Home » Blog » Juno network, wat is dat?

Juno network, wat is dat?

Juno

Er zijn veel nieuwe Layer 1 blockchains die met vernieuwende ideeën komen. Als we naar een van de OG Layer 1 blockchains kijken, Ethereum, zien we diverse problemen. Daar vormen bijvoorbeeld langzame en dure transacties het hoofdthema. Het Cosmos netwerk heeft intussen een heel interessant ecosysteem opgebouwd. Dat zijn allemaal individuele blockchains die met elkaar verbonden zijn via het Cosmos IBC. Dit is het Inter-Blockchain Communication protocol. Alle blockchains binnen het IBC bieden dan weer een ander product aan. Een project dat in dit ecosysteem er uitspringt, is het Juno network. Alle door hen geschreven en ontwikkelde smart contracts kunnen op elke IBC-blockchain gebruikt worden. Bovendien bieden ze een hoge schaalbaarheid aan, zijn ze permissieloos, met hele lage transactiekosten, maar wel met snelle transacties.

Het komt dan ook niet als een verrassing dat ik het in deze blog ga hebben over Juno en het JUNO-token. Ik ga je uitleggen wat het Juno network precies is en hoe het werkt. Ik ga ook een kijkje nemen achter de schermen bij het team van dit project en de JUNO-koers onder de loep nemen. Verder vertel ik je ook waar je het JUNO-token kunt kopen.

Let op: hou er rekening mee dat de onderstaande tekst over het ‘Juno network (JUNO)’ evenals de toelichting hierop op geen enkele manier als advies opgevat mag worden. De keuze voor óf en op welke manier je (crypto) wilt traden en welke keuzes je maakt qua belegging ligt bij jou en bij jou alleen. Wij zijn geen financieel adviseurs.

Hier kun je eerst een uitvoerige video bekijken die laat zien hoe Juno werkt.

Wat is het Juno network?

Het Juno network is een permissieloze en open source blockchain die de interoperabiliteit van smart contracts of dApps mogelijk maakt. Ze doen dit binnen het netwerk van het Cosmos netwerk. Alle blockchains binnen de IBC kunnen gebruikmaken van de Juno smart contracts. Daarbij verricht Juno baanbrekend werk met het ontwikkelen van de CosmWasm. Wasm is de ‘WebAssembly’. Dit is een bytecode-indeling op ‘low levels’, net zoals JavaScript. Het is ontworpen om sneller te ontleden en uit te voeren dan JavaScript. CosmWasm is de introductie van Wasm in het Cosmos ecosysteem. Het gaat hierbij dus om talen waarmee je kunt programmeren. Juno gebruikt de Rust taal. Andere Wasm talen zijn bijvoorbeeld,

  • C/ C++ / C#
  • Golang
  • Java
  • Kotlin
  • Python
  • Typescript

Door Rust te gebruiken, kunnen ontwikkelaars complexe contracten schrijven zonder veiligheidsrisico’s. Bovendien werkt Rust goed samen met de Cosmos SDK en met het Tendermint consensus protocol. Juno heeft plannen om op een later tijdstip ook Golang in te passen. Een SDK is een software development kit. Met de Cosmos SDK kun je proof of stake (PoS) blockchains bouwen binnen het Cosmos network. Bij wijze van spreken direct uit de doos.
Tendermint helpt bij het bereiken van de consensus op een PoS blockchain. In Cosmos is dat een Tendermint BFT, of Byzantine Fault Tolerance. Dit betekent dat ook als maar twee derde van alle nodes functioneert, er toch overeenstemming bereikt kan worden.

Juno Network staat in het middelpunt

Met CosmWasm bereikt Juno dat je met krachtige en veilige programmeertalen kunt schrijven. Dit zijn dan de smart contracts die binnen IBC door elke blockchain gebruikt kunnen worden. De verschillende blockchains in Cosmos worden ook wel ‘zones’ genoemd. Op dit moment zijn er 53 zones. Op de volgende afbeelding kun je zien dat Juno in het centrum van deze zones zit. Net als een spin in het midden van haar web zit. Dat is hetzelfde als bij Osmosis en Axelar, waar we al eerder over hebben geschreven.

Juno network map of zones
https://mapofzones.com/home?columnKey=ibcVolume&period=24h

Hoe werkt het Juno Network?

Het Juno Network werkt als een DAO. Met andere woorden, je kunt als houder van het JUNO-token, invloed uitoefenen op de richting van het project. Verder werkt de Juno DAO op de volgende manier,

  • Er is geen centrale leider. Het beheer van het network ligt in de handen van ontwikkelaars, validators en delegators. Dus iedereen die het JUNO-token bezit.
  • Als houder van het JUNO-token kun je deelnemen aan het stemmen op voorstellen.

Juno is een onafhankelijke en publieke blockchain die gebouwd is met de Cosmos SDK. Met deze Cosmos SDK kunnen ontwikkelaars dan weer dApps of smart contracts schrijven en gebruiken door de CosmWasm te gebruiken. Dit geeft ontwikkelaars de mogelijkheid om een programmeertaal naar keuze te gebruiken. Deze smart contracts kunnen dan weer in de IBC gebruikt worden om transfers van activa tussen blockchains te laten plaatsvinden.

CosmWasm is een virtuele machine binnen de Cosmos SDK. Je kunt dan krachtige, familiare en veilige programmeertalen gebruiken. Je hoeft dus ook niet meer JavaScript te herschrijven voordat je het gebruikt. Deze verschillende dApps geschreven met de diverse programmeertalen zorgen dan weer op hun beurt voor de communicatie binnen het IBC-network. Dit CosmWasm is het belangrijkste onderdeel van Juno.

Hiermee zijn ook al diverse succesvolle dApps ontwikkeld op Juno. Bijvoorbeeld,

Wie zit er in het Team van het Juno Network?

Het kernteam van Juno bestaat uit diverse ontwikkelaars van andere projecten. Verder is er een heel leger aan validators. Een paar mensen die in het kernteam zitten, zijn bijvoorbeeld

  • Andrea Di Michele — Een van de medeoprichters en hoofd ontwikkelaars.  Hij coördineert ook de verschillende sub DAOs. Deze zorgen ervoor dat het project maximaal gedecentraliseerd is. Hij heeft ook Stakefish gewerkt voor tien maanden gewerkt in 2022. Dit is een van de grotere Cosmos validatoren.
  • Jake Hartnell — Hij is ook een van de medeoprichters en noemt zich een DAO-maximalist. Verder heeft hij ook Stargaze opgericht, een L1 netwerk voor NFTs. Het is interoperabel tussen de Cosmos en Ethereum netwerken. Hij heeft een Masters in Information Management and Science diploma van de UC Berkeley School of Information. Hij is ook de drijvende kracht achter het technische deel van het Juno netwerk.

Verder komen er nog diverse andere namen voorbij. Velen daarvan werken bij belangrijke validatoren van het Cosmos ecosysteem. Bijvoorbeeld, SG1, Oni of Polkachu. Hier kun je een lijst met bijna 60 namen vinden die betrokken zijn bij het project.

Wat is het JUNO-token?

Het JUNO-token is het native token van het Juno netwerk. Er vond geen verkoop plaats van het token, maar 95% is via een airdrop aan ATOM-stakers verdeeld. Hier is een beetje meer informatie over de airdrops in het Cosmos ecosysteem. Deze worden verdeeld aan diegenen die Cosmos ecosysteem tokens staken.

Als je het JUNO-token wilt staken, krijg je rond de 35% als vergoeding. Het staken van het ATOM-token en andere tokens uit het Cosmos ecosysteem heeft diverse voordelen. Je komt bijvoorbeeld in aanmerking voor airdrops van nieuwe projecten in het Cosmos ecosysteem. Bovendien is de vergoeding van het staken van JUNO goed. Die vergoeding is op dit moment rond de 35%. Het Juno project is een van de projecten binnen het Cosmos ecosysteem waar je een extra oogje op kunt houden.

Maar terug naar het JUNO-token. Het token is inflatoir voor de eerstvolgende twaalf jaar. Dan is de maximale voorraad 185.562.268 JUNO. Op dit moment zijn er 62 miljoen tokens in omloop. De huidige totale voorraad is 70 miljoen tokens. JUNO heeft een market cap van $80 miljoen.

Het team krijgt maar 2,74% en dat heeft dan ook nog eens een wachtperiode van twaalf jaar. In feite werkt het team gratis. Daarbij wil ik ook opmerken dat de gemeenschap het project draaiende houd met een DAO, zoals eerder al besproken.

Op de volgende afbeelding kun je de verdeling van het token goed zien. Er was bijvoorbeeld ook een whale cap van 50.000 ATOM per adres. Met andere woorden, als meer ATOM staakte, kreeg je niet meer JUNO-tokens via de airdrop.

Juno network
https://www.junonetwork.io/

Wat is de koers van het JUNO-token?

Als je in het JUNO-token wilt investeren, is een goed begin om te weten wat de koers is. Als je al gaat traden, wil je ook het liefst winst maken. Je kunt een technische analyse maken om te zien wat het beste koop of verkoop moment is.

Het JUNO-token werd bij CoinMarketCap genoteerd op 23 november 2021 met een koers van $10.28. De koers is daarna gestaag gestegen en zijn voorlopige ATH werd bereikt op 3 maart 2022 met een koers van $45.74. Daarna is de koers ook weer vrij snel gezakt en twee maanden later was de koers laag, met $4.75. Net zoals veel andere cryptomunten, heeft ook het JUNO-token last van de huidige bear markt. Op het moment van schrijven, midden december 2022 is de koers $1.22. De laagste genoteerde koers is $1.20, op 17 december. Als je in dit project gelooft, een uitstekend moment om in te stappen.

Bij CoinMarketCap staat hij net buiten de top 2900 op plek 2880. Bij CoinGecko staat hij echter op plek 245. Deze munt heeft wel een goed vooruitzicht volgens mij, omdat het nog een vrij nieuw project is. Ze bouwen echter wel verder in de bear markt. Bovendien kan de associatie met het Cosmos ecosysteem zeker ook geen kwaad. Dit ecosysteem blijft groeien, en hoe meer zones of blockchains er zijn, hoe meer uitvoering Juno zal hebben. Ik denk daarom dat dit token nog wel eens een goede koersontwikkeling kan doormaken. Als je in deze munt wilt investeren is het wel belangrijk om goed je eigen onderzoek te doen.

Waar kun je het JUNO-token kopen?

Het JUNO-token is nog niet op Bitvavo of Binance te koop. Er zijn maar drie toonaangevende CEX’en die op dit moment deze munt aanbieden. Dat zijn Kraken, MEXC Global en Bitget. Er zijn wel diverse liquidity pools op DEX’en zoals Osmosis en Junoswap waar je een JUNO-paartje kunt vinden. Dit zijn twee DEX’en binnen het Cosmos ecosysteem.

Hoe kun je het JUNO-token het beste bewaren?

Je hebt verschillende opties om dit token te bewaren. De veiligste manier is om ze op een hard wallet op te slaan, ook wel een cold wallet genoemd. Met een hardware wallet, zoals de Ledger X of S en de Trezor, ben je beschermd voor internet hacks.

Je kunt natuurlijk je JUNO-token op de beurs laten staan waar je het token gekocht hebt. Nu heb je echter geen toegang tot je private keys. De private keys van een beurs blijven in de handen van de beurs zelf. Het gevaar van een gehackte beurs bestaat altijd en dan heb je een kans dat je je crypto kwijt bent. Deze wallets op een beurs worden ook wel hot wallets genoemd.

Als derde optie kun je ook nog een online wallet zoals Phantom, Solflare, Leap Cosmos Wallet of Trust Wallet gebruiken. Hier is ook nog een kans op een internet hack, maar deze is theoretisch kleiner dan een hack op een beurs. De populaire MetaMask wallet werkt niet op Cosmos. Dit komt doordat MetaMask alleen op Ethereum uitwisselbare blockchains werkt.

Conclusie

Ik heb een uitgebreide uitleg over het Juno network gegeven. Dit is een layer 1 blockchain uit het interessante Cosmos ecosysteem. Juno maakt smart contract beschikbaar voor elke blockchain die deel is van het Cosmos IBC. Het is nog een jong project, maar wel met een potentiële goede toekomst. Het is een echt decentraal netwerk, waar de DAO de richting van het netwerk bepaald. Juno is een project dat zeker de moeite waard is om te volgen.

Juno lijkt een soort van spin binnen het IBC-network van Cosmos. Dit komt door de CosmWasm, waarmee ontwikkelaars in elke programmeertaal hun smart contracts kunnen schrijven. Dit is een fantastische mogelijkheid om veel dApps aan te wenden zonder dat ontwikkelaars eerst een nieuwe programmeertaal moeten leren.

Ik zie een goede toekomst voor Juno, wat dan weer zijn weerslag kan vinden op het JUNO-token. Op dit moment, ziet het ernaar uit dat het JUNO-token ondergewaardeerd is. Als je het JUNO-token bijvoorbeeld staakt, krijg je een goede vergoeding. Op het moment van schrijven, ligt dat rond de 35%. Mocht je in dit token willen investeren, doe dan wel eerst goed je eigen onderzoek, ik ben namelijk geen financieel adviseur.

Heb je nog vragen over het Juno Network of het JUNO-token, laat het ons weten op onze Cryptokopen Facebookgroep. Je kunt ons ook op Twitter volgen. Zie je daar!

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven