Home » Blog » Wat is Tellor? Uitleg TRB koers en verwachting en alles wat je moet weten over TRB

Wat is Tellor? Uitleg TRB koers en verwachting en alles wat je moet weten over TRB

Tellor is een redelijk nieuwe small-cap altcoin in de gedecentraliseerde financiering (DeFi). Het is een sector die ontzettend snel opkomt. Steeds meer crypto- en blockchain projecten houden zich namelijk met DeFi bezig. We leggen je graag uit wat Tellor is, hoe het werkt en waarom Tellor gebruikt wordt. Je zult zien welke problemen allemaal opgelost kunnen worden met Tellor!

Wat is Tellor (TRB)?

Tellor is, net als Chainlink, een gedecentraliseerd orakel op Ethereum waar Proof-of-Work (PoW) wordt gebruikt. Nodes concurreren met elkaar om gegeven op te halen en deze op de blockchain te mogen plaatsen.

Dit orakel maakt het mogelijk om informatie/gegevens uit de “echte” wereld (ook wel off-chain data genoemd) door te sturen naar smart contracts. Zo is het mogelijk om met behulp van gegevens uit de buitenwereld na te gaan of aan bepaalde voorwaarden van een smart contract is voldaan. Zie hieronder een video van 12 minuten waarin wordt uitgelegd wat Tellor nou eigenlijk inhoudt.

Laten we een voorbeeld geven…

Stel dat er een smart contract is dat je vliegticket verzekert. Deze verzekering zorgt ervoor dat je automatisch en zonder menselijke tussenkomst je geld terugkrijgt (zonder dat je een claim hoeft in te dienen) als jouw vlucht vertraagd of geannuleerd is. Op dit punt zal het orakel zijn werk doen. Het haalt gegevens op van luchthavens (als de vlucht vertraagd was…) of van weerstations (als de vlucht geannuleerd was vanwege een storm…). Het orakel stuurt dan de informatie door naar het smart contract waarna je wordt terugbetaald op je persoonlijke rekening.

Problemen die worden opgelost door Tellor

Tellor wil prijsproblemen voor de DeFi-toepassing oplossen. Zij werken aan een veiligere en transparantere gegevensverstrekking aan de wereld van DeFi. Dit orakel is ook een database voor miners die tegen elkaar strijden, voor wie het eerst een gegevenspunt zal toevoegen. Hier vertellen we je later meer over.

De TRB-token (het token van Tellor) werd in het leven geroepen om een goed systeem te creëren. Dit token wordt gebruikt om Tellor Tributes te betalen om bepaalde informatie naar het orakel te sturen. Het is ook de basis voor het belonen van miners.

Telkens wanneer een verzoek wordt gedaan, zorgt het orakel ervoor dat de bestbetaalde zoekopdracht om de 10 minuten door desbetreffende miner uitgevoerd mag worden.

Een ander probleem bij DeFi is de betrouwbaarheid. Zoals je in bovenstaand voorbeeld hebt gezien zou het kunnen gebeuren dat iemand verkeerde informatie aanlevert. Je moet er als applicatie maar vanuit gaan dat de aangeleverde data klopt. Het controleren van de data is dus ook een van de problemen.

Hoe lost deze Tellor problemen op?

Tellor Oracle is een on-chain database waar miners concurreren om datapunten toe te voegen. Om een geschikt aanmoedigingssysteem te creëren, maakt Tellor gebruik van het TRB-token. De partijen betalen TRB om het gegevensverzoek naar het orakel te sturen.

Op basis van de beloning die per verzoek wordt toegekend, kiest het orakel elke 10 minuten de beste gesponsorde query om een uitdaging voor miners te creëren en dus om op te lossen. Elke query verzamelt specifieke gegevens (bv. BTC/USD-prijs) en geeft deze gegevens door aan de keten.

Hoe werkt Tellor?

Het zal je allemaal wat duidelijker worden wanneer je begrijpt hoe Tellor werkt. Eerst zal de gebruiker een query naar Tellor met TRB sturen om miners aan te moedigen om deze query te kiezen boven andere queriees. In feite is het dus een soort veiling. Het kan zo zijn dat er andere gebruikers zijn die dezelfde gegevens willen. Zij betalen of geven een fooi voor die dataset, om zo de miners nog meer aan te moedigen.

Elke 5 minuten selecteert het smart contract van Tellor de best gefinancierde zoekopdrachten en biedt een nieuwe uitdaging voor miners. Miners sturen hun PoW-oplossing en off-chain datapunten naar het Tellor-contract. Het Tellor-contract sorteert de oplossingen wanneer zij verschijnen en zodra zij 5 oplossingen hebt ontvangen, wordt de officiële oplossing (het gemiddelde van 5 oplossingen) gekozen en op de blockchain opgeslagen. Miners ontvangen hierna hun uitbetaling.

Het kan natuurlijk ook gebeuren dat iemand verkeerde informatie aanlevert. Daar kan het netwerk over stemmen. De dag na het stemmen, kan de veroordeelde de uitslag aanvechten door een hoge wrakingsvergoeding te betalen. Mocht uiteindelijk toch blijken dat de aangeleverde data fout was, verliest de miner de zaak. Als blijkt dat de miner gelijk had, zal hij een extra beloning ontvangen.

Tellor-Oracle

De technologie van Tellor

Het orakel kan mijnwerkers elke 10 minuten om nieuwe gegevens vragen. Vervolgens sturen de miners de gegevens voor, die door 5 verschillende miners moet worden samengevoegd. Er wordt een gemiddelde gemaakt tussen de 5 gegevens en de miners delen de beloning van het verzoek. Mijnwerkers worden op twee manieren gestimuleerd om betrouwbare gegevens te verstrekken:

  • Ze verdienen TRB-tokens voor elke zoekopdracht die wordt verwerkt
  • Ze moeten een bepaald aantal TRB-tokens opslaan om in aanmerking te komen voor het oplossen van queries.
  • Als de gegevens van de miner niet gevalideerd of foutief zijn, wordt hij gestraft en wordt het aantal TRB-tokens dat hij inzet ingenomen door het netwerk.  Tellor heeft daarom gekozen voor een hybride systeem dat het mogelijk maakt een onbetrouwbare miner zowel te belonen als te bestraffen.

Het aantal TRB-tokens dat moet worden ingezet om in aanmerking te komen is 1000 tokens. Dat komt neer op een aanzienlijk geldbedrag dat miners zich niet kunnen veroorloven te verliezen door valse informatie toe te voegen aan de blockchain.

Vooral omdat het orakel niet één bron gebruikt en iedereen wint door een miner uit te dagen. Elke houder (eigenaar van tokens) kan data dat aan het orakel is toegevoegd betwisten en in ruil daarvoor TRB’s verdienen als een consensus wordt bereikt tussen houders die stemmen voor de correctie van de data.

Je kunt dit dus ook wel als een veiligheidsmodel zien waarbij het 1000 TRB per blok zou kosten om het Tellor netwerk te hacken. Hoe meer bevestigingen van de gegevens, hoe betrouwbaarder de gegevens zijn, omdat dit betekent dat niemand de gegevens in twijfel heeft getrokken. Aangezien iedereen aangeleverde data kan aanvechten en beloond kan worden als het bevestigd blijkt te zijn (dit noemen we de ‘wraking’), is het onwaarschijnlijk dat een vals gegeven lang onaangetast zal blijven. Dit is een soortgelijk verdedigingsmodel als dat van de Bitcoin-blockchain, waar de kosten die nodig zijn om een aanval met dubbele besteding uit te voeren, zeer hoog zijn. En omdat de aanval winstgevend moet zijn, is het de moeite niet waard.

Het team achter Tellor

Het ervaren team is een van de belangrijkste punten van het succes. Een hecht team achter een project is een van de belangrijkste fundamentele criteria voor de duurzaamheid van een project. Vervolgens is de keuze van het beveiligingsprotocol, een hybride oplossing tussen Staking en PoW, een methode die haar doeltreffendheid heeft bewezen om aanvallen (Sybil attacks) te weerstaan en de levensduur van het netwerk te verzekeren.

Maar wie zit er in het team van Tellor? Het team van Tellor bestaat uit 3 hoofdleden:

  • Brenda Loya (CEO)
  • Michael Zemrose (medeoprichter)
  • Nicholas Fett (CTO)

De CEO en CTO hebben ervaring en zijn Ethereum-ontwikkelaars. Zij hebben ook DAXIA opgericht. Dit is een bedrijf dat Ethereum-derivaten en smart contracts creëerde. Ze zijn ook allebei econoom. De CEO heeft voor de Amerikaanse overheid gewerkt en de CTO heeft voor de CFTC gewerkt. De medeoprichter meer een ondernemersprofiel, maar heeft ook bij DAXIA gewerkt.

Het zijn dus 3 verschillende profielen, maar zeer ervaren in hun vakgebied en kennen elkaar goed omdat ze een eerder bedrijf hebben opgericht omtrent Ethereum. Ze weten dus hoe ze moeten samenwerken en hoe Ethereum werkt.

Tellor-Team

Beloning voor het team van Tellor

Het staat ook bekend als “Dev revenue share”. Het betekent dat 10% van de totale inkomsten die zijn gegenereerd door miners naar de wallet van het team van Tellor gaat. Dat klinkt misschien raar en oneerlijk, maar dat is het niet. Dit project heeft namelijk geen ICO gedaan, of op een andere manier geld opgehaald. Ze hebben het project met eigen geld opgezet. Daarom is dit hun manier om het project toch te kunnen blijven financieren.

Dit is natuurlijk het moeilijkste model om mee te beginnen, gezien je dit maar aan iedereen moet kunnen uitleggen. Toch is het ook veruit het eerlijkste model om mee te beginnen, omdat het project natuurlijk ook betaald moet worden.

Chainlink vs. Tellor

Veel mensen vinden dat Chainlink en Tellor erg met elkaar te vergelijken zijn. Dat is logisch, want in feite zijn beide blockchain projecten met redelijk hetzelfde doel bezig. Beide projecten zorgen dat off-chain data aan de blockchain geleverd kan worden.

ChainLink heeft op dit moment meer vertrouwen op het gebied van snelheid dan op decentralisatie. LINK heeft slechts een paar knooppunten die worden geïdentificeerd en toestemming krijgen om gegevens aan het orakel te publiceren. Vooral omdat nodes erg duur zijn, gezien je veel LINK in je node moet hebben om meer vertrouwen te krijgen.

Het Tellor-projectteam is gefocust op meer decentralisatie. Iedereen met 1000 TRB’s kan een knooppunt opzetten en gegevens aanbieden aan het orakel. Miners zijn anoniem en concurreren om de gevraagde gegevens te verstrekken.

Tellor heeft ook een functie die tokenhouders in staat stelt de gegevens te betwisten. Als de uitdaging legitiem is, worden de uitdagers beloond. Dit is een eigenschap die Chainlink niet heeft. Zie hieronder een video waarin er wordt uitgelegd wat het verschil is tussen Chainlink en Tellor.

Het TRB-token

Het is al eerder benoemd, maar het token van Tellor heet het TRB-token. Dit token is ontzettend belangrijk, gezien het verschillende functies uitvoert. Sommige menen zelfs dat het token het allerbelangrijkste is voor dit orakel. Daarom is het belangrijk om te weten wat het token doet en waar het voor gebruikt kan worden.

Waar kunnen TRB voor gebruikt worden?

  • Betaling: Gebruikers gebruiken TRB om de specifieke gegevens die ze nodig hebben op te vragen. Wanneer miners gegevens indienen op de blockchain, worden ze betaald met het TRB-tokens als beloning.
  • Beloning: TRB wordt gebruikt als beloning voor miners wanneer zij gegevens toevoegen aan het Tellor-systeem. Het Tellor-team is goed voor 10% van de mining-beloning.
  • Staking: De miner moet 1.000 XNUMX TRB naar het Tellor-netwerk sturen om deel te nemen aan het mining-proces. Dit is een manier om gevaarlijke situaties met het netwerk te vermijden.
  • Geschillenvergoeding: TRB wordt gebruikt om geschillen over de geldigheid van gegevens op te lossen. Zowel tegenstander als voorstanders zullen stemmen over de geldigheid van de gegevens.

De adoptie van de tokens

Hier is hoe Tellor denkt dat token adoptie zal gaan:

  • Vraag naar tokens voor het opvragen van betrouwbare gegevens
  • Waardestijging van de tokenprijs
  • Verhoogde beloningen voor mijnwerkers
  • Verhoogde vraag naar tokens, omdat mijnwerkers willen inzetten voor beloningen
  • Hogere veiligheid van het orakel
  • Verhoogde goedkeuring
  • Vraag naar tokens voor betrouwbare gegevensverzoeken
  • Deze opwaartse spiraal vermindert na verloop van tijd de winstgevendheid (prikkel) van het verstrekken van bevooroordeelde gegevens aan het orakel, aangezien valsspelers gestraft worden in hun inzet (ze verliezen crypto’s). De stimulans is echt. Hoe minder winstgevend het is om de gegevens te vervalsen, hoe meer de veiligheid toeneemt.

Tellor heeft niet aan een ICO of iets dergelijks gedaan. De TRB-tokens worden dus alleen via mining uitgegeven. De totale voorraad van Tellor wordt bepaald door het gebruik en de ontginningspercentages. Voor maximale bevoorrading neemt de voorraad van Tellor toe met het tempo van de beloning * 144 verzoeken per dag. 

Tellor-Adoption-cycle

Tellor (TRB) Koers en Verwachting

Waar kan ik TRB kopen?

Het is mogelijk om TRB-tokens te kopen bij de grote, maar ook vele kleine exchanges. Zo vind je TRB-tokens bij Binance, ByBit en Coinmerce. Deze tokens kun je in bijna iedere wallet opslaan, gezien het in feite ERC-20 tokens zijn. Dit zijn de standaard tokens van Ethereum, die door bijna alle hot en cold wallets wordt ondersteund. 

In het begin waren er nog maar weinig exchanges die TRB ondersteunde. Toch zag je op een gegeven moment een explosie in de prijs van TRB, doordat steeds meer exchanges TRB begonnen aan te bieden. Dit is dus te danken aan alle beurzen die TRB opnamen. De prijs is echter niet in dezelfde mate gestegen als de liquiditeit.

Doordat meer handelsplatforms TRB ondersteunen, is er dus meer liquiditeit. Dat is gezond voor het behoud van toekomstige prijsgroei. Het zegt dus wat over de toekomst van TRB-tokens, en dat zou reden kunnen zijn om TRB-tokens te kopen. Sinds February 2021 kun je nu ook TRB kopen op Bitvavo. Vul hieronder in hoeveel TRB je wilt kopen op Bitvavo.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven