Home » Blog » Wat is OKB? Uitleg OKB koers en verwachting en alles wat je moet weten over OKB

Wat is OKB? Uitleg OKB koers en verwachting en alles wat je moet weten over OKB

OKeX OKB token

We zien vaker dat een exchange gebruikmaakt van een eigen native token. OKB, de Centralized Exchange Token, is de native token van de exchange OKEx. Dit is één van de grootste crypto exchange platformen van de wereld als we kijken maar het volume. De utility token OKB, was initieel een ERC20-token dat gebouwd is op de blockchain van Ethereum. Met de livegang van het mainnet opereert het nu op hun eigen blockchain, en biedt tal van voordelen op de exchange van OKEx.

OK Group

OK Group is een investeringsbedrijf dat meer dan 100 miljoen dollar reserveert om te investeren in nieuwe projecten onder de vorm van start-ups. Hierbij focussen ze zich op top digital assets en met name in de ontwikkeling van blockchainprojecten met groot potentieel. Naast OKExchange hebben ze ook nog OKCoin, een soortgelijk wereldwijd tradingplatform met kantoren van San Francisco tot Malta tot Korea.

Wat is OKEx?

Sinds het begin van OKExchange in 2014 werd OKEx in korte tijd dan ook één van de grootste exchanges buiten Amerika met miljoenen traders op dagelijkse basis. De exchange werd mogelijk gemaakt door de OK Block Foundation. Dit is een organisatie die streeft naar buitengewone blockchain projecten om een massale adoptie te realiseren. Het team achter de foundation zegt zelf expert te zijn op het gebied van technologie, investeringen en marketing. Met deze kennis en expertise willen ze de toekomst veranderen aan de hand van de blockchaintechnologie.

Ze zien zichzelf als een toonaangevende exchange voor zowel spottrading als varianten. Denk hierbij aan margin traden, future trading en perpetual. Hierbij benadrukken ze het feit dat beleggers hun winsten op een gemakkelijke manier kunnen maximaliseren terwijl ze de risico’s beperken. Echter, zijn de risico’s bij elke exchange even groot en is het van belang om enkel te traden met voldoende kennis en met een goed risicomanagement.

Naast OKExchange, heeft OK Group dus ook nog OKCoin, een tweede tradingplatform. Hierbij kan de vraag gesteld waarom: waarom gebruikmaken van twee verschillende exchanges?

Twee exchanges

Onderzoek doen naar OKExchange is op het eerste zicht vrij lastig. Waarom? Je komt namelijk terecht bij twee verschillende exchanges, zonder dat je weet wat het verschil is tussen OKEx en OKCoin.

Sinds 2017 opereert OKExchange als een aparte entiteit van OkCoin met haar hoofdkantoor in Malta. Initieel waren beide exchange dus onderdeel van de OKGroup, maar nu opereren ze beide afzonderlijk en wordt OKExchange dus ook geleid door individuele stakeholders.

OKCoin is een fiat-crypto exchange dat wordt gezien als de brug naar crypto. Hiermee bedoelen we dat het een eenvoudige manier is om je fiatgeld te verruilen voor een bepaalde crypto. Alvorens je kan gaan handelen op OKEx zal je crypto moeten bezitten, je kan niet rechtstreeks met je fiatgeld daar gaan handelen. Zoiets wordt ook wel een fiat-on ramp-platform genoemd. Wanneer we beide exchanges met elkaar vergelijken, zien we ook dat de opties veel beperkter zijn bij OKCoin. Het biedt hier slechts een 20-tal cryptocurrencies aan.

OKB – Utility token

OKB is de native token van de OKExchange en is hierbij dan ook een utility token. Deze werd gecreëerd door de OK Blockchain Foundation en werd door OKEx overgenomen als hun globale utility token om tal voor voordelen te krijgen. Denk hierbij aan goedkopere transactiekosten, governance-functies en prijsacties zoals giveaways.

Je kan hierbij de vergelijking maken met de Binance exchange en de daarbij horende BNB-coin die je ook tal van voordelen geeft. We komen later terug op een reeks gelijkaardige projecten.

Sinds het mainnet live is gegaan in januari 2021, heeft OKB een adoptie gedaan van de Ethereum blockchain naar haar eigen blockchain. Dit betekent dat het niet langer een ERC20-token is, maar dat het runt op de eigen blockchain. De OKB-tokens zijn reeds verhandelbaar op andere exchanges, maar het plan is echter wel om deze tokens ook globaal te verhandelen op alle exchanges in de nabije toekomst. Momenteel kan je OKB verhandelen bij onder andere:

  • BitMart
  • Gate.io
  • FTX
  • Hotbit

Bijkomend zijn er tal van voordelen voor OKB-houders als ze traden op het platform. Hierbij refereren ze zelf naar de handelskosten, maar ook naar de Jumpstart, C2C-lening, stemrechten en veel meer.

Tradingfees

Als trader ben je steeds op zoek naar de goedkoopste fees. Dit is uiteraard een goede manier om je winst te maximaliseren en zoveel mogelijk tokens te krijgen voor de beste bedrag. We zien dan ook vaker dat door het gebruik van een native token, je kortingen krijgt op de exchange. Dit wordt gedaan om ervoor te zorgen dat traders gaan handelen op deze exchange. Hoe meer native tokens je bezit, des te voordeliger jij kan handelen.

Het handelskosten zijn afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij aan

  • Verschillende klantniveaus
  • Verschillende markten
  • Verschillende activa

Klantniveaus

OKExchange maakt een onderscheid tussen een ‘normale’ gebruiker en een VIP-gebruiker. Beide hebben hun eigen niveau met bepaalde voordelen. Zoals je in onderstaande afbeelding kan zien, zijn er tal van verschillen. Deze hebben echter geen betrekking op het handelsvolume of opnamevolume, maar met name op de makerfee en takerfee.

Maker fee: dit zijn de kosten die een exchange je aanrekent als je een order toevoegt aan het orderboek. Dit kunnen dus limietorders zijn, maar ook stop-loss orders

Taker fee: Dit zijn de kosten die een exchange je aanrekent als je een order wegneemt uit het orderboek. Dit kunnen bijvoorbeeld market orders zijn.

Het onderscheid bij OKExchange wordt dus vooral gemaakt op basis van de hoeveelheid OKB-tokens die je in je bezit hebt. Heb je minder dan 500 tokens, dan betaal je een makerfee van 0.08 en een takerfee van 0.1%. Dit zijn scherpe tarieven, maar hoe meer OKB-tokens in je bezit, des te goedkoper het wordt.

Op het moment van schrijven, augustus 2021, is deze OKB-token een kleine 22 dollar waard. Alvorens je recht hebt op een level 2 voordelen, zou je als investeerder al voor 11.000 dollar aan OKB-tokens moeten hebben.

taker- en makerfee OKEx

Bovenaan in de menu kan je de verschillende opties raadplegen. Deze verschillen allemaal per markt, per klasse én per digitale asset. Het kan dan ook vrij verwarrend zijn om zelf bij te houden welke kosten je nu als investeerder maakt en waar jij je voordeel doet.

Passief inkomen

OKEx heeft ook een eigen programma genaamd OKEx Earn, dat zich focust op het genereren van een passief inkomen via het OKB-token. Dit gebeurt aan de hand van verschillende stakingpools. Je kan hier je OKB-tokens flexibel staken tegen een rente van 0.44%, maar des te interessanter zijn de andere stakingpools met aantrekkelijke APY’s.

Elke token heeft verschillende opties waarbij je meteen je tokens kan gaan staken. Naast flexibel en fixed staken, kan je bij sommige tokens er ook voor kiezen om te gaan compounden of enkel je savings te gaan staken. Dit is uiteraard allemaal afhankelijk van de digitale assets die je bezit. In onderstaand voorbeeld zien we de verschillende mogelijkheden voor Kusama.

Staking OKEx

Jumpstart Token Sale

OKExchange heeft een eigen token sale platform dat ze gebruiken als jumpstart. Hiermee lanceren ze nieuwe projecten waarbij jij je OKB-tokens kan gebruiken om als early investor mee te investeren. Door je tokens toe te voegen aan een pool, ontvang jij hiervoor beloningen in de vorm van tokens van het nieuwe protocol. Bij Binance kennen we hetzelfde principe als de Binance Launchpool, waarbij je dan de mogelijkheid hebt om liquiditeit toe te voegen via verschillende pools. Deze jumpstart werkt uitsluitend met OKB-tokens. Zonder deze tokens, kan je dus ook niet deelnemen aan een jumpstart.

Buy Back and Burn

Het OKB Buy-Back & Burn-programma werd oorspronkelijk gelanceerd op 4 mei 2019. Hierbij worden 30% van de handelskosten van de sportmarkt gebruikt voor het terugkopen van de circulerende OKB-tokens. Ze worden vervolgens verzonden naar een ‘burning address’. Hierbij worden ze vernietigd en wordt de circulerende voorraad beperkt. Tot nu toe zijn er 7 Buy-Back & Burns geweest en is er in totaal 20,671 miljoen OKB-tokens verbrand.

$OKB-token

Het team beschouwt de OKB-token als een deflatoire munt. Het doel is niet louter om de prijs te beïnvloeden door de tokenburn, maar om de ontwikkeling van de OKB-blockchain te verbeteren.

Elke valuta die zijn aanbod voortdurend deprecieert, wordt een deflatoire valuta genoemd die een aantal doelen kan ondersteunen, zoals het vermijden van de circulatie van onverkochte munten op de markt, het maximaliseren van de winst of het verhogen van de waardering van de munt. Op het moment van lancering was er een totale voorraad van 1 miljard munten. Nadat er 300 miljoen in omloop was gebracht, werden de resterende 700 miljoen OKB-tokens verbrand.

Dagelijks wordt er voor ongeveer $ 100 miljoen aan OKB verhandeld. Belangrijke handelsparen zijn USDT, BTC en ETH. Hoewel de overgrote meerderheid van OKB wordt verhandeld op OKEx, is het ook beschikbaar op meer dan 40 andere belangrijke peer-to-peer-, spot- en gedecentraliseerde beurzen, waaronder BitMax.

OKB-ecosysteem

Het ecosysteem heeft wereldwijd meer dan 80 verschillende applicaties ontwikkeld met een breed aanbod van services. Deze gaan van betalingen, leningen, entertainment, social netwerking tot zelfs toerisme. Hierbij laat het de kracht van hun kennis en expertise zien. Daarnaast is het inmiddels mogelijk om te handelen met maar liefst 9 verschillende fiat-varianten zoals de Euro, de Zuid-Koreaanse Won en de Indonesische Roepie.

OKEx DEX

De grootste verschuiving in de wereld van crypto in 2021 is de komst van Decentralized Finance (DeFi) en de ontwikkeling van NFT’s. Als exchange kan je dan ook niet achterblijven en zo ook investeert OKEx in een DeFi Hub. Deze zien ze als portaal naar de wereld van DeFi waar je kan investeren in NFTs, kan swappen en meedoen met DeFi yield farming en meer. Hierbij kunnen we de vergelijking maken waarbij op Uniswap de centrale handel plaatsvindt via de native token van UNI. Bij PancakeSwap is dit via CAKE.

In het verleden zijn er plannen geweest om een eigen decentrale exchange (DEX) te lanceren op het mainnet. Echter is het niet duidelijk of deze planning ook realiteit wordt in de nabije toekomst.

OKEx DEX

Kritiek

In het verleden heeft OKEx onder vuur gelegen doordat het team gelogen zou hebben over het tradingvolume. In de strijd om de grootste exchange wereldwijd te worden, zouden ze cijfers hebben gemanipuleerd om aan te tonen dat het grootste tradingvolume plaats zou vinden op OKEx. In maart 2019 erkende OKEx dat ze schuldig waren aan wash trading, maar wees erop dat dit gedrag gestuurd werd door de markt.

Wash trading is een manier om nep transacties uit te voeren om de liquiditeit te verhogen. Deze verhoogde liquiditeit overtuigt investeerders dat de exchange erg actief is en gebruikmaakt van een hoog handelsvolume. Dit wekt vertrouwen op om zo investeerders aan te trekken.

Het team

OKEx is opgericht in 2017 door Jay Hao als onderdeel van de OK Group. Als zelfbenoemd ‘blockchain evangelist’ gelooft hij dan ook blindelings in de blockchaintechnologie en ziet hij een toekomst waarin deze technologie alle transactiebelemmeringen wegneemt waarbij een ongekende efficiëntie centraal zal staan. Als CEO wil hij de brug vormen tussen OKEx en de gebruikers van over de hele wereld om samen met hen een nieuwe toekomst te vormen. Daarom vindt hij het gebruik van een utility token belangrijk, om samen deze revolutie te realiseren. Co-founder die OKEx mee heeft gerealiseerd is Star Xu, CEO van OK Group.

OKB Koers

Conclusie

OKEx staat momenteel op de 12de plaats van de grootste tradingsplatformen volgens CoinGecko. Als een belangrijk tradingplatform zijn ze voortdurend aan het innoveren en in beweging. Naast alle tradingopties die er zijn, investeren ze ook in een decentrale exchange waarbij NFT-projecten gelanceerd zullen worden om zo te anticiperen op de laatste markttrends. Het platform heeft grote volumes wat positief is voor investeerders. Het is vergelijkbaar met andere exchanges, dat een all-in-one exchange wil worden waar alle facetten van het crypto ecosysteem aan bod komen.

Momenteel ondersteunen verschillende protocollen OKEx al, waaronder UniSwap, Aave en SushiSwap. In de uitbreiding hiervan, zal ook het OKB-token steeds belangrijker worden en zal deze steeds prominenter gebruikt worden om OKB-holders te belonen. De ontwikkelingen van OKEx zullen dan ook belangrijk zijn voor de prijs van het OKB-token.

 

 

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven