Layer 1 blockchains zijn afhankelijk van hun ecosysteem. Een van de interessantste L1 ecosystemen is het IBC van Cosmos. Ten eerste zit de Cosmos blockchain fundamenteel goed in elkaar. En ten tweede, verbindt het IBC-systeem alle blockchains met elkaar. IBC is het Internet of Blockchains. Later in dit artikel geef ik je de links naar onze Cosmos artikelen. Dit Cosmos ecosysteem bestaat uit allemaal verschillende blockchains, die allemaal weer hun eigen functie hebben. Zo kun je er blockchains vinden over financiën, infrastructuur, sociaal, games of NFTs, en nog veel meer. Je kunt er ook decentrale exchanges vinden, of een DEX. De populairste DEX in het Cosmos ecosysteem is op dit moment Osmosis.
En daar ga ik het in dit artikel over hebben, Osmosis en het OSMO-token. Ik ga je uitleggen wat Osmosis precies is en hoe het werkt. Ik ga ook een kijkje nemen achter de schermen bij het team van dit project en de OSMO-koers onder de loep nemen. Verder vertel ik je ook waar je het OSMO-token kunt kopen.
Let op: hou er rekening mee dat de onderstaande tekst over ‘Osmosis(OSMO)’ evenals de toelichting hierop op geen enkele manier als advies opgevat mag worden. De keuze voor óf en op welke manier je (crypto) wilt traden en welke keuzes je maakt qua belegging ligt bij jou en bij jou alleen. Wij zijn geen financieel adviseurs.
Hier kun je eerst een video bekijken die laat zien hoe Osmosis werkt.
Wat is Osmosis?
Osmosis is een blockchain die met de Cosmos SDK gebouwd is. Het is een AMM (Automated Market Maker) of DEX. Deze blockchain is deel van het Cosmos ecosysteem. Dit zogenaamde IBC-systeem maakt Cosmos de cross chain blockchain bij uitstek. Elke blockchain in het ecosysteem staat met elkaar in verbinding door het IBC. Interoperabiliteit is troef, en dit is de toekomst van blockchain. Goed gedaan dus van Cosmos.
Maar terug naar Osmosis. De meeste AMMs zijn vrij standaard. Ze kunnen verschillende kenmerken hebben, maar deze zijn vaak hard gecodeerd in het protocol. Daardoor zijn ze niet flexibel en kunnen niet inspelen op de constant veranderende markten.
Osmosis is anders, omdat het ontwikkelaars de mogelijkheid geeft om variabele parameters in te bouwen. Hierdoor krijg je unieke AMMs die verschillende doeleinden kunnen dienen. Zo kunnen ze dus aangepaste AMMs ontwikkelen die zich snel aan veranderende marktontwikkelingen kunnen aanpassen. Op deze manier kunnen de deelnemers aan het protocol zelf de beste keuzes maken die de beste resultaten opleveren in plaats van afhankelijk te zijn van het protocol.
Zo ligt bij de meeste Cosmos zones de nadruk op de delegators als het om beloningen gaat. Osmosis probeert echter de belangen van meerdere deelnemers te belonen. Denk bijvoorbeeld aan Liquidity providers, DAO leden en de dus ook de delegators. De volgende afbeelding is de UI van Osmosis.
Hoe werkt Osmosis?
Osmosis werkt op een unieke manier met zijn liquidity pools. Zo kun je bijvoorbeeld liquidity pools bouwen met unieke parameters, zoals bonding curves of multi-weighted asset pools. Een bonding curve is een mathematisch concept dat de relatie tussen prijs en voorraad van een cryptocurrency beschrijft. Het idee hierachter is dat als iemand een gelimiteerd middel koopt, zoals Bitcoin, de volgende persoon er meer voor moet betalen. De multi-weighted asset pools is de waardeverdeling van tokens in een liquidity pool. Dus je kunt meerdere tokens in een pool hebben, met verschillende verdelingspercentages. Dit in tegenstelling met een liquidity pool met twee tokens, die meestal 50/50 zijn. Zo een multi weighted pool kan de volatiliteit van een token in een pool beter opvangen.
Uniswap heeft bijvoorbeeld een standaard vergoeding van 0.3% op elke swapfee. Je kunt er alleen maar liquidity pools vinden van twee tokens met een gelijkwaardige verhouding, dus 50/50. Bij Osmosis krijg je de mogelijkheid om, behalve de swapfee, nog andere factoren aan de marktcondities aan te passen. Dat is ook goed, want de swapfee hangt van veel factoren af. Bijvoorbeeld, blocktijden, slippage, transactiekosten en de markt volatiliteit. Omdat je hierop kunt inspelen, kun je steeds het voordeligste plan toepassen. Juist omdat je de parameters steeds kunt veranderen, afhankelijk van de marktcondities.
De liquidity pool parameters instellen
Deze parameters worden dan door de liquidity providers van elke pool beheerd. Met je pool shares kun je ook stemmen zodat de parameters veranderd kunnen worden. Als je je shares langer vastzet, krijgt je stem ook meer gewicht. Dus dat spoort ook aan om langer in een pool te blijven.
Door langer je shares vast te zetten in een pool, geef je ook meer stabiliteit en zekerheid aan een pool. Je voorkomt ook vampier aanvallen. Hierbij worden shares gedelegeerd en liquiditeit wordt eventueel naar een andere, externe AMM overgeheveld. Het zorgt er dus voor dat de machtsverdeling van langdurige liquidity providers gelijk blijft. Als je dan meer shares hebt, kun je dan ook weer de pool in de juiste richting laten gaan, door de parameters zo te veranderen dat je risico proportioneel is met je aandeel in de pool.
De Osmosis pools zijn ook non-custodial, wat betekent dat je de controle houdt over je private keys. De tokens in een pool balanceren zichzelf ook zelf weer en zijn interoperabel. Dus vergelijkbaar met een pool op Balancer. Op de volgende afbeelding zie je een paar van de Osmosis pools. Zoals je kunt zien, bieden ze aantrekkelijke APRs.
Wie zit er in het Osmosis Team?
Het in Singapore gebaseerde Osmosis Labs zit achter de Osmosis DEX. Dit bedrijf werd in 2021 opgericht. Er zijn twee mede oprichters.
- Sunny Agarwal — Hij heeft het Tendermint consensus mechanisme mee ontwikkelt, en was ook een belangrijke ontwikkelaar van de Cosmos SDK. Sinds 2015 is hij met blockchain bezig. Hij was ook cursusontwerper en docent aan de universiteit van Californië in Berkeley.
- Josh Lee — Josh is ook medeoprichter van Chainapsis, de firma die de Keplr Wallet ontwikkeld heeft. Hij heeft ook aan Tendermint gewerkt. Josh Lee heeft aan de Anderson universiteit gestudeerd. Dit is een christelijke universiteit in Anderson, Indiana. Dit is op zich wel interessant omdat hij Zuid-Koreaan is.
Behalve deze twee is er nog een uitgebreid team van ruim 20 teamleden. Onder andere ontwikkelaars, ingenieurs en nog meer. Het hele team zetelt in Californië. Zo is bijvoorbeeld John Patten de persoon voor DeFi en NFT’s. Matt Park is de blockchain ontwikkelaar en Kristine Abruzino leidt alle activiteiten. Op LinkedIn kun je alle verdere informatie vinden.
Wat is het OSMO-token?
Het OSMO-token is het native token van Osmosis. Toepassingen voor het token zijn onder andere staken of besturen. Als houder van het token kun je deelnemen aan on-chain bestuurlijke besluiten over Osmosis. Je kunt als houder ook voorstellen indienen en erover stemmen. Dit kunnen bijvoorbeeld voorstellen zijn over de hoogte van de liquidity beloningen voor de liquidity pools. Maar het kan ook over de hoogte van de swap fee voor het network gaan. Of over het beschermen tegen front running. Verder wordt het token ook gebruikt voor liquidity mining. Je krijgt dan OSMO als beloning voor het toevoegen van liquiditeit in een pool.
De maximale voorraad OSMO-tokens is 1 miljard. Bij het uitbrengen van het token werden er 100 miljoen in omloop gebracht. 50% voor fairdrop ontvangers en 50% in een reserve. De meeste blockchains hebben een nieuwe token distributie per nieuwe block. Osmosis heeft een dagelijkse epoch en nieuwe tokens komen er steeds bij aan het eind van elke epoch. Een epoch bestaat uit 14400 blocks.
De uitgifte van het OSMOS-token gaat een beetje volgens het halving systeem van Bitcoin dat elke vier jaar plaatsvindt. Osmosis heeft een ’thirdening’ systeem, waarbij elk jaar 1/3 minder tokens uitgebracht worden. Dit werkt zo dat het eerste jaar 300 miljoen tokens werden uitgebracht. Het tweede jaar zijn er dat dan 200 miljoen. In het derde jaar zijn er dan 133 miljoen nieuw en zo gaat dat elk jaar verder. Elk jaar 1/3 minder tokens. Totdat er 1 miljard tokens zijn. De huidige voorraad is 325 miljoen tokens. Het volume op alle CEXen is $2,1 miljoen en op alle DEXen is dat $5 miljoen. De marketcap is $313 miljoen.
OSMOS Airdrops
Als je het ATOM-token staakt, krijg je regelmatig airdrops van nieuwe tokens in het Cosmos ecosysteem. Zo ging het ook bij het OSMO-token. De ATOM-token houders konden 50 miljoen OSMO-tokens onder elkaar verdelen. Hoe meer ATOM je bezat, hoe meer OSMO je kreeg, en voor alle ATOM dat je staakte, kreeg je x2.5 aan OSMO-tokens.
Op de volgende afbeelding kun je de dagelijkse uitgave van tokens zien.
Nieuwe tokens worden op de volgende manier verdeeld,
- Beloning voor staken 25%
- Vesting van ontwikkelaars 25%
- Beloning voor liquidity mining 25%’
- Gemeenschappelijke pool 25%
Op de volgende twee afbeeldingen wordt dat duidelijk afgebeeld.
Wat is de koers van het OSMO-token?
Als je in het OSMO-token wilt investeren, is een goed begin om te weten wat de koers is. Als je al gaat traden, wil je ook het liefst winst maken. Je kunt een technische analyse maken om te zien wat het beste koop of verkoop moment is.
Het OSMO-token werd bij CoinMarketCap genoteerd op 5 november 2021 met een koers van $5,12. Vrij snel daarna werd de voorlopige ATH al bereikt. Eerst op 17 januari 2022 met een koers van $10,70 waarna een correctie kwam. Op 3 april werd dan de ATH bereikt met een koers van $11,14. Daarna is de koers ook meteen zwaar gezakt, net zoals de rest van de crypto markt. Op het moment van schrijven, midden november 2022 is de koers $1,11. Dat is 79% minder dan een jaar geleden.
Bij CoinMarketCap staat hij net binnen de top 100 op plek 90. Deze munt heeft een goed vooruitzicht volgens mij, omdat het hele Cosmos ecosysteem goed in elkaar zit. De fundamenten zijn goed en Osmosis is de populairste DEX in dit ecosysteem. Bovendien biedt Osmosis diverse unieke eigenschappen. Dit zal mensen blijven aantrekken. Ik denk dat hij nog wel eens een goede koersontwikkeling kan doormaken. Als je in deze munt wilt investeren is het wel belangrijk om goed je eigen onderzoek te doen.
Waar kun je het OSMO-token kopen?
Het OSMO-token is niet op Bitvavo maar wel op Binance te koop. Binance heeft maar liefst drie paartjes in de aanbieding, OSMO/USDT, OSMO/BUSD en OSMO/BTC. Er zijn nog enkele bekende CEX’en die deze munt ook in de aanbieding hebben, zoals MEXC en Bitget. Er zijn ook veel liquidity pools op DEX’en zoals natuurlijk Osmosis zelf, maar ook op Kava Swap waar je een OSMO-paartje kunt vinden. Osmosis heeft minimaal 30+ paartjes.
Hoe kun je het OSMO-token het beste bewaren?
Je hebt verschillende opties om dit token te bewaren. De veiligste manier is om ze op een hard wallet op te slaan, ook wel een cold wallet genoemd. Met een hard wallet, zoals de Ledger X of S en de Trezor, ben je beschermd voor internet hacks.
Je kunt natuurlijk je OSMO-token op de centrale beurs laten staan waar je het token gekocht hebt. Nu heb je echter geen toegang tot je private keys. De private keys van een beurs blijven in de handen van de beurs zelf. Het gevaar van een gehackte beurs bestaat altijd en dan heb je een kans dat je je crypto kwijt bent. Deze wallets op een beurs worden ook wel hot wallets genoemd.
Als derde optie kun je ook nog een online wallet. Maar ga dan niet je MetaMask gebruiken. Deze werkt niet in het Cosmos ecosysteem. De meeste gebruikte wallet hier is de Keplr Wallet. Andere wallets zijn bijvoorbeeld AirGap, Atomic Wallet of Cobo. Trust Wallet werkt ook in het Cosmos ecosysteem. Hier is ook nog een kans op een internet hack, maar deze is theoretisch kleiner dan een hack op een beurs. Zo kun je bijvoorbeeld de Keplr aansluiten op je Ledger, waardoor je extra beveiliging inbouwt.
De volgende afbeelding laat de zones van het Cosmos ecosysteem zien. Als je de link onder afbeelding volgt, kun je ook alle verbindingen tussen de blockchains goed zien. Het laat ook zien dat het meeste volume in een 24 uur periode door Osmosis werd omgezet.
De Osmosis Roadmap
Osmosis blijft bouwen. Zeker in de huidige bear market, is dat een goed teken. Vaak doen projecten die in een bear market blijven bouwen, het goed in de volgende bull market.
- In maart 2022 werd de v7-Theta upgrade voltooid.
- De v8-Rho upgrade wordt in de 2e helft van 2022 verwacht. Dan blijft er niet veel tijd over! Deze update heeft onder andere veranderingen of verbeteringen in de Cosmos SDK, v0.46. Ook de IBC krijgt een upgrade.
- Met de v9-Lambda upgrade wordt in het eerste kwartaal van 2023 rekening gehouden. Hier zijn ook weer de gebruikelijke Cosmos SDK (v0.47) updates te vinden. Deze keer met een module voor liquid staking.
- In het 2e kwartaal van 2023 wordt de v10-Epsilon verwacht.
- v11-Gamma komt dan weer in het 3e kwartaal van 2023.
Met andere woorden, het team is goed bezig en blijft flink doorbouwen en verbeteren. Op de volgende afbeelding is het grootste deel van de v9-Lambda upgrade te zien.
Conclusie
Nu ben je up-to-date over Osmosis, de populairste DEX in het Cosmos ecosysteem. Ik heb je laten zien dat ze een heel andere manier bedacht hebben om hun liquidity pools op te zetten en te beheren. Hier heb je als gebruiker meer invloed over de pool in verhouding met directe marktveranderingen. Het klinkt misschien wel technisch, maar ik heb het op een zo goed en makkelijk te begrijpen manier uitgelegd.
Het project heeft ook een sterk team. Het OSMO-token heeft volgens mij een goede toekomst. Onder andere omdat het Cosmos ecosysteem goed in elkaar steekt. Met het IBC-systeem kunnen alle op Cosmos gebouwde blockchains onderling verbonden worden. De tokenomics zitten ook goed in elkaar. Als je in het OSMO-token wilt investeren, doe dan wel eerst goed je eigen onderzoek. Ik ben geen financieel adviseur.
Heb je nog vragen over Osmosis en het OSMO-token, laat het ons weten op onze Cryptokopen Facebookgroep. Je kunt ons ook op Twitter volgen. Zie je daar!