Home » Blog » Wat is Stellar? Uitleg XLM, Koers en verwachting en alles wat je moet weten over Stellar/XLM Token

Wat is Stellar? Uitleg XLM, Koers en verwachting en alles wat je moet weten over Stellar/XLM Token

Stellar

Wat is Stellar

Stellar is een gedecentraliseerde financieel netwerk waar je snel betalingen kunt verichten in verschillende valuta’s. Stellar is een open source netwerk met als doelstelling om snelle en veilige manier “transacties” uit te voeren door gebruik te maken van de blockchain technologie. Een klein voorbeeld is om vanuit Nederland een transactie te versturen en deze vervolgens in de “euro” uit te voeren. Deze wordt dat tegen de beste usd/euro koers omgezet in dollars en vervolgens weer overgemaakt naar iemand die in de Verenigde Staten woont.

stellar-handel

Stellar maak ook gebruik van “Stellar LogoHet internet” deze bestaat namelijk uit een netwerk van servers die allemaal data’s van ons bevatten, maar ook data’s over applicaties.

Stellar is een netwerk van decentrale servers. Ieder server houdt een grote digitaal grootboek bij (Ook wel ledger genoemd). Net als iedere blockchain, beschikt Stellar over de exact kopie van een grootboek. In deze grootboek wordt alle transacties bijgehouden door de Stellar netwerk.

Ieder bedrijf of ontwikkelaar kan een Stellar server opzetten, wanneer er meerdere servers in het netwerk zitten, wordt het netwerk ook sterker en veiliger. Bijna alle servers communiceren met elkaar om transacties binnen het Stellar netwerk te bevestigen, dit word ook wel consensus genoemd.

Wanneer er een transactie plaatsvindt op de blockchain van Stellar, word de transactiewaarde af en bij geschreven in de vorm van valuta’s zoals de USD, EUR, BTC of GBP. Vervolgens kan de zender dit tegoed op het netwerk van Stellar ervoor kiezen om de betalingen in Lumens te voldoen in de vorm van andere valuta’s zoals Dollar, EUR, Yen. Deze wordt dan vervolgens weer bijgeschreven op het account van de ontvanger.

stellardollar

 

Transactiekosten van Stellar erg snel en goedkoop

Door de techologie van Stellar toe te passen is het versturen van transacties erg snel en goedkoop. Op het moment van schrijven kost de transactie van Lumens namelijk 0.00001 lumens, dit zou betekenen dat je met 1 XML meer dan 100.000 transacties zou kunnen dekken.Dit zorgt ervoor dat zelfs de microbetalingen mogelijk zou moeten zijn zonder hoge transactiekosten te hoeven betalen. Een transactie van Stellar wordt meestal binnen enkele seconden bevestigd en maakt dit namelijk erg uniek en erg interessant voor internationale betalingen.

Zie hieronder een korte video wat Stellar inhoudt.

Wat zijn Lumens?

XLM (kort voor Lumens) is de digitale valuta van het Stellar netwerk. Stellar noemt XLM zelf ook wel de ‘native asset’ van het netwerk. Het is in dit geval native omdat de Lumens zijn gebouwd in het netwerk. En het is een asset omdat het staat voor een item van waarde dat is opgeslagen in het grootboek van het netwerk. Aanvankelijk heette de coin Stellars, maar om verwarring te voorkomen is in 2015 de naam veranderd naar Lumens.

Het verschil tussen Stellar en Bitcoin

Net als bij Bitcoin, werkt het Stellar netwerk met nodes die allemaal een gedistribueerd grootboek bijhouden, dat elke 2 tot 5 seconde wordt geüpdatet. Er zijn verder veel verschillen tussen de twee cryptocurrencies, maar het grootste verschil is het consensus protocol.

 

Bij Bitcoin, moeten transacties eerst goedgekeurd worden door alle nodes voordat ze toegevoegd mogen worden aan de blockchain. Dit kost namelijk erg veel tijd om al die transacties te moeten verwerken.

 

In tegenstelling van Bitcoin maakt Stellar gebruik van het “Federated Byzantine Agreement (FBA)” algoritme.

Dit houdt in dat elke node in het netwerk een eigen lijst kiest met andere betrouwbare nodes in het netwerk. Als een transactie is goedgekeurd door alle nodes op die lijst, dat is de transactie volledig goedgekeurd. Hierdoor kunnen transacties een stuk sneller verwerkt worden.

stellarhandel2

 

 

Koers en verwachting van Stellar


De koers van Stellar wordt bepaald door de vraag en aanbod. Wanneer de vraag naar Stellar groot is, dan is de kans groot dat de koers van Stellar ineens kan gaan stijgen. Andersom als de aanbod van Stellar groter is dan de vraag, kan het zijn dat deze in prijs zal gaan dalen. Vooral in de eerste helft van 2017 is Stellar enorm in waarde gestegen. Het is moeilijk te voorspellen waar de koers van Stellar op korte termijn naar toe gaat. Op lange termijn zijn wij van overtuigd dat deze cryptovaluta een meerwaarde zal worden.

Stellar Wallet

Als je Stellar hebt gekocht dan moet je deze ook ergens kunnen bewaren. Op het moment van schrijven zijn er 4 wallet mogelijkheden om je Stellar hierin te bewaren. Hier beneden zie je een volledige overzicht wat de mogelijkheden zijn! Een wallet kiezen is zeer belangrijk en daarom hebben we alles op een rijtje gezet voor je!

Paper Wallet
– Software Wallet
– Exchange Wallet
– Hardware Wallet

Stellar Kopen?

Wil je Stellar kopen? Dan zijn er inmiddels vele platforms en brokers waarmee dat mogelijk is. Stellar kopen is ongelofelijk simpel. Het makkelijkste voor Nederlandse klanten is om dit te doen via de Bitvavo exchange. Hier kun je eenvoudig een account aanmaken. Nadat je je bankrekening hebt gekoppeld is het mogelijk om via IDEAL euro’s te storten.

Nadat je je account hebt opgewaarderd met euro’s (of andere cryptocurrency’s) kun je direct je XLM coins kopen. Heb je winst gemaakt en wil je deze winst incasseren? Verkoop dat op Bitvavo je XLM token weer en maak kosteloos de winst weer over op je bankrekening.

Stellar kopen? Koop ze direct hieronder op Bitvavo! De goedkoopste aanbieder van Nederland!

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven