Home » Blog » Wat is Zilliqa? Uitleg ZIL, koers en verwachtingen en alles wat je moet weten over Zilliqa/ZIL token

Wat is Zilliqa? Uitleg ZIL, koers en verwachtingen en alles wat je moet weten over Zilliqa/ZIL token

zilliqa

Vandaag gaan we het hebben over Zilliqa! Dus wat is Zilliqa nou precies? En hoe werkt het? Nou daar kom je snel gauw achter na het lezen van dit artikel. Zilliqa is een platform die in 2017 is opgericht door het moederbedrijf Zilliqa Research Pte. Ltd. Een interessante project die je zeker in de gaten moet houden! Zullen we maar beginnen dan? Veel leesplezier!

Wat is Zilliqa?

Zilliqa is een openbaar blockchain platform die zijn pijlen vooral hebben gericht op de schaalbaarheid. In andere woorden: Zilliqa wil dus zoveel mogelijk transacties kunnen verwerken per seconde zonder dat het netwerk vol komt te staan met overvolle grootboeken die normaal gesproken op de blockchain worden opgeslagen.

Wat Zilliqa nou zo uniek maakt is dat de blockchain van Zilliqa gebruik maakt van zijn nieuwe protocol genaamd “Sharding” Voor de mensen die niet weten wat sharding is zal ik je zometeen uitleggen wat sharding nou precies inhoudt. Het platform van Zilliqa maakt het namelijk mogelijk voor ontwikkelaars en bedrijven om data gedreven decentrale apps te laten draaien op de blockchain van Zilliqa zonder dat het beperkt wordt door de schaalbaarheid.

Het is namelijk geen verassing dat er bij veel bestaande cryptocurrencies en smart contract platformen schaalbaarheid een groot plobleem is. Toen Bitcoin bijvoorbeeld werd geintroduceerd aan de cryptowereld kon het op dat moment slechts 4 transacties per seconde aan. Doordat het gebruik van openbare cryptocurrencies en smart contract platformen in de hedendaags flink toenemen is de vraag naar het verwerken van transacties een belangrijke item geworden in de blockchain industrie. Zie hieronder een korte video wat Zilliqa precies inhoudt

De schaalbaarheid van Zilliqa

In tegenstelling tot de meeste blockchain-platformen worden de transacties van Zilliqa sneller verwerkt naarmate het aantal miners op het netwerk van Zilliqa groeit en toeneemt.

Normaal gesproken worden transacties juist langzamer verwerkt naarmate het netwerk groeit, met de simpele reden omdat er meerdere transacties verwerkt moeten worden en dat het grootboek van de meeste blockchain vol komt te staan, bij elke transactie dat bijvoorbeeld plaatsvindt moet men het gehele grootboek meenemen om nieuwe transacties te kunnen bevestigen, de schaalbaarheid wordt hierdoor dus beperkt doordat het grootboek vol komt te staan waardoor het netwerk langzamer wordt en er minder transacties per seconde verwerkt kunnen worden door de miners.

Het gehele idee erachter is juist dat het uitwisselen van informatie tussen computers(nodes) juist langer duurt met de huidige werking van de blockchain.

De technologie die Zilliqa gebruikt zorgt juist dat het anders werkt, De technologie wordt ook wel de ” linair scaling ” genoemd en dat is mogelijk vanwege het zogenaamde “sharding

Hoewel sharding als concept al enige tijd in de crypto-wereld bestaat, is Zilliqa het eerste blockchain-project om het daadwerkelijk te implementeren. Er zijn op dit moment drie verschillende manieren waarop het project sharding wordt uitgevoerd, namelijk: “Network Sharding”, “Atomic Transaction Sharding” en “Computational Sharding”.

zillqa-schaalbaarheid

Network Sharding

Zilliqa maakt net als Ethereum gebruik van het consensualgoritme “Proof of Work”. Bij een Network Sharding zorgt het ervoor dat niet het gehele netwerk tot een concensus hoeft te komen om transacties te kunnen verwerken.

Network Sharding houdt dus in dat het miners-netwerk zich opsplitsen in kleinere groepen genaamd “shards”die in staat zijn elke transacties te kunnen verwerken.

Een klein voorbeeld, stel het miners-netwerk bestaat uit 10.000 miners, dan worden deze 10.000 miners automatisch opgesplits in elk subnetwerk van 1000 miners.

Nu, als een sub-netwerk een set van (bijvoorbeeld) 100 transacties in één tijdvak kan verwerken, kunnen 10 sub-netwerken een totaal van 1000 transacties in totaal verwerken.

Daarnaast maakt de Zilliqa gebruik van een zogenaamde “directory service committee (DS committee). De DS committee gebruikt het Proof-of-Work-algoritme om de identiteit van de miners te valideren.

Een transactie in Zilliqa werkt als volgt: Er wordt een transactie gedaan, deze wordt vervolgens gestuurd naar een “shard”. Deze shard bevestigt en controleer deze transactie en groepeert deze met andere transacties om, dit wordt ook wel een “microblock genoemd” en een consensus wordt bereid door de “shard” over de geldigheid van het blok. Het block wordt vervolgens naar de DS-committee gestuurd die de microblocks combineert in de “final blocks” en vervolgens een defnitieve consensus uitvoert over deze block voordat deze aan de blockchain wordt toegevoegd.

Atomic Transaction Sharding

Dan heb je de zogenaamde “Atomic Transaction Sharding” dit betekent namelijk dat uiteindelijke transacties verwerkt kunnen worden alsof er geen sharding heeft plaatsgevonden.

Dit gebeurt via het “account-based design” waarbij transacties worden “geshard” op basis van de berekeningen die de transacties verzenden. Dit voorkomt dat “shards” meerdere keren uitgegeven kunnen worden (double spending-attack).

Computational Sharding

En dan heb je de laatste manier waarop sharding proces wordt toegepast, dit gebeurt namelijk via Computational Sharding, hiermee wordt er gezorgd dat er intensieve dApps op het netwerk kunnen worden gedraaid.

“Computational Sharding” verwijst naar het vermogen van het netwerk om meer dan één instructie tegelijk uit te voeren, in tegenstelling tot andere dApp- en smart contract-platformen zoals Ethereum, die slechts één instructie tegelijk kunnen verwerken.

Monetair

Zilliqa heeft een maximaal aanbod van 21.000.000.000 munten. Op het moment van schrijven is er een aanbod van 10.458.064.662 munten. Ongeveer 35% is in circulatie. Verder zijn 6.000.000.000 munten in handen van verschillende belanghebbenden binnen het gemeenschap van Zilliqa. De overige munten worden met een periode van 10 jaar gemined middels Proof-of-Work.

Zilliqa/ZIL Koers en verwachting


In het verleden zijn er veel voorspellingen gedaan over de Zilliqa koers, deze werd onder andere gedaan binnen de crypto community en door crypto influencers die op Youtube video’s verschijnen. Voorspellingen voor Zilliqa voor 2020 schommelt rond de $0,014 en de $0,019

De Zilliqa voorspelling voor 2021 varieert rond de $0,025 en de $0,045. De koers voorspelling voor de Zilliqa koers voor 2025 voorspellen wij boven de $0,25. Het is altijd goed te onthouden dat dit slechts onze voorspelling is, wij zijn geen financiele adviseurs en niemand weet waar de koers uiteindelijk heen gaat.

Als je dan in Zilliqa wilt investeren, investeer dan met mate, en alleen wat je kan veroorloven om te verliezen. Het investeren van cryptocurrency blijft altijd wel een beetje gokken. En het is aan jou hoe jij ermee omgaat. In ons geval is Zilliqa zeker een interessante investering voor in je portofolio.

Zilliqa Wallet

Als je Zilliqa hebt gekocht dan moet je deze ook ergens kunnen bewaren. Op het moment van schrijven zijn er 4 wallet mogelijkheden om je Zilliqa hierin te bewaren. Hier beneden zie je een volledige overzicht wat de mogelijkheden zijn! Een wallet kiezen is zeer belangrijk en daarom hebben we alles op een rijtje gezet voor je!

Paper Wallet
– Software Wallet
– Exchange Wallet
– Hardware Wallet

Zilliqa Kopen

Ben jij ook van plan om Zilliqa te kopen? Dan kun je dit gemakkelijk doen via bijvoorbeeld Bitvavo. Je stort eenvoudig je euro’s met iDeal en laat winst direct weer op je bankrekening storten. Op de bitvavo exchange van Zilliqa hier beneden kun je nu direct invullen hoeveel Zilliqa je wilt kopen. Vul het in en je wordt doorverwezen om direct in te schrijven op Bitvavo en in aanmerking te komen voor het niet betalen van feekosten tot wel 1000 euro. Meld je nu hier beneden aan op Bitvavo en koop Zilliqa! Een perfecte coin voor in je Crypto portofolio!

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven