De launch van deze Layer 1 blockchain was een langverwachte gebeurtenis. Er was ook flink wat hype ontstaan rondom Aptos. Het team heeft een indrukwekkende achtergrond bij Meta en Diem. Er wordt een nieuwe programmeertaal gebruikt, Move. Aptos zou ook een heel snelle blockchain moeten worden met goedkope transacties. Verder krijgt het project veel financiële steun van bekende VC’s. Ze worden ook wel de ‘Solana killer’ genoemd. Allemaal redenen om inderdaad vol spanning uit te kijken naar het lanceren van deze blockchain. Toch ging die launch niet helemaal lekker. Er was flinke kritiek op diverse aspecten van deze launch. Ik ga de zaken daarom eens goed op een rijtje zetten en neem je mee in een diepe duik in Aptos.
Je hebt het vast al door, in deze blog ga ik het over Aptos hebben en het APT-token. Ik ga je uitleggen wat Aptos precies is en hoe het werkt. Ik ga ook een kijkje nemen achter de schermen bij het team van dit project en de APT-koers onder de loep nemen. Verder vertel ik je ook waar je het APT-token kunt kopen.
Let op: hou er rekening mee dat de onderstaande tekst over ‘Aptos (APT)’ evenals de toelichting hierop op geen enkele manier als advies opgevat mag worden. De keuze voor óf en op welke manier je (crypto) wilt traden en welke keuzes je maakt qua belegging ligt bij jou en bij jou alleen. Wij zijn geen financieel adviseurs.
Hier kun je eerst een video bekijken met een korte uitleg over Aptos. De video is door het Pontem Network gemaakt, een van de projecten van het Aptos ecosysteem.
Wat is Aptos?
Aptos is een Layer 1 blockchain die op 12 oktober 2022 gelanceerd werd. Het is een PoS blockchain, dus je kunt het native token staken. Het team heeft zijn sporen verdiend bij Meta. Ze waren bij het Diem project betrokken dat uiteindelijk gestopt werd door Meta. Dit zag het team als een springplank om verder te gaan met hun eigen project, Aptos Labs. Deze club zit achter de ontwikkeling van de Aptos blockchain. Verder is er ook de Aptos Foundation. Zij zorgen voor de groei en de verdere ontwikkeling van het project. Hun taak is om het netwerk en het ecosysteem te laten groeien. Dat betekent dat ze ook ontwikkelaars moeten strikken.
Hiervoor hebben ze onder andere een beurs. Dit heeft goed gewerkt, want voor de lancering van het mainnet waren er al ruim 100 projecten op hun testnet bezig. Ruim twee weken na het uitkomen van het testnet zijn er 40 tot 50 projecten live op het mainnet. Dit zijn vooral veel NFT-collecties, maar ook DeFi projecten, wallets en launch pads.
Tijdens het Diem onderzoek was al een nieuwe programmeertaal ontwikkeld, Move. Hiermee is het team ook verder meegegaan. Move is veiliger in vergelijking met andere code talen. Dit is een van de trekpleisters van Aptos. Bovendien biedt Aptos 160.000 TPS aan. Dat maakt ze meteen tot een van de snelste blockchains die er op dit moment is. Ook de finaliteit van een transactie is snel, deze ligt onder één seconde. In deze blog van Pontem, kun je een diepe duik nemen in TPS en finaliteit van een transactie. Pontem is een project dat op Aptos bouwt. Toch ging tijdens de lancering niet alles even vlekkeloos en het project kreeg veel kritiek te verwerken. Laten we daar eens naar gaan kijken.
Hoe ging de lancering van de Aptos blockchain?
De lancering van de Aptos blockchain had nogal wat voeten in de aarde. Eerst was er kritiek op het feit dat het mainnet geen 160.000 TPS leverde, maar slechts 2 TPS. Dat is volgens mij helemaal geen probleem en kan makkelijk uitgelegd worden. Ten eerste, op het moment dat het mainnet uitkwam, zaten er nog geen dApps op het mainnet. Ten tweede, er was nog geen token uitgebracht, dus er konden ook geen transacties plaatsvinden. Vrij logisch en iets wat veel nieuwe blockchains meemaken bij de lancering. Op dit moment worden er veel NFT-collecties gemint. Tot nu toe heeft de blockchain dit zonder problemen verwerkt. Tot 3000 TPS is al gemeten, en dat zal meer worden. Dus hier verwacht ik niet echt problemen.
Toch zal de Aptos blockchain zich hier nog moeten bewijzen. Op hun testnet werden volgens het team wel al 130.000 TPS bereikt. Hieronder is een afbeelding met het huidige ecosysteem van Aptos.
Bron: Twitter
Kritiek op de tokenomics
Er werd echter ook veel kritiek geuit op hun tokenomics. Ik zal kom daar nog uitgebreid op terug. Maar hun tokenomics werden pas publiek gemaakt op minder dan 24 uur van de lancering van het mainnet. In deze tokenomics rammelt het helaas flink. Zo is bijvoorbeeld al 80% van alle tokens gestaakt, en wel door het team en VC’s. Van de overige 20%, voor ons dus, duurt het 10 jaar voordat ze verdeeld zijn. Positief is dat in het eerste jaar, de VC’s hun tokens niet kunnen verkopen. Maar dat is niet erg op de gemeenschap gericht en zeker niet decentraal.
Het is bijvoorbeeld niet bekend wie de validators zijn. Al kwam deze week een bericht dat A16Z een van de validatoren is. Dat is een grote jongen tussen de VC’s. Het feit dat ze niet decentraal zijn kreeg ook flink wat kritiek. Het feit dat ze ze samenwerken met Google maakt het er ook niet beter op. Google is wel het schoolvoorbeeld van centralisatie. Toch zal deze blockchain zijn plaatsje in de Layer 1 ruimte gaan pakken, verwacht ik. Het lijkt me echter slimmer om je op projecten in hun ecosysteem te richten en daar de parels eruit te zoeken.
Wat wel genoemd mag worden is dat vroege gebruikers en testers van hun project een airdrop hebben ontvangen. In totaal werden er 20 miljoen APT-tokens verdeeld over 110,235 gebruikers van het testnet. Elk kreeg 150 APT, toch goed voor rond de $700 tot $800 als je ze snel inwisselde. Maar dit is slechts 2% van hun hele APT-voorraad.
Hoe werkt Aptos?
Aptos werkt met verschillende nieuwe technieken. Daar ga ik je nu een inkijkje in geven.
De Move programmeertaal
Als eerste werkt Aptos met een nieuwe programmeertaal, Move. Deze is overgeheveld uit het DIEM-project van Meta. Deze taal is gebaseerd op Rust. Move is veiliger en flexibeler. Het heeft nog diverse andere voordelen. Zoals,
- DAO’s kunnen accounts delen.
- NFT-collecties kunnen in één account gemint worden.
- Blockchain opdrachten kunnen makkelijk geverifieerd worden.
- Door een modulair ontwerp, kunnen upgrades plaatsvinden zonder dat het hele netwerk uitgeschakeld moet worden.
Het verwerken van transacties via een parallelle uitvoering.
Het volgende is de manier hoe Aptos transacties verwerkt. Dit doen ze met Block-STM technologie. In tegenstelling met de meeste blockchains, gebruiken ze parallelle uitvoering. Hierbij wordt onder andere gebruikgemaakt van pipelining. Dit is een techniek waarbij meerdere instructies elkaar overlappen tijdens de uitvoering.
De meeste blockchains orderen hun transacties sequentieel. Met andere woorden, elke nieuwe transactie wordt aan een lange keten toegevoegd. Hier zijn alle transacties die ooit gemaakt zijn ook te vinden. Deze hele keten moet steeds een update krijgen waar duizenden van nodes aan mee doen. Elke transactie moet eerst goedgekeurd worden voordat de volgende transactie aan de beurt is. Dit duurt lang en is een van de redenen waarom transacties lang kunnen duren.
Bij een parallelle uitvoering werkt dat anders. Alle transacties worden nu parallel uitgevoerd. Dit zou in theorie een snellere verwerking van de transacties moeten opleveren. In hun testnet hebben ze al 130.000 TPS bereikt. Een voordeel is dat als een transactie mislukt, de hele blockchain niet hoeft te wachten.
Aptos heeft ook al sharding ingebouwd. Dit is iets wat andere blockchains nu aan het toevoegen zijn. Bijvoorbeeld Ethereum. Near, Polkadot en Zilliqa gebruiken ook sharding.
BFT Consensus Protocol
Dit protocol helpt met het ontkoppelen van alle transacties, zodat ze parallel goedgekeurd kunnen worden. Hierdoor wordt onder andere de latentie vermindert. Dat is de tijd die nodig is voor het netwerk om een transactie goed te keuren. BFT staat voor Byzantine fault tolerant.
Wie zit er in het Aptos Team?
Het team bestaat uit twee hoofdpersonen. Dit zijn Mo Shaikh en Avery Ching. Ze hebben alle twee aan het Diem project gewerkt bij Meta.
Mo Shaikh— Hij is de CEO. Mo is expert in het schalen van producten en is ook ervaren in de aandelenmarkt en met VC’s. Dit is terug te zien in de steun die ze van vooraanstaande VC’s krijgen. Hij zat of zit nog steeds in diverse Raden van Bestuur. Bovendien is hij adviseur van diverse projecten. Hij heeft ook nog bij BlackRock gewerkt.
Avery Ching — Hij was de baas van het tech team bij DIEM. Hij is software-ingenieur met werkervaring bij onder andere Yahoo en Facebook.
Verder is er vrij weinig bekend over de rest van het team. Er zijn geen namen en nauwelijks foto’s te vinden van wat toch een groot team moet zijn. Ik schat dat tot minimaal 300 tot 400 personen aan dit project werken. Een reden kan zijn dat ze willen vermijden dat teamleden geronseld worden door andere projecten. Maar een beetje vreemd is het toch wel. Behalve deze foto dan.
Wat is het Aptos APT-token?
Net zoals de meeste L1 blockchains heeft Aptos zijn eigen native token, het APT-token. Het is een ERC20 token en het utility token waar je transacties mee kunt betalen. Een andere functie die het token heeft is dat je het kunt staken.
De huidige marketcap is al $1 miljard. Er zijn 1 miljard tokens waarvan er maar 130 miljoen in omloop zijn. 80% van de huidige voorraad van 1 miljard wordt gestaakt door het team en VC’s. De overige 20% worden uitgegeven over een periode van 10 jaar. Elke maand komt er 1/120e deel vrij. Van de 1 miljard tokens is 49% toegewezen aan het team en investeerders. Zie de volgende afbeelding.
De 51% voor de gemeenschap is voor het grootste deel in beheer van Aptos Labs, namelijk 410 miljoen tokens. De Foundation beheerd 100 miljoen tokens. Met andere woorden, ze zijn niet voor de gemeenschap. Deze worden gebruikt voor;
- Beurzen 125 miljoen APT
- Ondersteuning van de Foundation voor initiatieven met 5 miljoen APT
- Elke maand, 10 jaar lang, komt er 1/120e van dit deel op de markt.
Voor investeerders en het team zijn er het eerste jaar geen tokens beschikbaar. Tussen de 13e en 18e maand na de token unlock, dus oktober 2023 en maart 2024, komt er elke maand 3/48e vrij. Daarna, beginnend in april 2024, komt er elke maand 1/48e vrij, tot na 4 jaar alle tokens verdeeld zijn.
Op de volgende afbeelding kun je zien hoe de tokens worden uitgegeven over de volgende 10 jaar.
Wat is de koers van het APT-token?
Als je in het APT-token wilt investeren, is een goed begin om te weten wat de koers is. Als je al gaat traden, wil je ook het liefst winst maken. Je kunt een technische analyse maken om te zien wat het beste koop of verkoop moment is.
Het APT-token werd bij CoinMarketCap genoteerd op 19 oktober 2022 met een koers van $8.50. Het zakte bijna meteen naar een koers tussen de $6 en $7. Op 23 oktober 2022 werd de voorlopige ATH al bereikt met een koers van $10.17. Daarna is de koers ook weer gezakt. Op het moment van schrijven, eind oktober 2022, is de koers $8.25.
Bij CoinMarketCap staat hij net binnen de top 50 op plek 50. Dat is ook een knappe prestatie. Deze munt heeft echter geen goed vooruitzicht volgens mij, omdat de hele vesting periode en het uitkeren van het publieke deel 10 jaar duurt. Wat nog belangrijker is, is dat er te veel VC’s na een jaar hun tokens kunnen verkopen. De hele tokenomics zitten helaas niet goed in elkaar. Ik verwacht daarom ook dat als de hype voorbij is, over 5 tot 6 maanden, het APT-token een koers tussen de $3 en $4 zal hebben. Als je in deze munt wilt investeren is het wel belangrijk om eerst goed je eigen onderzoek te doen.
Waar kun je het APT-token kopen?
Het APT-token is nog niet op Bitvavo maar wel op Binance te koop. De meeste toonaangevende CEX’en hebben deze munt ook meteen in de aanbieding gehad. Bijvoorbeeld FTX, Gate.io, KuCoin en Huobi Global. Dit is een interessant fenomeen want er was geen ICO. Het is vrij ongebruikelijk dat alle grote CEXen een token meteen op hun beurs aanbieden. Ik verwacht dat Bitvavo ook snel dit token zal gaan aanbieden. Er zijn ook diverse liquidity pools op Liquidswap, die op de Aptos blockchain draait. Hier kun je diverse APT-paartjes vinden.
Hoe kun je het APT-token het beste bewaren?
Je hebt verschillende opties om dit token te bewaren. De veiligste manier is om ze op een hard wallet op te slaan, ook wel een cold wallet genoemd. Met een hard wallet, zoals de Ledger X of S en de Trezor, ben je beschermd voor internet hacks.
Je kunt natuurlijk je APT-token op de beurs laten staan waar je het token gekocht hebt. Nu heb je echter geen toegang tot je private keys. De private keys van een beurs blijven in de handen van de beurs zelf. Het gevaar van een gehackte beurs bestaat altijd en dan heb je een kans dat je je crypto kwijt bent. Deze wallets op een beurs worden ook wel hot wallets genoemd.
Als derde optie kun je ook nog een online wallet zoals MetaMask of Trust Wallet gebruiken. Hier is ook nog een kans op een internet hack, maar deze is theoretisch kleiner dan een hack op een beurs.
Conclusie
Ik heb je uitgebreide uitleg over Aptos en het APT-token gegeven. Helaas ging de lancering van hun blockchain gepaard met veel kritiek. Sommige kritiek is terecht, bijvoorbeeld over hun tokenomics en decentralisatie. Andere kritiek was minder terecht, bijvoorbeeld over hun TPS. Deze blockchain zal zijn draai wel gaan vinden en een plaatsje binnen de Layer 1 blockchains veroveren. Ik verwacht echter meer parels te vinden in hun ecosysteem.
Voor het APT-token verwacht op termijn, als de hype voorbij is, een koers tussen de $3 en $4. Dat kan binnen zes maanden al gebeuren. Als je in dit token wilt investeren, doe dan wel eerst goed je eigen onderzoek, want ik ben geen financieel adviseur.
Heb je nog vragen over Aptos en het APT-token, laat het ons weten op onze Cryptokopen Facebookgroep. Je kunt ons ook op Twitter volgen. Zie je daar!