Home » Blog » Wat is Elrond? Uitleg EGLD koers en verwachting en alles wat je moet weten over EGLD

Wat is Elrond? Uitleg EGLD koers en verwachting en alles wat je moet weten over EGLD

ELROND-Network

Elrond (EGLD) is een blockchain die als doel heeft een wereldwijd efficiënt transactienetwerk te creëren. Dit is natuurlijk niet het eerste project dat hetzelfde doel heeft. Toch is Elrond anders dan de andere projecten. Want om dit te bereiken, maakt het protocol gebruik van nieuwe technieken, Adaptive State Sharding, Secure Proof of Stake (SPoS) en Battle of Nodes. We leggen je precies uit hoe dat zit!

Wat is Elrond?

Het Elrond project is geboren in 2017 in Sibiu, Roemenië. Het doel van het project is om de publieke blockchain-infrastructuur volledig te herdefiniëren met de nadruk op veiligheid, efficiëntie, schaalbaarheid en interoperabiliteit.

Om dit te bereiken, is de Elrond blockchain gebaseerd op drie principes: Adaptive State Sharding, Secure Proof of Stake (SPoS) en Battle of Nodes.

Elrond’s missie is om een platform te creëren dat in staat is om aan de wereldwijde vraag naar transacties te voldoen. Het netwerk van Elrond wordt vergezeld door talrijke masternodes die snelle en goedkope transacties mogelijk maken. Daarnaast host Elrond ook gedecentraliseerde applicaties (dApps) voor belangrijke use cases.

In slechts 3 jaar tijd heeft het Elrond projectteam een netwerk ontwikkeld dat tot 11.500 transacties per seconde kan verwerken (vergeleken met slechts 5-7 transacties voor Bitcoin of 15 voor Ethereum).

Met een vereenvoudigde gebruikersinterface hoopt Elrond ook het massale gebruik van blockchain bij de massa te bevorderen. Opmerkelijk is dat Elrond’s code open source is en door iedereen op GitHub kan worden geverifieerd.

Het Elrond team

Elrond is ontwikkeld door een team van ondernemers, ingenieurs en onderzoekers met technische achtergronden bij Intel, Google, Microsoft en een achtergrond in blockchain, onder meer door deel uit te maken van het team van NEM. Volgens de website van Elrond bestaat het team uit 24 mensen. Dit zijn enkele van Elrond’s meest prominente teamleden:

  • Beniamin Mincu (CEO en medeoprichter van Elrond): Hij is ondernemer op het gebied van technologie en heeft eerder gewerkt voor de Stichting NEM.
  • Lucian Todea (COO en medeoprichter van Elrond): Serieondernemer en investeerder voor al meer dan 15 jaar.
  • Lucian Mincu (CIO en medeoprichter van Elrond): heeft zeker 10 jaar ervaring met tech startups.
  • Felix Crisan (Directeur Onderzoek): Hij is ook medeoprichter van BTKO, wat de grootste beurs in Roemenië is.
  • Radu Chis (CTO): Radu is een Doctoraalstudent in computerwetenschappen en ook nog eens gespecialiseerd in machine learning.
  • Adrian Dobrita (Directeur van Engineering): Adrian heeft zeker 10 jaar ervaring als software ingenieur, waarvan 3 jaar bij Intel.

De Partners

Het Elrond team heeft reeds talrijke samenwerkingen afgesloten met grote industriële spelers. Hier is de lijst van bekende partnerschappen tot op heden:

  • Just Mining: het Franse platform neemt Elrond’s masternodes en staking op in zijn diensten
  • Binance: de exchange maakt de uitgifte mogelijk van haar BUSD stablecoin van de Elrond blockchain. Het zorgt ook voor de nodes op de blockchain.
  • Samsung: een videospel dat gebruik maakt van Elrond’s netwerk is geïntegreerd met Samsung Blockchain Wallet.
  • Ankr: een cloud-infrastructuur die de inzet van Elrond nodes mogelijk maakt.
  • Chainlink: Elrond gebruikt Chainlink’s prijs oracles om de veiligheid en betrouwbaarheid van de smart contracts te verbeteren.
  • Nash: een gedecentraliseerde exchange die de Elrond-blockchain in zijn ecosysteem wil integreren.
  • TypingDNA: een bedrijf voor gedragsbiometrie, waarmee Elrond de bescherming van zijn gebruikers wil verbeteren.
  • Netopia: een betalingsverwerker waarin Elrond EGLD wil introduceren.

Hoe werkt Elrond?

Wat Elrond doet is in essentie niet per se uniek. De manier waarop ze het doen, is dat wel. Ze maken namelijk gebruik van verschillende technieken die ervoor zorgen dat het project nog meer voordelen met zich meebrengt.

Adaptive State Sharding

Sharding is een techniek om gegevens horizontaal te verdelen in een groot aantal onafhankelijke shards (of fragmenten) en zo de opslag in het geheugen te verdelen. Sharding werd voor het eerst gebruikt in databases en is een methode om gegevens te verdelen over meerdere machines.

Hierdoor is het een techniek die veel door blockchains wordt gebruikt om de schaalbaarheid te vergroten, door de verwerking van statussen en transacties te verdelen, zodat elke node in het netwerk slechts een fractie van alle transacties verwerkt.

De belangrijkste innovatie van Elrond is daarom ook het gebruik van sharding. Het team heeft Adaptive State Sharding ontwikkeld. Dit is een innovatieve oplossing die de efficiëntie van deze techniek vertienvoudigt.

Deze evolutie alleen al combineert de 3 belangrijkste types van sharding die het meest op de markt worden gebruikt: network sharding, transaction sharding en state sharding.

De sharding die in het Elrond netwerk is geïmplementeerd is ontworpen om de volgende doelstellingen te bereiken:

  • Schaalbaarheid zonder de betrouwbaarheid aan te tasten. Dat houdt in dat het verhogen of verlagen van het aantal fragmenten slechts een verwaarloosbaar deel van de nodes mag beïnvloeden zonder uitvaltijd te veroorzaken.
  • Snelle verzending en onmiddellijke traceerbaarheid van transacties.
  • Efficiëntie en aanpassingsvermogen. Zo zijn fragmenten op elk moment zo evenwichtig mogelijk.

Secure Proof of Safe (SPoS)

Voor de werking van de blockchain gebruikt Elrond een nieuwe benadering van Proof of Stake. Dit noemen ze Secure Proof of Stake (SPoS), en is een verbeterde versie van PoS.

Dit algoritme is innoverend in de manier waarop de masternodes worden geselecteerd uit een shard en ook in de stappen die validators nemen om het transactievalidatieproces zo efficiënt mogelijk te voltooien.

Aan het begin van het maken van het blok, selecteert SPoS de validators met behulp van een willekeurige bron die niet kan worden voorspeld of beïnvloed. De tijd die nodig is voor de willekeurige selectie van de consensusgroep is uitzonderlijk kort (ongeveer 100 milliseconde, vaak minder).

Het belangrijkste voordeel van zulke korte cycli is dat van de netwerkveiligheid. SPoS is gebaseerd op het beginsel dat een kwaadwillende zich niet sneller dan de door een cyclus toegestane tijd kan aanpassen om op enige wijze invloed uit te oefenen op het blok dat zal worden gemaakt.

Net als andere op PoS gebaseerde consensus algoritmes selecteert SPoS masternodes op basis van de hoeveelheid EGLD-munten die door de houders worden ingezet.

Bovendien is bij elke validator een individuele score toegevoegd. Deze rating geeft het gedrag van de validator in het verleden weer en wordt in aanmerking genomen bij de consensusselectie: validators met een hogere rating hebben meer kans om geselecteerd te worden dan andere validators.

Battle of Nodes

Om het protocol te testen voor de release van het mainnet, werd de gemeenschap uitgenodigd om de Elrond blockchain door een reeks testen te loodsen. Deze fase genaamd “Battle of Nodes” is een publieke test van de Elrond blockchain. Hiermee wil Elrond er zeker van zijn dat het aan de veiligheidseisen voldoet. En daarbij kan het publiek zo met eigen ogen zien of dat ook écht veilig is.

Battle of Nodes is een permanent testnet en zal ook na de uitrol van het mainnet nog gebruikt worden. Netwerk validators kunnen daar nodes draaien om de laatste versies van het protocol te testen voordat ze worden ingezet op het mainnet.

Het doel is om het Elrond netwerk tot het uiterste te drijven en mogelijke kwetsbaarheden op te sporen voordat een nieuwe protocol update wordt uitgerold.

Dit testnet is een van de onderdelen die Elrond in staat stelt de veiligheid van zijn netwerk te garanderen. Om de hulp van ontwikkelaars, hackers en cyberbeveiligingsspecialisten te stimuleren, beloont Elrond iedereen financieel die een kwetsbaarheid vindt.

In de 1e en 2e fase van Battle of Nodes, die respectievelijk in oktober en december 2019 plaatsvonden, werd 90.000 dollar verdeeld onder de deelnemers. Voorafgaand aan het mainnet werden deelnemers die een bug hadden gevonden beloont met $60,000. Dat is dus nog eens een flinke beloning! 

De experimenten van deze fase hebben de Elrond blockchain in staat gesteld zijn schaalbaarheid en veiligheid te bewijzen. Het netwerk bereikte inderdaad een piek van 13.000 transacties per seconde en 3 pogingen tot DDoS-aanvallen (Denial of Service) werden door het protocol verijdeld.

Het token van Elrond – EGLD

Het token van Elrond heet EGLD. Je bent dit token waarschijnlijk al eens tegengekomen op een crypto exchange, omdat het een vrij populaire cryptomunt is.

Waar wordt de EGLD voor gebruikt?

Elrond verleent toegang tot zijn netwerk via EGLD, wat een utility token is. Alle kosten in verband met transactieverwerking, uitvoering van smart contracts en beloningen voor diverse bijdragen aan het netwerk zullen in EGLD worden betaald.

Daarbij kan EGLD ook gebruikt worden om te stemmen voor het bestuurdvan Elrond. Gebruikers bepalen zo zelf mee hoe de toekomst van dit project eruitziet.

EGLD-munten komen ook in aanmerking voor staking, waardoor hun houders beloningen kunnen verdienen die in verhouding staan tot de hoeveelheid EGLD die via masternodes in het beheer van het netwerk is geïnvesteerd. Op dit moment is het rendement voor het staken van de EGLD-token 20% wanneer je het delegeert, en 36% wanneer je dit zelf doet.

De IEO en de financiering van het Elrond-project

De IEO (Initial Exchange Offering) vond plaats in juli 2019 en bracht 3,25 miljoen dollar op (vooraf vastgestelde limiet). In totaal werden 5 miljard EGLD’s uitgegeven in de IEO, dat is 25% van het totale aantal tokens. De prijs die op de IEO aan elk token werd toegekend, bedroeg $0,00065.

Wat de particuliere investeringen betreft, heeft het project tussen april en mei 2019 1,9 miljoen dollar opgebracht. Deze IEO werd geleid door Binance Labs en zag deelname van NGC Partners, Maven 11 Capital en Electric Capital.

De EGLD-tokens werden als volgt verdeeld (zelfde verdeling voor toekomstig vrijgegeven tokens):

  • 25% voor individuele beleggers (IEO)
  • 19% voor particuliere beleggers
  • 19% voor het team
  • 17% voor de projectreserve
  • 8,5% voor de marketing van het project
  • 7% voor de bijdragers aan de werking van het ecosysteem
  • 2,5% voor adviseurs
  • 2% voor de gemeenschap (airdrops, wedstrijden, enz.)

Elrond (EGLD) Koers

Hoe koop ik EGLD?

Je kunt Elrond niet op iedere crypto exchange kopen. Dat komt doordat het nog een vrij nieuwe cryptomunt is. We raden je daarom aan om gebruik te maken van Binance of Bitvavo. Dat heeft verschillende redenen. Ten eerste heb je op deze crypto exchanges een hoge liquiditeit, waardoor je altijd EGLD kunt kopen of verkopen.

Daarnaast zijn deze crypto exchanges ook nog eens een veilige keuze. Wanneer je het bijvoorbeeld bij een kleine exchange koopt, kunnen er problemen ontstaan. Dat geldt helemaal voor een gedecentraliseerde exchange, naast dat het daar ook nog eens ontzettend lastig is om de transactie uit te voeren.

Hoe kan ik mijn EGLD bewaren?

De veiligste manier om EGLD op te slaan is door gebruik te maken van de officiële wallet die door het team is ontwikkeld: Elrond Wallet. Deze wallet zal het ook mogelijk maken om direct te communiceren met de dApps die zijn gebouwd op de blockchain van Elrond. Wanneer je wilt profiteren van alle voordelen die Elrond biedt, is het aan te raden om gebruik te maken van de Elrond Wallet.

Het is natuurlijk ook mogelijk om EGLD te bewaren in je Binance of Bitvavo wallet. Je kunt dan echter niet profiteren van de voordelen die de Elrond blockchain biedt. 

Wil je EGLD bewaren in een hardware wallet? Zorg er dan voor dat je een hardware wallet hebt die EGLD ondersteunt. Deze informatie vind je altijd op de website van de aanbieder van de cold wallet.

Conclusie

De 3 sleutelcomponenten van de Elrond blockchain zorgen ervoor dat er een solide basis staat om een efficiënt transactienetwerk te creëren. De focus op veiligheid is ook een belangrijk punt dat Elrond onderscheidt van de meeste andere blockchains die hetzelfde doel voor ogen hebben.

Met een sterk netwerk van masternodes is Elrond’s protocol echt gedecentraliseerd. Zijn nieuwe consensus algoritme biedt een echte toegevoegde waarde voor de beheerders van de nodes. Bovendien stelt EGLD alle houders in staat om passief inkomen te genereren via staking.

Met een testnet dat nu al de hoogste initiële verwachtingen overtreft in termen van veiligheid en aantal transacties per seconde, zal het mainnet zeker kunnen concurreren met de belangrijkste blockchains op de markt.

De ambitie van het team om Elrond te positioneren tussen de belangrijkste cryptocurrencies in Europa lijkt daarom ook erg realistisch. Echter zal de tijd ons moeten leren hoe dit gaat uitpakken. Er zijn namelijk in het verleden al genoeg blockchains geweest die hun dromen niet hebben kunnen waarmaken.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven