn gemaakt, worden applicaties verondersteld te linken met de Tendermint Core via het ABCI-protocol. Er zijn drie soorten verbindingen voor de Tendermint Core:

  • Mempool: deze controleert of de transactie moet worden doorgegeven voordat ze wordt vastgelegd.
  • Consensus: regelt het beheer van transacties die zijn vastgelegd.
  • Query: helpt het platform bij het controleren van de toestand van de toepassing.

De Cosmos SDK draait op het ABCI framework en moet het leven van ontwikkelaars makkelijker maken door hen in staat te stellen zich te concentreren op het ontwikkelen van blockchain-gerelateerde applicaties.

ABCI en de “Pegs zones”

Aangezien een van de hoofdtaken van het Cosmos-ecosysteem het waarborgen van de samenwerking tussen blockchains is, moet dit worden gewaarborgd voor blockchains die op het Tendermint-systeem draaien en blockchains die dat niet doen.

Degenen die het interne systeem gebruiken, kunnen dus via de IBC een verbinding maken met Cosmos. Natuurlijk moeten de anderen ook een manier hebben om te worden ondersteund. Voor dit doel heeft Cosmos een proxy-keten ontwikkeld, welke de Peg Zone heet.

De Peg Zone is een blockchain die verantwoordelijk is voor het bijhouden van de staat van een andere blockchain. Het is ontworpen om IBC-compatibel te zijn en maakt verbindingen mogelijk tussen ketens die niet in het Cosmos-systeem zijn ingebouwd.

Tegelijkertijd wordt het IBC-protocol gebruikt om vele zones en hubs in het netwerk met elkaar te verbinden, en maakt het waarde-uitwisseling mogelijk tussen blockchains die niet hetzelfde zijn qua architectuur.

Concurrenten

Aangezien het doel van Cosmos is om zowat iedereen in de blockchainwereld met elkaar te verbinden, kan het project niet echt als concurrentie voor andere blockchains worden beschouwd, aangezien het de hele industrie juist een plezier zal doen.

Er zijn echter veel projecten die ook de samenwerking tussen blockchains proberen te verbeteren, waaronder:

  • Klaytn (KLAY): het project van de Zuid-Koreaanse internetgigant Kakao. 
  • ICON (ICX): dit project heeft hetzelfde doel het is om voor meer verbinding te zorgen.
  • Cardano (ADA): het prominente project dat ook een laag bevat gewijd aan de samenwerking.

Hoewel deze projecten zich ook op hetzelfde gebied richten als Cosmos, is het denkbaar dat ze allemaal samenwerken om de verbindingen tussen blockchains samen te bevorderen.

Voordelen

Nu je weet wat Cosmos is, en hoe het werkt, is het je waarschijnlijk al wel duidelijk geworden dat het veel voordelen met zich meebrengt. Het is een redelijk uniek project, dat er juist voor wil zorgen dat blockchains samenwerken, in plaats van dat ze met elkaar de concurrentie gaan. Om het nog eens extra duidelijk te maken, hebben we hier alle voordelen opgesomd:

  • Heeft als doel om een connectie te maken tussen verschillende blockchains waardoor er meer mogelijk is
  • De code is open-source en vrij beschikbaar.
  • Het systeem kan een verbazingwekkend (theoretisch gezien) aantal transacties per seconde verwerken.
  • De nodes die belast zijn met het valideren van de transacties krijgen een groot percentage van de vergoedingen (98%).
  • Het project is goed ontvangen binnen de crypto-community.
  • Door gebruik te maken van Cosmos, hebben bedrijven gemakkelijk toegang tot blockchain oplossingen.

Nadelen

Iedere technologie heeft ook nadelen. Natuurlijk is Cosmos met iets bezig dat erg bijzonder is, en dat we bijna niet tegenkomen, maar ook Cosmos kent enkele nadelen:

  • De technische aspecten en de werking van het project zijn moeilijk te begrijpen.
  • Het Cosmos-project pakt een onderwerp aan waar anderen al grote vooruitgang hebben geboekt.
  • Ondanks de kwaliteit van de oplossingen hebben nog maar weinig blockchains van een koppeling van Cosmos gebruik gemaakt.

Je kunt voor jezelf bepalen hoe zwaar deze nadelen wegen tegenover de voordelen. Dat is belangrijk voordat je besluit te investeren in Cosmos. Zorg er dus altijd voor dat je goed weet wat Cosmos niet kan, of waar het tegenaan loopt.

Het token van Cosmos: ATOM

Het token van Cosmos heet het ATOM token, en is het enige token van de blockchain.

Waar wordt het ATOM-token voor gebruikt?

Om de vele oplossingen van energie te voorzien, gebruikt Cosmos een systeem dat gebaseerd is op zijn eigen token ATOM en op andere tokens die gegroepeerd zijn onder de naam Photons.

ATOM zal ook worden gebruikt om de verschillende producten van het protocol van energie te voorzien en om deel te nemen aan het bestuur ervan. Deze tokens komen in aanmerking voor staking, zodat hun houders beloningen kunnen verdienen die gebaseerd zijn op het bedrag van de tokens die zijn geïnvesteerd in het beheer van het netwerk. De veiligheid van de Cosmos Hub wordt mede gegarandeerd door het aantal tokens dat is gestaked.

Als ATOM-houder heb je dus de mogelijkheid om de tokens in een pool te bewaren en beloningen te ontvangen voor je deelname aan de werking van het netwerk. Het is ook mogelijk om met het token de Cosmus Hub te besturen door te stemmen op voorstellen.

Photons worden gebruikt om transactiekosten te betalen op de Cosmos Hub. Aangezien elke zone zijn eigen tokens kan gebruiken, kunnen validators in de hubs transactiekosten die afhankelijk zijn aan de crypto munt/token. 2% van de betaalde transactiekosten gaan in een pool, terwijl de overige 98% rechtstreeks in de zakken van de validators gaat, afhankelijk van de grootte van de inzet.

Het Kosmos project ICO

De Initial Coin Offering (ICO) vond plaats tussen 15 en 17 augustus 2017 en haalde met succes 24 miljoen dollar op in ETH en BTC. Een totaal van 236 miljoen ATOM tokens werd uitgegeven in deze ICO. De prijs die aan elk token voor de ICO werd toegekend, bedroeg 0,1 dollar.

De Interchain Foundation verdeelde de ATOM tokens als volgt:

  • 5% aan de oorspronkelijke investeerders.
  • 10% naar de Interchain Foundation.
  • 10% aan het bedrijf dat meewerkte aan de eerste ontwikkeling van Cosmos (All In Bits Inc.).
  • 75% verdeeld volgens de resultaten van particuliere en openbare fondsenwerving.

Cosmos(Atom) Koers en Verwachting

Hoe koop ik Cosmos (ATOM)?

Met zijn bijzonder hoge kapitalisatie, is ATOM beschikbaar op de meeste cryptocurrency exchanges. Met name Binance, ByBit en Bitvavo zijn populaire aanbieders van ATOM. De meeste wallets ondersteunen ATOM, en daarom kun je deze ook in de populairste wallets opslaan (denk aan zowel software wallets als hardware wallets).

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven