Home » Blog » Wat is een Virtual Machine? Alles wat je moet weten

Wat is een Virtual Machine? Alles wat je moet weten

virtual-machine

Een begrip dat je hoe dan ook bent tegenkomen in de cryptowereld is virtual machine, afgekort VM. Een virtual machine wordt namelijk veel gebruikt in deze wereld. Echter begrijpen we dat je waarschijnlijk nog niet bekend bent met dit begrip. Dus, wat is een virtual machine, en waar wordt het voor gebruikt?

Wat is een Virtual Machine?

Het is niet makkelijk om uit te leggen wat een virtual machine is. Op het eerste gezicht kan het namelijk redelijk vaag klinken. Beeld je maar eens een computer in. Waarschijnlijk heb je zelf een laptop waar Windows of Mac OS op draait. Linux zou natuurlijk ook nog kunnen. Deze software noemen we de Operating System (OS). Het is de software waar mensen de hardware mee kunnen besturen.

Zonder een Operating System is het niet mogelijk om gebruik te maken van je computer of laptop. Echter heb je niet altijd hardware nodig om een Operating System te kunnen laten draaien. En dat is precies wat de virtual machine is. Een virtual machine is een Operating System die binnen een Operating System draait.

Je kunt dan dus binnen jouw eigen laptop nog een computer besturen. Echter draait deze niet op hardware, maar op de Operating System van jouw eigen laptop of computer. Bekende software waarmee je een virtual machine kunt opzetten is VMware of VirtualBox. Wanneer je deze software opent moet je eerst kiezen welke operating system je graag wilt gebruiken.

Heb je een laptop met Windows? Dan kun je er ook voor kiezen een virtual machine met Mac OS te openen. Vervolgens opent zich een venster waarin je een machine met Mac OS kunt bedienen.

Waar wordt een virtual machine voor gebruikt?

Het klinkt allemaal leuk en aardig, maar waar zou je een virtual machine voor moeten gebruiken? Wanneer mensen een andere operating system nodig hebben kunnen ze gebruik maken van een virtual machine. Denk maar eens aan een ontwikkelaar die een laptop met Mac OS heeft, en graag zijn nieuwe programma wil testen in een Windows omgeving. Hij zou hiervoor een nieuwe laptop met Windows kunnen aanschaffen, of gebruik kunnen maken van een virtual machine.

Virtual machines voor bedrijven

Maar ook veel grotere organisaties en bedrijven maken gebruik van virtual machines. Virtual machines zorgen er namelijk voor dat werknemers veel efficiënter kunnen werken. Een bedrijf kan er namelijk ook voor kiezen om virtual machines op een server te installeren. Vervolgens kunnen werknemers vanaf hun eigen laptop via een VPN-verbinding inloggen op hun eigen virtual machine.

Het voordeel is dat bedrijven zou de juiste software en documenten op een en dezelfde server kunnen opslaan. Dat is efficiënt, maar creëert ook meer veiligheid. Bedrijven kunnen dan alle virtual machines op de server scannen op malware en kwetsbaarheden. Vervolgens kan het bedrijf de problemen ook sneller oplossen.

Ook te gebruiken op universiteiten en scholen

Maar ook op universiteiten en scholen kunnen ze gebruik maken van virtual machines. Scholen kunnen de virtual machines op hun server installeren, waarna studenten met een verbinding de virtual machine kunnen gebruiken. Scholen kunnen zo beter bijhouden wat er gebeurt en de juiste lesmaterialen aanbieden.

Voor particulieren

Ook jij zou gebruik kunnen maken van een virtual machine. Misschien ben je wel eens software tegengekomen die niet geschikt was voor jouw operating system. Balen! Maar je had natuurlijk ook gewoon een virtual machine voor de juiste OS kunnen downloaden zodat je alsnog gebruik kon maken van de software.

Zoals je ziet zijn er dus ontzettend veel gebruikersmogelijkheden voor virtual machines te bedenken. Eigenlijk kun je het zo gek niet bedenken, of een virtual machine zou er een functie in kunnen hebben.

Dockers en containers

Wanneer we het over virtual machines hebben, moeten we het natuurlijk ook over dockers en containers hebben. We willen vooropstellen dat een docker en container precies hetzelfde betekenen. Echter worden beide namen gebruikt, en dat veroorzaakt soms verwarring. In het vervolg spreken we daarom van dockers, om verwarring te voorkomen.

Het principe van een docker is eigenlijk hetzelfde als dat van een virtual machine. Met een docker kun je een specifiek programma dat een bepaalde OS nodig heeft openen. Je hoeft dus niet de gehele operating system te downloaden. En dat kan een groot voordeel zijn ten opzichte van een virtual machine.

Het verschil tussen een docker en virtual machine

Misschien is het verschil tussen een docker en een virtual machine je al duidelijk. Bij een virtual machine installeer je de gehele OS. Ook wanneer je de virtual machine maar voor één specifiek programma gebruikt. Een virtual machine kan veel ruimte in beslag nemen. En daarom is zo’n virtual machine niet in ieder geval handig.

Bij een docker installeer je niet een geheel operating system, maar zorg je ervoor dat een specifiek programma geopend kan worden met de OS die voor dat programma nodig is. Een docker kan daarom voor veel specifiekere gevallen gebruikt worden.

Wanneer je verschillende programma’s binnen een bepaald OS wil gebruiken, kun je natuurlijk veel beter een virtual machine installeren. Anders zou je voor ieder programma een aparte docker moeten installeren, en dat is niet bepaald praktisch.

Virtual machines en blockchain

Maar wat is nou de link tussen virtual machines en cryptocurrencies/blockchain. Veel nodes draaien op een virtual machine. Om als node deel te nemen aan een blockchain heb je vaak een bepaalde OS nodig. Natuurlijk kun je een machine kopen met dit operating system, maar het is veel makkelijker en goedkoper om gebruik te maken van een virtual machine.

Nodes zijn de apparaten die samen het netwerk van de blockchain vormen. Zij zorgen ervoor dat alles volgens de regels verloopt en transacties gevalideerd worden. Zonder deze nodes zou jij geen transactie op de Bitcoin blockchain kunnen maken.

Wil je zelf meedoen aan een blockchain? Kijk dan op de website van de blockchain hoe dat in zijn werking gaat. Er worden namelijk altijd eisen gesteld om mee te kunnen doen. En mocht het nodig zijn, dan weet je nu hoe je hiervoor een virtual machine kunt gebruiken.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven