Home » Blog » Wat is Tezos? Uitleg en koers en verwachtingen en alles wat je moet weten over XTZ/Tezos

Wat is Tezos? Uitleg en koers en verwachtingen en alles wat je moet weten over XTZ/Tezos

tezos

Vandaag gaan we het hebben over een unieke blockchainproject! We gaan het namelijk hebben over Tezos, dus wat is Tezos nou precies? En wat maakt Tezos nou zo uniek ? Binnen de cryptocommunity praten ze dan ook positief over Tezos en in dit artikel zullen we je uitleggen waarom! Dus zet je schrap en lees met ons mee en zometeen weet je precies wat Tezos is en hoe het werkt! Lets go!

Wat is Tezos? 

Tezos is een cryptocurrency die zich vooral richt op self-governance. Je zult jezelf afvragen wat self-governance is lijkt me? Geen probleem we leggen je dat later allemaal wel uit maar laten we eerst kijken hoe Tezos werkt en wat hun einddoelen zijn.

Tezos wil namelijk de eerste zelfsturende decentrale cryptocurrency worden. Net als bij vele andere crypto projecten, zijn die bijvoorbeeld nog erg afhankelijk van een centrale partij of een aantal reeks core developers, maar bij Tezos wordt dat 100% bestuurd door de gemeenschap

Tezos bestaat sinds 2014 en is opgericht door Arthur Breitman en Kathleen Breitman. Achter de Tezos team bestaat nog een team van ruim 20 mensen waaronder de 10 core pro developers. In dit arikel gaan we dus ook hebben over de koers en de prijs verwachtingen van tezos en veel meer.

Hoe werkt Tezos?

Er zijn een aantal belangrijke punten te noemen die Tezos en de XTZ coin anders maakt dan van andere cryptoprojecten zoals Ethereum. Deze punten zijn in een aantal sectoren op te delen, namelijk: Governance, Consensus en formal verification.

Governance

Het verschil tussen Ethereum en Tezos is erg simpel, Bij Tezos wordt er gebruikt gemaakt van on-chain governance. Dat houdt namelijk in dat er wijzigingen kunnen worden doorgevoerd aan de code zonder dat er een hardfork ter sprake komt.

Bij Ethereum konden deze wijziging niet worden gemaakt waardoor de hardfork ter sprake kwam en de oude code werd opgesplits in 2 nieuwe blockchains. Éen blockchain die gewoon doorgaat na de splitsing en één andere met de nieuwe wijzigingen.

Voorbeelden hardfork

Terug in 2015 was er bijvoorbeeld een sprake geweest van een hardfork waardoor Ethereum Classic is ontstaan.

Een ander goed voorbeeld van een hardfork is bijvoorbeeld de splitsing die Bitcoin al vaker meegemaakt heeft met bijvoorbeeld Bitcoin Cash. De Core developers binnen de Bitcoin community konden het niet eens worden over de richting van Bitcoin en hebben daarom vanaf 2017 een  code opgesplitst en hun eigen wijzigingen doorgevoerd en doorgegaan onder de naam “Bitcoin Cash”.

Governance bij Tezos

Governance bij Tezoz, dus het bepalen van welke richting het project op gaat, wordt onchain gedaan. Dit betekent dat ontwikkelaars een voorstel kunnen indienen als ze een wijziging willen doorvoeren binnen de blockchain. Meestal staat er in deze voorstel de wijzigingen die de ontwikkelaars willen maken, maar ook de vergoedingen die ze denkt nodig te hebben om deze wijzigingen te kunnen uitvoeren. De mensen die dus in bezit zijn van XTZ kunnen vervolgens op deze voorstel stemmen en zo kan er democratisch worden besloten welke richting het project dus op gaat.

Een ander voordeel hiervan is het incentive dat hiermee gecreëerd wordt. Doordat ontwikkelaars hun eigen voorstellen in kunnen dienen en hiervoor ook een vergoeding kunnen vragen wordt het gestimuleerd om om het project te verbeteren. Ook zorgt dit ervoor dat ontwikkelaars niet meer afhankelijk zijn van donaties of andere partijen. Het wordt volledig bekostigd door de Tezos gemeenschap zelf.

Consensus

Consensus kan ook worden gezien hoe transacties in het netwerk gecontroleerd worden. Bij coins zoals de Bitcoin of Ethereum wordt er bijvoorbeeld gebruik gemaakt van (Proof of work) Nadeel hiervan is dat het enorm veel energie kost maar de voordeel hiervan is dat hierdoor wel het gehele netwerk extra wordt beschermd en dus veilig is. Op het moment van schrijven staat Ethereum hierom om bekend maar wordt er in de toekomst aan gewerkt om Ethereum een consensus “Proof of Stake” van te maken.

Proof of Stake kun je zien als virtueel minen. Voordeel van dit type van consensus is dat het je helemaal geen energie kost. Dus mining apparatuur heb je dus hiervoor niet nodig. Hoe meer coins jij hebt in je wallet, hoe grotere aandeel je krijgt bij de stakeverdeling!

Tezos DPoS

Tezos maakt voor de consensus gebruik van Delegated Proof of Stake, zoals ook ARK doet. Het verschil tussen ARK en Tezos is echter dat bij Tezos mensen er ook voor kunnen kiezen om zelf een node te runnen, hier is echter een hoge hoeveelheid XTZ voor nodig.

Bij Delegated Proof of Stake kun je als het ware je coins (XTZ coins) beschikbaar stellen aan een delegate. Deze persoon is verantwoordelijk voor de consensus en de controle van transacties en is dus ‘virtueel aan het minen’. Stel jij je coins beschikbaar aan een delegate? Dan doe je dat door middel van een vote. Door de vote kan de delegate jouw saldo XTZ gebruiken om zo extra mining kracht te krijgen. In ruil hiervoor ontvang jij een gedeelte van de mining beloning. DPoS wordt dan ook vaak gebruikt om een passief inkomen te genereren.

Een delegate bij Tezos wordt een Baker genoemd en op deze site kun je een overzicht vinden met de proposals en de verschillende Bakers. Per baker kan de beloning die ze uitkeren verschillen dus je doet er goed aan dit eerst te bestuderen.

Formal verification

Formal verification komt vaak voor en wordt vaak gebruik in combinatie met smart contracts. Dit is éen van de manieren om te kijken of de smart contract wel goed is ingesteld en correct is. De programmeertaal waar Tezos op de Smart Contract worden geprogrammeerd staat ook wel bekend als “Micelson”. De Formal Verification wordt ook wel gebruikt om fouten in code en contracten te ontdekken in de smart contract. Dit is wel zo handig omdat vaak in zulke contracten veel (XTZ) aan verbonden is en het zou niet zou fijn zijn als je die zou kwijtraken doordat er in de smart contract fouten instaan. In andere woorden, het zorgt ervoor dat de smart contract foutloos functioneert en hoe het gewoon hoort.

Over de Tezos koers en de Tezos koers verwachting

Er is veel geschreven over Tezos en de Tezos koers. Dit komt omdat het niet allemaal even soepel is verlopen. In het verleden is er veel geld opgehaald tijdens de ICO (waarover later meer), en de controle over deze middelen bracht veel teweeg.

De twee co-founders (breitman) waren niet de beheerder van de Tezos foundation en hiermee het opgehaalde geld. Er doen verhalen de ronde dat deze grote som geld intern voor problemen hebben gezorgd en dit heeft het project een vertraging van maanden opgeleverd. Ook hebben ze te maken gekregen met een rechtszaak vanwege de regelgeving rondom het ophalen van zoveel geld. Dit soort zaken zijn natuurlijk niet goed geweest voor de Tezos koers.

Aan de andere kant zijn deze problemen relatief snel weer opgelost en zijn er in de tussentijd nieuwe samenwerkingen aangegaan. Zo staat Tezos op Coinbase en in de Coinbase wallet en hebben ze recent nog een samenwerking gesloten met een van de grootste investeringbanken van Brazilie.

Tezos prijs voorspelling 2020, 2021, 2025

In het verleden zijn er veel voorspellingen gedaan over de Tezos koers, deze werd onder andere gedaan binnen de crypto community en door crypto influencers die op Youtube video’s verschijnen. Voorspellingen voor Tezos voor 2020 schommelt rond de $0,684 en de $2,54

De XTZ voorspelling voor 2021 varieert rond de $2,54 en de $3,01. De koers voorspelling voor de Tezos koers voor 2025 voorspellen wij boven de $10. Het is altijd goed te onthouden in je achterhoofd dat dit slechts onze voorspelling is, wij zijn geen financiele adviseurs en niemand weet waar de koers uiteindelijk heengaat. Als je dan in Tezos wilt investeren, investeer dan met mate, en alleen wat je kan veroorloven. Het investeren van Cryptocurrency blijft altijd wel een beetje gokken. En het is aan jou hoe jij ermee omgaat. In ons geval is Tezos zeker een interessante investering voor in je portofolio.

Tezos kopen

Ben jij ook van plan om Tezos te kopen? Dan kun je dit gemakkelijk doen via bijvoorbeeld Bitvavo. Je stort eenvoudig je euro’s met iDeal en laat winst direct weer op je bankrekening storten. Op de exchange is nu ook een actie waarbij je na aanmelding via onderstaande link de eerste week je eerste €1000 aan fee niet hoeft te betalen!

 

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven