Balancer (BAL) wordt gezien als een van de beste DeFi projecten van dit moment. Het is dus een veelbelovend project! De BAL governance token kon kort na Compound exploderen en trok daardoor veel aandacht in de crypto community. In tegenstelling tot Compound of Aave is Balancer geen leenprotocol, maar een soort gedecentraliseerde beurs (DEX), een geautomatiseerde market maker (AMM).
Maar wat betekent dit nu precies? Wat zijn de voordelen in vergelijking met normale exchanges? Hoe kan DEX worden gebruikt? Wat zijn liquiditeitspools en hoe kan ik ervan profiteren? We vertellen je in dit artikel alles wat je zou moeten weten over Balancer!
Wat is Balancer (BAL)?
Balancer Labs is het bedrijf achter het gelijknamige protocol. Het bedrijf werd in 2019 gelanceerd door Mike McDonald en Fernando Martinelli en haalde in zijn opstartronde (ICO) 3 miljoen dollar op. Vandaag kennen we Balancer vooral van het AMM-protocol of de gedecentraliseerde exchange die ze aanbieden. We komen zo terug met een gedetailleerde uitleg hierover. Laten we het eerst wat simpeler houden.
Balancer biedt een gedecentraliseerde exchange voor de market makers, die liquiditeit verschaffen aan de verhandelde activa. Om op een exchange te kunnen handelen, moet er vraag en aanbod zijn. Market makers zorgen ervoor dat beide op de markt beschikbaar zijn, zodat de verhandelbaarheid van een activum gewaarborgd is. Zonder hen, zou je dus niks kunnen kopen over verkopen op een crypto exchange.
Maar wat is er dan anders aan Balancer? Het grootste verschil met normale market makers is dat Balancer dit proces automatiseert en decentraliseert, waardoor tussenpersonen worden geëlimineerd. Als gevolg daarvan is de markt veel efficiënter. Dit wordt bereikt via liquiditeits-pools op het platform, waar iedereen zich bij kan aansluiten om passief inkomen te genereren.
In principe kan Balancer echter ook worden beschouwd als een DEX (gedecentraliseerde exchange), net als bijvoorbeeld Uniswap. Het belangrijkste dat Balancer doet, is de tussenpersoon wegnemen. Het is iets dat we altijd in blockchain projecten zien terugkomen, en de reden waarom blockchain zo populair is. Het scheelt de gebruiker veel tijd en geld wanneer er van blockchain gebruik wordt gemaakt, in plaats van een dienst met tussenpersoon.
Evenwichtige pools
Liquiditeits-pools is geen nieuwe uitvinding, en er zijn al andere DEX’en, zoals Uniswap, die op dit principe werken. Maar het verschil met Balancer is dat gebruikers deze pools zelf kunnen aanmaken. Dit betekent ook dat de samenstelling van maximaal 8 cryptovaluta (ERC20 tokens) naar eigen inzicht kan worden gekozen en dat de handelskosten voor deze pool in rekening kunnen worden gebracht. Dat is een voordeel ten opzichte van andere gedecentraliseerde exchanges.
De gebruiker kan de pools dan als volgt voor zichzelf gebruiken:
- Stort geld en verdien geld met de handelskosten (+ BAL tokens) uit de pool.
- Handel en gebruik de pools via de DEX Balancer om tokens uit te wisselen.
Verschillende behoeften, verschillende zwembaden
We zeiden al eerder dat er verschillende opties zijn om pools te kunnen ontwerpen. Dit kunnen gebruikers zelf doen. Iets wat niet mogelijk is bij andere DeFi exchanges. Het aantal tokens (maximaal 8), het gewicht en de vergoedingen kunnen worden bepaald door de gebruiker die de pool maakt. Hetzelfde geldt voor de zichtbaarheid van de pool. De pool kan namelijk ook onzichtbaar gemaakt worden door de maker. Zo kan de eigenaar van de pool zelf bepalen of gebruikers zichzelf kunnen toevoegen, of dat de eigenaar anderen kan uitnodigen. Dit zorgt ervoor dat er twee verschillende soorten pools zijn op Balancer:
- Gecontroleerde/particuliere pools. Dit zijn ook wel private pools, en zijn voor particuliere doeleinden bestemd en mogen geen externe liquiditeitsverschaffers toelaten. De configuratie van de pool wordt uitsluitend bepaald door de maker van de pool, en kan ook alleen door hem worden aangepast.
- Gedeelde/openbare zwembaden. Deze pools staan open voor alle spelers, zijn definitief en kunnen niet worden aangepast in hun configuratie. Hier is dus een stuk minder in te regelen door de gebruikers van Balancer.
Balancer biedt naast deze twee pool-categorieën nog andere speciale inrichtingsmogelijkheden met diverse modellen. Echter is het inregelen van deze pools een stuk ingewikkelder en moeilijker dan bovengenoemde soorten. Daarom wordt het aangeraden om jezelf eerst goed in te lezen voordat je besluit een ingewikkelde pool aan te maken.
Liquidity seed pools (LBP’s) bieden teams bijvoorbeeld de mogelijkheid om een projecttoken vrij te maken en tegelijkertijd een hoge liquiditeit te creëren. Andere voorbeelden zijn stabiele valutapools zonder tijdelijke verliezen.
Je ziet dus al dat het onderwerp van de pool snel erg ingewikkeld en complex kan worden. Het is in zeldzame gevallen relevant voor de eindgebruiker, maar het laat ook zien hoe lastig een DeFi applicatie kan zijn, en zo veel mogelijk diensten uit de financiële wereld wil decentraliseren. Dat zorgt ervoor dat er ook veel functies in zulke applicaties komen die voor de eindgebruiker vaak niet per se relevant zijn. Dat kan uiteraard voor problemen zorgen, gezien je maar net verstand moet hebben van deze zaken.
De BAL-token
De Balancer Token genaamd BAL is nog vrij jong, en helemaal niet lang op de markt. Toch is het een raketlancering geworden, in het kielzog vor COMP (bestuurstoken van Compound). Verwacht wordt dat BAL, net als COMP, een belangrijke rol zal spelen bij het aansturen en controleren van het platform. Als gevolg daarvan wordt het token achtereenvolgens verdeeld onder liquiditeitsverschaffers, wat resulteert in een laag initieel circulatievolume van BAL-tokens. En dat is toch wel erg belangrijk voor de prijsstijgingen van tokens. Oók voor BAL-tokens.
Het is goed om te vermelden dat er, net als bij COMP, geen economische waarde achter BAL zit. BAL is een governance token (ook wel bestuurstoken genoemd). Dat wil zeggen dat het de medezeggenschapsrechten om mee te beslissen over de ontwikkeling van het Balancer-protocol verzekert. Bezitters van het token mogen dus meebepalen hoe de toekomst van Balancer er uit gaat zien.
Maar waar mogen bezitters dan precies over meestemmen? Dit omvat vooral nieuwe functionaliteiten, protocolkosten of belangrijke structurele aanpassingen van het protocol. Je ziet steeds meer blockchain projecten die gebruik maken van een governance token. Dit maakt Balancer, net als die vele andere DeFi-protocollen, tot een gedecentraliseerde autonome organisatie (DAO).
Toch zie je dat de governance tokens van BAL erg waardevol zijn. Waarom zou dat zo zijn, als er geen economische waarde achter de tokens zit, en ze alleen als governance token gebruikt worden?
Token distributie en betaling – De truc in DeFi
Net als bij Compound ligt het maximale aantal tokens vast, maar hoeft in principe nooit bereikt te worden. En dat is ook zou bij Balancer, wat best spannend is. De verdeling van de gewenste DeFi tokens leidt vaak tot een prijsexplosie omdat er maar een paar tokens in omloop zijn.
Hetzelfde geldt voor Balancer en BAL. Er zijn 100 miljoen BAL’s, waarvan 25 miljoen tokens naar het team, ontwikkelaars, adviseurs en investeerders zijn gegaan. Nog eens 5 miljoen BAL’s zitten in het Balancer Ecosystem Fund, en nog eens 5 miljoen BAL’s zijn geoormerkt voor verdere fondsenwerving. De resterende 65 miljoen BAL’s zullen worden gebruikt om liquiditeitsverschaffers (verkopers) te belonen.
Van de 65 miljoen BAL’s worden er momenteel 145.000 tokens per week of 7,5 miljoen per jaar aan liquiditeitsverschaffers uitgedeeld. Het aandeel van team- en beleggerstokens wordt dus steeds meer verwaterd en zou het project dus steeds meer moeten decentraliseren.
Maar hier zit ook een kanttekening aan. Met 145.000 BAL-tokens per week, zullen alle tokens pas over 8.666 jaar verdeeld zijn. De verdeling van de stemrechten zal dus lange tijd gecentraliseerd blijven en het aanbod zal worden beperkt. Niettemin kunnen de stemrechten te allen tijde worden aangepast en kan bijvoorbeeld de uitgifte van tokens worden verhoogd. Maar dit zou op zijn beurt waarschijnlijk ook de prijs doen dalen als gevolg van een te sterke inflatie – voordelen in verband met stemrecht.
Het ziet er naar uit dat symbolic governance ontzettend populair is, en zelfs een ware hype is. En dat zien we niet alleen bij Balancer, maar ook bij ontzettend veel andere blockchain projecten. De mate van duurzaamheid van dit proces zal worden bepaald door de houders van de tokens, en de markt waar men zich in bevindt.
DAO
Je ziet dat blockchains hun gebruikers steeds vaker laat meebepalen over de toekomst van het project. Dat noemen we ook wel een gedecentraliseerde autonome organisatie (DAO). Steeds meer projecten doen dit, omdat ze zo gedecentraliseerd mogelijk te werk willen gaan. Het trekt veel nieuwe gebruikers aan, wat ook weer in het voordeel van het project werkt. Stemmen kan altijd gedaan worden met de zogeheten governance tokens.
Handelen op Balancer – Duidelijke handleiding
Voordat we ingaan op hoe je BAL en vergoedingen kunt verdienen, willen we je laten zien hoe je Balancer kunt opzetten en gebruiken als een gedecentraliseerde exchange (DEX). Het voordeel van een gedecentraliseerde exchange is dat je geen KYC nodig hebt en direct kunt beginnen met een Ethereum portefeuille. Hiervoor bevelen we een Web 3.0 portfolio aan zoals Metamask.
Wanneer je dat hebt, kun je direct beginnen door naar https://balancer.exchange/#/swapet te gaan, en jouw wallet te verbinden met Balancer in de rechterbovenhoek. Hier kun je dan kiezen uit een breed assortiment van cryptocurrencies (ERC20). Er worden ontzettend veel munten ondersteund. Denk aan Ethereum (ETH), DAI, MKR, USDC, REP, WBTC, WETH, BAT, SNX, ZRX, LINK, DZAR, UMA, LRC, REN, LEND, KNC, COMP, OCEAN, en vele anderen.
Handelen op een DEX wordt een “swap” genoemd en beschrijft de eenvoudige uitwisseling tussen twee activa. Balancer maakt gebruik van de liquiditeit die door de verschillende pools wordt aangeboden en stelt automatisch het beste aanbod en de beste prijs voor je samen.
Indien je een swap wenst uit te voeren, kun je het overeenkomstige handelspaar selecteren en vervolgens de transactie via jouw wallet bevestigen. De bediening en de interface aan de DEX-zijde zijn zeer eenvoudig te begrijpen en gebruiken. De liquiditeit, of “pool” kant, is een beetje anders. Laten we eens kijken hoe je geld kunt verdienen met Swap.
Geld verdienen met Balancer
Misschien is dit wel het gedeelte waar je het meest in geïnteresseerd bent. Want hoe kun je zelf geld gaan verdienen met Balancer? Het is een stuk eenvoudiger dan je waarschijnlijk zou denken. Het is belangrijk dat je eerst jouw wallet hebt gekoppeld aan Balancer, voordat je hier daadwerkelijk mee kunt beginnen.
Vervolgens stort je ERC-20 cryptovaluta in een van de vele pools die beschikbaar zijn, waarna je bijdraagt aan de liquiditeit van het platform. Als beloning ontvang je vervolgens enkele Banacer-tokens (BAL), bovenop de vaste vergoeding. Dit proces noemen we ook wel (BAL) liquidity mining of yield farming.
Gedecentraliseerde beurzen (DEX)
Vanaf het prille begin is cryptovaluta gebruikt om financiële systemen te decentraliseren. Helaas werd de industrie lange tijd geleid door gecentraliseerde spelers zoals Binance, Coinbase, ByBit of Kraken, om er maar een paar te noemen. Deze zijn kwetsbaar voor computeraanvallen en juridische aanvallen vanwege hun gecentraliseerde aard.
Het probleem is dat we tot voor kort niet beschikten over de technische middelen om echanges te decentraliseren, en toch de kwaliteiten van gecentraliseerde exchanges te behouden. Toch was er steeds meer vraag naar deze gedecentraliseerde systemen, waardoor er uiteindelijk ook een aanbod kwam voor degene die hierom vroegen.
Van jaar tot jaar zijn er meer en meer projecten ontstaan die gericht zijn op het decentraliseren van crypto exchanges. Aanvankelijk inefficiënt, heeft de recente opkomst van AMM’s (Automated Market Makers) geleid tot de proliferatie van gedecentraliseerde handelsplatformen, die ditmaal opmerkelijk goede functies en voordelen bieden. Uniswap, Curve, Swing, Balancer of Loopring zijn een aantal van deze DEX’en.
In de praktijk worden de meeste DEX gehost op het Ethereum-netwerk. Onder de top-10 DEX met het meeste volume, komen 9 van hen van Ethereum en slechts één van Tron. Het is dus nog even afwachten tot hier meer decentralisatie in te vinden is.
Balancer Koers en verwachting
Hoe kan ik BAL kopen?
Wil je BAL kopen? Dat kan op verschillende crypto exchanges. Hiervoor kun je het beste terecht bij de populairste crypto exchanges als Binance, ByBit en Coinmerce. Vervolgens kun je hier kiezen om Balancer tokens te kopen, waarna je deze kunt opslaan in een wallet die ERC-20 tokens ondersteunt. Dat is namelijk het protocol dat door Balancer wordt gebruik voor zijn tokens. Sinds February 2021 kun je nu ook BAL kopen op Bitvavo. Vul hieronder in hoeveel BAL je wilt kopen op Bitvavo.
Inhoudsopgave
- 1 Wat is Balancer (BAL)?
- 2 Evenwichtige pools
- 3 Verschillende behoeften, verschillende zwembaden
- 4 De BAL-token
- 5 Token distributie en betaling – De truc in DeFi
- 6 DAO
- 7 Handelen op Balancer – Duidelijke handleiding
- 8 Geld verdienen met Balancer
- 9 Gedecentraliseerde beurzen (DEX)
- 10 Balancer Koers en verwachting
- 11 Hoe kan ik BAL kopen?