Home » Blog » Wat is Augur? Uitleg REP koers en verwachting en alles wat je moet weten over REP

Wat is Augur? Uitleg REP koers en verwachting en alles wat je moet weten over REP

augur

De Augur-marktplaats biedt zijn gebruikers de mogelijkheid om voorspellingsmarkten te openen op basis van echte en gedateerde gebeurtenissen (bv. de uitslag van een voetbalwedstrijd of een verkiezing).

Het Augur project werd geboren in 2014, en het werd opgericht door Jack Peterson en Joey Krug. In april 2015 werd het eerste smart contract ingezet op het alpha-netwerk van Augur, gevolgd door de release van de beta-versie in maart 2016. De ICO vond plaats tussen deze twee evenementen en haalde meer dan 18.000 BTC en 1.150.000 ETH op, wat op dat moment ongeveer 5,5 miljoen dollar waard was.

Wat is Augur (REP)?

Augur is een gedecentraliseerde marktplaats voor voorspellingen, welke is gebaseerd op de Ethereum-blockchain. De markt wordt gecontroleerd door zijn gebruikers die wedden op de waarschijnlijkheid dat een gebeurtenis al dan niet zal plaatsvinden (waar/onwaar, ja/nee, winnen/verliezen…). Gebruikers kunnen hun eigen voorspellingsmarkt creëren. Dat wil zeggen dat ze een eigen weddenschap naar keuze kunnen opzetten.

Iedereen kan een voorspellingsmarkt creëren voor een komende gebeurtenis, ongeacht de aard ervan. Wie wordt de volgende president van een land? Zal Ajax opnieuw gaan winnen van Feyenoord? De voorbeelden zijn talrijk. De maker van de weddenschap (voorspellingsmarkt) zal voor de initiële financiering en liquiditeit van de aandelen moeten zorgen. In ruil daarvoor ontvangen de makers van de voorspellingsmarkt een percentage van de vergoedingen die door de markt worden gegenereerd, aangezien gebruikers de mogelijkheid hebben om aandelen met betrekking tot deze gebeurtenis te kopen en te verkopen. Onderstaand filmpje wordt uitgelegd wat Augur inhoudt.

Aandelen kopen van een weddenschap

Gebruikers van Augur zullen aandelen kunnen kopen en verkopen van de waarschijnlijkheid dat een gebeurtenis zich voordoet. Het is op dezelfde manier als bij sportweddenschappen. De kansen worden aangepast aan vraag en aanbod. In het geval van Augur is de waarde van elk aandeel 1 dollar, dus als de kans op A 50 cent is en de kans op B 50 cent, is er een 50/50 kans dat de gebeurtenis zich zal voordoen. Indien wordt bewezen dat gebeurtenis A heeft plaatsgevonden, ontvangen gebruikers die op A hebben gewed één dollar voor elk gekocht aandeel (tegen 50 cent), waardoor zij hun investering verdubbelen. 

augur-betting

Anderzijds zullen aandeelhouders die op B hebben gewed, hun weddenschap hebben verloren. Het is belangrijk op te merken dat gebruikers aandelen kunnen kopen en verkopen totdat de gebeurtenis plaatsvindt. Aandelen kunnen vrij worden verhandeld op de Augur-beurs tot het evenement voorbij is. Dit betekent dat als je deelneemt aan de voorspellingsmarkt voor de wedstrijd Ajax/Feyenoord, je “Ajax wint de wedstrijd”-aandelen kunt kopen tegen 60 cent wanneer de voorspellingsmarkt opengaat. En als deze aandelen enkele dagen voor de wedstrijd 90 cent waard zijn omdat de vraag zeer groot is, dan zul je de mogelijkheid hebben jouw aandelen te verkopen om een meerwaarde (90 – 60, is dus 30 cent per aandeel) te behalen, zelfs voordat de wedstrijd is begonnen.

Augur-gebruikers zullen een token genaamd REP (Reputation) gebruiken om hun reputatie te beoordelen. Nadat het evenement voorbij is, zullen duizenden gebruikers het resultaat rapporteren met behulp van het Augur-token (REP), wat betekent dat het resultaat van het evenement niet wordt gerapporteerd door een centrale autoriteit, maar door een groot aantal mensen die deelnemen aan het Augur-systeem. Met Augur zullen duizenden houders van REP-tokens dit resultaat verifiëren, waardoor manipulatie of fouten vrijwel onmogelijk zijn.

Door wie is Augur ontwikkeld?

Augur is ontwikkeld door de Forecast Foundation, dat in 2014 werd opgericht door onder anderen ontwikkelaar Jack Peterson en computerwetenschapper Joey Krug.

In 2015 werd Augur een van de eerste cryptocurrency-projecten om fondsen te werven in een initial coin offering (ICO), waarbij Forecast Foundation 8,8 miljoen REP-munten verkocht en 5,5 miljoen dollar ophaalde.

Het platform ging uiteindelijk live in 2018, en binnen de eerste maand van de lancering werd $1,53 miljoen ingezet door gebruikers over meer dan 800 uitkomstweddenschappen.

team-augur

Hoe werkt Augur?

Augur draait op de Ethereum Blockchain, wat betekent dat de aankoop van aandelen op de voorspellingsmarkten worden gedaan met behulp van ETH, de eigen Ethereum-munt. Traders die een minder volatiele cryptomunt willen gebruiken, kunnen ook op de markten wedden met DAI (een stablecoin die op Ethereum draait). Het netwerk maakt gebruik van Proof of Work (PoW) als consensus algorithm. Dat is dus hetzelfde algoritme dat voor de Bitcoin blockchain wordt gebruikt, en wordt gezien als het meest gebruikte en populairste consensus algoritme.

Het platform vertrouwt op de smart contracts van Ethereum om alle eindresultaten van weddenschappen uit te voeren en ervoor te zorgen dat de juiste resultaten worden gemeld en winnaars worden betaald.

Om de gebruikerservaring voor het wedden op de resultaten van een evenement te vergemakkelijken, verdeelt Augur zijn uitvoeringsproces in drie verschillende stappen:

 • Markt creatie – Iedereen kan een voorspellingsmarkt creëren gebaseerd op echte gebeurtenissen. De makers bepalen de stelling van de weddenschap en een vergoeding (een percentage van de winst van een handelaar) die zij zullen innen zodra de weddenschap is afgelopen.
 • Markthandel – Gebruikers kopen aandelen in de uitkomst van een evenement, waarvan de prijs fluctueert naar mate het aantal geplaatste weddenschappen.
 • Rapportage – De uitkomst van elke gebeurtenis wordt bepaald door Augur’s orakel, die real-world informatie naar de blockchain brengt. Verslaggevers brengen verslag uit over de markt, en het consensusresultaat van alle verslaggevers wordt beschouwd als “de waarheid”. Degenen wiens rapport geen deel uitmaakte van de consensus, verliezen hun ingezette REP, die vervolgens wordt verdeeld onder degenen die met de consensus hebben gerapporteerd.

De markt creëren

Je betaalt eerst wat Ethereum om een markt in het protocol te creëren. Dit bedrag dat wordt betaald om de markt op te bouwen, varieert naar mate het onderwerp van de gekozen weddenschap. De gebruiker creëert een voorspellingsmarkt waar andere Augur-gebruikers op wedden door een bedrag aan REP-tokens te besteden.

Om een markt in het protocol te creëren, moet je eerst de prijs bepalen voor het kopen en verkopen van aandelen op het platform. De aankoopprijs en de verkoopprijs vertegenwoordigen de mogelijkheid dat de gebeurtenis al dan niet plaatsvindt. Het verschil tussen de vergoeding minus het oorspronkelijk betaalde bedrag is de winst van de maker van de voorspellingsmarkt. De markteigenaar moet voorzichtig zijn bij het vaststellen van de prijzen, want als de vergoeding te hoog is, kan dit de markt ontmoedigen om aan de weddenschap deel te nemen, of als de prijs te laag is, bestaat de kans dat hij de initiële betaling voor de oprichting van de markt niet terugverdient.

Deze vergoeding werd later vervangen door de scheppingsvergoeding, die wordt betaald aan de schepper van de markt en de winst wordt afgeleid van de beloningen van goede voorspellers.

Een deel van een evenement verhandelen

Door een event-share te verhandelen, koop en verhandel je aandelen waarbij het aangehouden bedrag je kansen vertegenwoordigt dat een gebeurtenis zich in de toekomst voordoet. Aandelen zijn tussen 0 en 1 Ethereum waard. Je kunt de aandelen kopen als je er zeker van bent dat de gebeurtenis zich zal voordoen. 

Hoe hoger de prijs waartegen je het aandeel koopt, hoe groter de kans dat de gebeurtenis zich zal voordoen. Bij deze actie kunnen gebruikers winst maken door de aandelen tegen een lage prijs te kopen en ze te verkopen zodra de aandelenkoers stijgt. Je kunt bijvoorbeeld REP-munten verdienen als je de gebeurtenis juist voorspelt en nog steeds de aandelen hebt wanneer de markt sluit.

Reputatie eigendom

Augur kan niet worden gemined zoals andere cryptocurrencies; in plaats daarvan is een vast aantal tokens gecreëerd door de ontwikkelaars. Er zijn 11 miljoen REP tokens, en dat is het totale aantal REP tokens dat er voor altijd zal zijn. Dit maakt het token gunstig voor zijn gebruikers vanwege zijn schaarste. Dat betekent dat het aanbod nooit meer zal stijgen, terwijl dat niet voor de vraag hoeft te gelden. Des te populairder Augur wordt, des te hoger de vraag zal zijn. REP zal in dat geval dus ook in waarde gaan stijgen.

Augur en het concept van de ‘wisdom of crowds’

Augur is niet alleen een bron van inkomsten voor de makers van de voorspellingsmarkt, en entertainment voor de speculanten, maar maakt ook gebruik van het concept van de ‘wisdom of crowds’. Dit is gebaseerd op de veronderstelling dat wanneer je een groot aantal mensen iets vraagt, het antwoord (of het succespercentage) veel nauwkeuriger zijn dan wanneer het door een “deskundige” wordt gedicteerd. Dit betekent dat Augur zou kunnen worden gebruikt als een zoekmachine om de toekomst te voorspellen.

Dit concept is niet nieuw, want voorspellingsmarktplaatsen bestaan al een tijdje, maar Augur is de eerste gedecentraliseerde marktplaats. Dat betekent dat gebruikers niet op een centrale autoriteit hoeven te vertrouwen om resultaten bekend te maken. Met Augur zullen duizenden houders van REP-tokens dat resultaat verifiëren, waardoor manipulatie, menselijke fouten, valsspelen of corruptie vrijwel uitgesloten zijn.

Voorbeeld van Augur gebruik

Naast eenvoudige weddenschappen om geld te verdienen op sportwedstrijden, kan Augur ook worden gebruikt om een risico af te dekken en zich te verzekeren, zoals gesteld door ondernemer Ben Davidow zegt in zijn studie over Open Finance:

“Augur kan worden gebruikt om risico’s af te dekken of jezelf te verzekeren tegen ongewenste uitkomsten, en je zo voor te bereiden op de toekomst. Stel je een Chileense boer voor wiens inkomen afhangt van de hoeveelheid neerslag. Hij zou zijn gezin tegen droogte kunnen beschermen door een markt te creëren die regenval voorspelt en te wedden op weinig of geen regenval. Als het regent, zal het goed zijn voor de gewassen. Zo niet, dan profiteert hij van zijn weddenschap op Augur, waar hij gedekt is tegen dit risico van droogte. Het creëren van zo’n markt zou normaal miljoenen dollars kosten. Met Augur zou het haalbaar zijn met een paar dollar.”

Winstgevendheid

Het platform biedt beleggers de mogelijkheid hun weddenschappen te plaatsen en markten te creëren tegen een veel lagere prijs dan de gokmarkt. Gezien zijn gedecentraliseerde protocol en ‘wisdom of the crowd’ kader, Augur heeft het potentieel om omhoog te schieten indien het algemeen aanvaard wordt.

Begin januari 2017 had de munt een gemiddelde prijs van $4,00 en is gedurende het jaar astronomisch gestegen om vervolgens te sluiten op $70, met een piek van $108 medio december. Dit komt neer op een totale stijging van het rendement met 1.650%. Begin 2021 ligt de waarde van Augur (REP) op ongeveer $31.

ICO van Augur

Het Augur-project begon in 2014, en het werd opgericht door Jack Peterson en Joey Krug. De eerste (alpha) versie van Augur zag het levenslicht op het Ethereum (test) netwerk in 2015 en de beta-versie werd gelanceerd in 2016. De ontwikkeling werd gefinancierd via een ICO in 2015, waarmee Augur 19.000 Bitcoins (BTC) en 1.176.000 ethers (ETH) kon ophalen, als volgt verdeeld:

 • 8,8 miljoen tokens van de 11 miljoen (d.w.z. 80%) werden verkocht aan investeerders in deze ICO.
 • 1,8 miljoen tokens (16%) werden verdeeld onder teamleden en adviseurs.
 • De resterende 400.000 tokens (4%) zijn in handen van de Forecast Foundation, een non-profitorganisatie die verantwoordelijk is voor het beheer, de verbetering en de promotie van het platform.

De voor- en nadelen van Augur

Voordelen

 • Een groot deel van de beleggers in cryptocurrencies zijn gokkers. Er is dus ook al snel een groot publiek voor de voorspellingsmarkten.
 • Er zit een serieus en gemotiveerd team achter Augur dat veel ervaring heeft.
 • Het is een lang bestaand project dat zijn vaardigheden reeds heeft bewezen met alfa- en beta-versies.

Nadelen

 • De werking van Augur is voor veel mensen nogal ingewikkeld om te begrijpen.
 • De gebruiker moet de voorspellende marktpool vooraf laten gaan op het moment van creatie.

Augur (REP) Koers en Verwachting

Hoe koop ik de Augur cryptocurrency (REP)?

Het token is beschikbaar op verschillende crypto exchanges. Het kan op de exchange worden gekocht door het te verhandelen met Ether, Bitcoin, USD, EUR en andere cryptomunten. Eén manier om REP te kopen is om eerst een Ether wallet te openen om de tokens op te slaan en Ethereum te verkrijgen van één van de Ether exchanges. Je kunt dan het token verhandelen voor Ether op een beurs die de handel van reputatie tokens toestaat. De REP wordt dan overgebracht naar je Ether wallet, en je kunt jouw markt creëren of de aandelen verhandelen via website. De meeste Augur portemonnees vereisen activeringskosten van 20 REP voordat je de portefeuille kan gebruiken. Sinds February 2021 kun je nu ook REP kopen op Bitvavo. Vul hieronder in hoeveel REP je wilt kopen op Bitvavo.

 

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven