NFT’s zijn aan een opmars bezig, die geen einde lijkt te kennen. In 2020 begon de populariteit te groeien en in 2021 beleefde die een voorlopig hoogtepunt. Ee zijn al veel verschillende toepassingen voor NFT’s te vinden en het is goed mogelijk dat er nog vele bij zullen komen. Toepassingen waar we op dit moment waarschijnlijk zelfs geen weet van hebben. In het derde kwartaal van 2021 werd er voor $10.67 miljard aan NFT’s omgezet. Dat is maar liefst 704% meer dan in het tweede kwartaal van 2021. Omdat de vraag naar NFT’s blijft toenemen, is er ook behoefte aan een moderne, mainstream en ontwikkelaarsvriendelijke NFT-ervaring. Dit is waar Efinity gaat helpen. Het is een volgende generatie blockchain voor digitale activa, maar vooral voor NFT’s, die op Polkadot draait.
In deze blog ga ik het over Efinity hebben en het EFI-token. Ik ga je uitleggen wat Efinity precies is en hoe het werkt. Ik ga ook een kijkje nemen achter de schermen bij het team van dit project en de EFI-koers onder de loep nemen. Verder vertel ik je ook waar je het EFI-token kunt kopen.
Let op: hou er rekening mee dat de onderstaande tekst over ‘Efinity (EFI)’ evenals de toelichting hierop op geen enkele manier als advies opgevat mag worden. De keuze voor óf en op welke manier je (crypto) wilt traden en welke keuzes je maakt qua belegging ligt bij jou en bij jou alleen. Wij zijn geen financieel adviseurs.
Hier kun je eerst een video bekijken die laat zien hoe Efinity werkt.
Wat is Efinity?
Efinity is een volgende generatie blockchain voor non-fungible tokens of NFT’s, die op Polkadot draait. Het is opgezet door Enjin, die al sinds 2009 met NFT’s bezig zijn, met een wereldwijd netwerk van 20 miljoen gamers. Efinity moet gaan werken tussen verschillende blockchains, als een cross-chain en is een symbolische snelweg. Ze zullen NFT’s ondersteunen van elke blockchain en willen op deze manier het belangrijkste netwerk in de NFT-ruimte worden.
Blockchain gaming, waar NFT’s een grote en belangrijke rol in spelen, wordt ook wel gezien als een mogelijkheid om massa aanvaarding van blockchain technologie en cryptocurrencies te bewerkstelligen. Er zijn echter nog diverse problemen te overwinnen voordat het zover kan komen. Met Efinity wil Enjin lagere transactiekosten aanbieden, interoperabiliteit verschaffen, de netwerksnelheid verhogen, een ecovriendelijkere invloed uitoefenen en een betere gebruikerservaring aanbieden. Dat is nog eens iets! Het is daarom dan ook meer dan alleen maar weer een ander of nieuw netwerk. Het is op een parachain van Polkadot gebouwd en wordt op maat gemaakt, zodat de hele NFT-wereld ervan kan profiteren. Daarom wordt ook de term ‘volgende generatie’ gebruikt.
In de toekomst zullen volgens Efinity NFT’s net zo gemeenschapsgoed worden als nu de smartphones dat zijn. Het netwerk dat Efinity aanbiedt is schaalbaar en milieuvriendelijk. Het is gebouwd om games en dApps er op te laten draaien zodat creators hun NFT’s aan een groot publiek kunnen aanbieden. Ze zien zichzelf als hetzelfde wat de ERC1155 tokens voor NFT’s deden voor Ethereum, namelijk NFT’s toegankelijker maken voor iedereen. Efinity is er helemaal klaar voor als het inderdaad een mainstream gebeuren wordt. Dat lijkt alleen een kwestie van tijd volgens Efinity.
Polkadot Relay Chains, parachains en Efinity
Hoe Efinity werkt is het beste uit te leggen door eerst kort uit te leggen hoe de Polkadot Relay Chain en de parachains werken voor en met Efinity.
Enjin heeft Efinity op de Polkadot Relay Chain gebouwd als een parachain in samenwerking met de web3 foundation. Op het Polkadot-netwerk kunnen twee soorten blockchains gebruikt worden.
- Relay chains — Dit is de basis van Polkadot, de relay chains zijn verantwoordelijk voor de veiligheid van het netwerk, de consensus en de cross-chain interoperabiliteit.
- Parachains — Zelfstandige blockchains die de rekenkracht van de relay chains gebruiken om te bevestigen dat transacties veilig en correct zijn.
De Efinity blockchain gebruikt de Polkadot Relay Chain validators om consensus te bereiken. Hierdoor kan Efinity een onafhankelijk economisch raamwerk, gegevens en staat hebben.
Op de afbeelding hieronder is een schema te zien hoe de Efinity structuur is opgebouwd op de Polkadot Relay Chain.
De collator nodes van Efinity zijn dan verantwoordelijk voor alle transacties op de Efinity parachain. Deelnemers krijgen als beloning het EFI-token. De veiligheid blijft echter in de handen van de Polkadot Relay Chain validators. Dit heeft als gevolg dat gebruikers geen kosten voor het valideren voorgeschoteld krijgen.
Enjin is echter op Ethereum gebouwd. Er zijn cross-chain bruggen om beide netwerken met elkaar te verbinden. Hierbij zal Efinity een hub voor alle fungible en non-fungible tokens zijn. Enjin heeft ook Paratokens ontworpen (later meer hierover) die alle tokens accepteren, dus ook de ERC712, ERC 1155 (ontworpen door een van de Enjin founders) en ERC20 token standaarden van Ethereum.
Polkadot is ook een milieuvriendelijke blockchain waardoor het mogelijk is voor Enjin om klimaatneutrale NFT’s te minten zonder dat hierbij de decentralisatie of veiligheid opgeofferd moeten worden. Het energiezuinige consensus mechanisme van Polkadot maakt dit mogelijk.
Hoe werkt Efinity?
Efinity heeft diverse bijzondere kenmerken die ook allen weer een eigen toepassing voor het gebruik op een blockchain hebben.
Marktplaats
Efinity zorgt voor een robuuste reeks tools op een marktplaats waar elke bestelling gemaakt en uitgevoerd kan worden voor alle tokens. Hiermee kunnen tokens naar andere blockchains gestuurd worden, bijvoorbeeld van blockchain games op een ander netwerk naar een NFT-marktplaats op weer een ander netwerk. Zie de afbeelding hieronder.
NFT’s kunnen door een eigenaar aangeboden worden. Het token blijft zolang aan het account van de eigenaar gekoppeld, totdat het verkocht is. Zo ziet dat er dan uit.
Iemand kan echter ook op zoek zijn zijn naar een specifieke NFT of in-game voorwerp, zoals een zwaard. Nu kan er gezocht worden op een token ID of alle token IDs van hetzelfde type (een Base ID). Zie hieronder.
Het is niet eens nodig voor een token om te koop te staan of zelfs op het netwerk te staan, en er toch een bod op te krijgen. Gebruikers wordt ook aangeraden en zelfs aangemoedigd om het hoogste bod ook te laten staan. Dit is wel heel bijzonder en opent veel mogelijkheden voor het handelen in NFT’s of in-game voorwerpen.
Prijsontdekking
Het hoogste bod op een Base ID en/of token ID stelt ook de beste prijs vast voor elk fungible of non-fungible token, op dat moment. Door deze prijs ontdekkingsfunctie, worden er weer apps van derde partijen ontwikkeld die het mogelijk maken om NFT’s via Efinity naar alle mogelijke andere blockchains te versturen. Om de prijsontdekking te stimuleren, krijgt het hoogste niet ingevulde bod, een deel van de kosten die de marktplaats krijgt. Het maakt dan niet uit op welk token er geboden wordt.
De prijsontdekking is misschien het beste uit te leggen met een voorbeeld. Omdat het nu mogelijk is om op alles te bieden, op elk netwerk, kan de manier waarop we bijvoorbeeld huizen of auto’s gaan kopen veranderen. Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een antieke auto, en je vind een NFT van je droomauto op een marktplaats voor antieke auto’s. De eigenaar heeft de auto echter niet in de verkoop staan. Toch geef je er een bod op, om te kijken of de eigenaar van gedachten verandert. Als de eigenaar nog steeds niet wil verkopen, krijg je toch een beloning voor het hoogste bod! Je bod krijgt ook meer ‘gewicht’ in de Price Discovery Pool (zo meteen meer over deze pool), hoe langer het bod blijft staan of totdat het bod aangenomen wordt.
Schaalbaarheid
Efinity kan 1000 transacties per seconde (TPS) verwerken en dit kan in de toekomst nog sneller worden. Transacties worden binnen zes secondes bevestigd.
Paratokens
De Paratokens standaard maakt tokens interoperabel. Niet alleen op het Polkadot en Kusama ecosysteem, maar ook voor alle parachains en alle andere blockchains. Fungible en non-fungible tokens, gegroepeerde NFT’s, (NFT’s van dezelfde familie, met hetzelfde Basis ID), elk soort token is mogelijk.
De volgende video geeft een goede uitleg over de Paratokens.
Delegatie van transactiekosten
Een transactie kan een handtekening van de betaler van de kosten bevatten. Hierdoor kan iemand anders de verantwoordelijkheid voor de kosten ondertekenen, voordat deze wordt uitgezonden. Dit is belangrijk voor bedrijven en makers die de transactiekosten voor hun gebruikers willen subsidiëren. Met andere woorden, de gebruiker betaald geen kosten want dat doet het bedrijf of de creator die de NFT maakt.
Discrete accounts
Discrete accounts zijn unieke adressen die gemaakt en gebruikt kunnen worden op een parachain. Ze hebben echter geen bijbehorende private key. De discrete accountadressen kunnen in elke transactie gebruikt worden, zolang de transactie is ondertekend door een wallet die bevoegd is om een discrete account te gebruiken.
Zo ziet dat er dan schematisch uit.
Deze discrete accounts kunnen worden geconfigureerd met verschillende machtigingen en rollen:
- Een eigenaar kan operators, eigenaren en admins instellen.
- Admins kunnen operators instellen.
- Operators kunnen transacties ondertekenen.
Per rol is het ook mogelijk om meer dan één handtekening te gebruiken als multisig-beveiliging ingezet wordt. Belanghebbenden van een bedrijf kunnen deze rekeningen bijvoorbeeld gebruiken om hun activa veilig te beheren.
Dat ziet er dan zo uit.
Brandstoftanks (Fuel tanks)
De fuel tanks zijn weer speciale discrete accounts die uitsluitend voor transactiekosten gebruikt worden. Ontwikkelaars die besluiten om de transactiekosten van hun gebruikers voor hun rekening te nemen, kunnen EFI-tokens in een fuel tank storten die zij beheren. Deze tokens kunnen dan niet worden opgenomen, maar worden vastgezet in de fuel tanks.
De fuel tank kan dan weer specifieke tokens, tags, transactietypes of gebruikers op een witte lijst zetten, die dit voorrecht mogen gebruiken. De fuel tanks hebben elk hun eigen ID, die bij een transactie vermeld kan worden. Als dan aan alle vereisten van een transactie voldaan wordt, neemt de fuel tank de kosten van deze transactie over. Als er daarna nog andere kosten zijn, moet de gebruiker die betalen.
Bouwen
Door te ‘bouwen’ kunnen NFT’s aangepast of gewijzigd worden, of nieuwe tokens kunnen worden gemaakt met de hulp van een ‘recept’. Dit is een ondertekend bericht dat volledig off-chain wordt gemaakt. Iedereen met een kopie van een recept, kan het uitvoeren op Efinity. Dit is handig om in-game verzamelobjecten zonder al te veel moeite te veranderen in andere objecten. Zo kunnen bijvoorbeeld diverse ‘gewone’ tokens omgezet worden in een ‘zeldzaam’ token. Dit is dan heel makkelijk om te doen.
Voor een recept is het dan wel nodig dat je de eigenaar bent van verschillende tokens, bijvoorbeeld een hamer en een aambeeld. Die kunnen dan van code voorzien worden, zodat ze meerdere acties kunnen uitvoeren, zoals minten, verbranden, samensmelten of eigendom overdragen. De maker van het recept, kan de code zo programmeren dat een recept maar een ‘X’ aantal keren gebruikt kan worden.
Zie op de volgende afbeelding een voorbeeld hiervan.
Tags
Met tags kunnen gerelateerde tokens gegroepeerd worden. Bijvoorbeeld, alle transactiekosten voor een hele game collectie te betalen.
Efinity swap
Via de Efinity swap wordt de liquiditeit van cryptocurrencies en NFT’s verzekerd via de markt prijsontdekking. Cross-chain interoperabiliteit wordt via Snowfork bruggen mogelijk gemaakt. Dit is een gedecentraliseerde brug tussen Polkadot en Ethereum die zonder dat er vertrouwen nodig is werkt. Het onboarden van nieuwe gebruikers gaat ook naadloos door gebruik te maken van discrete accounts en fuel tanks.
Pools
Efinity zet diverse pools voor de verschillende betrokken personen bij dit project op. Van alle transactiekosten gaat 2.5% naar deze pools toe.
- Collator Pool — Voor collator nodes en gebruikers die op deze nodes stemmen.
- Community Pool — Subsidies in de vorm van EFI-tokens, voor projecten die het ecosysteem helpen en die de ontwikkeling mogelijk maken. Alle transacties op Efinity worden voor hun gesubsidieerd.
- Price Discovery Pool — Hiermee worden gebruikers aangemoedigd om een bod uit te brengen op de diverse NFT’s waarin ze interesse hebben. Het hoogste bod op een parachain krijgt EFI-tokens, totdat het bod is geaccepteerd of door een hoger bod wordt overtroffen.
- Fuel Tank Pool — Een extra bron van EFI-tokens om transactiekosten mee te betalen.
Wie zit er in het team van Efinity?
Het team van Efinity is hetzelfde team dat achter Enjin zit. Daarom een beknopt overzicht.
- Maxim Blagov — Medeoprichter en CEO van Enjin. Sinds 2007 al met het Enjin project bezig. Ja, Enjin was er al voordat crypto en blockchain er waren! Hij studeerde computerwetenschap in Sydney.
- Witek Radomski — CTO. Zit sinds 2008 al bij Enjin. Hij is ook degene die het ERC7155 token ontwikkeld heeft.
- Caleb Applegate— COO. Was ooit filmproducent en COO van Mineplex, een van de grootste Minecraft game servers in de wereld.
Wat is het EFI-token?
Het EFI-token is het eerste Paratoken op Polkadots parachains. Er zullen in totaal 2 miljard EFI-tokens zijn waarvan er al 169,857,481.27 EFI of 8% in de roulatie zijn. De marketcap in midden december 2021 is $185,998,582.
Als toepassing wordt het token gebruikt voor alle transactiekosten op het Efinity netwerk en het kan ook voor beheer gebruikt worden.
5% van de hele voorraad werd in juni 2021 tijdens een publieke sale verkocht, dat zijn 100 miljoen EFI-tokens. De prijs was $0.2 en er werd $20 miljoen opgehaald. Bij drie private sales tussen februari en mei 2021 werd in totaal $18.9 miljoen opgehaald met 300 miljoen tokens. De prijs was toen bij ronde 1Â $0.05, bij ronde 2Â $0.06 en bij ronde 3Â $0.075.
De firma krijgt 20% en het team 10% van alle tokens. Dat zit dus wel goed, en is er geen directe reden om een rug pul te vrezen. De distributie zag er zo uit.
- Ecosysteem 35%
- Staking & pools 15%
- Company 20%
- Team 10%
- Seed, early & strategic rounds 15%
- Public sale 5%
Via verschillende periodes worden de tokens ontgrendeld, variërend van 3 tot 10 jaar.
Wat is de koers van het EFI-token?
Als je in het EFI-token wilt investeren, is een goed begin om te weten wat de koers is. Als je al gaat traden, wil je ook het liefst winst maken. Je kunt een technische analyse maken om te zien wat het beste koop of verkoop moment is.
Het EFI-token werd bij CoinMarketCap genoteerd op 4 augustus 2021 met een koers van $3.0239. De voorlopige ATH op dezelfde dag bereikt met een koers van $3.3592. Daarna is de koers ook meteen gezakt en tot op het moment van schrijven, midden december 2021 was de koers rond de $1, met uitschieters naar $2. Midden december 2021 is de koers $1.10.
Bij CoinMarketCap staat hij net buiten de top 300 op plek 311. Deze munt heeft een goed vooruitzicht volgens mij, zeker als de samenwerking met Enjin bekijkt en wat het project voor ogen heeft. Er zijn in december 2021 al ruim 70 games en ontwikkelaars die voor Efinity gekozen hebben. De verwachting is dat uiteindelijk iedereen in de NFT-wereld Efinity gaat gebruiken. BMW en Samsung hebben al Enjin producten in het verleden gebruikt, dus dat geeft ook vertrouwen.
Er is ook een Efinity Metaverse fonds van maar liefst $100 miljoen. Dit fonds geeft financiële steun aan projecten die het Enjin ecosysteem integreren, aan metaverse projecten, gaming, NFT dApps enzovoort.
Alles bij elkaar opgeteld denk ik dat het EFI-token nog wel eens een goede koersontwikkeling kan doormaken. Als je in deze munt wilt investeren is het wel belangrijk om goed je eigen onderzoek te doen want ik ben geen financieel adviseur.
Waar kun je het EFI-token kopen?
Het EFI-token is nog niet op Bitvavo en Binance te koop. Er zijn een paar toonaangevende CEX’en die deze munt wel in de aanbieding hebben, zoals Gate.io, Poloniex en OKex. Er zijn ook veel liquidity pools op DEX’en zoals Uniswap waar je een EFI-paartje kunt vinden.
Hoe kun je het EFI-token het beste bewaren?
Je hebt verschillende opties om dit token te bewaren. De veiligste manier is om ze op een hard wallet op te slaan, ook wel een cold wallet genoemd. Met een hard wallet, zoals de Ledger X of S en de Trezor, ben je beschermd voor internet hacks.
Je kunt natuurlijk je EFI-token op de beurs laten staan waar je het token gekocht hebt. Nu heb je echter geen toegang tot je private keys. De private keys van een beurs blijven in de handen van de beurs zelf. Het gevaar van een gehackte beurs bestaat altijd en dan heb je een kans dat je je munten kwijt bent. Deze wallets op een beurs worden ook wel hot wallets genoemd.
Als derde optie kun je ook nog een online wallet zoals de Enjin wallet, MetaMask of Exodus wallet gebruiken. Hier is ook nog een kans op een internet hack, maar deze is theoretisch kleiner dan een hack op een beurs.
Heeft Efinity concurrentie?
Efinity heeft concurrentie van twee vergelijkbare projecten.
- Flow — Een blockchain die snel is, maar ook gebruikers in staat stelt om games en dApps te bouwen en te ontwikkelen. De gebruikers van Flow kunnen hun eigen gegevens controleren en NFT’s maken die dan weer op NFT-marktplaatsen verkocht kunnen worden.
- Ronin — Een layer 2 oplossing ontworpen om de schaalbaarheid van NFT-games te vergroten. Het team van Sky Mavis zit hierachter, die ook Axie Infinity hebben ontwikkeld. Axie was in 2021 hét grote game dat doorbrak en een belangrijke rol speelde voor blockchain gaming.
Conclusie
Het werd een ietwat langer artikel omdat er veel te vertellen is over dit project. Hoe meer ik er over lees, hoe interessanter ik het project ga vinden. Het project lijkt alles in zich te hebben om de NFT-markt te veroveren, en inderdaad de NFT-snelweg te worden die ze voor ogen hebben. Ze zullen dan ook eerst de rivaliserende projecten van Flow en Ronin achter zich moeten laten. De toekomst zal het uitwijzen, maar alle bakens lijken op groen te staan voor Efinity.
De kracht en energie van het Enjin team helpt en ook om Polkadot een parachain proberen te krijgen is een goed idee. Als je gaming, NFT’s en de metaverse een warm hart toedraagt, dan is dit project zeker iets voor jou! Ook als je niet in deze wereld zit en ermee bekend bent, is het een goed project op te blijven letten. Het EFI-token staat nog vrij laag, en het verbaast mij niets als het token nog gaat stijgen. Het is een crypto token, dus reken ook op volatiliteit zoals bij alle crypto tokens. Let echter op, ik ben geen financieel adviseur, dus als je in dit token wilt investeren, doe dan vooral eerst goed je eigen onderzoek.
Heb je nog vragen over Efinity, laat het ons weten op onze Cryptokopen Facebookgroep. Je kunt ons ook op Twitter volgen. Zie je daar!
Inhoudsopgave