Home » Blog » Wat is Mask Network? Uitleg koers en verwachting en alles wat je moet weten over MASK

Wat is Mask Network? Uitleg koers en verwachting en alles wat je moet weten over MASK

Mask Network

Van het huidige internet wordt door gebruikers ongeveer 90% gebruikt voor sociale netwerken. De infrastructuur van deze sociale netwerken is iets waar we eigenlijk niet meer omheen kunnen. Web2 (het huidige internet) is niets anders dan de ene big tech na de andere big tech. De controle over je eigen autonomie moet je opgeven op deze manier. Concurreren met deze tech giganten lijkt onhaalbaar en er zijn ook diverse problemen opgedoken in de sociale netwerken. Betalingen naar het buitenland zijn zo goed als onmogelijk, bestanden permanent opslaan is er niet en een veilige codering ontbreekt in de meeste gevallen ook. De grote jongens verdienen geld met onze gegevens en ons werk. We hebben weinig macht om dit te stoppen en te veranderen. Laat dat nu precies zijn waar Mask Network iets aan gaat doen.

Hoogste tijd om het Mask Network en het MASK-token eens goed te onderzoeken. Ik ga je uitleggen wat Mask Network precies is en hoe het werkt. We gaan ook een kijkje nemen achter de schermen bij het team van dit project en de MASK-koers onder de loep nemen. Ik vertel je ook waar je het MASK-token kunt kopen.

Let op: hou er rekening mee dat de onderstaande tekst over ‘Mask Network (MASK)’ evenals de toelichting hierop op geen enkele manier als advies opgevat mag worden. De keuze voor óf en op welke manier je (crypto) wilt traden en welke keuzes je maakt qua belegging ligt bij jou en bij jou alleen. Wij zijn geen financieel adviseurs.

Hier kun je eerst een video bekijken die laat zien hoe Mask Network werkt.

Wat is Mask Network?

Mask Network kwam in 2019 uit. Het protocol stelt je in staat om versleutelde berichten, dApps (DeFi, DAO en NFTs) en cryptomunten via sociale netwerken te versturen. Dit willen ze doen direct over de top van sociale netwerken heen zonder te migreren. Ze willen zo een gedecentraliseerd Applet (DApplet) ecosysteem maken. Volgens hun eigen media willen ze simpelweg maar één ding! Ze willen een brug slaan tussen het nieuwe, open internet (Web3) direct bovenop het huidige (Web2).

Het mooie is dus dat ze daarvoor geen nieuwe platform voor willen opzetten. Mask Network wil een brug slaan tussen Web2 en het Web3. Ze stellen zo het grote publiek in staat om het betere web te gebruiken binnen de huidige gebruikelijke platformen. Dit dan ook zonder gebruik te maken van een API of gecentraliseerde server.

Hun speerpunten zullen onder andere E-commerce en persoonlijke financiën zijn.

E-commerce

Dit betekent gedecentraliseerde betaling en opslag samenbrengen. Samen met meer privacy controle en zonder censuur. Dit kunnen dan factoren zijn die voor eens en altijd de huidige structuur veranderen hoe multimedia-inhoud wordt verspreid en hoe E-commerce plaatsvindt op het internet.

Persoonlijke financiën

Ze willen je helpen om je financiële online handel en wandel in je voordeel te veranderen. Er is al een widget waarmee je kunt handelen via CoinMarketCap en UniSwap. Je kunt betalingen versturen, met tokens handelen, lenen, weddenschappen afsluiten op live events, je persoonlijke tokens uitgeven of je portfolio op een professioneel laten analyseren. Dit alles dan zonder dat je je social media hoeft te verlaten.

Mask Network zet dus geen nieuw platform op, maar maakt iets wat er direct bovenop kan draaien. Met de hulp van cryptografie en de Web3-technologie (inclusief blockchain, gedecentraliseerde opslag en peer-to-peernetwerken, enz.) kunnen ze deze klus klaren. Dit betekent ook dat ze niet van plan zijn om de Facebooks, Twitters en Instagrams van deze wereld vervangen. Het is veel te moeilijk om gebruikers van deze platformen te overtuigen om van platform te wisselen. In plaats daarvan is het beter om een brug te bouwen. Dit gaan ze doen met een gedecentraliseerde Applet (dApplet) ecosysteem.

Er wordt hard gewerkt aan de hoge gas kosten van het Ethereum netwerk. Ze willen ook een smart wallet introduceren zodat er geen private keys meer nodig zijn. Verder zijn ze ook bezig om een fiat onramp op te zetten, zodat gebruikers zonder problemen kunnen betalen voor crypto diensten of financiële apps.

Hieronder kun je de brug tussen Web2 en Web3 schematisch zien.

Brug tussen web2 en web3
https://masknetwork.medium.com/

Hoe werkt Mask Network?

Wat Mask Network uniek maakt is dat je een extra privélaag kunt toevoegen aan je online-leven op sociale media. Op dit moment alleen op Facebook en Twitter, maar er zullen nog meer platformen volgen. Hiervoor wordt een eind tot eind versleuteling gebruikt voor het overbrengen van informatie en zorgt er ook voor dat alle informatie correct wordt geïnterpreteerd. Deze encryptie is ‘asymmetrisch’. Om het makkelijk te houden, betekent dit dat met de public keys je de versleuteling kunt doen en met je private keys kun je het ontsleutelen doen. Als je een bericht verstuurd via Mask Network, wordt je bericht versleuteld met de public keys van de ontvanger. Zo snel het versleutelde bericht dan aankomt, gebruikt de app de extensie om het met de private keys van de ontvanger te ontsleutelen.

Hieronder kun je het versleutelen en ontsleutelen goed zien, al wordt het wel een beet technisch uitgelegd.

Versleuteling op Mask Network
https://masknetwork.medium.com/

Behalve deze versleutel methode, kun je nog meer met Mask Network doen.

Applets die al in gebruik zijn

Het is nog een vrij jong project, dus er is nog genoeg te bouwen en te timmeren. Er is een Holoflows-kit, die dit allemaal mogelijk maakt. Hiermee kun je op een eenvoudige manier met minder beperkingen direct met het web communiceren. Zo is er bijvoorbeeld een blockchain wallet ingebouwd voor alle blockchain gerelateerde functies. Er zijn ook al diverse applets in gebruik.

Zo kun je bijvoorbeeld via een Ethereum ‘red packet’, waarmee je elke cryptomunt in een Ethereum  smart contract kun wikkelen. Daarna kun dit red packet als een Tweet versturen, zodat de Mask Network deelnemers met de juiste bevoegdheden, dit pakje kunnen ontvangen en uitpakken.

Een andere applet is de Gitcoin beurs. Het Mask Network zal alle Tweets met een Gitcoin URL herkennen, en kan er meteen een UI opzetten in de Tweet. Nu kun je geld in de Tweet genoemde beurs financieren.

Verder is er nog een applet dat herkent als een token hashtag met het dollarteken ($) begint. Als je dan met je muis over de hashtag zweeft, kun je allerlei informatie over dat token zien. Je kunt de markt trend zien, op welke beurs het token genoteerd staat en er is de mogelijkheid om via een UniSwap interface direct met het token te handelen, zolang het op Ethereum draait.

Al deze opties staan meteen tot je beschikking als je op het Mask Network zit, zonder dat je iets extra’s moet installeren.

Wat is een ITO?

Een ITO is een Initial Twitter Offering. Het is dus bijna net zoiets als een ICO, IDO of een IEO. Je kunt direct via Twitter aan de uitgave van een munt meedoen, zonder dat je Twitter hoeft te verlaten. Dit wordt mogelijk gemaakt door de gedecentraliseerde applet-infrastructuur. Hiermee kun je elke dApp weergeven bovenop een al bestaand, webgebaseerd sociaal netwerk. De fiat onramp aggregator heet ‘Transak’, en mensen over de hele wereld kunnen nu meedoen aan een initial offering. Dit kan dan direct via Twitter, en zonder dat ze ooit vooraf crypto in hun bezit hadden.

Dit is stukken makkelijker dan de soms ingewikkelde manieren hoe je aan een IPO/IEO kunt deelnemen. Hier is ten eerste al een KYC nodig.

De ITOs kunnen dan voor verschillende soorten financiële middelen zijn. Een al bestaand token kan een tweede aanbieding van tokens maken, voor trouwe aanhangers. Een nieuw token kan er voor kiezen om de eerste aanbieding exclusief via Mask en Twitter te laten lopen. Je kunt ook je eigen token uitgeven, of een NFT droppen.

Wie zit in het team achter Mask Network?

Over het team is niet veel informatie te vinden. Behalve over de oprichter en CEO Suji Yan. Ze heeft een bachelor degree in computer-engineering. Verder is ze ook oprichter en CEO van Sujitech en nog belangrijker, ook van Dimension. Dit Dimension heeft diverse producten die pleiten voor sociale vrijheid in cyberspace. Mask Network komt uit de koker van Dimension, en is een van meerdere projecten opgezet door Dimension.

Op de firma’s LinkedIn pagina staan nog 16 mensen genoemd, die van over de hele wereld komen. Op hun eigen website staan nog 3 mensen genoemd, onder een pseudoniem lijkt het, maar veel informatie is er dus niet te vinden.

Wat is het MASK-token?

Het MASK-token is een ERC20 token. Het is het native token van de Mask DAO. Als je MASK-token bezit ben je ook lid van de DAO en ben je deel van het beheer van het MASK Network. Elk MASK-token is één stem. Om te kunnen stemmen moet je wel je tokens zeven dagen staken voordat een stemvoorstel in werking gaat en je een stem kunt uitbrengen tijdens de stemperiode.

In november 2020 werd $2 miljoen opgehaald tijdens een ondernemingsronde opgezet door HashKey en Hash Global. In februari 2021 werd er nog eens $3 miljoen opgehaald via individuele en institutionele beleggers. Onder andere Animoca Brands en Fundamental Labs investeerden. Eind februari werd nog eens $40 miljoen opgehaald tijdens een publieke token verkoop. De prijs begon op $3.90 en 36 uur later stond de prijs op $13.22. Alles bij elkaar opgeteld werd $49.2 miljoen opgehaald.

Er zijn 100 miljoen MASK-tokens, waarvan er 29,130,722.72 MASK in omloop zijn.

Hieronder kun je de token distributie zien. Dit was voor de ITO (Initial Twitter Offering). Wat weer opvalt is het relatief kleine percentage dat het team krijgt. Dit laat zien dat het team niet alleen in geld geïnteresseerd is, maar ook degelijk het project van de grond wil krijgen.

MASK token distributie
https://morioh.com/p/810913e46653

De uitgave van het MASK-token gaat ook over een langere periode. Het token wordt ontgrendeld tot in 2023.

UItgave schema MASK-token
Mask.io

Wat is de koers van het MASK-token?

Als je in het MASK-token wilt investeren, is een goed begin om te weten wat de koers is. Als je al gaat traden, wil je ook het liefst winst maken. Je kunt een technische analyse maken om te zien wat het beste koop of verkoop moment is.

Het MASK-token kwam 24 februari 2021 bij CMC binnen en bereikte meteen zijn ATH een dag later op 25 februari met $31.06. Daarna zakte de koers een beetje in, om in april weer naar $25 te pieken. Het ging toen weer geleidelijk naar beneden met de koers en tussen mei en augustus was de koers rood. Eind augustus was er weer een korte piek. Op het moment van schrijven, september 2021 is de koers $8.32.

Bij CoinMarketCap staat hij netjes tussen plek 200 en 300 op plek 252. Deze munt heeft op dit moment geen goed vooruitzicht lijkt, hij staat weer in het rood. Ik denk echter wel dat hij nog wel eens een goede koersontwikkeling kan doormaken. Dat zal dan afhangen hoe de roadmap zich ontwikkeld. Als je in deze munt wilt investeren is het wel belangrijk om goed je eigen onderzoek te doen.

Waar kun je het MASK-token kopen?

Het MASK-token is op Bitvavo te koop. Bitvavo heeft deze munt eind augustus 2021 in zijn aanbod opgenomen. De meeste toonaangevende CEX’en hebben deze munt ook in de aanbieding, zoals Binance, Gate.io en KuCoin. Er zijn ook veel liquidity pools op DEX’en zoals Uniswap waar je een MASK-paartje kunt vinden. Als je in Nederland of België woont, is Bitvavo wel een heel makkelijke manier om het MASK-token te kopen. Klik op de widget hier beneden om direct toegang tot dit token te krijgen.

Hoe kun je het MASK-token het beste bewaren?

Wanneer je voor de meest veilige opslagmogelijkheid wilt gaan, kies je het beste voor een hardware wallet. Dit is, zoals de naam al zegt, een wallet in de vorm van een USB-stick. Deze wallet kun je dus compleet loskoppelen van het internet. Op het moment dat je de wallet niet aan een computer hebt gekoppeld, is het onmogelijk voor hackers om in de wallet te komen. Je moet de wallet dan natuurlijk nog wel op een veilige manier bewaren. De populairste hardware wallets zijn van Ledger, de X of S versie of van Trezor.

Je kunt natuurlijk je MASK-token op de beurs laten staan waar je het token gekocht hebt. Nu heb je echter geen toegang tot je private keys. De private keys van een beurs blijven in de handen van de beurs zelf. Het gevaar van een gehackte beurs bestaat altijd en dan heb je een kans dat je je munten kwijt bent. Deze wallets op een beurs worden ook wel hot wallets genoemd.

Als derde optie kun je ook nog een online wallet zoals MetaMask of Trust wallet gebruiken. Hier is ook nog een kans op een internet hack, maar deze is theoretisch kleiner dan een hack op een beurs.

Conclusie

Mask Network is een interessant project die een peer-to-peer versleutelde berichten service aanbieden. Ze blijven hierbij contant dApplets bouwen, zodat er blockchain-gerelateerde functies aangeboden kunnen worden. Op dit moment is het alleen nog beschikbaar voor Facebook en Twitter, maar het is ontzettend makkelijk te gebruiken. Zonder problemen kun je een extension op je web browser installeren. Zo breng je de decentralisering naar een gecentraliseerd netwerk zoals Facebook of Twitter.

De mogelijkheden van dit project zijn nog flink uit te breiden, zo zijn NFTs ook in de planning. Het is nog een jong project, en een brede aanvaarding van het project lijkt op dit moment nog ver weg. Zo snel als Mask Network echter in een versnelling terechtkomt, en bekender wordt, er meer dApplets worden gebouwd en in gebruik zijn, zal ook het MASK-token wel eens een flinke positieve koersverandering kunnen zien. Hou dit project dus in de gaten, en als je in het MASK-token wilt investeren, doe dan eerst goed je eigen onderzoek.

Heb je nog vragen over Mask Network, laat het ons weten op onze Cryptokopen Facebook groep. Zie je daar!

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven