Home » Blog » Wat is GET Protocol? Uitleg GET koers en verwachting en alles wat je moet weten over GET

Wat is GET Protocol? Uitleg GET koers en verwachting en alles wat je moet weten over GET

getprotocolftd

Heb je al eens van het GET Protocol gehoord? Misschien niet, maar het kan ook goed zijn dat je er al gebruik van hebt gemaakt, zonder het te weten. Het is een Nederlands blockchain project dat een idee ontwikkeld heeft om entreekaartjes voor evenementen via de blockchain te verkopen. Denk bijvoorbeeld aan concerten. In Nederland wordt het al vaak gebruikt en nu is het team bezig om de wereld te veroveren.

In deze blog ga ik uitleggen hoe het GET Protocol in elkaar steekt, maar ook waar je het kunt kopen. Ik sta ook stil bij wie er allemaal in het team van dit project zitten. Verder ga ik je vertellen waar je het GET-token kunt kopen en hoe de toekomst voor dit protocol er uitziet. Uiteindelijk wil je toch geld verdienen met je crypto traden.

Let op: hou er rekening mee dat de onderstaande tekst over GET Protocol (GET) evenals de toelichting hierop op geen enkele manier als advies opgevat mag worden. De keuze voor óf en op welke manier je (crypto) wilt traden en welke keuzes je maakt qua belegging ligt bij jou en bij jou alleen. Wij zijn geen financieel adviseurs.

Voordat ik verder ga, kun je hier alvast een korte video bekijken met tekst en uitleg over het GET Protocol.

Wat is GET protocol?

Het Guaranteed Entrance Token of GET Protocol is een op blockchain geïnspireerd ticketing systeem om zonder fraude entreekaartjes te kunnen verkopen. Dit gebeurd met NFTs, elk entreekaartje is namelijk een NFT, en zijn daardoor uniek. Via de blockchain, waar deze NFTs wonen, kunnen de entreekaarten dan op een transparante manier verhandeld worden. Vage tussenhandelaren worden nu buitengesloten en het zogenaamde ‘scalpen’ of doorverkopen van kaartjes voor een hogere prijs is niet meer mogelijk. Niet alleen de organisatoren van een evenement, maar ook de artiesten en de ticket firma’s, profiteren hiervan. Alles wordt namelijk transparant bijgehouden op de blockchain en fraude is met het GET Protocol niet meer mogelijk.

Uiteindelijk profiteer je als fan of koper hier ook van. Op het moment dat je een kaartje voor een evenement weet te bemachtigen, zit je goed. Je hoeft je geen zorgen meer te maken over nep kaartjes die eventueel in omloop zijn, en je weet dat je een faire prijs hebt betaald. Alle opbrengsten gaan nu naar de mensen die er recht op hebben, zoals de organisatoren en artiesten van een evenement, en niet naar profiteurs. De markt uitbuiten is niet meer mogelijk. Op dit moment is er niet echt een controle mogelijk over wie de kaartjes koopt of wat er verder met ze gebeurd. GET brengt daar verandering in.

Toepassingen van GET

De toepassingen van dit ticket systeem zijn schier oneindig. Het meest voor de hand liggende zijn muziek concerten en festivals. Denk echter ook aan sportwedstrijden, grote evenementen in een stadion of een evenementenhal, trein- en buskaartjes of vliegtuigtickets zijn zeker ook een optie.

In 2017 is het team van GET begonnen met hun project, en sindsdien zijn ruim een half miljoen kaartjes verkocht via hun systeem. Geen enkel van deze kaartjes is op een oneerlijke manier gebruikt!

Het bijzondere aan hun systeem is dat in plaats van een standaard QR-code die een traditioneel ticketing firma verstrekt, je via GET een dynamische QR-code krijgt. Deze dynamische QR-code functie verandert met tijd en eigenaar. Je ziet de code op je scherm constant veranderen. Op het moment dat hij gescand wordt, komt je code tevoorschijn. Een kopie of het uitprinten van de QR-code werkt dus niet en er kan niet met je code gefraudeerd worden.

Omdat de tickets een NFT zijn, kun je ze makkelijk programmeren. Je kunt dus ook een verdeelsleutel van de opbrengst in de NFT programmeren. Bijvoorbeeld, 40% gaat naar de organisator, 40% naar de artiest, 10% naar de venue en 10% naar de ticketfirma. Je kunt dit aanpassen en voor elk evenement iets anders programmeren.

Ze hebben ook een ‘Ticket explorer‘ waar je niet alleen je eigen ticket(s) kunt opzoeken, maar ook een overzicht van de dagelijks verkochte tickets kunt zien en het totaal aantal verkochte tickets. Deze ticket explorer draait op de Polygon blockchain.

De afbeelding hieronder is van de ticket explorer en laat een totaal overzicht zien van het aantal verkochte tickets. Je kunt ook zien wat er met de tickets verder gebeurd is, bijvoorbeeld al gescand, of doorverkocht of onbruikbaar geworden. Deze hoeveelheden verkochte tickets zijn alleen van de Polygon blockchain. Daarvoor zijn er al ruim 700.000 tickets verkocht via hun systeem.

T
De ticket explorer van GET Protocol

Blockchains die door GET Protocol gebruikt worden

Het GET Protocol draait op drie verschillende blockchains. In Zuid-Korea en de rest van de Aziatische markt wordt het Koreaanse Klaytn gebruikt. Dit is handig omdat ze ook met een Koreaanse partner werken getTicket. Voor de rest van de wereld wordt er met de Polygon blockchain gewerkt. Polygon is vooral gekozen om de toekomstige groei van GET te kunnen verwerken op een stabiele manier, zonder het decentrale concept uit het oog te verliezen. Dit is in juni 2021 gebeurd. Daarvoor zaten ze een paar jaar op de Binance Smart Chain (BSN). Op Polygon wordt vooral de afwikkeling voor de verkoop van kaartjes afgehandeld. Verder wordt echter toch ook gebruikgemaakt van de Ethereum blockchain. Hier bevind zich alle liquiditeit, het protocol zelf en alle gebruikers.

De impact van Covid-19

Covid-19 heeft een grote indruk gemaakt op ons dagelijkse leven. Vooral het festivalcircuit, de muziekbranche, sportevenementen en andere kunstvormen hebben daar grote last van ondervonden. Dit zijn juist in eerste instantie de markten waar GET Protocol het van moet hebben. Het project heeft zich sinds het begin van Covid-19 niet op de gewenste manier en snelheid kunnen ontwikkelen. Dat is begrijpelijk, gezien de omstandigheden. Toch gaat het goed met  het project. In deze moeilijke tijden hebben ze het voor elkaar gekregen om nieuwe partners in binnen- en buitenland te vinden. Tot dusver wordt het GET-systeem gebruikt in Nederland, Zuid-Korea, Italië en Duitsland.

Veel van de gekochte kaartjes zijn voor evenementen die nog moeten plaatsvinden of die verschoven zijn. Er zijn echter ook nieuwe evenement bijgekomen. Op het moment dat de Covid-19-situatie meer onder controle komt, en live evenementen weer kunnen plaatsvinden, zal het GET Protocol ook weer met sprongen vooruitgaan.

In dit perspectief, is het ook interessant om de ontwikkeling van het GET-token te zien. Het heeft dit jaar een stijgende lijn gezien vergeleken met andere jaren. Dat is een hele interessante en positieve ontwikkeling. Hier komen we later in dit artikel nog op terug.

De afbeelding beneden laat zien hoe het eerste en tweede kwartaal in 2021 verliepen voor GET. Het is duidelijk te zien dat er een stijgende trend aanwezig is. Knap werk en dat beloofd veel voor de toekomst voor het GET Protocol. Als ze het voor elkaar krijgen om in deze moeilijke tijden vooruitgang te boeken, hoe gaat het dan uitzien als live evenementen weer mogelijk zijn op grote schaal?

Overzicht van verkochte kaartjes via GET Protocol
Medium.com/get-protocol

Wie zijn het team achter GET Protocol?

Het team achter GET Protocol zit goed in elkaar, en zijn vooral Nederlanders, wat geen verrassing is.

  • Maarten Bloemers is de CEO. Hij is bovendien een blockchain advocaat, dus dat komt handig uit. Sinds 2012 is hij al actief in de crypto wereld.
  • Tom Roetgering is de CCO. Hij is de sales and operations lead en heeft een bankachtergrond, bij de Rabobank.
  • Ivo van der Wijk is de CTO. Hij is de senior developer met ruim 20 jaar ervaring om schaalbare web-applicaties te bouwen.

Verder is Frans Twist als front-end developer and designer werkzaam, heeft Stavros Champilomatis de back-end developing onder controle en Kasper Keunen is blockchain/protocol developer. Stavros en Kasper hebben ook nog een BsC in physics.

Zoals je kunt zien, brengt dit team veel ervaring met zich mee en ziet er gedegen uit.

Wat is het GET-token?

Het GET-token is een utility token dat het GET Protocol van brandstof voorziet en ervoor zorgt dat ticketing firma’s hun kaartjes kunnen verkopen. Het kopen en verkopen van de kaartjes, met al hun functies, vereist brandstof, en GET zorgt hiervoor. Elke transactie moet betaald worden, zoals het scannen of het doorverkopen van tickets. Het is ook een betaalmiddel voor evenement organisatoren aan het GET Protocol. Als het evenement voorbij is, en alle tickets gescand en verwerkt zijn, wordt GET verbrandt door het protocol. Dit brengt dan op zijn beurt weer schaarste van het token met zich mee. Je kunt het vergelijken met de gas fees op het Ethereum netwerk.

Als organisator van een evenement die het GET-systeem gebruikt, krijg je op basis van het totale aantal kaartjes dat je kunt verkopen, inclusief alle functies, een vast bedrag aan GET voordat het evenement begint. Op deze manier is er tijdens een evenement geen wachttijd om op de blockchain te wachten die opeens een grote hoeveelheid informatie te verwerken krijgt. Voor de organisator en gebruikers van de tickets maakt dit het leven een stuk gemakkelijker.

Het is een ERC-20 token en er zijn in totaal 23,368,773.4 GET gemint volgens CoinMarketCap, volgens hun whitepaper zijn er echter 33 miljoen gemint. In totaal zijn er 11,388,257.651 GET in omloop. In de whitepaper staat ook dat er een totaal aantal van 90 miljoen GET-tokens gemint kunnen worden.

Tijdens de ICO (initial coin offering) was de prijs van 1 GET: 0.00102483 ETH / GET. Op deze 13 december 2017 werd er in totaal 10,935 ETH opgehaald wat toen 6.253.185 euro was.

De volgende afbeelding laat diverse voordelen van het GET-ticket zien.

Voordelen van het GET ticket
Medium.com/get-protocol

Wat is de koers van het GET-token?

Mocht je van plan zijn om in GET te investeren, dan is het een goed idee om de koers van het GET-token in de gaten te houden. Daardoor krijg je een beter inzicht wanneer het beste moment is aangebroken om te kopen of te verkopen.

Nadat dit token gelanceerd werd in 2017, begon het token goed met een koers rond $6. Binnen korte tijd daalde dit echter naar minder dan $0.5 en bleef daar een beetje rondhangen tot begin 2021. Samen met de ATH (all time high) van de Bitcoin bereikte ook het GET-token zijn ATH begin april 2021 met $9.1. Daarna zakte hij weer een beetje in, en op het moment van schrijven, augustus 2021 is de koers $4.77. Dat is helemaal niet slecht, als je bedenkt welke problemen de evenementen industrie heeft door Covid.
Als je eenmaal de koers weet van het GET-token, kun je ook een technische analyse maken. Je wilt natuurlijk zoveel mogelijk winst maken, maar je moet wel goed je eigen onderzoek doen.

Waar kun je het GET-token kopen?

Je kunt het GET-token op dit moment op verschillende exchanges kopen. De bekendste zijn Uniswap V2 en V3 en je kunt ook bij Bittrex terecht. Op Bittrex kun je ook met fiat geld of een credit card crypto kopen.

Andere DEXs (decentralized exchanges) waar je het GET-token kunt kopen zijn Ox Protocol, 1inch Exchange, Bilaxy, Hotbit, Coinone, Liquid, Bamboo Relay en STEX. Er zullen vast nog wel meer beurzen komen, waar het GET-token aangeboden zal worden.

Het makkelijkst is om op Bittrex het GET-token te kopen, omdat het daar dus met fiat kan. Op alle andere DEXs kun je alleen met crypto handelen, en moet je meerdere stappen doorlopen voordat je daar aan de slag kunt. Dit maakt het moeilijker en de kans om fouten te maken is dan ook groter. Zeker voor beginners is dat niet aan te raden.

Hoe kun je het GET-token opslaan?

Je kunt het GET-token op verschillende manieren opslaan. Het veiligste is op een hard wallet. Dit ziet er uit als een soort USB-stick en je crypto is nu op de veiligste manier opgeslagen. Jij hebt de private keys voor deze hard wallet, zoals een Ledger Nano S of X  of je kunt een Trezor wallet gebruiken, en met deze private key krijg je toegang tot je cryptomunten. Zorg er voor dat je deze private key of sleutels niet verliest, want dan kun je niet meer bij je munten komen. Je private key is een serie van 8 of 12 willekeurige woorden. Schrijf deze op diverse stukken papier op en bewaar ze op verschillende, veilige plekken. Als iemand deze private keys in handen krijgt, kun je zomaar al je crypto aan deze persoon verliezen. Dit wordt ook wel een cold wallet genoemd.

Een andere optie, is om het GET-token in de wallet van een beurs te laten staan. Dit wordt ook wel een hot wallet genoemd. Het probleem hierbij is dat je de private keys van deze wallet niet beheerd, de beurs waar je je munten op hebt staan beheerd deze keys. Een ander probleem is dat een beurs of exchange gehackt kan worden, en dan ben je zomaar al je crypto kwijt.

Nog een andere optie is om een papieren wallet te gebruiken, maar dat is ook niet echt een veilige optie.

De roadmap van het GET Protocol

Sinds 2016, toen het GET Protocol nog in de allerprilste fase van hun bestaan was, hebben ze al veel bereikt. Het is echter goed om te zien dat ze nog steeds aan hun roadmap werken. Voor de toekomst hebben ze nog een paar leuke en spannende ideeën gepland:

  • getNFT Ticket Explorer V0, die voor 90% klaar is. Eigenaren van getNFT-tickets kunnen hun ticket online opzoeken en nakijken.
  • DeFI event financing, voor 65% klaar. Ticket firma’s kunnen hun NFT-tickets in een DeFi investor pool verkopen. Op deze manier kan liquiditeit verkregen worden.
  • Binance Smart Chain – Testnet experimenation, voor 95% klaar. Hier wordt onder andere met orakels geëxperimenteerd, om de prijzen van de NFT-tickets in de gaten te houden.

Op de volgende afbeelding kun je de roadmap voor het eerste en tweede kwartaal van 2021 zien.

De GET Protocol roadmap 2021 Q1 en Q2
medium.com/get-protocol

Conclusie

We hebben uitgebreid gekeken naar het GET Protocol en het erbij horende GET-token. Het is een goed draaiend project, met veel toekomstmuziek! Zeker als Covid het weer toelaat om meer live evenementen te organiseren, kan het GET Protocol zijn waarde bewijzen.
Het is zeker niet uitgesloten dat dit project nog veel meer van zich zal laten horen. We hebben je verteld waar je het GET-token kunt kopen en wat de huidige koers is. Kijk er niet vreemd van op als deze koers zich nog verbeterd in de toekomst. Wil je in dit token investeren, doe dan wel je eigen onderzoek!

Mocht je nog vragen hebben over het GET Protocol, kom dan gerust bij onze Cryptokopen Facebookgroep voorbij. We zullen je vragen graag beantwoorden. Zie je daar!

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven