Home » Blog » Wat is een ICO? Alles wat je moet weten over Initial Coin Offering

Wat is een ICO? Alles wat je moet weten over Initial Coin Offering

ico

Een ICO (Initial Coin Offering) voor een cryptocurrency is ongeveer hetzelfde als wat een beursintroductie voor een aandeel is. Om voor de eerste keer geld aan te trekken, bieden de uitgevers van de cryptovaluta een bepaald deel van hun nieuwe tokens aan de massa en zakelijke klanten. Op deze manier hopen ze genoeg geld op te halen, waarmee ze uiteindelijk hun project van de grond kunnen krijgen.

Wat is een ICO?

De Initial Coin Offering (ICO) vindt al heel vroeg in de het proces van een nieuwe cryptovaluta plaats. Het is vergelijkbaar met hoe een bedrijf een eerste openbare aanbieding aanbiedt wanneer deze openbaar wordt. Hier geven uitgevers van de nieuwe cryptocurrency investeerders de kans om een ​​van de eerste deelnemers te zijn die de tokens kopen. Dit hele concept van een ICO is niet nieuw. De eerste cryptocurrencies die via een ICO geld inzamelen om zo meer geld op te halen, zijn onder andere Mastercoin en Ethereum.

Nieuwe valuta in ruil voor fiatgeld

Met de Initial Coin Offering krijgen geïnteresseerde partijen relatief vroeg de kans om in de nieuwe cryptocurrency te investeren. Meestal bieden de uitgevers een klein percentage van de nieuwe cryptocurrency aan in ruil voor ander fiatgeld. Op deze manier heeft de uitgever de mogelijkheid om in een vroeg stadium investeerders en daarmee kapitaal te vinden. 

Traditioneel fiatgeld zoals internationale munteenheden (euro’s, dollars) wordt over het algemeen altijd geaccepteerd. Daarnaast accepteren die een ICO aanbieden, ook het geld in Ethereum of Bitcoin. Dit zijn namelijk toch wel de populairste cryptovaluta van dit moment. In de meeste gevallen wordt er gebruik gemaakt van Ethereum. De koers van Ethereum is over het algemeen namelijk een stuk stabieler dan de koers van Bitcoin.

ICO als crowdfunding voor cryptostart-ups

Start-ups hebben altijd één ding nodig. Of ze nu actief zijn in de cryptomarkt of in de traditionele markt. En dat ene ding is kapitaal om hun geplande bedrijf succesvol te starten en op te schalen. De aanbieders van cryptocurrencies en diensten gerelateerd aan verschillende blockchains hebben ook een bepaald bedrag aan startkapitaal nodig om hun nieuwe valuta of product sneller te laten werken. 

Een eerste muntenaanbieding is een relatief eenvoudige en directe manier om in contact te komen met potentiële investeerders. En voor investeerders kan een serieus eerste muntenaanbod een veelbelovende investering zijn – op voorwaarde dat het project daadwerkelijk met succes begint en zich kan voortzetten. In dit geval hebben vroege investeerders de kans om bijzonder goedkoop munten van de nieuwe valuta te krijgen.

Tijdslimiet

Een ICO heeft altijd een tijdslimiet. Nieuwe investeerder kunnen binnen een bepaald tijdsbestek de munten kopen. De aanbieder van de ICO bepaalt hoe lang deze periode loopt. Het is dus belangrijk dat nieuwe investeerders er op tijd bij zijn. Zijn ze dit niet? Dan lopen ze de kans dat ze de tokens of cryptomunten niet voor een voordelige prijs kunnen aanschaffen. De aanbieders van de ICO hopen hiermee FOMO te kunnen opbouwen, zodat er zo veel mogelijk munten in een korte tijd worden verkocht.

Wat zijn de voordelen van een ICO?

ICO’s brengen veel voordelen met zich mee. Deze voordelen gelden zowel voor de aanbieders van de ICO als voor de kopers. Een cryptomunt opzetten kost veel geld en tijd. Het geld moet ergens vandaan komen. Door middel van een ICO kunnen projectontwikkelaars geld inzamelen, waarmee ze het project kunnen betalen. Daarbij betalen ze hier ook geen belasting over, omdat er in Nederland geen regelgeving is omtrent ICOs voor cryptovaluta.

Zonder de ICO zouden veel projecten zichzelf niet kunnen ontwikkelen. Zo had Ethereum nooit bestaan wanneer er geen ICO bestond. Er zijn dus veel projecten die verloren zouden gaan wanneer er niet genoeg geld is om deze projecten mee te kunnen betalen. En dat terwijl het idee voor deze projecten er al die tijd al is geweest. Ontzettend zonde dus.

Maar ook voor jou heeft een ICO-voordelen. Wanneer je veel vertrouwen hebt in een project, is de kans groot dat de waarde van de cryptomunt erg hoog zal zijn wanneer het project helemaal is afgerond. Je zou tijdens de ICO deze cryptomunt voor een veel lagere prijs kunnen kopen. Dat betekent ook dat je de cryptomunten later met veel meer winst kunt verkopen. Het is dus in feite een buitenkansje, die je niet kunt laten liggen. Natuurlijk moet je eerst wel goed onderzoek doen naar de ICO. Er kleven namelijk ook vervelende risico’s aan de ICO.

Risico’s van een ICO

Aan de andere kant zijn er ook aanzienlijke nadelen en risico’s, vooral voor consumenten. Allereerst moet worden gewezen op het extreem hoge risico op verlies. Dit vloeit enerzijds voort uit het feit dat talrijke onervaren investeerders worden aangetrokken door de gemakkelijke toegang via internet en de belofte van snel geld. Het is namelijk ontzettend makkelijk om te investeren in een ICO.

De meeste projecten bestaan ​​uit complexe technische onderwerpen, waarvan de beoordeling een diepgaand technisch inzicht en uitgebreid onderzoek vereist. Aanbieders van de ICO weten dat ook. Daarom zullen ze het technische verhaal zo makkelijk mogelijk vertellen. Hierdoor denken investeerders dat ze de ICO snappen, en weten hoe de techniek hierachter werkt. Dit trekt steeds meer onprofessionele investeerders aan.

Vanwege de vroege financiële instap in het project is het moeilijk te voorspellen of het ooit daadwerkelijk zal worden gelanceerd, het zich gunstig zal ontwikkelen of dat het project zal mislukken. Daarnaast is het gebrek aan regelgeving omtrent ICO’s ook buitengewoon problematisch. De informatie die de aanbieder van de ICO in de whitepaper vermeld niet onder toezicht van een organisatie. De aanbieder kan dus alles in de whitepaper vermelden, zonder dat het waar hoeft te zijn. Hierdoor weet je als investeerder niet of de inhoudelijke informatie geloofwaardig is.

Het gebeurt helaas ook vaak genoeg dat ICO’s worden gebruikt voor oplichting. Omdat het geld wordt ontvangen in cryptovaluta, is het lastig om daders van een oplichtingspraktijk op te sporen. Dat weten veel mensen, en daarom vinden criminelen het aantrekkelijk om een ICO te gebruiken om mensen te kunnen oplichten. Kom er dus altijd achter wie er in het team van de ICO zit, voordat je besluit te investeren.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven