Banken boos op Bitcoin. Het zal je maar gebeuren. Een bank is boos op je. Dat is al snel foute boel, toch?! Zeker wanneer je een achterstand hebt op een hypotheekbetaling of je je lening niet netjes op tijd hebt terugbetaald. Vaak ben je niet in een opperbeste bui wanneer banken boos op je zijn. Voor je het weet krijg je een BKR-registratie om je oren geslingerd of ontstaat er allemaal ellende op een ander vlak.
Nee, we kunnen er kort over zijn. Wanneer banken boos op je zijn, is het meestal niet zo’n pretje. Behalve als je Bitcoin heet! Dan is het stiekem namelijk prachtig als banken boos op je zijn! Dan weet je pas écht dat waar je ooit voor bedacht bent precies het effect is waar de hele wereld op heeft zitten wachten. Vandaag nemen we je mee door verschillende redenen waarom grote banken een tikkeltje kwaad zijn op Bitcoin én vertellen we je ook nog even – gratis en voor niks – waarom banken misschien wel zo hard schreeuwen uit een stukje onzekerheid en angst.
Het is tijd voor een nieuwe wereldorde. Het is tijd… voor Bitcoin! Dus wat gaan we leren vandaag? Zie hieronder de inhoudsopgave
Wat gebeurt er met je geld?
Wist je dat 90% van al het geld ter wereld helemaal niet bestaat? Dat klinkt vreemd hè? Dat is het ook. In de praktijk blijkt dat slechts zo’n 10% van al het geld wat in de computers bestaat maar voorradig is in munten en papiergeld. Stel dat in Nederland dus een groep mensen besluit om voor meer dan 15% aan spaartegoeden op te nemen, de banken niet aan zo’n vraag kunnen voldoen.
Nou is 10% natuurlijk nog steeds een behoorlijk bedrag, maar in tijden van een crisis kan er zo maar eens een bankrun ontstaan omdat mensen bang zijn dat een bank failliet gaat en ze hun zuurverdiende spaargeld nooit meer terug zullen zien. Geld op een bankspaarrekening hebben staan is dan ook een variant van schijnveiligheid. Maar wat gebeurt er nu precies met je geld?
Wat gebeurt er met je geld bij banken?
Zodra je je geld op een bankrekening hebt staan – en dat geldt voor praktisch iedereen van ons – is het aan de banken wat ze met jouw geld willen doen. Vaak wordt een flink aandeel van het spaargeld ingezet voor investeringen, leningen en andere praktijken waar een (veel) grotere winst mee wordt behaald dan de extreem lage spaarrente waar jij vervolgens aanspraak op mag maken. Ja, je weet wel, die 0,01% per jaar. Als je meer dan een miljoen op de bank hebt staan dan ben je misschien niet zo heel erg zielig, maar betaal je zelfs geld voor het ‘stallen’ van je spaargeld bij een bank.
Wat gebeurt er met je geld bij Bitcoin?
Laten we wel eerlijk blijven, er is een hoop onderscheid tussen je geld bewaren op een spaarrekening en je geld investeren in Bitcoin. De vergelijking an sich is misschien een beetje appels en peren, maar tegelijkertijd wel eentje die je een rustig gevoel kan geven.
Wanneer je besluit om te investeren in Bitcoin, dan weet je dat de hoeveelheid Bitcoin die je aankoopt ook daadwerkelijk van jou zijn. De prijzen kunnen stijgen, de prijzen kunnen dalen, maar je weet in ieder geval dat er geen grote multinational met een sadistische grijns met jouw zuurverdiende centen zit te spelen om op meta-niveau voor de grote multinational in kwestie nog meer centen te verdienen en jou vervolgens te belonen met een fractie aan spaarrente.
Met Bitcoin koop je een virtueel product. Dat klinkt misschien weinig tastbaar, maar als je erover nadenkt dan heb je dat natuurlijk ook als je van €1.000 euro op je rekening even $1.082 Amerikaanse dollars koopt. Het is allemaal digitale valuta die je linksom of rechtsom kunt uitgeven.
Slechte reclame is ook reclame
Het is niet raar om te zeggen dat de hele term cryptocurrency’s, Bitcoin en blockchain steeds meer en meer een hype wordt. Natuurlijk kende Bitcoin in 2016 magistrale tijden, maar de algemene opvatting is dat de resultaten van Bitcoin van de afgelopen jaren de komende jaren verpletterd kunnen worden.
Hoe dan ook, er is steeds meer aandacht vanuit het grote publiek voor wat voor mogelijkheden crypto eigenlijk biedt. Daarnaast ontstaat er ook steeds meer onrust bij financiële crisis, kelderende spaarrentes en beurzen en indexfondsen die onderuit knallen. En waar een gezamenlijke vijand te vinden is, voelt die zich al snel in het nauw gedreven.
De politiek doet het natuurlijk al jaren. De brandstof van de politiek is om vanaf de ene kant heel erg hard te schreeuwen dat de andere kant het niet goed doet. Dat doet de andere kant vervolgens net zo hard – of liever, nog harder – weer terug. En dan ben je een politici in hart en nieren.
Dus wanneer het nieuws gonst over Bitcoin, is heel hard roepen dat Bitcoin heel slecht is voor de economie een hele makkelijke manier om je als grote bank weer in het nieuws te krijgen. De Rabobank heeft er bijvoorbeeld op haar website een heel artikel aan gewijd. Het is duidelijk: Banken boos op Bitcoin.
“Bitcoin is geen beleggingscategorie die een plaats verdient in een beleggingsportefeuille.”
Waarom banken zich bedreigd voelen door Bitcoin
Banken hebben zo schoftig veel geld, dat het wel eens lijkt alsof ze oppermachtig zijn. Binnen een paar seconden kunnen ze levens kapotmaken via BKR-registraties, executieveilingen en het opeisen van volledige leningen bij achterstallige betalingen. Het is dan ook onwerkelijk om te beseffen dat ook banken zich bedreigd kunnen voelen door externe factoren. Maar waarom is dat dan?
Minder fiat geld in roulatie
Bitcoin – en andere cryptocurrency’s – zorgen ervoor dat er minder fiat geld in omloop komt. Met fiat geld bedoelen we ‘normale’ valuta zoals de Euro of de Amerikaanse Dollar. Wanneer iemand zijn Roebels, Roepies, Dollars, Ponden of Euro’s inwisselt voor cryptocurrency, dan bestaat dat geld officiëel gezien niet meer. En dat is een fenomeen wat banken niet gewend zijn.
Natuurlijk kopen mensen wel vaker producten waardoor geld niet langer meer geld is, maar dan zijn die producten nog steeds een bepaald geldbedrag waard. Een fiets van € 100,- is nog steeds euro’s waard. Een Bitcoin die met euro’s wordt gekocht, is in theorie ook nog euro’s waard. Maar kan ook worden ingewisseld voor Ether, Ripple, EON of een andere crypto. En dat zorgt voor een hoop onrust bij banken.
Transparanter dan banken
Elke Bitcoin-transactie is inzichtelijk op de blockchain. Iedereen van buitenaf kan dus precies zien welke weg een Bitcoin heeft afgelegd en hoe het transactiespoor loopt. Dat gaat bij banken natuurlijk wel even anders. Je hebt recht op je eigen gegevens en alleen je eigen gegevens en hebt vervolgens bijvoorbeeld geen idee wat een bank met jouw geld doet. Of waar jouw geld precies vandaan komt.
Decentralized Finance is realiteit
Afhankelijkheid is een basisprincipe voor elke bank. Hun bestaansrecht bestaat voornamelijk uit dit grondbeginsel. Want wanneer een bank niet meer nodig is voor het afsluiten van leningen, het opslaan van spaargeld, het doen van financiële transacties en dat soort praktijken, waar heb je dan nog een bank voor nodig?
En als je een bank niet meer nodig hebt, waarom zou je dan gaan betalen voor diensten die via een andere weg volledig gratis zijn? Precies, dat doe je niet. En dat betekent effectief het einde van banken. Veel banken. Decentralized Finance (dus financiële dienstverlening zonder tussenpartijen) is de nieuwe realiteit en is bezig aan een stevige opmars. Shit just got real voor banken.
Een aantrekkelijk alternatief
Bitcoin is absoluut een aantrekkelijk alternatief wat ervoor zorgt dat banken zich een beetje koest houden. Wanneer een bank “te ver” gaat qua tariefstelling of monopolistisch gedrag, zullen mensen hun spaargeld opnemen en vertrekken. Men kan dan ongetwijfeld terecht bij een andere bank in hetzelfde land, maar kans bestaat dat ook daar dezelfde praktijken plaatsvinden.
Een andere optie is dat mensen hun centen gewoon in een totaal alternatief pompen, waardoor ze af zijn van het hele bankwezen. En precies daarvoor is crypto de oplossing.
Waarom zijn banken boos op Bitcoin?
Zoals gezegd, zijn banken boos op Bitcoin. En niet een beetje boos, maar furieus. Dus niet dat je denkt van “goh, ze vinden dat misschien een tikkeltje een klein beetje niet zo heel leuk”, maar echt kolere woedend. Maar waarom is dat dan zo? We halen de meest gehoorde punten van kritiek even tevoorschijn. En dan laten we je tot slot zelf het oordeel even vellen. Daar gaan we, hou je vast!
“Bitcoin is onbetrouwbaar”
Deze opmerking slaat op het feit dat er geen vaste waarde gekoppeld zit aan de prijs van Bitcoin. Dat is een beetje een non-argument, want dat is dezelfde reden waarom de prijs van een Amerikaanse dollar of een Euro ineens in elkaar kan klappen. Dat heeft er alles mee te maken dat de prijs van de Amerikaanse dollar niet langer meer gekoppeld is aan de goudprijs. Tot 1971 was de Amerikaanse dollar gekoppeld aan goud en andere landen konden hun valuta vastketenen aan de dollar, en dus indirect ook aan goud. In de zomer van dat jaar, knipte Washington de koppeling tussen dollar en goud door.
Vanaf dat moment werd de Amerikaanse dollar de hoeksteen van de Amerikaanse economie, ten koste van het goud. Het voelt dan ook als een drogreden om te zeggen dat Bitcoin onbetrouwbaar is, omdat deze niet is gegrond op een goudprijs, terwijl dit de afgelopen 50 jaar (nou vooruit, 49 jaar) ook al zo is voor fiat geld.
“Bitcoin is enorm slecht voor het milieu”
Een ander argument van het bankwezen is dat het minen en onderhouden van de Bitcoin-blockchain allemaal enorm veel energie kost. Dit is natuurlijk ten dele waar, omdat de hele crypto-industrie zich digitaal afspeelt. En waar schermpjes om de hoek komen kijken, is stroom nodig. Waar stroom nodig is, moet dat natuurlijk opgewekt worden. En dat heeft zijn impact op het milieu.
Het is een beetje makkelijk scoren, want zoals gezegd loopt 90% van het hele bankwezen ook digitaal, wat onnoemelijk veel groter is dan de gehele cryptoindustrie. Een vrij cynische reactie zou hierop natuurlijk zijn dat voor alle munten ter wereld ook niet talloze mijnwerkzaamheden zijn uitgevoerd en dat voor alle bankbiljetten ter wereld toch ook de nodige regenwouden zijn gesneuveld.
“Bitcoin is volatiel”
Het beste argument hebben we voor het laatste bewaard. “Bitcoin is volatiel”. Dit is een argument waar we niet zo 1-2-3 een scherp antwoord op hebben. Dit punt van kritiek is namelijk terecht. De vraag is alleen of het een punt van kritiek is, of simpelweg een eigenschap van Bitcoin.
Overal in de financiële markt is een mogelijk rendement altijd direct gekoppeld aan een zekere mate van risico. Hoe hoger het risico, hoe meer geld je kunt verdienen. Hoe lager het risico, hoe minder geld je ermee kunt verdienen. Dat is natuurlijk de hele essentie van risicoprofielen. Daar hoort dus ook bij dat bij een hoog risico je ook kans hebt om geld te verliezen, net zoals dat in het echte leven ook opgaat voor riskante aandelen.
Iets om over na te denken
Laten we dit artikel afsluiten met de oproep om vooral zelf eens na te denken. Waarom wordt er zoveel kritiek geuit op Bitcoin, specifiek vanuit de hoek van banken? Is dat omdat banken ineens een spectaculair empathisch vermogen hebben opgebouwd en de gehele mensheid willen beschermen tegen een onbekend kwaad?
Of is het wellicht aannemelijker dat ze dit doen uit een vorm van angst en zelfbescherming? Laten we het zo zeggen, het is iets om over na te denken. De vraag blijft in welke mate banken zich iets hadden aangetrokken van Bitcoin en overige cryptocurrency’s op het moment dat de populaiteit van de crypto niet jaarlijks kan rekenen op meer en meer fans. En het feit dat Bitcoin een ongekend momentum heeft, zegt natuurlijk ook wel iets. Banken boos op Bitcoin. Ach ja…
Inhoudsopgave
- 0.0.1 Banken boos op Bitcoin. Het zal je maar gebeuren. Een bank is boos op je. Dat is al snel foute boel, toch?! Zeker wanneer je een achterstand hebt op een hypotheekbetaling of je je lening niet netjes op tijd hebt terugbetaald. Vaak ben je niet in een opperbeste bui wanneer banken boos op je zijn. Voor je het weet krijg je een BKR-registratie om je oren geslingerd of ontstaat er allemaal ellende op een ander vlak.
- 0.0.2 Het is tijd voor een nieuwe wereldorde. Het is tijd… voor Bitcoin! Dus wat gaan we leren vandaag? Zie hieronder de inhoudsopgave
- 1 Wat gebeurt er met je geld?
- 2 Slechte reclame is ook reclame
- 3 Waarom banken zich bedreigd voelen door Bitcoin
- 4 Waarom zijn banken boos op Bitcoin?
- 5 Iets om over na te denken