Home » Blog » Wat is Synthetix? Uitleg SNX koers en verwachting en alles wat je moet weten over SNX

Wat is Synthetix? Uitleg SNX koers en verwachting en alles wat je moet weten over SNX

Synthetix-Exchange-logo

De potentie van WiFi is nog lang niet ten volle benut en er zullen waarschijnlijk nog vele mogelijkheden ontstaan. Het is nu zelfs mogelijk om je cryptocurrencies uit te lenen om hier rente op te verdienen, door gedecentraliseerde stablecoins te gebruiken, en ook om er in het dagelijks leven mee te betalen. Maar hoe zit het met beleggen in meer traditionele aandelen via Decentralized Finance (DeFi)? Vandaag vertellen we wat Synthetix is, waarmee je kunt beleggen in Apple aandelen met Ethers of Bitcoin!

Wat is Synthetix?

Synthetix is een gedecentraliseerd protocol voor het inzetten van activa op het Ethereum-netwerk. Maar het project omvat ook de ontwikkeling van verschillende interfaces voor dit protocol die verschillende interessante eigenschappen hebben, zoals de Synthetix.Exchange. De inzet van deze activa gebeurt via Ethereum-tokens, Synths genaamd, die de waarde van cryptocurrencies zoals Bitcoin of Ether kunnen repliceren. Maar dat kunnen ze ook van meer traditionele aandelen zoals Apple-aandelen (AAPL) bijvoorbeeld. Het protocol gebruikt zijn eigen Ethereum-token, SNX, om de goede werking van zijn diensten te garanderen. SNX wordt dus gebruikt als garantie voor de stabiliteit en liquiditeit van de verschillende Synths die aan de gebruikers worden aangeboden. Zie hier een video wat Synthetix inhoudt.

De SNX-token

De SNX is niet alleen een munt waarmee klanten kunnen profiteren van diverse kortingen en voordelen wanneer zij gebruik maken van de diensten van het project. Het vormt de kern van de werking van Synthetix en maakt het mogelijk de liquiditeit te garanderen en de gevolgen van fouten tijdens de transacties te beperken. Elke voorgestelde Synth wordt immers ondersteund door een SNX-garantie met een ratio van ongeveer 750% op het moment van schrijven. Dit zou echter door een stemming van het netwerk kunnen worden gewijzigd.

SNX-tokens zijn vooral bedoeld om te kunnen staken. Door SNX te staken, kun je immers een deel van de kosten van het Synthetix-platform terugkrijgen. Als je SNX gestaked hebt, kun je ook dagelijks nieuwe SNX ontvangen via het inflatiebeleid dat door het protocol is ingesteld. Tot augustus 2023 wordt 1,25% per week aan SNX gecreëerd, daarna daalt het tot 2,5% per jaar. Maar als je SNX bezit, kun je ook Synths minen, zoals we later zullen zien.

De door het protocol aangeboden diensten

De door Synthetix aangeboden Synths bieden vele voordelen, maar dat zijn niet de enige kenmerken van het project. Er is ook een exchange dat de aankoop en creatie ervan mogelijk maakt.

Synths

Synths zijn technisch gezien Ethereum tokens die eigenschappen bezitten zoals uitwisselingen tussen verschillende gebruikers, smart-contracts en transparantie van het Ethereum netwerk. Maar de waarde van deze tokens schommelt in verhouding tot de onderliggende waarde die ze repliceren. Om een eenvoudig voorbeeld te nemen: sBTC zal een gelijkaardige waarde hebben als traditionele BTC. En dit zal ook het geval zijn voor andere valuta’s, cryptocurrencies en andere activa die op het protocol worden aangeboden. Dit laat je toe te profiteren van de schommelingen van het activa zonder ze rechtstreeks te moeten bezitten.

Dit is niet het resultaat van het tokenizen van de onderliggende waarde, maar van een synthese ervan. Terwijl een tokenization directe waarde en het volledige of gedeeltelijke eigendom ervan vertegenwoordigt, ontleent de synthese haar waarde aan het vertrouwen in het protocol, het platform of de toepassing waarmee de activa worden ingezet. Dit vertrouwen wordt voornamelijk gedragen door de creatie van een schuld, die wordt gedekt door een actief dat, in het geval van Synthetix, het SNX-token is. 

Synthetix.Exchange

Synthetix heeft ook een gedecentraliseerde exchange, genaamd Synthetix.Exchange, waarmee Synths kunnen worden gekocht en doorverkocht. Het belangrijkste voordeel van dit platform is de mogelijkheid om verschillende Synths onmiddellijk uit te wisselen zonder liquiditeitsproblemen. Het doel is een eenvoudige interface aan te bieden om de uitwisseling mogelijk te maken tussen alle synthetische activa die het Synthetix-protocol biedt.

De exchange vereist het gebruik van een wallet zoals Metamask, Trezor of Ledger, om verbinding te maken en toegang te krijgen tot de functies. Eenmaal aangesloten (als je tenminste één Synth hebt) kun je nu de conversie ratio’s krijgen tussen verschillende sTokens en exchanges welke direct op het Ethereum netwerk worden gedaan. De transactiekosten bedragen 0,3%, die rechtstreeks worden verdeeld onder alle gebruikers die SNX-tokens als onderpand hebben gestaked. De exchanges hebben geen orderboek en dus geen spread, wat betekent dat men geen last heeft van een gebrek aan liquiditeit op de exchange.

Deze functie, welke een van de grootste moeilijkheden van handelsplatformen met weinig gebruikers is, is te danken aan de manier waarop Synths werken. Als je bijvoorbeeld sUSD wilt ruilen voor sETH, hoef je niet een andere gebruiker of een liquiditeitspool jouw tokens op te sturen, om meer te kunnen ontvangen. In feite vernietig je jouw sUSD (voor een 0,3% vergoeding) en creëer je sETH. Dit is mogelijk omdat de waarde van het onderpand na de ruil gelijk blijft en alleen het samengestelde activum verandert. 

De gedecentraliseerde toepassing Mintr

Mintr is de gedecentraliseerde applicatie die SNX-token eigenaren in staat stelt om sTokens te creëren. De hele toepassing is dus bedoeld voor het gebruik van het protocol. De functies vereisen natuurlijk wel het bezit van SNX. Je kunt ook je schulden op het platform innen. Dat wil zeggen dat je jouw Synths kunt vernietigen om je huidige SNX-garantie in te vorderen. Ten slotte kun je ook profiteren van andere mogelijkheden, zoals het ontvangen van je aandeel in de vergoedingen en deelname aan het bestuur van het Synthetix-protocol.

Om het platform te gebruiken, moet je er eerst verbinding mee maken via je wallet. Er zijn vier manieren om toegang te krijgen tot het platform: Metamask, Trezor, Ledger Live en Coinbase Wallet. Eenmaal verbonden, kun je toegang krijgen tot het systeem om sTokens te maken zoals de sUSD. Je ontvangt ze rechtstreeks op de wallet die bij jouw SNX-tokens hoort en kunt er daarna mee aan de slag gaan.

Hoe werken Synths?

Synths zijn munten die verschillende activa op een gedecentraliseerde manier reproduceren. Vandaag de dag zijn er Synths gekoppeld aan fiatvaluta’s zoals sUSD of sEuro. Maar ook zijn Synths gekoppeld aan cryptocurrencies zoals sBTC. Of zijn Synths gekoppeld aan activa zoals sXAU of sXAG die respectievelijk goud en zilver vertegenwoordigen op de financiële markten. Maar hoe slaagt het Synthetix-protocol erin om deze derivaten op een gedecentraliseerde manier te implementeren?

Zoals we hebben gezien bij de uitleg over het SNX-token, is het dit laatste dat het mogelijk maakt de liquiditeit van de Synths te garanderen. En het zijn ook deze SNX die worden gebruikt in het proces van nominale verankering van Synths aan gerepliceerde activa. Synthetix gebruikt hiervoor een protocol van de gedecentraliseerde financiële exchange (DEX) Uniswap. Gebruikers die liquiditeit bijdragen aan Uniswap via het ETH/sETH-paar worden bijvoorbeeld ook beloond door het protocol.

Als je SNX hebt, kun je Synths maken. Om een Synth te maken moet je communiceren met het Synthetix smart contract. Dit zijn de stappen om een Synth te maken:

  • Eerst zal het smart contract nagaan of de transactie haalbaar is, en met name of de onderpandratio van SNX ver boven 750% ligt. Als dat niet zo het geval is, kan de transactie niet plaatsvinden.
  • Het aantal gecreëerde Synths wordt vervolgens toegevoegd aan het schuldregister van Synthetix, dat bepaalt hoeveel Synths er momenteel uitstaan.
  • Het Synthetix smart contract zal communiceren met het specifieke smart contract van de Synth, dat nieuwe tokens zal aanmaken en automatisch aan de gebruiker zal verdelen. Hierna zijn de nieuwe Synths gemaakt!

Je kunt dan je schulden afbetalen om jouw SNX terug te krijgen. Het enige wat je hoeft te doen is je Synths te vernietigen via het Synthetix smart contract, zodat ze uit de roulatie worden genomen en je schuld uit het register wordt verwijderd. Als gevolg daarvan wordt het aantal Synths dat in omloop is bijgewerkt en worden je SNX overdraagbaar naar je wallet.

Hoeveel Synths zijn er beschikbaar?

Vandaag zijn er een verschillende Synths beschikbaar die zowel sommige cryptocurrencies, fiatgeld als meer traditionele indexen dekken. Deze lijst veranderd echter ieder moment, omdat er steeds meer activa bijkomen die gedekt kunnen worden door Synths. Dat is natuurlijk alleen maar positief!

Cryptocurrencies

Op dit moment biedt Synthetix meerdere cryptocurrencies aan. Dit zijn onder andere Bitcoin, Ether, Binance Coin, Maker, Tez en Tronix. Zij worden vertegenwoordigd door hun sToken-versie en hun iToken-versie. Ook voor de cryptovaluta’s geldt dat deze lijst ieder moment groter wordt.

Fiat munteenheden

Je kunt ook een positie innemen op stablecoins die zijn geïndexeerd op acht fiatvaluta’s. Deze omvatten de traditionele sUSD en sEuro, maar ook enkele minder gebruikelijke valuta’s, zoals bijvoorbeeld sJPY, sAUD, sKRW, sGBP, sCHF en sCAD. In de toekomst is de kans groot dat er meer fiat munteenheden bijkomen voor het Synthetix platform.

Aandelenindexen

Momenteel zijn slechts twee aandelenindexen beschikbaar op het protocol en dat zijn de goud- en zilverindexen, ook wel bekend als sXAU en sXAG. We moeten je er wel op wijzen dat er binnenkort ook aandelen beschikbaar zullen zijn, te beginnen met de aandelen van het bedrijf Apple.

De risico’s van het gebruik van Synths

Hoewel het Synthetix-project er veelbelovend uitziet en de mogelijkheden die het biedt interessant zijn, is het gebruik van het protocol niet zonder risico. Er zijn uiteraard de traditionele risico’s die men in alle projecten van DeFi aantreft. Het gaat onder meer om de risico’s die gelijk zijn aan het gebruik van Ethereum en smart contracts. Maar het project neemt ook risico’s met zich mee die specifiek voor dit project zijn. Het is belangrijk dat je jezelf hier bewust van bent.

Ten eerste maakt het platform systematische gebruik van SNX-tokens als onderpand om de creatie van nieuwe Synths-tokens mogelijk te maken. Dit laatste is relatief zwak. Ook al zijn de ratio’s van 750% ruimschoots superieur aan andere soortgelijke protocollen, blijft dit slechts gebaseerd op SNX-tokens. En deze tokens worden alleen gebruikt in het kader van dit project. De waarde wordt dus ook alleen op dit project gebaseerd.

Indien voor de creatie van sUSD de stake van SNX-tokens tot 750% en een schuld om deze garantie terug te krijgen vereist is, is er geen liquidatiemechanisme om prijsdalingen van het token in garantie te compenseren. De maker die bijvoorbeeld de synthese van USD mogelijk maakt door ethers (Sai) of andere Ethereum-tokens (Dai) als onderpand te geven, heeft een liquidatiesysteem om het onderpandpercentage te garanderen boven hun normen, die 150% bedragen. Als het onderpand daaronder zakt, wordt het gedeeltelijk te koop aangeboden met een korting van ongeveer 5% om kopers te lokken. Synths hebben derhalve geen liquidatie en er is geen garantie dat de zekerheid van 750% daadwerkelijk effectief is, aangezien deze onderhevig is aan veranderingen in de SNX-prijs. Er is echter een stimulans om de zekerheden boven de 750% te houden, aangezien alleen gebruikers in deze situatie aanspraak kunnen maken op de beloningen die wekelijks in SNX worden uitgekeerd.

De vooruitzichten van Synthetix

Als het aantal functies al interessant is voor de gebruikers van het DeFi, wil het project het daar niet bij laten. Het team ontwikkelt namelijk nieuwe Synths die het mogelijk zouden maken om via het protocol blootgesteld te worden aan indexen zoals de S&P 500, met Apple of Tesla aandelen bijvoorbeeld. Maar ook om verder te gaan door synthetische posities van verschillende activa toe te voegen. Met deze strategie wil Synthetix zijn gebruikers een maximum aan investeringsmogelijkheden bieden om een dominante speler binnen de markt te worden.

In de vorige sectie hebben wij het risico en de problemen toegelicht die verbonden zijn aan het gebruik van het SNX-token voor de garanties van de Synths. Om het protocol te verbeteren, werkt het Synthetix-team momenteel aan de implementatie van een onderpand in de vorm van ether om te profiteren van de grotere stabiliteit van ether, zonder de ontwikkeling van SNX te beïnvloeden. Hier wil het team Synthetix een stuk veiliger mee maken voor zijn gebruikers.

Ten slotte wil Synthetix ook samenwerkingen ontwikkelen met verschillende protocollen van DeFi-projecten. Hier hoopt het platform een grotere impact in de markt te kunnen maken, waardoor ook de waarde van het token zal stijgen. Hoe meer DeFi-projecten afhankelijk zijn van Synthetix en andersom, hoe groter de kans is dat Synthetix ook een grote rol in de toekomst van blockchain gaat spelen.

Synthetix (SNX) Koers en Verwachting

Hoe koop ik Synthetix (SNX)?

De snelste manier om SNX te kopen is door het direct via een crypto exchange als Binance te kopen. Bovendien kun je deel uitmaken van het ecosysteem van SNX (productontwikkelaars, kopers, exploitanten, nieuwe gebruikers introduceren) zodat je vervolgens beloond wordt met SNX. Op die manier verdien je SNX zonder ervoor te hoeven betalen. Daarnaast kun je deelnemen aan Airdrops, AMA en staking evenementen zodat je de kans hebt om beloningen te ontvangen en betaald te worden met SNX-tokens. Sinds February 2021 kun je nu ook SNX kopen op Bitvavo. Vul hieronder in hoeveel SNX je wilt kopen op Bitvavo.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven