Home » Blog » Wat is Marlin Protocol? Uitleg koers en verwachting en alles wat je moet weten over POND

Wat is Marlin Protocol? Uitleg koers en verwachting en alles wat je moet weten over POND

Marlin Protocol

Er wordt veel gepraat over het nieuwe Web3, wat de opvolger van het huidige Web2 moet worden. Dit wordt een decentrale en een intelligentere versie van het internet, door het gebruik van AI. Behalve slimme programma’s die de gebruikerservaring verhogen zullen we ook een integratie van crypto en blockchain zien. Dit komt omdat het nieuwe web gaat draaien op decentrale protocollen. Precies dezelfde soort protocollen waar crypto en de blockchain ook op draaien. Smart contracts zullen een belangrijke gaan spelen, en daar draait weer veel DeFi op. Er zijn nu al veel DeFi protocollen bezig om de integratie of overstap van Web2 naar Web3 te vereenvoudigen. Marlin Protocol helpt daaraan mee.

Dus hoogste tijd om eens onder de kap van het Marlin Protocol en het POND-token te gaan kijken. Ik ga je uitleggen wat Marlin Protocol precies is en hoe het werkt. We gaan ook een kijkje nemen achter de schermen bij het team van dit project en de POND-koers onder de loep nemen. Ik vertel je ook waar je het POND-token kunt kopen.

Let op: hou er rekening mee dat de onderstaande tekst over ‘Marlin Protocol (POND)’ evenals de toelichting hierop op geen enkele manier als advies opgevat mag worden. De keuze voor óf en op welke manier je (crypto) wilt traden en welke keuzes je maakt qua belegging ligt bij jou en bij jou alleen. Wij zijn geen financieel adviseurs.

Hier kun je eerst in een uitgebreide video bekijken hoe Marlin Protocol werkt.

Wat is Marlin Protocol?

Marlin Protocol is een open protocol dat voorziet in een krachtige programmeerbare netwerkinfrastructuur voor DeFi en Web 3.0. Marlin gaat in op de dringende hedendaagse zorgen op laag 0. Het Marlin Protocol heeft daarom een hoge schaalbaarheid, is decentraal en handhaaft anonimiteit. Marlin wil eenvoudig de belofte van een gedecentraliseerd web waarmaken.

Hiervoor wordt gebruikgemaakt van vier verschillende projecten.

  • De Marlin Multicast SDK. Deze zorgt voor het verzenden en ontvangen van informatie via het Marlin Network. Voor gebruikers die gewend zijn aan Web2 zullen ze de via blockchain beveiligde applicaties niet kunnen onderscheiden in termen van prestaties. Ontwikkelaars kunnen het als algemene bouwsteen gebruiken voor realtime-communicatie tussen hun nodes. Op het Marlin Network heten de nodes trouwens Metanodes.
  • OpenWeaver. Een schaalbaar raamwerk om relay-netwerken op aanvraag in te zetten.
  • Marlin cache. Marlin wordt als cache gebruikt om the Graph te versnellen en goedkoper te maken en NFT-marktplaatsen te personaliseren,
  • Metanodes. Web3 duurzamer maken. Je kunt geld verdienen met je bandbreedte, door node in het netwerk te worden.

Dit kan dan makkelijk ingepast worden in al bestaande blockchain netwerken, protocollen en dApps. Het resultaat is dan snellere P2P (peer-to-peer) communicatie, latentie verminderen tot 100ms (latentie is de tijd die nodig is om voor gegevens van de originele bron naar de eindbestemming te komen). De doorvoer van openbare blockchains wordt ook tot wel 500 keer verhoogd, ver boven al bestaande schaaloplossingen.

De toepassingen lijken onbegrensd, maar het zullen vooral streaming en gaming dApps zijn die het meeste voordeel hieruit kunnen halen.

Hoe werkt Marlin Protocol?

Het Marlin Protocol heeft diverse functies, zoals een schaalbare multicast met lage latentie. Een multicast is een netwerkmethode voor efficiënte distributie van één op veel verkeer. Bijvoorbeeld een video vergadering, stuurt verkeer in één stream naar een multicast-groep, zoals computers, apparaten en IP-telefoons. Vergeet ook niet de anonimiteit op de netwerk laag en een hogere veerkracht met minder bandbreedteverbruik. Deze geven dan weer ondersteuning aan een efficiënte netwerk laag gericht op het decentrale ecosysteem.

Hierbij worden dan verschillende protocollen gebruikt, die we hier gaan bekijken.

Wat is Marlin Relay?

Marlin Relay schept stimulansen voor de nodes in een netwerk om met elkaar te concurreren om blokken te verspreiden. 
Het is een blockchain-agnostisch, permissieloos relaisnetwerk met ingebouwde beloningen. Het is generiek en kan met diverse blockchains tegelijkertijd ingepast worden. Veel andere relaisnetwerken zijn specifiek op één blockchain gericht. Met een beloningsstructuur, zorg je er ook voor dat de trustless nodes middelen aan het netwerk kunnen bijdragen zonder de veiligheidsgaranties nadelig te beïnvloeden. Hierbij wordt door vier verschillende personen werk geleverd.

  • Producers. Dit zijn meestal miners die blocks aan het netwerk introduceren en toevoegen.
  • Receivers/ontvangers. Zij zijn geabonneerd op het netwerk en ontvangen blocks. Je betaalt een abonnement voor het protocol om ontvanger te zijn.
  • Relayers. Dit zijn de knooppunten die het block van producenten naar ontvangers doorsturen met een lage latentie. Je krijgt alleen betaald hiervoor door ontvangers, als je de blocks snel verspreid.
  • Cluster. Dit is een verzameling van relayers die gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor het verspreiden van blocks van producenten naar alle ontvangers. Clusters zijn in competitie met elkaar om berichten het snelst bij de ontvangers te bezorgen.

Nog een woord over de relayers. Er zijn al andere blockchains die ook met relayers werken, echter met kleine aantallen, kleiner dan tien. Deze staan open voor eventuele omkoping, en vormen daardoor een enkel faalpunt. Marlin werkt juist met een groot netwerk van relayers die bijna elke blockchain kunnen beveiligen. Dit buiten de normale taken om van staken en delven.

De afbeelding hieronder laat zien hoe de Marlin Relay werkt.

Marlin Relay visueel uitgelegd
https://www.marlin.org/docs/relay/Introduction/

Wat is het Netwerk?

Het netwerk bestaat uit vier verschillende soorten nodes.

  • Beacon/baken. Deze kun je vergelijken met seed nodes op andere netwerken.
  • Monitoring/toezicht houden. Deze node bewaakt het netwerk door logboeken en metrische gegevens van de andere knooppunten samen te voegen.
  • Relay/relais. Dit is de kern van het netwerk. Ze zijn verantwoordelijk voor het doorgeven van informatie van de ene gebruiker naar de andere.
  • Gebruikers (Producenten + Consumenten). Deze nodes produceren en ontvangen berichten die zich via het netwerk verspreiden.

Voor het beheer van de baken-, bewakings- en relais nodes is een clusteroperator verantwoordelijk. Als gebruiker hoef je alleen maar een gebruikers node uit te voeren en te beheren.

De afbeelding hieronder heeft een goede schematische weergave van de netwerkarchitectuur.

Marlin Protocol architectuur
https://www.marlin.org/docs/network/Overview/

Wat is Marlin Cache?

Marlin Cache is een gedistribueerd en gebeurtenis gestuurd cachingsysteem. Er is maar een klein deel van de contracten en adressen verantwoordelijk voor de meeste on-chain-activiteiten en vragen naar de blockchain-API’s. Niet voor elke vraag hoeft de blockchain ondervraagd te worden, deze kunnen lokaal uitgevoerd worden. Daarom houdt Marlin Cache een kleine cache met veelgebruikte gegevens bij.

De voordelen zijn onder andere een snellere reactietijd, omdat er nodes gebruikt worden die dichter bij de gebruiker staan. Je hoeft bovendien niet de blockchain gegevens te bevragen.

Het voordeel over een CDN (Content Delivery Network) is dat Marlin Cache wel vaak een onvoorspelbaar en veranderende inhoud zoals API-reacties effectief kan cachen, en een CDN kan dit niet.

Het is ook geen competitie van andere API’s, maar meer een een aanvulling. Marlin Cache zet dit op als een soort laag. Je kunt dit dan uitbreiden naar een hiërarchische distributie van caches, een beetje zoals CPU. Je krijgt nu een maximale prestatie tegen lage kosten.

De volgende afbeelding laat duidelijk zien hoe eenvoudig dit werkt.

De Marlin Cache
https://www.marlin.org/docs/cache/Introduction/

Wat is de Multicast SDK?

De Multicast SDK stelt applicaties in staat verbinding te maken en te communiceren met het Marlin Network. Het kan ook door ontwikkelaars gebruikt worden als een algemene bouwsteen om real time communicatie met de nodes te hebben.

Hiermee krijg je

  • PubSub abstraction. PubSub is een afkorting voor Publish/Subscribe. Het is een buitengewoon krachtige en flexibele abstractie voor multicast-communicatie, gemodelleerd rond het ontwerp van berichtenkanalen.
  • Aanpassingsvermogen. Het kan nodes in het Marlin Network ontdekken, goede peers selecteren en automatisch PubSub-kanalen met hen opzetten. De ontwikkelaars of de gebruikers hoeven dit dan niet te doen.
  • Ontvankelijkheid. Multicast SDK is volledig asynchroon en maakt gebruik van niet-blokkerende netwerk-API’s. Nu kunnen ontwikkelaars met minimale inspanning snel reagerende applicaties bouwen.

Wie zit er in het team van Marlin Protocol?

In het team van Marlin Protocol zitten een paar namen met heel talent en knowhow. Laten we snel kennis gaan maken.

  • Siddhartha Dutta — Core developer en hij is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van Zilliqa. Hij heeft ook bij Microsoft en Adobe werkervaring opgedaan en is auteur van twee US patenten.
  • Prateesh Goyal — Medeoprichter en heeft een PhD van MIT.
  • Roshan Raghupathy — Researcher bij Marlin en open bron specialist.

Er staan nog diverse andere mensen genoemd, en het is een slim groepje van mensen.

Wat is het POND-token?

Er zijn twee tokens bij Marlin in omloop, het POND-token en het MPOND-token. Het eerste is verhandelbaar, het tweede niet. Van MPOND zijn 10.000 stuks in roulatie en van POND 10 miljard. Daarvan zijn er 736,908,424.43 POND in omloop, dus nog maar 7%. Het POND-token is een ERC20 token. Om een Marlin node te draaien, moet je MPOND staken en als beloning krijg je POND. MPOND wordt gebruikt voor het beheer en het staken. 1 MPOND is dan 1 stem.

Je kunt ook MPOND via een brug omzetten in POND, voor 1 MPOND krijg je 1 miljoen POND of omgekeerd.

Beide tokens hebben specifieke functies en zijn belangrijk in het goed laten functioneren van het protocol. Deze functies zijn:

  • Spampreventie
  • Vergoedingen
  • Staking

Hieronder kun je zien hoe de beide tokens werken, in de flowchart.

Marlin Protocol token flow
https://www.marlin.org/docs/staking/token/

Wat is de koers van het POND-token?

Als je in het POND-token wilt investeren, is een goed begin om te weten wat de koers is. Als je al gaat traden, wil je ook het liefst winst maken. Je kunt een technische analyse maken om te zien wat het beste koop of verkoop moment is.

Het POND-token begon op 22 december 2020 met een koers van $0.25. Dezelfde dag nog duikelde die koers naar $0.06637.  Op 6 april werd zijn voorlopige ATH al bereikt met een koers van $0.2857. Dat feestje duurde niet lang en een maand later stond de koers weer op $0.0498. Daarna zat er vooral zijwaartse beweging in de koers., met een korte opleving begin september 2021. Op het moment van schrijven, eind september 2021 is de koers $0.07981.

Bij CoinMarketCap staat hij net binnen de top 500 op plek 470. Deze munt heeft een vrij neutrale verwachting, maar je weet nooit wat er gebeurt als Bitcoin nog gaat stijgen in 2021. Ik denk dat hij dan nog wel eens een goede koersontwikkeling kan doormaken. Als je in deze munt wilt investeren is het wel belangrijk om goed je eigen onderzoek te doen.

Waar kun je het POND-token kopen?

Het POND-token is op Bitvavo te koop. Bitvavo heeft deze munt begin september 2021 in zijn aanbod opgenomen. De meeste toonaangevende CEX’en hebben deze munt ook in de aanbieding, zoals Binance, of Gate.io. Er zijn ook veel liquidity pools op DEX’en zoals Uniswap waar je een POND-paartje kunt vinden. Voor de in Nederland en België wonende bezoekers van onze site, is het makkelijk om het POND-token via Bitvavo te kopen. Via de onderstaande widget kun je via een knop meteen het POND-token kopen op Bitvavo.

Hoe kun je het POND-token het beste bewaren?

Je hebt verschillende opties om dit token te bewaren. Als je voor de meest veilige opslagmogelijkheid wilt gaan, kies je het beste voor een hardware wallet. Dit is, zoals de naam al zegt, een wallet in de vorm van een USB-stick. Deze wallet kun je dus compleet loskoppelen van het internet. Op het moment dat je de wallet niet aan een computer hebt gekoppeld, is het onmogelijk voor hackers om in de wallet te komen. Je moet de wallet dan natuurlijk nog wel op een veilige manier bewaren. De populairste hardware wallets zijn de X of S versie van Ledger of een model van Trezor.

Je kunt natuurlijk je POND-token op de beurs laten staan waar je het token gekocht hebt. Nu heb je echter geen toegang tot je private keys. De private keys van een beurs blijven in de handen van de beurs zelf. Het gevaar van een gehackte beurs bestaat altijd en dan heb je een kans dat je je munten kwijt bent. Deze wallets op een beurs worden ook wel hot wallets genoemd.

Als derde optie kun je ook nog een online wallet zoals MetaMask of Trust wallet gebruiken. Hier is ook nog een kans op een internet hack, maar deze is theoretisch kleiner dan een hack op een beurs.

Conclusie

We hebben gezien hoe het Marlin Protocol de integratie of overstap van Web2 naar Web3 wil vereenvoudigen. Daar hebben ze diverse programma’s en protocollen voor die we besproken hebben. Als dit project goed op stoom gaat komen, en meer aandacht krijgt, zal het project in een stroomversnelling raken. Ze zijn pas sinds eind 202o bezig. Helaas kon ik geen roadmap vinden, maar toch ziet het project er goed uit. Hoewel de koers van het POND-token vooral zijwaarts was in 2021, weet je nooit hoe zich dit verder kan ontwikkelen. Zeker niet als het project meer aandacht gaat krijgen. Op dat moment zal de koers van het POND-token zeer waarschijnlijk positief veranderen. Mocht je in het POND-token willen investeren, doe dan eerst goed je eigen onderzoek.

Het was soms een beetje technisch, maar ik hoop dat ik alles toch duidelijk heb uitgelegd. Heb je nog vragen over het Marlin Protocol? Laat het ons weten op onze Cryptokopen Facebookgroep. Zie je daar!

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven