Home » Blog » Wat is Band Protocol? Uitleg en koers en verwachtingen en alles wat je moet weten over BAND

Wat is Band Protocol? Uitleg en koers en verwachtingen en alles wat je moet weten over BAND

band-protocol

Veel blockchains lopen tegen het probleem aan dat ze niet makkelijk praktisch te gebruiken zijn. Ze moeten bijvoorbeeld gekoppeld kunnen worden met de buitenwereld, zodat bedrijven en organisaties er iets aan hebben. Band Protocol (BAND) is een blockchain die hier een oplossing voor heeft. De blockchain van BAND kan namelijk real-world data gebruiken in de blockchain. Dat zorgt voor veel nieuwe kansen.

Wat is Band Protocol (BAND)?

Band Protocol is een gedecentraliseerd oracle-platform dat gegevens uit de echte wereld en API’s verzamelt en deze vervolgens koppelt aan smart contracts. In dit opzichte lijkt het dus erg veel op Chainlink. De gegevens uit de blockchain noemen we ook wel on-chain data, terwijl we de gegevens die uit de echte wereld komen off-chain data noemen. Er zijn nog maar weinig blockchains die het lukt om deze twee verschillende soorten data aan elkaar te koppelen. Veel mensen weten niet dat er een hele hoop bij komt kijken.
band-protocol-overview

We zeiden het zojuist al. Band Protocol lijkt erg veel op Chainlink, en is met andere woorden een alternatief voor Chainlink. Het is zelfs ook ontwikkeld als een concurrent van Chainlink, met een aantal verschillen die ervoor zorgen dan Band Protocol een grote concurrent van Chainlink is geworden.

Het belangrijkste verschil tussen Chainlink en Band Protocol is dat Band Protocol v2 zijn eigen blockchain gebruikt, BandChain genaamd, gebaseerd op Tendermint, met een Delegated Proof of Stake (DPoS) consensus algorithm. Het werkt in het Cosmos ecosysteem. Chainlink, daarentegen, is geen blockchain, het is een soort netwerk van nodes die alleen werken als orakels uitsluitend gericht zijn op het leveren van gegevens tussen entiteiten. Er is geen eigen blockchain, omdat het allemaal is gebaseerd op Ethereum. 

Band Protocol richt zich met name op dienstverlening aan de wereld van de gedecentraliseerde financiën, wat tegenwoordig beter bekend staat als DeFI.

In feite hebben veel DeFi dApps prijsstreams nodig om te werken, en Band Protocol wil robuuste en fraudebestendige streams leveren. Het flexibele ontwerp van Band Protocol’s orakels stelt ontwikkelaars in staat om alle echte gegevens te gebruiken, inclusief sportwedstrijden, het weer, willekeurige getallen, en nog veel meer. In feite kunnen ontwikkelaars aangepaste orakels maken met WebAssembly.

Gebruikerssituatie van Band Protocol

Dit lost een hele hoop problemen op. Want het wordt hierdoor een stuk makkelijker voor organisaties, bedrijven en overheden om blockchain in te zetten. Normaliter is het voor deze organisaties erg lastig om blockchain te implementeren. Alles staat nog op centrale systemen, en het is ontzettend lastig om zomaar op de blockchain over te stappen.

Maar ook kan het voor extra gebruikerssituaties opleveren. Denk maar eens aan verzekeringsmaatschappijen. Wanneer je als verzekerde een polis in een smart contract hebt verwerkt, kan schade zonder toedoen van medewerkers worden uitgekeerd. De blockchain kan dan kijken naar bijvoorbeeld het weer en satellietbeelden. Dit zorgt ervoor dat problemen veel objectiever opgelost worden.

De oprichters van Band Protocol

In 2017 is Band Protocol ontwikkeld door Soravis Srinawakoon, Paul Chonpimai en Sorawit Suriyakarn. Soravis was in het verleden een softwareontwikkelaar bij Ericsson en managementconsultant bij The Boston Consulting Group. Paul Chonpimai was vroeger web ontwikkelaar bij Turfmapp en engineer voor Tripadvisor. Quora Sorawit was in het verleden softwareontwikkelaar voor Dropbox.

Het team van Band Protocol bestaat op dit moment uit 20 werknemers, welke bijna allemaal uit Azië komen. De blockchain en gelijknamige token worden ondersteund door onder andere Binance, Dunamu & Partners, Spartan Group en Sequoia Capital.

band-protocol-team

BAND-Token

Dit protocol heeft ook een eigen token, genaamd BAND. BAND was op Binance gelanceerd in de vorm van een IEO (Initial Exchange Offering). Op dat moment konden alleen geselecteerde gebruikers van Binance aan de verkoop deelnemen. Het BAND token werd aangeboden tegen een prijs van $0,473 op Binance. 

Een totaal van 27.370.000 BAND tokens werd toen verkocht. In totaal zijn er 100.000.000 BAND tokens, en daarom zijn dus 27,37% van het totale aantal tokens op dat moment al verkocht. Door de IEO kon de onderneming ongeveer 10,85 miljoen USD inzamelen.

BAND debuteerde in september 2019 op de publieke crypto exchanges en kostte ongeveer $0,6. Op dat moment bestond alleen de eerste versie van het BAND-protocol, gebaseerd op Ethereum, nog, en tot april 2020 bleef de prijs van BAND redelijk constant.

Met de release van versie 2 van het protocol, en vooral de nieuwe blockchain genaamd BandChain, begon de prijs te stijgen. In juli was het al meer dan $4,5 waard, terwijl het in augustus daarvoor ongeveer $15 was.

Op 2 september overschreed het kortstondig $15, waarna het terugviel naar $9. Daarna ging het weer terug naar $6,5. Sinds de lancering van BandChain steeg de prijs van BAND eerst met 2.400% in vier maanden en daalde daarna met 55% in minder dan een maand. 

Hoe werkt BAND?

Band Protocol zorgt dus voor een verbinding tussen de blockchain en de buitenwereld. Meer in het bijzonder biedt het Band Protocol een gedecentraliseerd gegevensorakel door gegevens beschikbaar te maken voor bevraging op de blockchain. Het maakt gebruik van een Delegated Proof of Stake consensus algoritme om de integriteit van de gegevens te waarborgen. BAND wil de gegevensinfrastructuurlaag zijn voor Web 3.0-toepassingen, door gedecentraliseerde off-chain gegevens door te geven aan de smart contract.

Om beter te begrijpen hoe het Band Protocol werkt, moeten we eerst beter gaat kijken naar wat het probleem nu precies is en waarom het tot nu toe nog niet definitief is opgelost.

data-problem-by-band-protocol (1)

Probleem van de dApps

Zoals eerder vermeld, is het voor veel gedecentraliseerde applicaties (dApps) van essentieel belang dat de smart contracts betrouwbare gegevens uit de echte wereld kunnen verkrijgen. Zo zijn alle grote gedecentraliseerde financiële projecten (DeFi) afhankelijk van een oracle om te kunnen functioneren en nauwkeurige tijdgevoelige gegevens te verkrijgen.

dApps voor het gokken en plaatsen van weddenschappen bepalen uitbetalingen op basis van een verifieerbaar willekeurig getal of een gebeurtenis uit de echte wereld van een oracle. Om volledige decentralisatie te garanderen, moet er een veilige brug zijn tussen betrouwbare off-chain data en dApps.

Hoewel er verschillende pogingen zijn gedaan om dit probleem op te lossen, zijn de meeste projecten ofwel onvoldoende gedecentraliseerd of moeilijk te integreren door ontwikkelaars. Maar het komt ook vaak voor het de economische stimulans ontbreekt om gegevens te leveren die kwaliteit leveren voor de blockchain.

De oplossing van Band Protocol

Nu we het probleem met de huidige dApps duidelijk is, kunnen we uitleggen hoe Band Protocol dit probleem wil oplossen.

Om toegang te krijgen tot externe off-chain data, gebruiken dApps direct die public smart contracts APIs van Band Protocol. Er wordt dus geen gebruik gemaakt van de oracles die zich direct buiten de blockchain bevinden. Deze datapunten worden door het netwerk van BAND beheert, en bieden het framework voor dApps-gebruikers en ontwikkelaars. Zo kunnen zij databronnen zelf wijzigingen, beheren en controleren. Het mechanisme dat BAND gebruikt, zorgt ervoor dat de gegevens die de blockchain binnen komen en uitgaan betrouwbaar zijn. Het is dus niet mogelijk om deze data te manipuleren. Het consensus algoritme biedt dus ook voor BAND de veiligheid, al gebeurt het op een net wat andere manier dan bij de meeste blockchains.

dapp-band

 

Hoe zorgt Band Protocol dat de gegevens beveiligd zijn?

Het netwerk kan de gegevens dus controleren en beheren. Dat gebeurt door middel van de ‘Token Curate Data Sources’ (TCD) methode. Deze methode is geschikt voor het samenstellen van objectieve informatie met een groot aantal datasets, zoals activaprijzen, blockchaintransacties en gebeurtenissen in de echte wereld. Denk bijvoorbeeld aan het weer, de uitslag van de verkiezingen of het banksaldo van een bankrekening.

Iemand die gegevens wil verstrekken aan de blockchain, kan hiervoor BAND-tokens gebruiken. Hiervoor moet hij zich registeren als kandidaat door tokens in te zetten die aan de vereisten voldoen, en ook als onderpand dienen. Deze tokens kunnen vervolgens ook gebruikt worden voor andere doeleinden. Denk aan gedecentraliseerd leningen, derivatenhandel en het uitvoeren betalingen.

streamlined-interactions-between-band-protocol

Beloningen zorgen voor kwalitatieve gegevens

Gebruikers moeten dus aangezet worden om off-chain data te verstrekken aan de blockchain. Wanneer dit niet gebeurt, heeft de hele blockchain geen nut. Daarom krijgen gebruikers een beloning wanneer gegevens aan de blockchain worden aangeleverd. Maar ook de gebruikers in het netwerk die hebben gestemd op de gegevensverstrekker krijgen een beloning. Zo wil de blockchain het netwerk aanzetten om gegevens te verstrekken en deze te controleren. 

Het netwerk van de blockchain kan dus op bepaalde aanbieders van gegevens stemmen. Zij zullen vervolgens op de ranglijstgaan stijgen, waardoor de gegevens die ze aanleveren op lange termijn als betrouwbaar worden beschouwd. Dat kan de potentiële (toekomstige) inkomsten laten stijgen, en ervoor zorgen dat de waarde van elke BAND token-houder wordt verhoogd.

Dit hele mechanisme zorgt ervoor dat iedereen die bij de totstandkoming van een dataset betrokken is, een op elkaar afgestemde economische beloning krijgt. Door de concurrentie binnen datasets, wordt de kwaliteit van de data steeds beter. Men wil namelijk altijd de beste data leveren om zo gekozen te worden. Dat werpt dus zijn vruchten af. Het mooiste is dat iedereen baat heeft van deze concurrentie.

Band Protocol (BAND) vs. Chainlink (LINK)

Band Protocol is waarschijnlijk de grootste concurrent van Chainlink. Aangezien er nauwelijks alternatieven zijn voor gedecentraliseerde oracles, behoren deze twee projecten momenteel tot de belangrijkste binnen deze niche. Toch zijn er enkele belangrijke verschillen tussen de twee protocollen.

LINK is geen zuiver gedecentraliseerde dienst, omdat het bedrijf erachter beslist over samenwerkingsverbanden en ook gedeeltelijk over degene die de gegevens aanleveren. De gebruikers moeten zich dus neerleggen bij de beslissingen van het bedrijf, aangezien de LINK-tarieven er ook sterk van afhangen. Qua decentralisatie kunnen we zeggen dat Band Protocol beter is dan Chainlink.

De situatie is anders bij het Band Protocol. Hier gaat het om een open, gedecentraliseerd oracle-protocol waarbij gebruikers de macht krijgen om beslissingen te nemen. Toch was Chainlink er al veel eerder en heeft het in die tijd grote en belangrijke partnerschappen kunnen smeden. Op dat gebied loopt Band Protocol dus achter op Chainlink.

Bovendien heeft LINK al een marktkapitalisatie die 20 keer groter is dan die van BAND. Of Band Protocol de omvang van Chainlink kan bereiken is momenteel nog niet duidelijk. Op dit moment staat DeFi nog in zijn kinderschoen, waardoor er nog een groot groeipotentieel in zit. De toekomst kan dus nog alle kanten op, en daarom is er nu nog weinig over te zeggen.

bandprotocol-chainlink
Bovenste deel is Band Protocol vs Chainlink (Beneden)

Wat is DeFi, en waarom groeit het zo snel?

Een begrip dat bij Band Protocol erg belangrijk is, is DeFi. Het staat voor Decentralized Finance, en wordt iedere dag steeds populairder. Dat komt doordat we zien dat centrale systemen eigenlijk steeds minder geschikt zijn. Helemaal wanneer het gaat over financiële centrale systemen.

Denk maar eens aan een bank. Wanneer jij geld wilt overmaken, duurt het vaak een dag voordat het geld op de rekening van te ontvanger te zien is. Helemaal wanneer je geld naar het buitenland overmaakt. In sommige gevallen is het zelfs niet mogelijk om geld naar bepaalde landen over te maken. Als het wel mogelijk is, betaal je in veel gevallen hoge transactiekosten.

Dit soorten diensten zouden ook via de blockchain uitgevoerd kunnen worden. Er is dan geen sprake van een tussenpersoon, waardoor de kosten en tijd verminderd worden. Zo kunnen zelfs notarissen vervangen worden door smart contracts. Dit zijn slimme contracten die op de blockchain staan. Hier kunnen afspraken in opgeslagen worden. Op het moment dat betrokken partijen zich aan de afspraken hebben gehouden, zal het contract zichzelf automatisch uitvoeren. Dit zorgt er dus duidelijk voor dat er minder reden voor wantrouwen tussen partijen hoeft te zijn.

DeFi wordt steeds groter, en men verwacht dat het de toekomst van financiële diensten gaat veranderen. Band Protocol wil hier dus overduidelijk zelf een grote rol in gaan spelen! 

Band Protocol Koers

Waar kun je Band Protocol (BAND) kopen?

Op dit moment is Band Protocol te koop bij verschillende crypto exchanges. Sinds 2019 is het in de verkoop gegaan op publieke exchanges. Daarom kun je het nu kopen bij onder andere Binance, ByBit, Coinmerce en Bittrex. Het grootste gedeelte van BAND wordt gekocht met Tether (USDT), Bitcoin (BTW), USD, EUR en GBP.

Vaak kun je op de website van de crypto exchange al snel vinden of ze BAND verkopen. Je zult merken dat dit bij bijna alle crypto exchanges mogelijk is. Sinds February 2021 kun je nu ook BAND kopen op Bitvavo. Vul hieronder in hoeveel BAND je wilt kopen op Bitvavo.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven