Home » Blog » Hoe handel je in Crypto? Uitgebreide uitleg

Hoe handel je in Crypto? Uitgebreide uitleg

crypto-handelen

Bent je geïnteresseerd in crypto trading, maar weet je niet waar je moet beginnen? Voordat je geld gaat investeren, is het belangrijk om te weten hoe het werkt en welke technieken je kunt gebruiken. Daarom kun je het beste eerst even dit artikel lezen voordat je besluit om in crypto te handelen.

In dit artikel leg ik je uit hoe je in crypto kunt handelen, op welke platformen je dit het beste kunt doen en welke technieken je nodig hebt om te kunnen slagen als crypto trader.

Hoe handel je in Crypto?

Bitcoin en cryptovaluta verhandelen is niet zo moeilijk als je misschien denkt. Als je de juiste crypto trading site hebt en een paar eenvoudige stappen volgt, is het zelfs heel gemakkelijk om te doen.

Stap 1: Kies een Crypto Exchange

Om te beginnen met crypto trading, moet je eerst en vooral kiezen tussen de beste crypto exchange uit alle platformen die beschikbaar zijn op de markt. Dit is belangrijk, want je wilt natuurlijk wel je crypto kopen voor de beste prijs en tegen de beste omstandigheden.

Over het algemeen heb je in Nederland de keuze uit twee verschillende exchanges die we kunnen aanraden (natuurlijk zijn er veel meer exchanges). Dit zijn Bitvavo en Binance.

Binance is een internationale exchange waar je vrijwel alle cryptomunten kunt kopen. Deze exchange is een van de grootste ter wereld, en daarom kunnen ze ook vrijwel alle cryptomunten bieden. Denk aan meer dan 200 munten. De kans is dus klein dat je hier niet de cryptomunt naar wensen vindt.

Het is bij Binance ook mogelijk om te betalen met iDeal, PayPal of door middel van creditcard. Het is

binance-review

dus een erg toegankelijk platform voor Nederlanders. Ook hoef je jezelf geen zorgen te maken over de veiligheid. Er is in het verleden namelijk nog geen hack geweest bij Binance.

Bitvavo is een andere exchange welke in Nederland is gevestigd. Het voordeel is dat de klantenservice Nederlands spreekt, en je dus makkelijk bij iemand terecht kunt wanneer dit nodig is. Het nadeel is dat ze minder munten aanbieden dan Binance. Al kun je nog steeds voor de belangrijkste munten bij Bitvavo terecht.

Ook Bitvavo is een erg veilig platform. Voor zowel Binance als Bitvavo betaal je lage transactiekosten. Hierdoor ben je niet veel geld kwijt om in crypto te handelen. En dat is fijn, want je wilt natuurlijk niet te veel betalen aan de exchange waarop je de cryptomunten koopt.

Stap 2: Open een account

Wanneer je hebt gekozen voor een exchange, is het noodzakelijk dat je hier een account opent. Dit kun je vaak binnen enkele klikken hebben afgerond. Je zult ook moeten verifiëren wie je bent, door middel van een ID-kaart. Door regelgeving zijn deze exchanges verplicht om te weten met wie ze te maken hebben. Zo willen overheden witwas- en andere criminele praktijken tegengaan.

Stap 3: Geld op je crypto account zetten

Wanneer je een account hebt geopend, is het de bedoeling dat je geld op het account zet. Dit kun je bij bovenstaande exchanges doen door middel van iDeal, PayPal of creditcard. Je hebt dus binnen enkele klikken geld op je crypto account staan. Met dit geld ga je uiteindelijk cryptomunten kopen.

Stap 4: Open een positie binnen de cryptomarkt

Zodra je bent ingelogd op je account en er geld op hebt gezet, kun je beginnen met de handel in crypto. Dit is erg eenvoudig. Ga naar de pagina waar je alle cryptomunten vindt. Vervolgens klik je op de munt die je graag wilt kopen. Verder in dit artikel leggen we meer uit over de verschillende cryptomunten die gekocht kunnen worden.

Cryptohopper en Bitvavo

Wat is crypto trading?

Virtuele valuta’s zoals Bitcoin zijn al enkele jaren een populair beleggingsinstrument. De volatiliteit van cryptocurrencies biedt crypto-traders veel handelsmogelijkheden. Digitale valuta’s worden steeds populairder in handelsstrategieën bij beleggers die hun portefeuilles willen diversifiëren en hun handelsprestaties willen verbeteren.

Hoe werkt de cryptocurrency markt?

De markt voor cryptovaluta is gedecentraliseerd, wat betekent dat deze valuta’s niet door een centrale autoriteit (zoals een staat) worden uitgegeven. In plaats daarvan worden ze verhandeld via een netwerk van computers. Cryptocurrencies kunnen worden gekocht en verkocht op handelsplatforms (een soort virtuele effectenbeurs) en bewaard in speciale portefeuilles die verkrijgbaar zijn bij online brokers. Dit noemen we wallets.

In tegenstelling tot traditionele munten zijn cryptocurrencies slechts een digitaal bewijs van eigendom dat op een blockchain wordt opgeslagen. Wanneer een gebruiker cryptocurrency aan een andere gebruiker wil verkopen, moet hij deze naar de virtuele wallet van deze laatste sturen.

De transactie wordt pas als voltooid beschouwd wanneer deze is geverifieerd en aan de blockchain is toegevoegd via een miningproces. Dit is ook hoe nieuwe tokens en munten gewoonlijk worden gecreëerd.

Hefbomen

Het is ook mogelijk om hefbomen te gebruiken bij crypto trading. Met deze hefboom heb je meer kapitaal tot je beschikking om te handelen. Dit betekent dat je een grotere winst kunt maken, maar het gaat ook gepaard met hogere risico’s, aangezien de winsten en verliezen worden berekend op basis van het totale bedrag van je positie en niet het bedrag dat bij aanvang op je rekening is gestort.

Wij raden je echter aan om hefbomen alleen te gebruiken als je er goed op let om eventuele verliezen snel te beperken door gebruik te maken stop loss-niveaus, waarbij je positie automatisch wordt verkocht. Dit is belangrijk, omdat je met een hefboom potentieel meer kunt verliezen dan dat je aan kapitaal hebt.

Cryptocurrency trading strategieën

Er zijn twee hoofdtypen investeringsstrategieën voor degenen die aan crypto trading willen doen. We vertellen je graag meer over deze technieken die je zou kunnen toepassen.

Langetermijn strategie

Deze strategieën omvatten het investeren in de cryptomunt voor de lange termijn, in de hoop te profiteren van grote koersbewegingen door mee te liften op de fondstrends die zich voordoen.

Om het te implementeren, is het het beste om een crypto uitwisselingsplatform te gebruiken om virtuele valuta op lange termijn te kopen. Zo kun je ze gratis bewaren in een online of offline crypto wallet voor later gebruik of doorverkoop.

Wanneer je jouw tokens vasthoudt in plaats van ze snel te verkopen nadat je ze hebt gekocht, doe je wat bekend staat als een HODL-strategie. HODL staat voor Hold On for Dear Life.

Scalping/Day trading

Onder de meest actieve en agressieve handelsstijlen zijn scalping en daytrading van cryptovaluta het populairst. Het zijn dan ook kortetermijnstrategieën.

Beide methodes zijn hoofdzakelijk gebaseerd op grafiekanalyse (technische analyse) en profiteren van kleine koersschommelingen gedurende enkele minuten tot enkele uren, waarvan de bewegingen kunnen worden versterkt door het gebruik van hefboomproducten zoals bijvoorbeeld CFD’s.

Hoeveel geld kan ik verdienen met de handel in crypto?

Om beter te begrijpen hoeveel geld je kunt verdienen met de handel in cryptocurrencies, nemen we het voorbeeld van Bitcoin. Het is dan nog makkelijker om dit te begrijpen.

Laten we zeggen dat je misschien 1 Bitcoin had gekocht aan het einde van 2019. Dus je hebt er $6.400 voor betaald. Als je het 6 maanden zou aanhouden, zou je $1.800 hebben verdiend, met Bitcoin die op 30 juni 2020 $8.200 zou bereiken, een winst van bijna 22%.

Om een beter idee te krijgen van hoeveel geld je op termijn kunt verdienen met Bitcoin, kijken we naar een cijfervoorbeeld, met de volgende aannames: een startinvestering van 1.000 euro en een jaarlijks rendement van 20% op die investering.

  • Na 1 jaar is je startkapitaal gestegen van 1.000 euro naar 1.200 euro,
  • Na 5 jaar is je startkapitaal gestegen van 1.000 euro naar 2.488 euro,
  • Ten slotte is je startkapitaal na 10 jaar gestegen van 1.000 euro tot 6.191 euro.

Het mag dus duidelijk zijn dat je veel geld zou kunnen verdienen met de handel in crypto.

Tips voor een succesvolle handel in crypto’s

Er zijn een aantal ongeschreven regels omtrent crypto trading. Wanneer je jezelf hier aan houdt, is de kans groot dat je een succesvolle crypto trader wordt. Om alle kansen aan jouw kant te zetten voordat je in bitcoin of cryptovaluta investeert, zijn hier 6 investeringstips om je winsten te maximaliseren.

Investeer niet al je kapitaal

Er zijn reële risico’s op verlies, dus het is belangrijk om uit voorzorg te sparen voor het geval van een tegenslag en niet om je volledige spaargeld te investeren in crypto’s. Daarnaast kun je ook een deel in andere producten beleggen. Denk aan het kopen van aandelen in Nederland of de Verenigde Staten, investeren in een huis in Portugal voor verhuur, of beleggen in obligaties.

Volg de marktschommelingen

Een aantal macro-economische trends en statistieken kunnen inzicht geven in de toekomstige prijs van een cryptomunt.

Beperk het gebruik van je digitale activa

Het is van essentieel belang, vooral als je een beginner bent, om de hefboomwerking die je gebruikt te beperken. Veel beleggers proberen het hefboomeffect te maximaliseren zonder de basisregels van risicobeheer in acht te nemen. Dit kan tot grote verliezen leiden.

bitcoin-grafiek

Begin met een klein kapitaal

De eerste stap is om jezelf vertrouwd te maken met het investeren in cryptocurrencies voordat je grotere bedragen investeert.

Neem regelmatig je winst

Zoals het oude gezegde luidt, groeien de bomen niet tot in de hemel. Dus profiteer van hoge koersen om soms je winst te pakken. Het is goed om soms genoegen te nemen met die winst die je al kunt pakken. Doe je dit niet, dan zul je hier later veel spijt van krijgen.

Gebruik Crypto Technische Analyse

Met technische analyse van crypto’s kun je anticiperen op de stijging en daling van crypto’s met behulp van technische indicatoren, zoals voortschrijdende gemiddelden van prijzen, die beschikbaar zijn op de software van exchanges, om de prijstrend te detecteren en zo op het beste moment te kopen en verkopen op de financiële markten.

Bewaar je cryptomunten veilig

Als je crypto trading beoefent, heb je vaak een klein geldbedrag dat je veilig moet bewaren met een hardware wallet. Een hardware wallet is een USB-stick waar je cryptomunten kunt opslaan. Doordat je een hardware wallet kunt loskoppelen van het internet, is het veel veiliger dan een hot wallet. Wanneer de wallet namelijk niet is aangesloten op een apparaat, is er ook geen internetverbinding mogelijk met de wallet. Hierdoor is het dus voor hackers onmogelijk om toegang te krijgen tot de hardware wallet. Natuurlijk moet je de hardware wallet vervolgens thuis wel goed bewaren. Wanneer je deze kwijt bent, ben je ook alle tokens en munten die je hierop hebt opgeslagen kwijt.

Zorg dat je goed Engels spreekt

Bovendien zijn de meeste van deze crypto sites in het Engels. Daarom is het belangrijk Engels te begrijpen om toegang te hebben tot een maximum aan informatie en platforms. Je kunt echter natuurlijk ook gebruik maken van Google translate om de inhoud te vertalen van pagina’s waarvan je de taal niet verstaat.

De 5 meest veelbelovende cryptocurrencies

De 5 cryptocurrencies waar we het over gaan hebben, zijn volgens ons de meest interessante om te volgen (en mogelijk te kopen). Het zouden goede investeringen kunnen zijn. Toch raden we je altijd aan om zelf eerst goed onderzoek te doen voordat je besluit om in een van deze cryptomunten te investeren.

Bitcoin

Er is niets origineels aan de keuze voor Bitcoin, maar deze cryptocurrency blijft de belangrijkste op de markt. Gelanceerd in 2008, is het inderdaad de eerste virtuele munt, maar de meest bekende, de meest wijdverspreide, de meest geaccepteerde en de meest verhandelde op de markten. Sinds 2020 is de groei zelfs meer dan 200%.

Andere digitale munten trekken echter al enige tijd veel aandacht van beleggers, omdat ze hebben aangetoond dat ze andere oplossingen kunnen bieden dan het Bitcoin-systeem, terwijl ze gebruikmaken van blockchain-technologie.

Ethereum

Ethereum, gekoppeld aan zijn cryptocurrency genaamd “Ether” (ETH), is een systeem gecreëerd door Vitalik Buterin en gelanceerd in juli 2015. Terwijl het Bitcoin-systeem alleen dient om zijn munt, ook Bitcoin genaamd

ethereum

, te ondersteunen en een gedecentraliseerd betalingssysteem aan te bieden, gaat het Ethereum-systeem verder met de implementatie van “smart contracts”.

Het feit dat de contracten onafhankelijk zijn, zonder enige menselijke inbreng, is een onmiskenbar

e troef voor de prijsstijging van Ether. In feite is de prijs van Ethereum meer dan verdrievoudigd sinds het begin van dit jaar.

Ripple

Ripple (XRP), gelanceerd in 2012, is een van de cryptocurrencies die sterke volatiliteitsbewegingen op de markten doormaken.

Dankzij het eenvoudige en snelle betaalsysteem is deze cryptomunt een van de meest begeerde van het moment aan het worden. Ripple is een cryptocurrency die voortdurend in opmars is. De waarde ervan is sinds het begin tot op de dag van vandaag gestaag toegenomen.

Litecoin

Net als alle andere digitale munten die we hebben genoemd, hebben transacties met Litecoin (LTC) geen tussenpersonen nodig. In oktober 2011 werd deze cryptovaluta ontwikkeld en gelanceerd door Charles Lee – een voormalige Google-medewerker, die werkte aan een Bitcoin die een grotere blokgrootte bood met lagere transactiekosten.

Litecoin, ook wel “het zilver voor het goud van Bitcoin” genoemd, is erg populair onder handelaren in cryptovaluta. Dat is ook te zien in de prijs van deze cryptomunt. Die is namelijk flink gestegen sinds dat de munt op de markt is. Daarom zou dit een verstandige keuze kunnen zijn.

ZCash

ZCash (ZEC) is een cryptocurrency die in 2016 werd gelanceerd door Zooko Wilcox O’Hearn, een in de VS gevestigde computerbeveiligingsspecialist. Hij wilde een private, ontraceerbare blockchain creëren die ook gebruikt kon worden als een wereldwijd betalingssysteem.

Het Zcash token is op grote schaal beschikbaar op de meest gebruikte cryptovaluta uitwisselingsplatformen door insiders waar je ook Bitcoins, Ethereums, Ripples of Litcoins kunt kopen. Ook de prijs van deze cryptomunt is de laatste jaren enorm gestegen. Dit kan dus een interessante optie zijn als je nog een beginnende crypto trader bent.

Technische analyse en limieten

Wanneer het op cryptocurrencies aankomt, blijkt één van de meest geschikte methodes technische analyse te zijn. De reden is eenvoudig: de markt voor cryptocurrency’s is gloednieuw. Bovendien zijn er veel particulieren die aandelen op deze markt bezitten. Daarom wordt er dagelijks gehandeld en zult u op deze prijzen een grotere volatiliteit zien dan op de traditionele prijzen.

Technische analyse wordt ook beschouwd als een soort waarzeggerij. Een tastbaar voorbeeld is de TA die aan iedereen de val van Bitcoin laat zien. Als gevolg daarvan zullen alle geïnformeerde handelaren de Bitcoin die ze bezitten verkopen. Dit zal het onmiddellijke e

ffect hebben dat het activum in waarde daalt. De val zal zich dan voortzetten en resulteren in de eerder voorspelde val.

Zorg er echter voor dat je jouw doelstellingen bepaalt, evenals de grenzen die niet mogen worden overschreden. Veiligheid is veel belangrijker. Vermijd dus onnodige risico’s.

Het doel is het doel dat je nastreeft met een crypto, begrijp het moment waarop je zal beslissen om het te verkopen om winst te maken. De stop loss is een limiet. Als de prijs van een crypto te laag is gedaald, verkoop je jouw positie automatisch. Dat klinkt verkeerd, maar is juist goed. Je beperkt hiermee namelijk de schade.

Voorbeeld

Peter besluit om 10 litecoins te kopen voor $2000 met een prijs van $200. Hij heeft zijn koersdoel ($250) en limiet ($180) bepaald op basis van de aanwijzingen en technische indicatoren die zijn technische analyse oplevert.

Als de Litecoin prijs stijgt, zal hij verkopen tegen de $250 prijs en een winst van $500 in zijn zak steken, of $50 per gekochte Litecoin. Als de prijs daalt, zal hij verkopen tegen een prijs van $180 en een verlies nemen van $200, of $20 per gekochte Litecoin.

Zorg ervoor dat je weet hoe dit werkt, zodat je jouw winsten kunt pakken, maar ook de mogelijke verliezen beperkt. Je wilt immers geld verdienen met crypto trading, en je moet daarom voorkomen dat je grote verliezen maakt. Doe je dat wel, dan wordt het lastig om nog geld te kunnen verdienen met crypto.

Conclusie

Met dit artikel heb je een kleine glimp van hoe de handel eruit zou kunnen zien voor een newbie in de cryptowereld. De informatie met betrekking tot het kopen en het verhandelen van crypto, is je waarschijnlijk wel duidelijk nu. Wanneer je een succesvolle crypto trader wilt zijn, is het belangrijk dat je over zo veel mogelijk informatie beschikt. Informatie is namelijk het allerbelangrijkste onderdeel van crypto trading.

Je moet begrijpen hoe deze wereld werkt, voordat je er geld mee kunt verdienen. Daarom raad ik je aan om dit artikel goed door te lezen en goed onderzoek te doen naar een munt, voordat je deze koopt. Op die manier kom je erachter of het een verstandige investering zou kunnen zijn.

Er zijn verschillende tools op het internet waarmee je zou kunnen bepalen of een cryptomunt een verstandige investering is. Zo kun je een fundamentele analyse uitvoeren, waarbij je vooral artikelen over een munt leest. Zo kom je erachter of deze munt ook potentie heeft. Het is dan wel belangrijk dat je weet hoe blockchain werkt en wat cryptomunten zijn.

Het is ook mogelijk om een technische analyse uit te voeren. Ook hiervoor staan genoeg tools op het internet. Je kunt verschillende indicatoren gebruik om te bepalen of het juiste moment voor de aankoop van een munt is aangebroken. Wanneer je denkt dat de munt te duur is, kun je deze beter niet aankopen, en juist verkopen.

Wanneer je denkt dat een munt te goedkoop is, en dus meer waard zou kunnen zijn, zou het zomaar eens het perfecte moment voor aankoop kunnen zijn. De kans op een grote winst is dan het hoogst, en dat is natuurlijk precies wat je wilt.

Wil je meer leren over crypto? Dan raad ik je aan om de artikelen op deze website in de gaten te houden. We vertellen je veel over crypto trading en munten, zodat je de beste crypto trader kunt worden!

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven