Home » Blog » Wat is Euro Coin? Alles wat je moet weten over EUROC

Wat is Euro Coin? Alles wat je moet weten over EUROC

Euro Coin

Stablecoins zijn erg populair in de volatiele cryptomarkt. Stablecoins zijn gekoppeld aan een andere munt, een grondstof of een ander financieel instrument. In de cryptowereld zijn stablecoins meestal aan de koers van de US-dollar gekoppeld. Dit maakt ze waardevast. Bekende voorbeelden zijn de USDT, BUSD of de USDC. In DeFi spelen ze ook een hoofdrol. Ze zijn dus in principe stabiel dat is in elk geval de bedoeling. Circle, de firma die ook de USDC stablecoin uitbracht, heeft nu de Euro Coin (EUROC) uitgebracht. Deze is gekoppeld aan de koers van de Euro en wordt ook 100% gedekt door Euro’s. Dat is een interessante ontwikkeling in de wereld van de stablecoins.

Je hebt het vast al door, in deze blog ga ik het over de Euro Coin hebben en het EUROC-token. Ik ga je uitleggen wat de Euro Coin precies is en hoe het werkt. Ik ga ook een kijkje nemen achter de schermen bij het team van dit project en de EUROC-koers onder de loep nemen. Verder vertel ik je ook waar je het EUROC-token kunt kopen.

Let op: hou er rekening mee dat de onderstaande tekst over ‘de Euro Coin (EUROC)’ evenals de toelichting hierop op geen enkele manier als advies opgevat mag worden. De keuze voor óf en op welke manier je (crypto) wilt traden en welke keuzes je maakt qua belegging ligt bij jou en bij jou alleen. Wij zijn geen financieel adviseurs.

Hier kun je eerst een video bekijken die laat zien hoe de Euro Coin werkt.

Wat is Euro Coin (EUROC)?

Euro Coin (EUROC) is een stablecoin die 1:1 gekoppeld is aan de Euro. Hij wordt uitgegeven door Circle, dezelfde firma die ook de USDC stablecoin uitbrengt. Op 30 juni 2022 is hij op de markt gezet. Het is dus nog een vrij jonge munt. De Euro Coin (EUROC) is een van de weinige stablecoins die gedekt wordt door Euro’s. Hij wordt volledig gedekt door Euro’s die bij toonaangevende financiële instelling ondergebracht zijn. Bijvoorbeeld bij de Silvergate Bank in de Verenigde Staten. Deze dekking zorgt ervoor dat je dus altijd één EUROC kunt inwisselen voor één Euro. Een belangrijk aspect is ook dat alleen Circle de Euro Coin uitbrengt. Als je meer wilt weten over wat stablecoins zijn, kun je dit artikel over stablecoins van ons lezen.

Op dit moment draait de EUROC alleen op de Ethereum blockchain, als een ERC20 token. Circle wil echter tot aan het einde van dit jaar, 2022, nog meerdere andere blockchains toevoegen voor deze munt. De toekomst voor de Euro Coin is dan ook multi-chain. Hier speelt natuurlijk ook het voordeel mee dat USDC al op veel verschillende blockchains draait. Voor de blockchain ecosystemen waar de USDC al op draait, zal het vrij eenvoudig zijn om de EUROC toe te voegen.

Door Euro’s gedekte stablecoins

Andere stablecoins die door de Euro gedekt worden zijn bijvoorbeeld de Stasis euro (EURS), uitgebracht door Stasis. Dit is de op een na grootste door Euro’s gedekt stablecoin. Verder is er ook nog de agEUR (AGEUR) van Angle Protocol. Tether heeft de EURT. Op dit moment zijn deze door Euro’s gedekte munten en tokens, 1863% toegenomen in waarde.  Van $31.9 miljoen in januari 2020 naar $569 miljoen in augustus 2022.

Er zijn nog andere stablecoins die niet aan de US-dollar gekoppeld zijn. Zo heeft Tether, de firma achter USDT, het Britse Pond Sterling en de Mexicaanse Peso als stablecoin uitgebracht.

Als we al de nu genoemde stablecoins bij elkaar optellen, zijn ze nog steeds maar een druppel op een hete plaat, in vergelijking met andere stablecoins. Samen zijn ze net 0.37% waard van de hele $153 miljard stablecoin industrie. Door US-dollars gedekte stablecoins hebben hier dus duidelijk de overhand. Het is echter goed mogelijk dat de Euro Coin hier verandering in kan gaan brengen. Al zal dat zeker niet meteen met tientallen procenten gaan.

Een van de voordelen van de Euro Coin is dat je er nu dus 24 uur per dag in kunt handelen. In tegenstelling tot de aandelenbeurs, hebben cryptobeurzen geen sluitingstijden. Een ander aspect om aan te denken is dat Circle een goede reputatie heeft. Dit geeft de Euro Coin vertrouwen, veiligheid en transparantie. Nu we het toch over Circle hebben, laten we Circle eens kort onder de loep nemen.

​Wat is Circle?

Circle ziet zichzelf als een vernieuwer van digitale munten. Ze willen een brug slaan tussen de traditionele financiële wereld (TradFi) en de toonaangevende blockchains in de cryptowereld. Hun missie is om de wereldwijde economische welvaart te vergroten. Dit doen ze door een probleemloze wisselwerking tussen financiële waarden in de hand te werken.

In mei 2018 brachten ze de USDC stablecoin uit. Deze wordt 100% gedekt door US-dollars en kortlopende Amerikaanse staatsobligaties. Net zoals bij de Euro Coin, kun je de USDC dus altijd 1:1 omwisselen voor US-dollars. De USDC-reserves zijn ondergebracht bij grote en bekende financiële instituten zoals BlackRock en BNY Mellon.

Op dit moment zijn er voor $52 miljard USDC coins in de omloop. Volgens Etherscan zijn er nu 1.5 miljoen mensen die één of meerdere USDC bezitten. De USDC is in 190 landen verkrijgbaar. Zie de afbeelding hieronder.

Euro Coin
https://www.circle.com/en/usdc

Hoe werkt de Euro Coin?

De Euro Coin werkt op een vrij eenvoudige manier. Om nieuwe Euro Coins te minten, moet je een onderpand geven in Euro’s.

Bedrijven of banken kunnen Euro’s in hun Circle account deponeren en krijgen dan Euro Coins in ruil voor hun borg. Ook wij, als kleine investeerders hebben deze mogelijkheid. Je hoeft alleen maar Circle account aan te maken. Als je dit gedaan hebt, en je Euro Coins hebt ontvangen, kun je ze naar een beurs sturen of op DeFi gebruiken. Dit kun je op het Silvergate Exchange Network doen. Dit is een van de banken waar Circle mee samenwerkt.

Je kunt de Euro Coin ook op een crypto beurs kopen. Dan weet je nu dus dat elke Euro Coin door 1 Euro gedekt is.

Elke maand maakt de Grant Thornton LLP-firma een attestatie van de Euro Coin. Dat is een soort getuigschrift of attest over hoe de Euro Coin er voor staat. Hier kun je een voorbeeld zien uit juli 2022.

Wie zit er in het Team?

Als we naar het team achter de Euro Coin kijken, moeten we naar het team van Circle kijken. Circle werd al in oktober 2013 opgericht door Jeremy Allaire en Sean Neville. Als we nu naar de website van Circle kijken zien we een uitgebreid team en acht personen die in de ‘Board of Directors’ zitten. Laten we dus maar een kijkje nemen.

Jeremy Allaire — Co-founder, CEO en voorzitter. Hij zorgt voor de te volgen strategie en visie van Circle. Hij is sinds 1995 actief in het bedrijfsleven in belangrijke leidinggevende functies.

Sean Neville —  Co-founder en is directeur in het bestuur. Hij was ook President en CTO, maar zit nu weer in een nieuwe investeringsgroep, Ralleylab.

Elisabeth Carpenter — COO met een ervaring die in 1998 begon. Ze heeft haar opleidingen in de Harvard Business School and Columbia Law School gehad.

Dante Disparte — CSO en hoofd van Global Policy. Sinds 2000 in beheer en bestuursfuncties. Onder andere in Forbes en Meta.

Li Fan — CTO en leidinggevende functies vanaf 1999. Onder andere bij Cisco Systems, Google, Baidu, Pinterest en Lime.

Sherice Torres — Chief Marketing Officer met 25 jaar ervaring in leidinggevende functies bij onder andere Meta, Google en Nickelodeon.

Er staan zeven andere personen op de website vermeld die leidinggevende functies binnen Circle hebben. Behalve Jeremy Allaire en Sean Neville, worden er ook nog zes andere personen vermeld die deel uitmaken van de Raad van bestuur. Een uiterst ervaren en uitgebreid team.

Euro Coin
https://www.circle.com/en/about-circle

Wat is de Euro Coin?

De Euro Coin is een ERC20 token dat op de Ethereum blockchain draait. De marketcap van deze munt is $77 miljoen. Er zijn op dit moment bijna 76.5 miljoen EUROC in omloop. Dat steekt nog schril af tegen de 52 miljard USCD die in omloop zijn. Maar vergeet niet dat dit nog een nieuwe munt is. Er is geen maximale hoeveelheid EUROC, omdat bij het nieuw minten van EUROC, er ook weer Euro in onderpand genomen wordt. De maximale voorraad is dus oneindig, zolang er een reserve in Euro’s is. Ik heb al uitgelegd hoe het minten van de Euro Coin in zijn werk gaat.

Wat is de koers van de Euro Coin?

Als je in de Euro Coin wilt investeren, is een goed begin om te weten wat de koers is. Als je al gaat traden, wil je ook het liefst winst maken. Je kunt een technische analyse maken om te zien wat het beste koop of verkoop moment is.

De Euro Coin werd bij CoinMarketCap genoteerd op 5 juli 2021 met een koers van $1.03. Ondanks dat het een stablecoin is, heeft hij vergeleken met de US-dollar toch een paar schommelingen gekend in deze korte periode. Dit komt ook door het feit dat de Eurokoers gedaald is in vergelijking met de US-dollar. Op 12 juli tikte hij voor het eerst bijna de $1 grens aan. Daarna ging het weer beter en steeg de koers weer.

Op 11 augustus 2022 werd de voorlopige ATH al bereikt met een koers van $1.0479. Daarna is de koers ook weer gezakt en op 7 september kreeg de koers weer een positievere impuls en steeg van $0.99 naar de huidige koers, op het moment van schrijven in begin september 2022 tot $1.01. Uiteindelijk toch vrij stabiel, afgezien van de slechte euro koers.

Bij CoinMarketCap staat hij net binnen de top 300 op plek 297. Deze munt heeft een goed vooruitzicht volgens mij, omdat hij nog nieuw is en nog niet op veel beurzen verkrijgbaar is. Tegen het einde van het jaar of begin 2023 zou dit wel eens kunnen veranderen. Als er meer vraag en omzet in de Euro Coin is, zal deze munt nog stabieler worden. Dit is geen munt om op een goede koersontwikkeling te hopen, het is ten slotte een stablecoin. Als je echter in deze munt wilt investeren is het wel belangrijk om toch goed je eigen onderzoek te doen.

Waar kun je de Euro Coin kopen?

De Euro Coin is op dit moment al op Bitvavo te koop. Hoewel de meeste toonaangevende CEX’en hebben toegezegd om deze munt ook in de aanbieding te nemen, is dat nog niet gebeurd. Bijvoorbeeld Binance, FTX, Gate.io en KuCoin staan in de planning. Er zou ook een liquidity pool op de Uniswap DEX moeten zijn volgens CoinMarketCap en CoinGecko. Helaas is daar op dit moment nog geen EUROC-paartje te vinden. Ik verwacht echter dat in de loop van dit jaar en begin volgend jaar, meer cryptobeurzen deze munt zullen gaan aanbieden.

Hoe kun je de Euro Coin het beste bewaren?

Je hebt verschillende opties om dit token te bewaren. De veiligste manier is om ze op een hard wallet op te slaan, ook wel een cold wallet genoemd. Met een hard wallet, zoals de Ledger X of S en de Trezor, ben je beschermd voor internet hacks.

Op dit moment kun je elke ERC20 compatibele wallet gebruiken. Zodra de Euro Coin op meerdere blockchains live gaat, krijg je ook meer wallet opties.

Je kunt natuurlijk de Euro Coin op de beurs laten staan waar je deze munt gekocht hebt. Nu heb je echter geen toegang tot je private keys. De private keys van een beurs blijven in de handen van de beurs zelf. Het gevaar van een gehackte beurs bestaat altijd en dan heb je een kans dat je je crypto kwijt bent. Deze wallets op een beurs worden ook wel hot wallets genoemd.

Als derde optie kun je ook nog een online wallet zoals MetaMask of Trust wallet gebruiken. Dit zijn non custodial wallets en je houdt de controle over de private keys. Hier is ook nog een kans op een internet hack, maar deze is theoretisch kleiner dan een hack op een beurs.

Conclusie

Ik heb je een inkijk gegeven in de Euro Coin. Je hebt kunnen zien wat de Euro Coin is en hoe hij werkt. Ik heb ook Circle en het team achter EUROC kort beschreven.  Circle lijkt goed in elkaar te zitten met een ervaren en uitgebreid team van experts. Omdat USDC al op diverse blockchains draait, zal de Euro Coin daar mooi van kunnen profiteren. Circle plant dan ook een multi-chain toekomst voor de Euro Coin.

Als je dit alles bekijkt, heeft deze munt goede vooruitzichten. Het is een stablecoin, dus het is niet per se een investeringsmunt. Maar je kunt het wel zien als een veilige haven in tijden van volatiliteit. Ik verwacht dat de marketcap van EUROC nog flink zal gaan toenemen. Het is een goed alternatief voor alle andere stablecoins die 1:1 met de US-dollar gekoppeld zijn. Zeker als Europeanen, maakt het het deze munt aantrekkelijk.

Heb je nog vragen over de Euro Coin (EUROC), laat het ons weten op onze Cryptokopen Facebookgroep. Je kunt ons ook op Twitter volgen. Zie je daar!

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven