Home » Blog » Exodus Wallet Review

Exodus Wallet Review

Iedere beginnende crypto trader krijgt er mee te maken: op zoek gaan naar een wallet om je cryptocurrencies in op te slaan. De zoektocht kan soms lastig zijn, omdat er ontzettend veel verschillende wallets op de markt zijn. Daarom hopen we je vandaag te helpen met de review over één van deze wallets: Exodus Wallet.

Opgericht in 2015, blijft Exodus een jonge wallet met alle kwaliteiten die je van een goede wallet kunt verwachten. De interface is erg mooi vormgegeven, en is makkelijk te begrijpen voor beginnende crypto traders. Je kunt de wallet gebruik voor zowel desktop als mobiele apparaten, waardoor de doelgroep erg breed is.

We vertellen je in dit artikel graag meer over Exodus Wallet, en natuurlijk wat onze mening is over deze crypto wallet.

Wat is Exodus Wallet?

Laten we beginnen bij de basis. De Exodus Wallet is een wallet voor cryptocurrencies waarmee iedereen cryptovaluta kan beheren en verhandelen. Het is een wallet die op een desktop of mobiel gebruikt kan werden. Het is zelfs mogelijk om het fysiek te gebruiken, voor nog meer veiligheid.

Wat kenmerken betreft, biedt Exodus in de eerste plaats een uitzonderlijk design. En hier is het merk trots op, aangezien het dit regelmatig op zijn website vermeldt.

De UIX (de mix van gebruikerservaring en ontwerp) heeft tot doel de ervaring van het wisselen van cryptocurrencies leuk en toegankelijk te maken. Geen technische aspecten, geen complexiteit: alles is ontworpen om eenvoudig, gemakkelijk en toegankelijk te zijn.

Beginnende crypto traders zullen zich dus op hun gemak voelen met Exodus. Ook is het platform nog erg nieuw (2015) en werd het opgericht door JP Richardson en Daniel Castagnoli. Dit is een team dat zich bezighoudt met de ontwikkeling van de wallet. Er zijn regelmatig updates die het gebruik van de wallet nog beter moet maken.

Heeft Exodus een mobiele applicatie?

Ja, Exodus heeft ook een mobiele applicatie. En het is ook nog eens ontzettend gebruiksvriendelijk. Dit ben je natuurlijk ook gewend als je de desktopapplicatie gebruikt.

De mobiele applicatie van Exodus blijft dus op het punt van de eenvoud. In de Google Play Store of de Apple Store zal het terug te zien zijn: gebruikers prijzen de interface en de kwaliteiten ervan in de beoordelingen.

Anderzijds is het belangrijk om aan te geven dat de interface niet erg geschikt is voor professionals die meer willen, en hun transacties systematisch willen optimaliseren. Exodus is uitzonderlijk wat de toepassing betreft, maar het is logisch dat professionele crypto traders graag meer zouden willen.

Voor wie is de Exodus Wallet geschikt?

Exodus is geschikt voor iedereen. In feite is dit ook het doel van het merk, gezien ze dit op hun website hebben vermeld. Ze willen zich niet focussen op een specifieke doelgroep. Hierdoor is het geschikt voor zowel beginners als gevorderde crypto traders.

Exodus wil universeel zijn en vooral niet te veel focussen op ervaren crypto traders, met andere woorden: niet te veel poespas. Een geweldig initiatief, vooral omdat Exodus zeer open source georiënteerd is met meer dan 200 gepubliceerde libraries, waardoor ontwikkelaars de app kunnen gebruiken voor hun software.

Daniel Castagnoli, voorzitter en medeoprichter, blijft een expert op dit gebied omdat hij toezicht houdt op de creatieve kant van het merk. Het is een uitzonderlijk aspect, maar pas op: als je te veel focust op de buitenkant, vergeet je soms de service van het platform. Een wallet moet er natuurlijk niet alleen goed uitzien, maar ook goed werk doen. Daar gebruik je een wallet immers voor.

Hoe werkt de Exodus Wallet?

Exodus werkt heel eenvoudig. Deze wallet blijft uitzonderlijk door zijn toegankelijk en makkelijk te begrijpen ontwerp. Zo beschikt de applicatie over de basisfuncties die gebruikers in staat zal stellen om het volgende te doen:

  • Cryptocurrencies ontvangen en verzenden
  • Cryptocurrencies opslaan
  • Cryptocurrencies swappen

Wanneer je gebruik wilt maken van Exodus, moet je eerst de applicatie op een desktop en mobiele telefoon installeren. De download is ongeveer 110MB en neemt dus niet veel schijfruimte in. De installatie zal snel voltooid zijn.

Exodus werkt lokaal, dus alles wordt opgeslagen en versleuteld op je harde schijf. Een must voor wie totaal anoniem wil blijven. Sommige wallet vereisen namelijk dat je jouw account valideert door middel van een identiteitskaart, waardoor je anonimiteit wegvalt. Dit is dus niet het geval bij Exodus.

Voor de rest zul je een account moeten aanmaken om te beginnen handelen, stortingen te doen of je cryptocurrencies te beheren. Je zult ook in staat zijn om meer dan 70 verschillende cryptocurrencies op een snelle manier uit te wisselen. Dat is een vrij unieke eigenschap van deze wallet.

Wat zijn de kwaliteiten van Exodus?

De eerste kwaliteit van deze wallet is natuurlijk het ontwerp. Dit is zelfs de kern van Exodus: het is bedoeld om universeel te zijn. Het biedt een geweldige gebruikerservaring en is uitzonderlijk eenvoudig te gebruiken.

Exodus wordt regelmatig bijgewerkt

Exodus heeft een mooie open source library, en sommige van zijn coderegels worden gebruikt door andere bekende wallet. Bovendien zijn er regelmatig updates. Dat is natuurlijk goed, omdat de gebruikerservaring van de wallet zo gegarandeerd kan worden. Ook zorgt dit ervoor dat er zo min mogelijk problemen met veiligheid zijn.

De open source-kant heeft soms wat beperkingen, maar wanneer je hier niet een de slag gaat (omdat je bijvoorbeeld geen ontwikkelaar bent), heb je hier geen last van.

Back-up

Exodus biedt gebruikers de mogelijkheid om de wallet te testen voordat je hem daadwerkelijk gebruikt. Wanneer je tevreden bent, kun je verder gaan met de back-up. Je krijgt een zin van 12 sleutelwoorden die zullen fungeren als een sleutel waarmee je toegang krijgt tot je wallet.

Mocht je ooit toegang verliezen tot je wallet, dan kun je een Exodus Wallet op een ander apparaat installeren, en toegang krijgen tot je wallet met deze 12 woorden. Het is daarom belangrijk dat je deze woorden op een veilige plaats bewaard.

Veiligheid

Als je veiligheid hoog in het vaandel hebt staan, zijn lokale wallets vaak niks voor jou. Exodus gaat een stapje verder, want de wallet heeft geen 2FA: een dubbele authenticatiefactor.

Deze 2FA (2 Factor Authentication) is niets meer of minder dan een validatie via telefoon of e-mail om verbinding te maken. De twee-factorauthenticatie garandeert de validatie van jouw identiteit. Hiermee kun je een verzoek valideren via een specifieke telefoon of computer, en kun je bewijzen dat je het echt bent die verbinding met de wallet maakt. Op het gebied van veiligheid is dit een must, die Exodus dus niet biedt.

Steeds meer wallets bieden de optie voor 2FA aan. Het is daarom opmerkelijk te noemen dat dit niet mogelijk is bij Exodus Wallet. Exodus laat je echter wel toe 100% van je anonimiteit te bewaren, en de 2FA daarentegen laat je dat niet toe. Je zal hier een keuze moeten maken: veiligheid of anonimiteit.

Gedecentraliseerd aspect van Exodus

Exodus staat lijnrecht tegenover de gecentraliseerde exchanges. Dit is terug te zien in de verschillende eigenschappen van het platform, die typisch zijn voor een gedecentraliseerde dienst:

  • Je controleert zelf je private keys, en dus heb je 100% controle over je cryptovaluta.
  • Er zijn geen grenzen, dus die kun je zelf stellen.
  • Volledige anonimiteit: geen namen, geen adres, geen telefoonnummer, etc.

Dit kun je zien als een voordeel, maar heeft ook verschillende nadelen:

  • Je moet je keys zelf veilig beheren en loopt een groter risico op diefstal.
  • Geen geavanceerde koop- of verkoopoptie.
  • Veel hogere transactiekosten.

Wanneer je anoniem wil blijven, en vertrouwen hebt in hoe veilig jij op het internet handelt, dan is Exodus een wallet die voor jou is geschikt.

Applicatie voor mobiel en laptop

De interface is duidelijk van topklasse. Alles is eenvoudig en toegankelijk te bedienen. De software wordt door iOS, Mac, PC (Windows), Android en Linux ondersteund.

Ook wat compatibiliteit betreft valt er weinig te klagen: Exodus is ontworpen om universeel te zijn, en dat is het ook. De toepassingen worden regelmatig bijgewerkt en aangepast. In feite zul je vrijwel altijd nieuwe updates vinden.

Integratie met cold wallets

Exodus heeft een partnerschap met Trezor. Dit is een van de beste aanbieders van hardware wallets. Zowel Trezor Modal en Trezor One worden ondersteund.

Ledger Nano S of Keepkey worden echter nog niet ondersteund. Dit is dus een vrij groot nadeel wanneer je gebruik maakt van deze hardware wallets. Niemand zit erop te wachten om een nieuwe hardware wallet te kopen, zodat ze van Exodus gebruik kunnen maken.

Keys en adressen exporteren

Exodus laat een mooie vooruitgang toe in zijn ontwikkeling. De ontwikkelaars-modus zal toegankelijk zijn voor iedereen en zal het op Windows en Linux toelaten om je keys of adressen te exporteren. Het is zelfs mogelijk om snel de fondsen van je wallet te scannen. Dit is een nuttig aspect dat zeer op prijs wordt gesteld door vele ontwikkelaars.

Welke cryptocurrencies worden ondersteund?

Op het moment van schrijven – november 2021 – ondersteunt Exodus precies 152 cryptocurrencies, waaronder:

Zoals je kunt zien is de lijst lang en gevarieerd. Dit is een meer dan interessant aspect wat als groot voordeel dient ten overstaande van andere wallets. Je wilt als gebruiker namelijk liever niet voor iedere cryptomunt een andere wallet gebruiken. Daarom is het fijn wanneer een wallet een groot aantal cryptomunten en tokens ondersteunt, zodat je deze allemaal kunt onderbrengen in dezelfde wallet.

Transactiekosten

Het is een feit dat de transactiekosten van Exodus hoger zijn dan elders. Hoewel Exodus de transactiekosten systematisch zal optimaliseren, is er gemeld dat de kosten ten minste 5% tot 10% hoger liggen dan bij andere wallets. Dit is dus echt een groot nadeel van Exodus, en voor veel mensen een reden om niet voor deze wallet te kiezen.

Natuurlijk heb je de mogelijkheid om je tarieven te beheren. Je kunt kiezen voor lagere tarieven, maar een langere transactietijd. Omgekeerd zullen hogere kosten resulteren in snellere transactietijden. Niettemin blijft Exodus duurder dan andere wallet, waar veel crypto traders niet blij mee zijn.

Hoe kan ik Exodus installeren?

Zoals we hierboven gezien hebben, biedt Exodus een uitstekende compatibiliteit, en in het algemeen blijft de installatie eenvoudig, snel, en zonder ingewikkelde stappen. Dit is immers ook het doel van Exodus. Je kunt Exodus downloaden door de onderstaande stappen te doorlopen.

  1. Download Exodus
  2. Bewaar je wallet en maak een wachtwoord
  3. Stuur er cryptocurrencies naartoe

1 – Download Exodus

Dit is de eerste en meest belangrijke stap: je moet je platform en terminal kiezen om Exodus te downloaden. De applicatie heeft over het algemeen 110MB ruimte nodig. Het downloaden van de applicatie doe je op de website van Exodus.

2 – Bewaar je wallet en maak een wachtwoord

Zodra de download klaar is, hoeft je Exodus alleen nog maar te installeren. Hier kun je jouw wallet uitproberen voordat je hem valideert. Wanneer je klaar bent, moet je een wachtwoord van 12 woorden creëren om de procedure te valideren.

Je moet dan ofwel sparen ofwel een eerste storting doen, maar in beide gevallen zul je het goed moeten opslaan. Op dit punt moet je opnieuw je wachtwoord invoeren om toegang te krijgen tot je wallet.

Nogmaals een waarschuwing: als je jouw wachtwoord verliest, verlies je permanent de toegang tot je wallet. Bewaar het wachtwoord daarom op meerdere en veilige plekken, zodat je altijd toegang kunt krijgen.

3 – Stuur er cryptocurrencies naartoe

Zodra je wallet is gevalideerd en opgeslagen, kun je elke valuta ontvangen die door het platform wordt geaccepteerd.

Het is duidelijk dat als je er nog geen hebt, je er een zult moeten kopen op een crypto exchange. Bitcoin zal de enige crypto zijn die je kunt kopen op Exodus en alleen op mobiel via fiat geld. Natuurlijk bestaan er andere oplossingen, maar dit blijft een van de echte minpunten van Exodus.

Wanneer je een crypto exchange zoekt om cryptovaluta te kopen en naar je Exodus Wallet te sturen, raden we je aan om dit te doen bij Bitvavo of Binance. Dit zijn beide erg betrouwbare exchanges waar je tegen lage transactiekosten cryptocurrencies kunt kopen.

Het is natuurlijk ook mogelijk om vervolgens vanuit je Exodus Wallet verschillende cryptocurrencies naar andere adressen te sturen. Dit doe je erg eenvoudig met een paar klikken. Let er altijd op dat je het juiste ontvangstadres opgeeft. Doe je dit niet, dan gaan je cryptocurrencies voor altijd verloren.

Is Exodus veilig?

Ja en nee. Ja, want Exodus stelt zijn Github libraries ter beschikking en de code is nog steeds goed genoeg om door de marktleiders opgepikt te worden. De veiligheid van een site of een wallet is niet alleen een kwestie van 2FA, integendeel zelfs.

De Exodus-code is goed, de gebreken niet erg exploiteerbaar, de technologie en deskundigheid eersteklas. Kortom: het zal moeilijk zijn om de architecturale en veiligheidsaspecten van Exodus te verbeteren.

Nee, want zoals hierboven vermeld, heeft Exodus geen 2FA gebruikt vanwege zijn filosofie (anonimiteit), en niet vanwege een gebrek aan wil of knowhow, en we weten dat in 2021 dubbele authenticatie nog steeds centraal staat in de debatten en veiligheidskwesties.

Dit gebrek, dat meer van structurele dan van veiligheidsaard is, biedt niet alle garanties voor wie miljoenen euro’s aan Bitcoin wil beschermen. Aan de andere kant zal de beginnende of recreatieve koper van cryptocurrencies op zijn gemak zijn, en grotendeels tevreden in termen van veiligheid.

Maak een wachtwoord of een key met verschillende tekens, maar ook gemakkelijk te onthouden. Anders loop je het risico al je bezittingen te verliezen door je wachtwoord te vergeten of kwijt te raken. In het verleden is dit a bij ontzettend veel mensen gebeurd, en het kan jou daarom ook overkomen.

Hoe goed is de klantenservice van Exodus?

Exodus blijft solide in termen van ondersteuning. Het platform is overal aanwezig: Google Play Store, Apple Store, Reddit, etc.

Support doet zijn uiterste best om een antwoord te geven aan zijn klanten. Wanneer je met vragen zit, worden deze snel beantwoord. Ook worden problemen opgelost, en zullen ze er alles aan doen om je tevreden te houden. 

Maar laten we eerlijk zijn: gezien de tarieven die je bij Exodus betaald, is het ook niets meer dan normaal dat je een premium-ondersteuning krijgt. Je betaalt er immers grof geld voor. Dan mag je ook wel wat terugverwachten. Gelukkig hoef je jezelf daar geen zorgen om te maken, want wij kunnen je garanderen dat dit goed geregeld is.

Je moet echter wel Engels spreken om ten volle te kunnen profiteren van de Exodus-klantenservice. Het is helaas nog niet mogelijk om Nederlands te spreken met de klantenservice.

Exodus vergeleken met andere wallets

We zullen Exodus gaat vergelijken met andere wallets, zoals Electrum, Coinomi of eToro X. Hierdoor zullen we een duidelijker beeld krijgen van de voor- en nadelen van Exodus en andere wallet.

Exodus vs Electrum

Electrum blijft een goede wallet. Met de 2FA hebben we het hier over een zeer goede beveiliging. Aan de andere kant is zijn de interface en het ontwerp duidelijk gedateerd. Als de service van kwaliteit blijft, en de veiligheid er is, is het aantal valuta’s nog steeds niet van het niveau van Exodus.

Niettemin zullen de uiteindelijke kwaliteit, de lage tarieven, maar ook de veiligheid op hetzelfde niveau liggen als de anonimiteit, de interface en het gemak van Exodus. Vergeet niet dat Exodus in de eerste plaats bedoeld is voor beginners. Professionals zullen er weinig belangstelling voor hebben, omdat ze hier geen geavanceerde analyses kunnen uitvoeren.

Met andere woorden, en puur technisch gezien, geven wij de voorkeur aan Electrum. Aan de andere kant, en om alle hierboven genoemde redenen, als je gebruiksgemak en toegankelijkheid wilt, is Exodus dé nummer 1.

Exodus vs Coinomi Wallet

Coinomi Wallet is op papier een tijdgenoot van Exodus. Het is opgericht in 2015 en heeft een zeer solide reputatie voor het opslaan van Bitcoins, maar ook een overvloed aan altcoins, waaronder Ripple, Dash, Litecoin, en Ethereum.

Natuurlijk heeft ook deze wallet zijn eigen 12-woord beveiligingszin, wat steeds gebruikelijker wordt. Er is ook een PIN-code, en een aantal leuke beveiligingsfuncties, waardoor Coinomi een zeer betrouwbare wallet is.

De uitwisseling is mogelijk via Shapeshift of Changelly. Dit alles voor heel weinig geld. Het probleem blijft echter dat diensten van derden en API’s systematisch een probleem vormen in termen van transactietijden en betrouwbaarheid.

In eerste instantie blijft Coinomi Wallet een goede wallet, maar toch zien we dat het publiek niet de voorkeur geeft aan deze wallet. Daarom gaat ook onze voorkeur uit naar Exodus Wallet.

Exodus vs Ledger

Zoals je misschien in deze review hebt opgemerkt, heeft Exodus Wallet enkele beperkingen als het gaat om de veiligheid en het bieden van functies. Zou de wallet van Ledger een beter alternatief zijn voor Exodus?

De Ledger Nano X, de opvolger van de populaire Ledger Nano S, is een topkeuze voor de cold storage van cryptocurrencies. Het biedt optimale beveiliging, en dat is een zeer gewaardeerde eigenschap.

De Ledger Nano X is de nieuwste hardware wallet die is geïntroduceerd door Ledger. Het lijkt een stap voor te zijn op andere hardware wallets die momenteel op de markt zijn. Zijn grotere capaciteit in cryptocurrencies gecombineerd met zijn Bluetooth-functionaliteit, maken het een krachtig opslag- en beheerinstrument voor cryptocurrencies. Dat gezegd hebbende: de gebruikersinterface heeft nog wat werk nodig.

Natuurlijk moet de Ledger Nano X aangesloten zijn op een computer en gebruikt worden via de Ledger Live interface. Deze applicatie is gelukkig makkelijk en snel te installeren, en wordt door veel mensen als zeer veilig beschouwd.

Bovendien is het scherm iets vergroot, zodat Ethereum-adressen volledig kunnen worden weergegeven zonder te scrollen.  De navigatie in het toestel is vereenvoudigd, maar is nog steeds niet erg gemakkelijk te begrijpen.

De voor- en nadelen van Exodus Wallet

Hoewel wij een groot fan zijn van Exodus, ben jij dit misschien nog niet. Daarom geven we graag aan wat de grootste voor- en nadelen van Exodus Wallet zijn, zodat je voor jezelf kunt bepalen of je ook gebruik wilt maken van deze wallet.

Voordelen

Zoals je hebt kunnen zien, zijn er een aantal grote voordelen:

  • Het biedt volledige anonimiteit
  • Gebruiksvriendelijke interface
  • Gemakkelijk en eenvoudig te gebruiken
  • Ondersteuning voor 152 cryptocurrencies 
  • Eersteklas klantenondersteuning op meerdere media

Nadelen

De nadelen zijn voornamelijk vergoedingen en veiligheid:

  • Geen 2FA
  • Hogere kosten dan andere wallet
  • Geen mogelijkheid om direct altcoins te kopen
  • Vooral voor beginners

Conclusie

Exodus is duidelijk een goede wallet. Het gebruik ervan mag echter niet systematisch zijn, omdat je dan zult merken dat het platform weinig functies biedt. Hoewel veiligheid natuurlijk een belangrijke factor zal zijn, is het vooral het gebrek aan functies en mogelijkheden dat ons zal afschrikken.

Hoge vergoedingen zullen ook een afschrikkende werking hebben. Het kopen en verhandelen van cryptocurrencies zou je in staat moeten stellen je trades winstgevend te maken, wat ze ook mogen zijn, en met hoge kosten en een zeker gebrek aan handel, zal het tekortschieten.

Er zijn veel andere wallets op de markt die andere functies bieden dan Exodus. Iedereen heeft andere wensen, en daarom kan het zijn dat de nadelen va Exodus niet vele invloed hebben op je gedrag als crypto trader. Het tegenovergestelde kan zich natuurlijk ook voordoen.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven