Home » Blog » Wat is PancakeSwap? Uitleg CAKE koers en verwachting en alles wat je moet weten over CAKE

Wat is PancakeSwap? Uitleg CAKE koers en verwachting en alles wat je moet weten over CAKE

pancakeswap

Mensen met een voorliefde voor pannenkoeken zullen nog even op hun honger moeten blijven zitten bij het lezen van dit artikel.  Jammer genoeg gaat het niet over de lekkernij maar wel over een vrij recente DEX. PancakeSwap is een op Binance Smart Chain gebaseerde DEX (Decentralised Exchange) gelanceerd door anonieme ontwikkelaars met een voorliefde voor pannenkoeken en konijnen. PancakeSwap lijkt een beetje op de SushiSwap van Ethereum, maar heeft ook een eigen beloningssysteem.

Wat is PancakeSwap

PancakeSwap is een vrij nieuwe gedecentraliseerde exchange die is gemaakt op de Binance Smart Chain (BSC). De geautomatiseerde marktmaker biedt gebruikers een aantal innovatieve manieren om inkomstenstromen te genereren uit hun cryptocurrencies. 

PancakeSwap werd gelanceerd op 20 september 2020 en is een DEX op de Binance Smart Chain (BSC) die gebruik maakt van liquiditeitspools die geautomatiseerd zijn en worden beheerd door algoritmes. Dit gebruik van algoritmes om de pools uit te voeren maakt van PancakeSwap een geautomatiseerde market maker. PancakeSwap heeft ook zijn eigen loterij en NFT’s. Hieronder een kleine uitleg hoe PancakeSwap werkt. 

Wat is DeFi

DeFi staat voor Decentralized Finance. Het is een nieuw begrip die wordt gebruikt voor de opkomst van decentrale applicaties, platforms en protocollen voor het verlenen van financiële diensten. Het zijn decentrale financiële applicaties die op blockchain en smart contract technologieën gebouwd worden. De doelstelling is dat deze applicaties zo veel mogelijk open-source, toestemmingsloos en transparant werken zonder de inmenging van een centrale partij, waarbij tevens iedereen zonder toestemming gebruik van kan maken. Het is een explosieve sector met veel verschillende innovatieve projecten waarin steeds meer spelers actief worden. Zelfs traditionele exchanges nemen stappen om de DeFi-beweging te faciliteren. Een belangrijke toevoeging tot het Binance platform is de Binance Liquid Swap optie die concurreert met de ongekend populaire Uniswap’s DeFi-platform. DeFi is op dit moment het meest succesvol als het gaat om de ontwikkeling van decentrale geldmarkten in de vorm van allerlei verschillende kredietmarktplaatsen, decentrale handelsbeurzen en liquiditeitsprotocollen.

Explosieve stijging van DeFi

Dit nieuwe financiële ecosysteem zal ook leiden tot een explosieve groei van nieuwe verschillende tokens van allerlei DeFi-projecten. Deze DeFi-tokens zijn vrij peer-to-peer op het internet verhandelbaar op de decentrale en de reguliere crypto exchanges zoals Bitvavo en Binance. Op de handelsbeurs van Binance zijn de meeste DeFi-tokens en speculanten te vinden. Beleggers moeten even oppassen. Het is belangrijk voor beleggers in deze sector om te realiseren dat de meeste DeFi-tokens niet gereguleerd zijn, nog niet goed zijn gedistribueerd en vooral geconcentreerd zijn in de handen van het ontwikkelingsteam of bedrijf. Dit feit is gebaseerd op onderzoek van Simone Conti, het hoofd van CryptoLab’s Digital Assets Investments. Verder kunnen deze gegevens gevonden worden op de site van een DeFi-project, in de whitepaper over de gevoerde token distributieplan. DeFi-tokens zijn geen gereguleerde security tokens

Een ander probleem is dat de nieuwe liquiditeitsprotocollen voor decentrale beurzen, zoals Uniswap, die gebruik maken van een Automated Market Maker algoritme vaak nog experimenteel zijn. De AMM-systemen zullen zeker met de tijd verbeterd worden, echter het gebruik van een AMM-DEX kan door impermanent loss tot flinke verliezen kunnen zorgen voor de stakers. Wanneer je van plan bent om tokens te staken in een decentraal liquiditeitsfonds op een AAM-DEX, zoals Uniswap, zul je eerst moeten uitzoeken hoe het platform het impermanent loss probleem aanpakt. Bancor is een van de weinige klassieke decentrale beurzen met een AAM-systeem die het probleem goed heeft geïdentificeerd en gemitigeerd in haar tweede DEX-versie.

Binance Smart Chain

PancakeSwap leeft op de Binance Smart Chain. De Binance Smart Chain is op 1 september 2020 op de markt gekomen. Deze vierde generatie blockchain is ontworpen om parallel te lopen met Binance Chain. Het is indrukwekkend dat BSC veel geavanceerder is dan hun eerdere keten. Zo is het platform in staat tot snellere en goedkopere transacties. Het netwerk biedt ultrahoge prestaties en kan elke 3 seconden een blok produceren.

BEP-20 token

Een van de belangrijkste doelen achter de BSC was om het creëren van slimme contracten en het uitzetmechanisme voor Binance Coin (BNB) mogelijk te maken. Dit is de native coin die gebruikt wordt in het platform. Om deze taak te volbrengen, heeft het ontwikkelteam van Binance de BEP-20-tokenstandaard ontwikkeld. Je kunt BEP-20 zien als de Binance-versie van de enorm populaire ERC-20-tokenstandaard. Omdat BEP-20-tokens zich echter op de BSC bevinden, kunnen ze voor veel minder worden verhandeld en bieden ze gebruikers enkele unieke kansen die niet beschikbaar zijn op hun Ethereum-tegenhangers.

Waarom PancakeSwap?

De interface van PancakeSwap lijkt op die van andere populaire Decentrale Exchanges (DEX’s). Het is heel eenvoudig te gebruiken en je hebt geen voorafgaande ervaring nodig om door de basisfuncties voor handelen te navigeren. Misschien wel de grootste aantrekkingskracht van PancakeSwap is de lage kostenstructuur. Het netwerk is niet afhankelijk van dure gasprijzen vanwege de verbeterde technische mogelijkheden. Het netwerk van Ethereum ligt vaker onder vuur omdat deze transactiekosten en gasprijzen ontzettend kunnen oplopen. De Binance Smart Chain (BSC) biedt gebruikers ook een meer responsieve handelservaring. De transacties van PancakeSwap-gebruikers zijn in de meeste scenario’s in minder dan vijf seconden voltooid. Door snellere transactietijden kunnen beleggers meer verdienen omdat ze meer arbitragehandelsmogelijkheden bieden. Ze stellen handelaren ook in staat trends voor te blijven en slipage te verminderen.

Welke wallets kan je gebruiken?

Om PancakeSwap te kunnen gebruiken, heb je een ondersteunde wallet nodig die is verbonden met de Binance Smart Chain. In tegenstelling tot verschillende centrale exchanges die ook gebruikt worden als software wallet (Bitvavo, Binance) is het niet mogelijk om je tokens te laten staan. Je moet je tokens weer verzenden naar je eigen wallet.

Je hebt een software of hardware wallet nodig alvorens je kan handelen in crypto. Een bekende wallet is bijvoorbeeld MetaMask. Dit is een op Ethereum gebaseerde software wallet waarmee je kan handelen. Enkele andere voorbeelden van Software wallets zijn: TrustWallet, TokenPocket en WalletConnect. Als u de Metamask kiest, moet u de portemonnee handmatig verbinden met de Binance Smart Chain, mits deze is gebaseerd op de blockchain van Ethereum.

MetaMask 

MetaMask heeft een aantal standaard munten toonbaar in de wallet, dit zijn ERC20-tokens gebaseerd op de blockchain van Ethereum. Je kan er ook voor kiezen om handmatig een eigen netwerk toe te voegen, zodat jij ook tokens op de BSC kan houden in je wallet van MetaMask. Bij je persoonlijke instellingen kan je er voor kiezen om een netwerk toe te voegen, vul de juiste configuratie in en je kan aan de slag met je MetaMask wallet in een BSC-netwerk. 

$CAKE-token

CAKE is het uitwisseltoken voor het PancakeSwap-ecosysteem. Er zijn zodanig veel functies waar CAKE-houders toegang tot krijgen. Je kan je CAKE-tokens inzetten en nog meer CAKE verdienen. Het token is ook hoe je toegang krijgt tot de SYRUP-pools van PancakeSwap. Met name CAKE is een BEP-20-token dat leeft in de Binance Smart Chain. Het beste van alles is dat CAKE ook beschikbaar is op andere platforms. 

De CAKE-token kwam uit de oven voor een prijs van bijna $1,37 net nadat PancakeSwap in september werd gelanceerd en na enige aanvankelijke volatiliteit daalde het en kwam het tot rust rond het $0,25-niveau. Na ongeveer twee maanden daar te hebben doorgebracht, begon het echter te klimmen toen de altcoin-rally van 2021 op gang kwam. Na het bereiken van het hoogste punt ooit van $ 21,41 op 19 februari 2021 daalde het net zo snel als het steeg en een week later belande het op bijna de helft van zijn hoogste punt ooit op $11,72. De snelle daling was onderdeel van een grotere uitverkoop in de cryptocurrency-markt. Dat gezegd hebbende, is het niet te zeggen waar de koers zich over een week, een maand of een jaar vanaf nu zal vestigen. Gezien de groeiende populariteit van DeFi-platforms en yield farming, zouden we denken dat deze hoger zal zijn.

PancakeSwap Yield Farm

pancake-farms

PancakeSwap ondersteunt Yield Farming Pools. Yield farming is vergelijkbaar met staken, omdat je je crypto via smart contracts uitleent aan verschillende projecten en daarvoor in ruil beloningen ontvangt. Er is een groot verschil tussen Staking en Yield Farming Pools. Bij Staking zitten je tokens voor een bepaalde periode vast. Yield Farming kan elke moment gestopt worden.   

PancakeSwap Syrup Pools

pancake-pools

PancakeSwap gebruikers kunnen makkelijk meer CAKE-tokens verdienen, door hun CAKE-tokens voor een periode te staken in de PancakeSwap Syrup Pools. Dit is een makkelijke manier om meer crypto te verdienen zonder enige kennis te hebben van trading of handelsstrategiën. Je hoeft zelf niets te doen. Het enige dat u hoeft te doen, is uw crypto voor een vooraf bepaalde tijd in een uitzetpool te vergrendelen en de rest wordt door het platform afgehandeld. Je beloningen zijn gebaseerd op het bedrag dat je inzet en de tijdsduur die je vooraf hebt bepaald.

Pancake Collectibles (NFT’s)

pancake-nft

PancakeSwap trades krijgen toegang tot de groeiende wereld van de non-fungible tokens (NFT’s). Het PancakeSwap platform ondersteunt het aankopen en handelen van de NFT’s. De Pancake Collectibles zijn gebaseerd op konijnen. Bij de ontwikkelaar van de Collectibles bij PancakeSwap gaat het zelfs zo ver, dat nu speciale Collectibles ontwikkelen voor de PancakeSwap loterij. Het netwerk heeft ook onlangs zijn BEP-721-protocol gelanceerd om het maken en lanceren van NFT’s en FNFT’s (fractionele niet-vervangbare tokens) te vereenvoudigen.

PancakeSwap Loterij

pancake-lottery

PancakeSwap organiseert vier keer per dag een loterij. Iedereen met 10 of meer CAKE-tokens is welkom om deel te nemen. De beloningen variëren van Pancake Collectibles tot CAKE-tokens. Om de loterijjackpot te winnen (50% van de gehele loterijpool), moeten gebruikers alle 4 de nummers op hun loten matchen op dezelfde positie als de 4 winnende nummers. Als deze niet overeenkomen, hoeft je je geen zorgen te maken. Zolang je 2 of meer nummers op de juiste positie combineert, win je gegarandeerd een beloning.

Battle of the DeFi

Volgens gegevens van DeFi Llama zit ongeveer $5 miljard aan cryptocurrencies vast in Uniswap, terwijl inmiddels $6 miljard zit in PancakeSwap. Deze total value locked is op PancakeSwap met bijna 35% toegenomen afgelopen periode. Andere websites, zoals DappRadar, tonen vergelijkbare cijfers.

Ook qua dagelijkse handelsvolume evenaart Pancakeswap nu Uniswap met ongeveer $550 miljoen. De voornaamste reden hiervoor lijken toch wel de beruchte hoge transactiekosten op Ethereum te zijn. Ethereum kampt de laatste maanden met enorme gas fee’s door de explosie van de DeFi-markt waardoor gebruikers alternatieven zoeken.

Veiligheid

PancakeSwap is zeer veilig gebleken. Ten eerste is het een niet-bewaarplichtige DEX, wat betekent dat het platform uw activa nooit rechtstreeks in grote hot wallets houdt. DEX’en zijn om deze reden veel veiliger dan gecentraliseerde exchanges. Bovendien heeft het platform enkele stappen ondernomen om zijn veilige imago te promoten. Zo liet PancakeSwap een externe audit uitvoeren door het bekende cybersecuritybedrijf CertiK.

Inspectie door CertiK

PancakeSwap is volledig inorde op het gebied van beveiliging. Alle DeFi-protocollen lijden aan een zekere mate van coderisico, dat aanzienlijk kan worden verminderd door een smart contract audit. Op 16 oktober kondigden blockchain-beveiligingsexperts, CertiK, aan dat ze een beveiligingsaudit in de keuken van PancakeSwap hebben afgerond met de aanbeveling dat deze veilig kan worden ingezet op Binance Smart Chain. De smart contract audit is het sluitstuk van de puzzel van PancakeSwap om mogelijk te groeien van een multi-miljoen naar een multi-miljard dollar liquiditeitsverschaffer en om meer DeFi-gebruikers naar de nieuw gelanceerde blockchain van Binance te trekken.

De Roadmap

Elk project heeft een roadmap waarin ze doelstellingen voor de toekomst bepalen. Zelf benoemt PancakeSwap dit niet als een roadmap, maar als een ‘to do’ list. Dit omdat ze niet willen bepalen welke verbeteringen ze wanneer doorvoeren, op welke volgorde. Zelf zeggen: “This is how we work: as fast as we can, on the things we can. Pivoting is a way of life.”

Eén van de agendapunten is het uitbreiden van de NFT’s en de NFT’s Gamification. Hierbij willen ze zich nog meer gaan vestigen in een snelgroeiende decentrale markt.

Pancakeswap (CAKE) Koers

Pancakeswap kopen op Bitvavo

Conclusie

PancakeSwap is erg aantrekkelijk voor gebruikers die kleine bedragen willen investeren zonder daar bijvoorbeeld 25% van aan fee te verliezen. Bij PancakeSwap kun je tevens deelnemen aan farms die een zeer hoge “rente” uitkeren. Voorbeeld: als je deelneemt aan de liquidity pool voor ZEE/BNB ontvang je wel 13 keer je inleg per jaar. Pancakeswap handelt nu in 176 cryptovaluta met BNB, de native cryptomunt van Binance. PanecakeSwap maakt snelle vorderingen en we zijn dan ook benieuwd welke positie hij heeft binnen een aantal maanden!

 

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven