Educatie

Metamask verbinden met de Binance Smart Chain (BSC) – Stappenplan

MetaMask is een razend populaire wallet om cryptocurrencies in op te slaan. In eerste instantie is de wallet ontworpen voor ERC20-tokens, maar het is gelukkig ook al een hele tijd mogelijk om hier BEP-20 token in op te slaan. We leggen je in deze handleiding stap voor stap uit hoe je jouw MetaMask-wallet kunt verbinden van de Binance Smart Chain (BSC), zodat je al jouw BEP-20 in MetaMask kunt opslaan.

Wat is MetaMask?

MetaMask is een van de meest bekende tools voor cryptocurrency-gebruikers. Het is een cryptocurrency wallet en dient als een kluis voor crypto-activa. Het maakt de overdracht van crypto van de ene wallet naar de andere vrij gemakkelijk. Maar het is niet alleen een wallet, want het is ook een browser die je de mogelijkheid geeft om te communiceren met gedecentraliseerde applicaties (dApps).

Nieuwe projecten op blockchains zijn de afgelopen jaren letterlijk geëxplodeerd, zoals gedecentraliseerde financiering (DeFi) en non-fungibele tokens (NFT). Als gevolg daarvan heeft MetaMask ook een explosieve groei van het aantal gebruikers doorgemaakt. 

MetaMask is een extensie voor webbrowsers zoals Chrome, Firefox of Brave, maar kan ook als mobiele applicatie gedownload worden. Zo wordt het een ideale keuze voor alle crypto-enthousiastelingen van DeFi of NFT die een computer gebruiken en een cryptocurrency wallet willen gebruiken die overal mee naartoe gaat, omdat deze verbonden is met de browser. 

Sinds kort biedt MetaMask een ruildienst aan met zijn mobiele app. De dienst zou handelen door verschillende Automated Market Maker (AMM) samen te stellen om de beste prijs aan te bieden aan gebruikers die tokens willen ruilen.

Ontwikkeld voor Ethereum

MetaMask is ontwikkeld door ConSensys, en is een wallet die voornamelijk is ontworpen voor het Ethereum-netwerk. Het is kort na het ontstaan echter ook compatibel met andere blockchains, zoals de Binance Smart Chain (BSC), het Polygon-netwerk (voorheen MATIC), xDai (STAKE), Fantom en andere netwerken. 

De kracht ervan is ongetwijfeld de interoperabiliteit tussen de verschillende netwerken en het vermogen om zich aan te passen, door te fungeren als een uitwisselingsknooppunt.

Wanneer je MetaMask in gebruik hebt, kun je nog niet direct cryptocurrencies die op de Binance Smart Chain (BSC) draaien toevoegen. Je zult de wallet handmatig moeten aanpassen zodat het mogelijk wordt om deze cryptomunten en tokens toe te voegen aan je wallet.

Nog geen MetaMask? Zo maak je een account!

Wanneer je nog geen MetaMask-wallet hebt, ga je eerst naar de officiële website en download je de Metamask extensie. MetaMask verschijnt vervolgens in de rechterbovenhoek van je browser. Als je het niet kunt vinden, druk dan op de puzzel en pin het vast (klik op de pin). MetaMask zal je dan vragen om een portfolio aan te maken.

Hierna moet je een wachtwoord instellen van ten minste 8 tekens. Het is het beste als het een uniek wachtwoord is. Dit is een wachtwoord dat je nog nooit ergens anders hebt gebruikt. 

MetaMask zal je dan je 12 woorden herstel zin geven. Deze lijst met woorden moet worden opgeschreven en op een veilige plaats worden bewaard, bij voorkeur offline. Het is dankzij deze combinatie dat je jouw wallet en de inhoud ervan opnieuw kunt samenstellen in geval van een technisch probleem.

Vervolgens is je wallet aangemaakt. Je kunt nu toegang krijgen tot de inhoud en de functionaliteit ervan door te klikken op het logo rechtsboven in je browser, of je kunt het in een groter venster bekijken door te klikken op de drie kleine puntjes en daarna ‘Expand View’. 

Het netwerk dat standaard automatisch wordt geselecteerd is het Ethereum netwerk. In deze begintoestand, die de fabrieksinstelling van de applicatie is, zul je alleen ETH, of ERC-20 tokens kunnen verzenden als je het netwerk niet wijzigt.

Denk aan de ETH, de eigen activa van de Ethereum blockchain, maar ook aan de activa waarmee je de transactiekosten van het netwerk betaald. Als gevolg daarvan moet je ETH in je wallet hebben om crypto te kunnen versturen, ze uit te wisselen, en ze op te slaan op Ethereum.

Wat is de Binance Smart Chain (BSC)?

Binance Smart Chain was in september 2020 gelanceerd en is een blockchain waarmee ontwikkelaars hun eigen gedecentraliseerde applicaties kunnen maken met behulp van smart contracts. 

De oude Binance Chain was niet bedoeld om dergelijke functionaliteit aan te bieden, maar Binance Smart Chain is gecreëerd om dezelfde soort snelle transacties aan te bieden en tegelijkertijd de bestaande functies en mogelijkheden sterk uit te breiden. 

De Binance Smart Chain is ook compatibel met de Ethereum Virtual Machine (EVM), wat betekent dat het dApps kan draaien die zijn overgezet vanuit Ethereum.

Echter is de Binance Smart Chain geen vernieuwde versie van de originele Binance Chain, noch is het een Layer 2 solution of sidechain platform dat alleen bedoeld is om de originele Binance Chain uit te breiden. Het is een volledig afzonderlijke en autonome blockchain die kan doorgaan, zelfs als de Binance Chain wordt losgekoppeld. Uiteindelijk zijn de twee blockchains ontworpen om parallel te lopen, en dat doen ze dan ook.

Hoe werkt de Binance Smart Chain?

De Binance Smart Chain gebruikt een Proof of Staked Authority (PoSA) consensus algoritme, dat een mix is van Proof of Participation (PoP) en Proof of Authority (PoS) algoritmes. Validators binnen het netwerk zijn degenen die een bepaald bedrag aan BNB staken en een transactievergoeding ontvangen wanneer goedgekeurde blokken op het netwerk worden gevalideerd.

Binance Chain en Binance Smart Chain zijn, zoals eerder vermeld, ontworpen om samen te werken, en Binance heeft cross-chain compatibiliteit tussen de twee ingebouwd. Activa kunnen onmiddellijk tussen de blockchains worden overgedragen, waarbij de snelle handelsmogelijkheden van de eerste worden gecombineerd met de smart contract functionaliteit van de tweede. BEP-2 en BEP-8 tokens van Binance Chain kunnen ook worden ingewisseld voor BEP-20 tokens van de Binance Smart Chain.

Bovendien betekent de compatibiliteit met Ethereum Virtual Machine dat ontwikkelaars van dApps op andere blockchains deze gemakkelijk kunnen verplaatsen naar de Binance Smart Chain. Dit kan bijzonder aantrekkelijk zijn voor dApp-ontwikkelaars naarmate Ethereum groeit en de gaskosten stijgen.

Wat maakt de Binance Smart Chain uniek?

De cross-chain compatibiliteit tussen Binance Chain en Binance Smart Chain biedt veel mogelijkheden voor ontwikkelaars, waardoor ze gebruik kunnen maken van de respectieve sterke punten van beide blockchains om de functionaliteit en prestaties van hun dApps te maximaliseren.

Bovendien betekent EVM-compatibiliteit dat dApps kunnen worden geïmporteerd uit Ethereum en vervolgens mogelijk worden verbeterd en uitgebreid op de Binance Smart Chain. Er zijn tal van opkomende blockchains die de plek van Ethereum in willen nemen, waaronder Avalanche en Cardano. Binance voegt zijn naam toe aan die lijst met de Binance Smart Chain.

Hoe kan ik mijn MetaMask koppelen aan de Binance Smart Chain?

Nu je meer weet over MetaMask en de Binance Smart Chain, kunnen we je stap voor stap uitleggen hoe je zelf jouw MetaMask-wallet kunt koppelen aan de Binance Smart Chain. In onderstaande stappen gebruiken we ook afbeeldingen, zodat het nog duidelijk is. Het kan dus eigenlijk niet misgaan!

Stap 1: Inloggen op MetaMask

We gaan er van uit dat je al een MetaMask hebt. Je zult eerst naar de browser moeten gaan waar jij jouw MetaMask in hebt opgeslagen. Hier vul je jouw wachtwoord in, zodat je toegang krijgt tot jouw account.

Wanneer je eenmaal bent ingelogd, klik je op de drie rondjes rechtsboven, waarna je op ‘Expand View’ klikt. De wallet zal zichzelf nu vergroten, waardoor we het allemaal wat beter kunnen zien.

Stap 2: Ga naar de instellingen

Je klikt nu rechtsboven op het gekleurde rondje (profielfoto), waarna je op ‘Instellingen’ of ‘Settings’ klikt. Hierna ga je naar de instellingen van jouw MetaMask-wallet. Zorg ervoor dat je nog niks wijzigt. Wanneer je eenmaal bij de instellingen bent, klik je in het linker-menu op ‘Netwerken’ of ‘Network’.

Stap 3: Het netwerk van de Binance Smart Chain toevoegen

Rechtsboven zie je een blauwe knop met de tekst ‘Add Network’. Hier klik je op, waarna je op een pagina komt waar je verschillende gegevens in kunt vullen. Je vult daar deze gegevens in:

Network Name: Binance Smart Chain (je mag het ook een andere naam geven)

New RPC URL: https://bsc-dataseed1.binance.org/

ChainID: 56

Symbol: BNB

Block Explorer URL: https://bscscan.com

Wanneer je de gegevens op de juiste manier hebt ingevuld, klik je op ‘Opslaan’, waarna je de Binance Smart Chain succesvol hebt toegevoegd aan jouw MetaMask-wallet. Het is vanaf nu mogelijk om BEP-20 tokens in jouw MetaMask-wallet op te slaan. Voordat je dat doet, is het belangrijk om de volgende stap zorgvuldig door te nemen.

Stap 4: De BSC selecteren

Eerst klik je rechtsboven op het kruisje om terug te gaan naar de algemene weergave van de wallet. Vervolgens klik je op het blokje welke links van de profielfoto staat. Je klikt nu op de naam die je aan de Binance Smart Chain hebt gegeven.

Wanneer je tokens naar deze wallet wilt sturen, klik je op het kopieer-teken onder ‘Account 1’, zodat jouw wallet adres wordt gekopieerd. Je kunt BEP-20 tokens naar dit adres sturen.

Stap 5: Custom tokens toevoegen

Niet alle tokens kunnen direct worden weergegeven in de MetaMask-wallet. Wanneer je een custom BEP-20 token wilt ontvangen, die je bijvoorbeeld op een gedecentraliseerde exchange (DEX) koopt, zul je het token eerst handmatig toe moeten voegen.

Eerst scrol je omlaag, waarna je klikt op ‘Import tokens’. Vervolgens vul je het Token Contract Address in van desbetreffend token. Dit adres kun je vaak vinden op de website van het token, maar ook op websites als CoinMarketCap. Hieronder vul je het officiële tokensymbool in, waarna je op ‘Add Custom Token’ klikt. Hierna zou het token zichtbaar moeten zijn binnen de MetaMask-wallet.

Hoe stuur je cryptocurrencies naar je wallet via de Binance Smart Chain?

Mogelijkheid 1 – Je hebt een Binance account

Ga naar Binance (mobiele app of website), en klik op je wallet. Selecteer vervolgens de cryptocurrency die je wilt verzenden, en klik op withdraw. Je moet nu het wallet adres van je wallet op Binance invullen. De gemakkelijkste manier om dit te doen is kopiëren en plakken, zoals we hier eerder ook al hadden besproken.

Als je op je Binance mobiele applicatie zit, en je wallet staat op je computer, dan kun je de QR-code van je wallet direct op Binance scannen. Om toegang te krijgen tot je QR-code, druk je op de drie kleine puntjes rechtsboven in je venster en klik je op ‘Accountgegevens’. Houd er rekening mee dat wanneer de QR-code wordt gescand, je de letters “ethereum:” moet verwijderen die aan het begin van uw openbaar adres zijn toegevoegd.

Mogelijkheid 2 – BNB opnemen en versturen via de mobiele applicatie van Binance

Deze manier om de QR-code te scannen is niet echt handig, omdat het betekent dat het adres elke keer moet worden gecorrigeerd. Het is daarom beter om je wallet adres in de notities van je telefoon te noteren, en het te kopiëren telkens wanneer je cryptocurrency naar je wallet wilt sturen.

Ook dient opgemerkt te worden dat het bewaren van je openbaar adres op een onbeveiligd medium helemaal niet riskant is. Een hacker kan niets doen met een publiek adres, behalve je cryptocurrencies sturen naar je wallet.

Wanneer jouw wallet adres is geplakt of gescand, moet je nu het BEP20-netwerk (BSC) kiezen. Maak geen fout, anders is de kans aanwezig dat je cryptocurrencies verloren zullen zijn.

Kies het te verzenden bedrag en valideer de transactie. De gemiddelde overdrachtstijd bedraagt 5 tot 10 minuten. Wanneer het netwerk erg overbelast is, kan het langer duren, dus maak je geen zorgen als je na 15 minuten nog steeds je cryptocurrencies niet hebt ontvangen op je wallet.

BNB en BEP-20 Tokens

Je moet absoluut BNB’s naar je wallet sturen, ook al is het maar in kleine hoeveelheden. Zonder BNB’s zul je jouw crypto niet kunnen verzenden via je wallet, als ook geen crypto kunnen uitwisselen via een gedecentraliseerde exchange. Je kunt zelfs van geen enkele dienst gebruik maken die op de BSC draait. 

In theorie kun je alleen tokens die op het BEP-20 netwerk zijn ontwikkeld, naar je wallet sturen. Maar Binance heeft een strategie ontwikkeld om cryptocurrencies van andere blockchains in de BSC te integreren. Momenteel is er namelijk een klein probleem in de cryptowereld. De verschillende blockchains van de verschillende cryptocurrencies kunnen niet echt communiceren en op elkaar inwerken. Als je een Bitcoin-transactie uitvoert, kan de Ethereum-blockchain niet weten dat dit is gebeurd.

Om dit probleem te overwinnen en blockchains met elkaar te laten communiceren en cryptocurrencies van de ene naar de andere te laten overgaan, heeft Binance op de BSC de ontwikkeling van gewrapte tokens geïmplementeerd. Als je bijvoorbeeld BTC via Binance naar je wallet stuurt (via het BSC-netwerk), stuurt Binance je geen BTC maar BTCB. BTC is immers standaard niet compatibel met het BSC-netwerk, als ook niet met een andere blockchain.

Wat is BTCB?

BTCB is een BEP-20-token en wordt een ‘Indexed Token’ of ‘Encapsulated Token’ genoemd. Het repliceert de munteenheid van Bitcoin en zal daarom altijd een prijs en waarde hebben die gelijk is aan BTC (1:1 verhouding). Om dit mogelijk te maken, moet de emittent (in dit geval Binance) 1 BTC op de Bitcoin-blockchain blokkeren om 1 BTCB te kunnen uitgeven.

BTCB is dus een gecentraliseerd token, omdat de uitgever ervan een gecentraliseerde entiteit is, in tegenstelling tot de echte Bitcoin.

Het doel van BTCB is om het enorme economische potentieel van Bitcoin te kunnen samenvoegen met het bloeiende DeFi ecosysteem op de BSC. Bitcoin is de eerste en belangrijkste cryptocurrency en veel gebruikers bezitten alleen BTC. De integratie van Bitcoin in het ecosysteem van het DeFi is dus van het grootste belang. Bitcoin-houders kunnen nu profiteren van hun BTC-munten door rente te verdienen via het aanbod van DeFi.

Een ander voordeel van BTCB is dat het, als een BEP-20 token, snel kan worden overgedragen en zeer lage netwerkkosten heeft. Momenteel duurt het verzenden van BTC via het Bitcoin-netwerk meestal enkele uren en kost het enkele tientallen dollars aan netwerkkosten. Door via de BSC te gaan, kan BTCB in enkele minuten en tegen een kostprijs van enkele tientallen centen worden overgemaakt.

Handelaars die Bitcoin als betaling aanvaarden, kunnen BTCB dus gebruiken om hun winst te maximaliseren en hun operationele kosten te optimaliseren. Hetzelfde geldt voor vrijwel alle andere cryptocurrencies die geen BEP-20 tokens zijn. Binance zorgt voor het omzetten van native tokens zoals ETH, USDT, LTC, XRP, LINK, ATOM, DOT, en tientallen andere tokens. Zij worden omgezet naar BEP-20 tokens, ook wel Peg-tokens genoemd. Ze behouden dezelfde oorspronkelijke symbolen.

Manier 3 – Je hebt geen Binance-account of je hebt cryptocurrencies op het Ethereum-netwerk van MetaMask

Als je geen Binance-account hebt, kun je jouw cryptocurrencies niet rechtstreeks naar het BSC-netwerk op je MetaMask-wallet sturen. Andere gecentraliseerde exchanges staan niet toe dat je crypto verstuurt via de BSC.

Wanneer je echter een MetaMask-wallet hebt, heb je de mogelijkheid om je cryptovaluta die je op de Ethereum-blockchain bewaart, via de Binance Bridge naar de BSC om te zetten. Dat doe je door op onderstaande link te klikken:

https://www.binance.org/en/bridge

Het is deze brug die de creatie van wrapped tokens en de uitgifte van Peg tokens door Binance mogelijk maakt en je kunt hem gebruiken om je eigen BSC-compatibele tokens te creëren.

Deze methode is aan te raden als je crypto bezit in je MetaMask wallet op het Ethereum netwerk en deze crypto wilt gebruiken op de blockchain van BSC (of ze wil ruilen voor andere crypto via PancakeSwap tegen zeer lage kosten). Dit bespaart je hoge gaskosten in ETH als je ervoor had gekozen om je cryptomunten via het ERC-20 netwerk naar Binance te sturen en ze vervolgens op je wallet te ontvangen.

Wanneer je jouw cryptovaluta die je op een andere gecentraliseerde exchange (zoals Crypto.com of Coinbase) bewaart, naar je externe wallet wilt sturen, dan moet je ze via het Ethereum-netwerk (ERC-20) verzenden en vervolgens Binance’s Bridge gebruiken om je tokens van de Ethereum blockchain naar de BSC over te brengen. Maar deze uitwisselaars zullen je veel hogere kosten aanrekenen dan wanneer je ze rechtstreeks via Binance naar je wallet op het BSC-netwerk had gestuurd.

Het hebben van een Binance account is dus niet verplicht om de Binance Smart Chain te gebruiken, maar het is objectief gezien wel de eenvoudigste keuze, de meest veilige en de meest efficiënte.

Is er een veiligere keuze dan MetaMask?

MetaMask is veilig, zolang je deze wallet op de juiste manier gebruikt. Ten eerste zul je een sterk wachtwoord moeten maken dat niet zomaar gekraakt kan worden door hackers. Dit betekent dat het wachtwoord lang moet zijn, verschillende tekens moet bevatten en niet te herleiden kan zijn naar jouw identiteit. Gebruik dus bijvoorbeeld nooit woorden of zinnen die aan jou te koppelen kunnen zijn.

Ten tweede zul je de seed phrase goed moeten bewaren. Sla de seed phrase nooit op een elektronisch apparaat op, maar bewaar deze altijd offline. In het beste geval schrijf je deze op een stuk papier, en bewaar je deze op een veilige plek, zoals een kluis. Waarom? Wanneer een hacker toegang heeft tot jouw laptop, en de seed phrase ook op deze laptop staat, kan de hacker makkelijk en snel toegang krijgen tot jouw MetaMask-wallet. Het is dan ook mogelijk dat de hacker de cryptocurrencies in jouw wallet steelt en overmaakt naar zijn eigen wallet, zonder dat je hier nog iets tegen kunt doen.

De meest veilige manier voor het bewaren van jouw cryptomunten is natuurlijk een hardware wallet, ook wel een cold wallet genoemd. Dit is een wallet in de vorm van een USB-stick, welke je los kunt koppelen van een computer. Zodra de wallet niet is gekoppeld aan een ander apparaat, is het voor hackers onmogelijk om toegang te krijgen. De meest bekende hardware wallets zijn van Ledger en Trezor, welke beide ontzettend veilig zijn.

Je kunt een hardware wallet overigens ook makkelijk koppelen aan een MetaMask-wallet. Dit doe je door eerst op je profiel te klikken, waarna er een menu tevoorschijn komt. Nu klik je op ‘Connect Hardware Wallet’.

Je komt op een scherm terecht waar je de wallet naar keuze kunt selecteren. Doorloop vervolgens alle stappen, waarna je jouw hardware wallet succesvol hebt gekoppeld aan MetaMask.

Please follow and like us:

Thanh Lanh Tran (1989) is de hoofdredacteur van Cryptokopen.nl , sinds 2006 actief op het internet.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *