Home » Blog » Wat is Yearn Finance? Uitleg YFI koers en verwachting en alles wat je moet weten over YFI

Wat is Yearn Finance? Uitleg YFI koers en verwachting en alles wat je moet weten over YFI

yearn-finance

In dit artikel leer je meer over Yearn Finance (YFI): het protocol dat de toegang tot Yield Farming vergemakkelijkt. Het biedt unieke mogelijkheden voor gebruikers via zijn ecosysteem dat gebaseerd is op Decentralized Finance (DeFi). Het wordt beschouwd als de ‘Amazone van de DeFi’ en berust op complexe strategieën waarbij het rendement van gebruikers wordt gemaximaliseerd in verhouding tot het risico.

Wat is Yearn Finance (YFI)?

Voorheen stond het bekend als iEarn. Nu heet het Yean Finance, en is het een protocol dat de oplossing is voor een al lang bestaand probleem: de toegankelijkheid van Yield Farming. Deze techniek bestaat door gebruik te maken van arbitrage. Dat wil zeggen dat door te spelen met de tarieven van de verschillende protocollen, er geld verdiend kan worden. Er zijn ook andere activiteiten om hiervan te profiteren, zoals het verschaffen van liquiditeit in een protocol.

Je kunt jouw cryptomunten laten werken op een enkele pool, of je kunt zoeken naar het beste rendement op de verschillende platforms (AAVE, Curve.Finance, etc.). Dit vergt echter een aanzienlijke hoeveelheid tijd. Daarom zal Yearn Finance je geld beheren met het enige doel: het beste rendement te behalen.

Toen het op de cryptomarkt kwam, had YFI geen specifieke rol en werd het alleen gebruikt voor speculatie. Het bereikte op dat moment al snel de prijs van Bitcoin om deze vervolgens te overtreffen en zijn hoogste punt (ATH) te bereiken op 43.678 dollar, in september 2020. Toch verliest het token zeer snel zijn waarde door het ontbreken van een concreet project. Het bestuur van het project ligt namelijk in handen van de houders van het YFI-token. 

Er zijn veel protocollen en projecten die profiteren van Yearn Finance. Denk hierbij aan Sushiswap, Cream Finance en Keep3rV1. En dat is niet gek, want zo zag de gedecentraliseerde exchange (DEX) Sushiswap zijn handelsvolume binnen een paar dagen verdubbelen. Het is dus logisch dat ze ontzettend blij zijn met Yearn Finance.

Het team van Yearn Finance

Het YFI-team bestaat uit 3 ontwikkelaars, welke je kunt beschouwen tot experts binnen het gebied van Decentralized Finance (DeFi). Het team bestaat uit Banteg, Milkyklim en Tracheopteryx (dit zijn allemaal pseudoniemen).

Andere leden zijn Andre Cronje (de bedenker van het project) die nu samen met 4 andere mensen verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van het protocol. Er is ook een meer discreet communicatieteam.

Het voordeel van dit team ligt in zijn populariteit en ervaring. Andre Cronje is door Defiprime en het hoog aangeschreven tijdschrift CoinTelegram uitgeroepen tot ‘DeFi Personality of the Year 2020’. Zijn partner Banteg is vervolgens genoemd en erkend als een van de toptalenten van het DeFi: de toppositie zou hem in 2021 kunnen worden toegekend. Het is dus meer dan duidelijk dat het team van Yearn Finance uit experts bestaat. Het zegt veel over de kansen en potentie van dit protocol, en dus ook over de waarde van de token.

De partners van Yearn Finance

Er zijn verschillende bedrijven die hebben besloten een partnerschap aan te gaan met Yearn Finance. Dat is niet raar, want het is een van de grootste systemen binnen de wereld van Decentralized Finance. Het doel van het systeem is dan ook om ervoor te zorgen dat verschillende systemen in de DeFi-wereld met elkaar verbonden zijn.

  • Cream finance is een leen- en handelsplatform dat draait op Ethereum en Binance Smart Chain. Het combineert vele aspecten van DeFi: lenen, tokenization, derivaten, etc.
  • Cover Protocol is een peer-to-peer verzekeringsmarktplaats. Het heeft nog twee andere functionaliteiten: liquiditeitsverschaffing en het gebruik van de voorspellingsmarkt (weddenschappen). Echter zijn Cover Protocol en Yearn Finance sinds 5 maart 2021 uit elkaar gegaan. Dit had echter geen gevolgen voor degenen die Cover Protocol reeds hadden gebruikt.
  • Keep3r Network is een banenplatform. Er wordt een bewaarder aangesteld, wat een persoon met sterke technische vaardigheden is die een actie zal uitvoeren die hem wordt toegewezen. Deze actie wordt een Job genoemd.
  • SushiSwap is uitgegroeid tot de op een na grootste gedecentraliseerde beurs (DEX) in termen van volume. Het staat achter Uniswap en heeft een van de beste beloningssystemen in de DeFi.
  • Pickle Finance wil het protocol zijn dat de beloningen van liquiditeitspools in evenwicht zal brengen. In plaats van gedeponeerde valuta te ontvangen, biedt het PICKLE-tokens aan die zullen worden gebruikt voor bestuur.
  • Akropolis is een project dat het lenen en ontlenen wil vereenvoudigen via een gebruiksvriendelijke interface.

De kenmerken van het Yearn Finance protocol

Laten we eens gaan kijken naar de belangrijkste kenmerken van Yearn Finance. Dat maakt het een stuk makkelijker om te begrijpen hoe dit protocol werkt en waar het voor gebruikt zou kunnen worden.

De kluis

De kluis van Yearn Finance genereert kapitaal afhankelijk van de marktkansen. Het geld van de gebruiker wordt automatisch overgemaakt tegen lagere kosten. Dus zelfs met zeer beperkte DeFi of mining-vaardigheden, kan de gebruiker deelnemen aan het gedecentraliseerde financiële systeem. Yearn rekent 0,5% opnamekosten. Naast stablecoins kun je met het protocol ook andere cryptomunten storten, zoals: Bitcoin, AAVE, Ethereum, ChainLink, Wrapped Ethereum en Wrapped Bitcoin.

Verzekering

Yearn Finance heeft een mechanisme om dekking te krijgen tegen grote verliezen door middel van smart contracts. Deze functie wordt beheerd door Nexus Mutual; het grootste verzekeringsplatform op de Ethereum-blockchain. Als er een schadevergoedingsprocedure komt, zijn het de tokenhouders van de YFI die stemmen voor de terugvordering van de activa die in de verzekering zijn vervat.

ZAP

ZAP is een instrument waarmee in en uit de liquiditeitspools op Curve.Finance kan worden gehandeld. Het gebruik is beperkt tot vijf stablecoins: USDT, USDC, BUSD, DAI, TUSD. Zij worden vervolgens in twee pools ondergebracht: y.curve.fi of busd.curve.f. Dit is een zeer dure oplossing in termen van kosten, maar het stelt de gebruikers in staat om snel een positie in te nemen met behulp van een enkele transactie.

EARN

Er is ook een leningsfunctie waarmee je geld kunt storten in verschillende protocollen. Dit zal automatisch worden verdeeld volgens de hoogste rentevoeten van de platforms (AAVE, dYdX en Compound). Ter informatie: het rendement op jaarbasis van deze functie is opgelopen tot 9,11%. Dat is dus een flink rendement, waar veel van de gebruikers blij mee zijn.

Waar wordt YFI voor gebruikt?

Het token van Yearn Finance, YFI, wordt gebruikt voor het beheer van het protocol. Het stelt gebruikers in staat over voorstellen te stemmen, maar ook om cashflow te ontvangen uit de door het protocol geïnde vergoedingen.

In april 2021 zijn er maar 36.000 YFI-tokens, wat dus allesbehalve veel is. Op 17 juli 2020 werden deze tokens uitgedeeld aan de eerste gebruikers van het protocol. De prijs van het token lag toen op ongeveer 850 dollar per stuk. De waarde van het token is in nog geen jaar tijd al gestegen naar 44.000 dollar.

Sinds oktober 2020 is het aantal adressen met YFI blijven toenemen. Deze groei is blijvend en bemoedigend voor de ontwikkeling van het platform, want het toont de belangstelling die gebruikers hebben op Yearn Finance. En dat is natuurlijk belangrijk voor de toekomst van Yearn Finance.

YIP-57

Vóór 2 februari om 18:00 UTC werden alle bijdragers aan het protocol niet beloond voor het werk dat ze leverden. Dit betekende dat de YFI-ontwikkelaars slechts een miniem deel van het totale aanbod in handen hadden. Echter moest er wat veranderen, en daarom kwam het team met een voorstel, genaamd YIP-57.

Met dit voorstel werd beoogd 6.666 nieuwe YFI-tokens de wereld in te sturen. De verdeling zou als volgt zijn: 

  • 1/3 zal worden gebruikt om huidige donateurs te belonen.
  • 2/3 zal in de schatkist van YFI worden bewaard.

De tokens die in de schatkist werden geplaatst werd gereserveerd voor toekomstige contribuanten via liquiditeitsextractieprogramma’s, staking, protocolfusies, en het aanmoedigen van inter-protocol gebruik. Dit zal een nauwere samenwerking in het ecosysteem van Yearn Finance mogelijk maken.

Dit voorstel werd vervolgens goedgekeurd met 83,46% van de stemmen voor (ongeveer 1.670 YFI) en 16,54% die een tegenstem gaf (dit zijn ongeveer 331 YFI). De voorstanders noemden de volgende voordelen: 

  • Het beloont de loyaliteit van bestaande contribuanten
  • Het is een stimulans voor nieuwe contribuanten om een bijdrage te leveren en de schatkist van Yearn die het mogelijk zal maken de groei te ondersteunen. 

Degenen die tegen YIP-57 hebben gestemd, wijzen er daarentegen op dat de token zijn speculatieve aspect verliest doordat het totale volume toeneemt. Er waren verschillende experts die de tegenstemmers gelijk gaven. Toch werd het voorstel toegepast, waardoor er in 2020 meer dan 6.000 YFI-tokens zijn gekomen op de cryptomarkt.

Het token van Yearn Finance (YFI)

Het token van Yearn Finance heet YFI, en draait op de blockchain van Ethereum. Het is dan ook een ERC-20 token, zoals de meeste tokens. De voordelen die de blockchain van Ethereum biedt zorgt ervoor dat veel crypto projecten hun protocol en software op hun blockchain laten draaien. Dat is ook precies de reden dat het team van Yearn Finance besloot om hetzelfde te doen.

Hoe kan ik YFI kopen?

Met een kapitalisatie van meer dan een miljard dollar is het YFI-token beschikbaar op een groot aantal platforms, waaronder: Binance, Coinmerce en Bitvavo. We raden je aan om gebruik te maken van een grote crypto exchange, omdat de liquiditeit een stuk hoger is. Je kunt de tokens daarom voor de beste prijs kopen en verkopen op deze platforms. Daarbij is het ook nog eens een stuk veiliger om gebruik te maken van bijvoorbeeld Binance of Bitvavo.

Wanneer je wat meer verstand hebt van crypto trading, kun je er ook voor kiezen om YFI te kopen op een gedecentraliseerde exchange als Sushiswap, Pancakeswap of Uniswap. Echter moet je hier meer stappen doorlopen, waardoor het ook lastiger is om aan het token te kopen. De kans dat er iets misgaat, is vele malen groter op een DEX dan op een grote crypto exchange. Sinds February 2021 kun je nu ook YFI kopen op Bitvavo. Klik hieronder en vul hoeveel YFI je wilt kopen!

Hoe kan ik YFI-tokens bewaren?

Omdat YFI een ERC-20 token is, zijn er heel veel mogelijkheden zijn om de tokens op te slaan. Je kunt ze namelijk in vrijwel iedere wallet opslaan, zoals MetaMask of Ledger. Je kunt ook in het DeFi-ecosysteem blijven door de Silver wallet te gebruiken, waarmee je direct kunt deelnemen in ‘Yearn V1 Vaults’. Voor beginners kan het lastig zijn om gebruik te maken van deze wallet. Toch kan het je veel opleveren, want door deze wallet te gebruiken profiteer je nog meer van de voordelen die het protocol biedt.

Echter raden we zelf aan om gebruik te maken van een hardware wallet. En dat heeft een reden. Een hardware wallet (ook wel cold wallet genoemd) is namelijk een stuk veiliger dan een hot wallet (software wallet). Dat komt doordat een hardware wallet niet continu is aangesloten op het internet. Hackers kunnen dus niet bij je YFI-tokens komen wanneer de wallet niet is aangesloten op het internet. Natuurlijk moet je de hardware wallet dan wel goed bewaren, zodat je deze niet kwijt raakt, en zodat niemand anders bij de hardware wallet kan komen.

Yearn Finance (YFI) Koers

Conclusie

We kunnen er niet omheen: de lancering van Yearn Finance was in alle opzichten een groot succes. Helaas is het protocol er nog niet helemaal in geslaagd nieuwe gebruikers aan te trekken, ondanks de kracht die de community heeft. Met de nieuwe Proposition 57 wordt het project volwassener door de gebruiker weer centraal te stellen. Ook heeft Yearn Finance er al voor gekozen om extra YFI-tokens bij te drukken (zo’n 6.000). Dit deden ze om gebruikers van het platform beter te kunnen belonen.

Het is duidelijk dat het team continu bezit is met het optimaliseren en verbeteren van het project. Dat is natuurlijk goed voor het project, en zijn gebruikers. Want wanneer een project zich continu verbeterd, kan het zichzelf ook veel beter aanpassen aan de veranderingen op de markt.

We zullen in de komende maanden en jaren ontdekken hoe dit protocol zichzelf verder gaat ontwikkelen. Echter ziet de toekomst er rooskleurig uit. Toch raden we je aan om zelf goed onderzoek te doen naar YFI, door bijvoorbeeld gebruik te maken van technische analyse of fundamentele analyse. Op basis van je eigen onderzoek kun je vervolgens besluiten of jou het verstandig lijkt te investeren in YFI. Voer daarom dus geen actie uit op basis van de uitspraken van anderen.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven