Cryptocurrency

Wat is Kava.io? Uitleg KAVA en koers en verwachtingen en alles wat je moet weten over KAVA

Met de ontwikkeling van de cryptomarkt en de wereld van decentralized finance (DeFi) zijn er steeds meer protocollen die tussenkomst van derde partijen uitsluiten. Het lenen van geld via institutionele organisaties is enkel mogelijk met je fysieke bezittingen als onderpand. Daarom komen er steeds meer protocollen die het mogelijk maken om krediet te verstrekken met hun crypto als onderpand. Kava is een multi-chain DeFi-leenplatform dat meerdere cryptocurrency’s gebruikt om gebruikers in staat te stellen activa te lenen en uit te lenen zonder de noodzaak van een traditionele financiële tussenpersoon of -organisatie.

Wat is KAVA?

Kava is het eerste DeFi-platform dat gebouwd is op het netwerk van Cosmos. Cosmos beschrijft zichzelf als een decentraal netwerk van onafhankelijke en parallelle blockchains. Het doel van het ecosysteem is om een internet van blockchains te creëren, de Blockchain 3.0.

Traditionele banken bieden klanten de mogelijkheid om leningen aan te gaan met hun bestaande activa als onderpand. Met Kava, ’s werelds eerste cross-chain money market, kan je lenen met je crypto als onderpand. Zo moet je niet onnodig je crypto verkopen voor fiatgeld alvorens je een lening kan aangaan. Je stelt je huidige crypto assets beschikbaar als onderpand om leningen aan te gaan bij het protocol van Kava.

Het is een multi-chain DeFi-leenplatform dat USDX stablecoin-leningen aanbiedt waarbij gebruikers KAVA-tokens verdienen. Zo kan je meer verdienen door je kapitaal beschikbaar te stellen, wanneer je dat maar wil zonder dat je hiervoor je digitale valuta hoeft te verkopen. Kava kan gezien worden als een gedecentraliseerde bank die het lenen en uitlenen van valuta mogelijk maakt door het gebruik van crypto als onderpand.

In tegenstelling tot gecentraliseerde banken, die door het verstrekken van leningen zelf profiteren van de rente, geeft de open gedecentraliseerde bank van Kava de winst terug aan de gebruikers. Dit gebeurt door aantrekkelijke APY’s en het belonen van gebruikers in de native token van het protocol.

Deze technologie en toepassing wordt mogelijk gemaakt door het open-source karakter die een open en gedecentraliseerd netwerk creëert dat in staat is om financiële diensten te leveren aan gebruikers, ongeacht hun locatie of fysieke bezittingen. Dit wereldwijde netwerk wordt beheerd door duizenden mensen, bedrijven en instellingen van over de hele wereld. Token-houders zijn verantwoordelijk voor de veiligheid en het beheer en vertegenwoordigen een eigendom van het protocol door middel van de governance token.

Externe diensten die crypto-activa gebruiken, kunnen Kava integreren als dApp om hun gebruikers financiële diensten aan te bieden zoals het verstrekken van leningen en het aanbieden van aantrekkelijke rentes. Gebruikers, ontwikkelaars of organisaties die Kava gebruiken, worden door het platform beloond met de native token KAVA.

Het doel van het Kava protocol is om een gedecentraliseerd en wereldwijd platform te zijn voor financiële diensten waarmee gebruikers overal ter wereld meer kunnen verdienen met hun digitale activia. Om dit doel te bereiken is er het native KAVA-token dat gebruikers eigendomsrecht geeft en mee beslissingsrecht over de toekomst van het platform. Door gebruikers te belonen met de governance-token, krijgt het netwerk een veilige omgeving voor financiële toepassingen. Hieronder snel een video waarin KAVA in 5 minutes wordt uitgelegd.

Hoe werkt KAVA?

Gebruikers van het netwerk kunnen hun crypto valuta onderpand geven in ruil voor USDX. Deze functioneert als de stablecoin van het Kava netwerk. Om USDX-leningen te ontvangen, hoeven gebruikers alleen hun crypto vast te leggen het platform. Dit gebeurt op basis van slimme contracten. Deze crypto wordt geblokkeerd en dient als onderpand van je lening.

Het aantal stablecoins dat je kan lenen is afhankelijk van de leenratio bepaald door het protocol. Stel Binance Coin (BNB) heeft een leenratio van 67%, dit betekent dat je tot 67 cent kan leven voor elke BNB die je in op het platform van Kava hebt geblokkeerd. Wanneer je leent op het platform, word je automatisch beloond met KAVA-tokens in verhouding tot het bedrag dat je hebt geleend. Deze verdeling van de governance-tokens zorgt ervoor dat het netwerk altijd in handen blijft van de gebruikers.

Gebruikers kunnen zelfs meerdere leningen afsluiten met onderpand. Op deze manier creëer je een synthetische hefboomwerking voor elk crypto die ondersteund wordt in het systeem. Zo kan je ervoor kiezen om Ripple of Bitcoin te vergrendeling. Je ontvangt een gelijkwaardig bedrag aan nieuwe geslagen USDX om vervolgens meer Bitcoin mee te kunnen kopen. Op deze manier krijg je een hefboompositie in de markt.

Kava heeft ook een uitgebreid aanbod aan dApps. Elk van deze decentralized applications dragen bij aan de hele gebruikerservaring van het platform. Door de interoperabiliteit kan je je activa opslaan via verschillende hardware portefeuille en institutionele bewaarders. Deze flexibiliteit is volgens Kava één van de belangrijkste voordelen ten opzichte van de concurrentie.

kava-how-works

KAVA-Token

De distributie van de native utility token is afhankelijk van de activiteit van het netwerk. Alle gebruikers worden beloond door middel van native-tokens. Hoe meer gebruikers op het netwerk, hoe schaarser de token. Door de distributie evenredig te verdelen, zorgt het protocol ervoor dat het in handen blijft van de gebruikers.

Governance

Met het bezit van KAVA-tokens heb je als gebruiker mee het recht om te stemmen op wijzigingen in het platform. Je kan verbeteringen indienen en zo mee de systeemparameters bepalen die het protocol gezond en operationeel houden. We zien vaker dat de functie van een governance-token eigen is aan een DeFi-protocol om de macht zo decentraal mogelijk te houden, wat zorgt voor een veilig ecosysteem voor financiële transacties. Deze veiligheid is essentieel voor een platform waarbij leningen worden uitgekeerd door en voor gebruikers.

Veiligheid

In een decentraal netwerk wordt de veiligheid gehandhaafd door de gebruikers en deelnemers van het netwerk. Kava werkt aan de hand van Proof-of-Stake (PoS). Het staken van je KAVA-tokens draagt zo bij aan de veiligheid van het netwerk. Alleen de top 100 nodes in het netwerk valideren blokken in het systeem. Wie deze top 100 zijn, wordt bepaald met behulp van een algoritme dat kijkt naar de inzet van elke gebruiker.

Staking

Een groot deel van de beloningen komt voort uit het stakingsproces. Hierbij valideren gebruikers niet alleen het netwerk, maar krijgen ook nog aantrekkelijke beloningen door liquiditeit te verschaffen aan het protocol. De beloningen zijn variabel en hebben een APR tussen de 3% en 20%, afhankelijk van de hoeveelheid gestaakte tokens. Des te groter je aandeel in het platform, des te groter je verantwoordelijkheid en beloningen.

Voor alle transacties in het netwerk betaal je een transactiekost. Op het einde van een block, worden de transactiekosten verdeeld tussen de validators in het netwerk, afhankelijk van de hoeveelheid tokens die ze staken. In het netwerk is het dus mogelijk om fees te krijgen als beloning. Het kan ook zijn dat het protocol besluit om deze fees te verbranden om de hoeveel tokens te verminderen. Dit om een correcte prijszetting van de token te hanteren.

COSMOS blockchain

Kava opereert op de blockchain van Cosmos. Deze is een generatie blockchain die het groeiende aantal blockchains op de markt wil categoriseren. Het platform is gebouwd met behulp van Cosmos-SDK. Dit protocol is een open-source framework dat het bouwen van blockchains mogelijk maakt aan de hand van een Proof-of-Stake mechanisme. Het decentraal netwerk van onafhankelijke blockchains heeft zelf ook een native token, namelijk ATOM en staat in de top 40 cryptomunten beschreven door CoinGecko.

Consensusmechanisme

Kava werkt met Proof-of-Stake (POS) consensusmechanisme dat gebaseerd is op Tendermint. Dit is een blockchain-engine dat is gebaseerd op de BFT-consensus. Deze Byzantijnse Fouttolerantie (BFT) is een consensus dat verklaart dat het protocol correct kan blijven functioneren zolang 2/3de van het netwerk consensus bereikt. Dit huidig mechanisme is veel energiezuiniger dan de blockchain die we kennen van onder andere Bitcoin.

ICO – Launch

De Initial Coin Offering van Kava vond plaats in oktober 2019 waarbij de token werd aangeboden met een initiële prijs van 0,46 dollar. Er werden 100 miljoen tokens beschikbaar gesteld met een fundraising goal van 3 miljoen. Het protocol slaagde erin om dit bedrag op te halen via deze ICO. Op moment van schrijven is de huidige prijs x12 van de initiële offerprijs.

Kava werd ook opgenomen in launchpad van Binance. Dit is een lanceringsplatform op de Binance exchange waarbij gebruikers van Binance tokens beschikbaar kunnen stellen aan het platform, waarbij ze in ruil tokens ontvangen van het nieuwe project. Na de ICO, ging het project live op Binance. Slechts 6,52% van alle tokens werd via de launchpad verdeeld.

Token verdeling

 • Private Sale Ronde 1: 30,05%
 • Private Sale Ronde 2: 5,02 %
 • Private Sale Ronde 3: 4,93%
 • Launchpad: 6,52%
 • Kava Shareholders: 25%
 • Token treasury: 28,48%

Roadmap 2021

Met de komst van de decentralized finance (DeFi) en alle nieuwe projecten, is het belangrijk om steeds verder te ontwikkelen. Dit doet Kava door nog meer veiligheid te garanderen in het decentrale netwerk en nog meer te focussen op de interoperabiliteit tussen de verschillende blockchains. Door interoperabiliteit te bieden, zal het protocol meer interesse krijgen en ook meer gebruikers.

Kava SAFU Fund

De Kava SAFU Fund is een on-chain community pool die de algehele veiligheid van het platform zal garanderen en vergroten door bescherming te bieden tegen onvoorziene gebeurtenissen. Dit allemaal terwijl gebruikers de zekerheid krijgen dat hun activa veilig is op het netwerk. In het verleden zijn er nog geen bugs, hacks of mislukte liquidaties geweest op het platform omwille van de solide architectuur van het netwerk van Kava. Toch wil Kava veiligheid garanderen en introduceert daarom het SAFU-fonds om unieke dreigingen tegen te gaan.

Het Kava SAFU-fonds zal worden gecreëerd door middel van een eenmalige inflatoire gebeurtenis waarbij 10% van Kava’s huidige tokenvoorraad zal worden geslagen en binnen het Kava SAFU-fonds zal worden bewaard.

Autonomous Market Making (AMM)

Eigen aan het ecosysteem van DeFi zijn de AMM’s waarbij gebruikers via een externe wallet de mogelijkheid krijgen tot het verhandelen van tokens en het staken van bepaalde coins. Kava zal in de nabije toekomst een AMM-service integreren op het platform. Deze zal dienen als een on-chain liquiditeitspool voor Kava-gebruikers om verschillende digitale assets te swappen voor het gebruik in andere financiële diensten.

Het Kava SAFU-fonds zal gebruikt worden om een extra mate van bescherming te bieden aan Kava-gebruikers door de cross-chain activiteiten op Kava te beveiligen. Het staken van KAVA zorgt voor meer liquiditeit en kan vervolgens gebruikt worden in verschillende toepassingen op het netwerk, zonder dat hiermee de veiligheid in het gedrang komt. Gebruikers kunnen vervolgens zonder problemen verder rente verdienen door hun tokens te staken.

Interoperabiliteit

Kava heeft al meer dan 100 miljoen dollar verschoven tussen de Binance Chain en de blockchain van Kava. Er zijn reeds verzoeken geweest van gebruikers om dezelfde technologie toe te passen op Ethereum-activa. Hierbij hebben alle projectpartners die op Ethereum zijn gebouwd, toegang tot de gedecentraliseerde financiële applicaties en services die Kava te bieden heeft. Dit is dan ook een belangrijk onderdeel van hun roadmap.

Kava – Application Programming Interface (API)

Kava heeft als doel om wereldwijd meer gebruikers toegang te geven de gedecentraliseerde financiële applicaties en services. Dit willen ze doen door een zo gebruiksvriendelijk mogelijke interface te creëren die voor iedereen toegankelijk is in het gebruik van het DeFi leenplatform.

Deze Kava API wordt gelanceerd als een standaard plug-in voor app-ontwikkelaars en financiële instellingen om toegang te bieden tot services in het DeFi ecosysteem. Zo kunnen de Kava functionaliteiten probleemloos geïntegreerd worden in alle mogelijke dApps. Er zijn momenteel al prototypes met succes geïntegreerd met partners zoals Binance en Bitmax. In 2021 staan er nog meer samenwerkingen gepland die het platform nog meer draagkracht geven op grote schaal.

Kava (KAVA) Koers

Conclusie

Het Kava protocol gaat de strijd aan met traditionele financiële organisaties door middel van hun nieuw leenstelsel. Het multi-chain DeFi-leenplatform opereert als een gedecentraliseerde bank en kan hiermee een revolutie teweegbrengen in de financiële sector door tussenpersonen en onnodige transacties te omzeilen. Door zelf leningen te verschaffen, zonder tussenkomst van deze organisaties is een grote stap in de wereld van DeFi. Daarnaast geeft het platform de gebruikers de mogelijkheid om meer te verdienen door aantrekkelijke rentes en hebben gebruikers door de governance-functie ook mee inspraak in de toekomst van het project.

Kava geeft de financiële macht weer in handen van de mensen en staat gebruikers toe om krediet te lenen en te verstrekken door hun cryptocurrencies te gebruiken als onderpand. Dit nieuw leningsstelsel kent veel interesse in de markt en biedt veel mogelijkheden, zowel voor kredietverstrekker als lener.

 

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Garanties
 • Eerlijk Ondernemen
  Eerlijk ondernemen
 • Geverifieerde winkel
  Identiteit geverifieerd
 • Geschilbemiddeling
  Geschilbemiddeling
9,5
Reviews
 • 9,5
  users icon Top!