Home » Blog » Hoe en waarom zou je Polkadot (DOT) moeten kopen?

Hoe en waarom zou je Polkadot (DOT) moeten kopen?

polkadot

Polkadot (DOT), officieel gelanceerd in augustus 2020, is één van de snelst groeiende cryptocurrencies. Zijn recente bestaan belet echter niet dat het een indrukwekkende evolutie heeft doorgemaakt. Is dit genoeg om de toekomst van DOT in de wereld van crypto te garanderen? Om hier meer over te weten te komen, vertellen we je graag waarom je Polkadot zou moeten kopen.

Dit doen we door verschillende onderbouwde redenen te geven. We vertellen je natuurlijk ook waar je Polkadot het beste kunt kopen, zodat je direct van start kunt. Maar eerst vertellen we je in het kort van Polkadot is en wat het doet. Zie hieronder een video waar Exodus alles uitlegt wat Polkadot inhoudt.

Een korte uitleg over Polkadot

Laten we eerst even een korte uitleg over Polkadot geven. Dat is het ook makkelijker om te begrijpen waarom je Polkadot zou moeten kopen.

Polkadot is een protocol dat erop is gericht om oplossing te bieden voor multi- en crosschain gegevensoverdracht. De oplossing die Polkadot biedt is volledig open-source. Het protocol maakt het mogelijk dat verschillende soorten blockchains met elkaar kunnen communiceren en samenwerken.

Normaal gesproken zijn blockchains concurrenten van elkaar. Dat probeert Polkadot dus juist op te lossen. Op het moment dat blockchains met elkaar kunnen samenwerken, kunnen de krachten van meerdere blockchains gebundeld worden. Dat zorgt ervoor dat er veel meer mogelijk is, en blockchains sneller en makkelijker gebruikt kunnen worden in onze huidige wereld.

Daarbij lost Polkadot ook nog eens het probleem met de schaalbaarheid op. Veel blockchains lopen hier tegenwoordig tegenaan. Ze kunnen het grote aantal gebruikers niet meer aan, waardoor de blockchain niet volledig zijn werk kan doen.

Polkadot maakt gebruik van sharding, waardoor er veel meer transacties op de blockchain verwerkt kunnen worden. Sharding wordt bijvoorbeeld ook gebruikt bij Ethereum 2.0. 

Daarover gesproken: veel mensen noemen Polkadot ook wel de ‘Ethereum-killer’. Dit komt mede doordat het al velen stappen op Ethereum vooruitloopt. Daar waar Ethereum nog bezig is met het oplossen van zijn problemen, heeft Polkadot deze problemen nog nooit gehad door zijn slimme techniek.

Polkadot is al hard gestegen in de lijst van CoinMarketCap

Toen Polkadot nog maar net op CoinMarketCap was geplaatst, stond het op positie 2.172. Dat is dus niet bepaald hoog, zou je kunnen zeggen. Maar het duurde niet lang voordat hier verandering in kwam. Op het moment dat alles gereed was, steeg de marktkapitalisatie van 0 naar meer dan $5.23 miljard. Dat is nog eens een flinke stijging!

polkadot-coinmarketcap

Hierdoor steeg Polkadot in de lijst al direct boven TRON, EOS, Cardano en Binance Coin uit. Het staat op dit moment stabiel in de top-10 van CoinMarketCap. Dat betekent dat het een van de hoogste posities heeft binnen de DeFi-wereld.

Deze snelle stijging zegt veel over de potentie die Polkadot heeft. Daarom is de positie die het project op dit moment heeft op CoinMarketCap een grote reden om Polkadot te kopen!

De redenominatie zorgde voor meer liquiditeit

Om de vooruitgang van Polkadot te begrijpen, is het belangrijk twee punten te begrijpen. De makers van Polkadot noemen het een “web 3.0 platform voor blockchain interoperabiliteit”. Hierdoor kunnen blockchains in slechts enkele minuten worden gecreëerd via het Substrate Network voor “echte blockchain interoperabiliteit”.

Een ander belangrijk punt in de werking van het ecosysteem is het gedecentraliseerde bestuur, dat stemrecht verleent aan de stakers of eigenaars van DOT-munten. Dit betekent dat de beslissingen over de ontwikkeling van het project aan de stakeholders zelf worden overgelaten. Belangrijke ontwikkelingen in 2020 waren onder meer de lancering van het Polkadot-netwerk in mei, waardoor de afhankelijkheid van Ethereum wegviel, wat betekent dat DOT geen ERC-20-token meer was.

Echter, de echte trigger voor de stijging van DOT was de “redenominatie” van de tokens, een concept vergelijkbaar met de stock split die traditioneel op de aandelenmarkt plaatsvindt. In het geval van DOT-tokens heeft de gemeenschap op 21 augustus 2020 met een eigen stemming besloten om DOT-munten te redenomineren in een verhouding van 1:100. Met andere woorden, een “nieuwe DOT” is 100 keer kleiner dan zijn vorige versie.

Op zijn beurt verhoogt dit het aanbod van circulerende munten met een factor 100, wat betekent dat er nu tot 1 miljard DOT-munten in omloop zijn op de markt. Hoewel dit de prijs van de munten niet verandert, maakt het ze wel aantrekkelijker voor kleine beleggers omdat zij de munt betaalbaarder vinden, wat hypothetisch de liquiditeit zal verhogen.

Veel projecten worden al op Polkadot gebouwd

Polkadot is geen toekomstmuziek. Er zijn op dit moment namelijk al verschillende projecten die op Polkadot worden gebouwd. En dat zijn niet de minste projecten. Denk aan Moonbeam (GLMR), Energy Web Token (EWT) en Ocean Protocol (OCEAN).

Moonbeam is een project dat ontwikkelaars wilt helpen om hun huidige Ethereum-dApp over te zetten op Polkadot. Dit zal er dus voor zorgen dat er uiteindelijk veel meer applicaties zullen zijn die op Polkadot draaien.

Energy Web Token is een project dat de energiesector helpt. Dit is het token achter de Energy Web Chain, welke de ontwikkeling van gedecentraliseerde applicaties voor de energiesector mogelijk maakt.

Ocean Protocol is een platform dat veel potentie in zich heeft. Het wil bedrijven en overheden met AI-experts verbinden. Het verzekert een veilige gegevensuitwisseling waardoor er meer AI mogelijk is bij bedrijven en overheden.

Dit zijn niet de enige projecten die op Polkadot worden gebouwd, maar wel de bekendste. Een aantal andere projecten die op dit moment ook gebruik maken van Polkadot, zijn:

De DeFi-revolutie en de toekomst van Polkadot (DOT)

Een andere factor die Polkadot motiveerde was de DeFi-revolutie. Projecten gebaseerd op gedecentraliseerde financiering hebben de afgelopen tijd aan populariteit gewonnen en zijn de snelst groeiende en meest begeerde projecten binnen de cryptowereld geworden.

defi-polkadot

Een voorbeeld hiervan is Chainlink, een van de snelst groeiende cryptocurrencies die ook in de CoinMarketCap top 20 is geglipt. Maar vandaag de dag is LINK niet langer de leider in de DeFi-wereld na de opkomst van Polkadot. 

De komende jaren zal de waarde en het gebruik van DeFi alleen nog maar gaan toenemen. Dit komt doordat er steeds meer mogelijk is met dit soort applicaties.

In het begin van crypto, waren het vooral particulieren die bezig waren met zowel crypto als blockchain. Maar dat veranderde sinds 2019. Toen zagen we namelijk dat er ook steeds meer grote bedrijven aan de slag gingen met crypto en blockchain.

Denk bijvoorbeeld aan Tesla, die in 2020 besloot Bitcoin-betalingen te accepteren. Of bedrijven en overheden die gingen onderzoeken of het mogelijk was om de blockchaintechnologie te gaan gebruiken.

Er zijn veel analisten die verwachten dat de blockchain steeds vaker wordt gebruikt door grote bedrijven. Zo zijn er later misschien geen verzekerings- en notariskantoren meer nodig, omdat dit soort werkzaamheden ook door middel van smart contracts op de blockchain uitgevoerd kunnen worden.

Wanneer Polkadot zichzelf continu blijft verbeteren, zal het gebruik van deze blockchain geleidelijk toenemen. En dat komt de koers van DOT natuurlijk alleen maar ten goede. Daarom is nu het juiste moment om DOT te kopen, zodat je niet te laat bent.

De koers van Polkadot (DOT) is erg laag

Wanneer we kijken naar de koers van Polkadot (DOT), staat deze ontzettend laag. In augustus 2021 betaal je ongeveer $19 voor DOT. Hierdoor is er nog ontzettend veel mogelijk. Polkadot kan bijvoorbeeld veel makkelijker x10 gaan dan een cryptomunt als Bitcoin, die al op een waarde van $40.000 staat.

Omdat de prijs nu nog laag staat, is het makkelijker om veel Polkadot in je bezit te krijgen. Wanneer de koers later stijgt, heb je een groot aantal DOT dat je kunt verkopen.

Dit is wat we zojuist bedoelde met de hoge liquiditeit van Polkadot door redenominatie. Het is namelijk veel makkelijker voor crypto traders om munten te kopen wanneer de prijs laag staat. Dit zorgt ervoor dat er meer munten in omloop raken, wat de prijs van Polkadot alleen maar ten goede zal komen. Je zou dus kunnen zeggen dat het een zaak van geduld is voordat de prijs van Polkadot stijgt.

Polkadot is een uniek project

Er zijn maar weinig projecten die veel op Polkadot lijken. Natuurlijk, het heeft overeenkomsten met andere projecten. Maar toch pakt Polkadot alles op zijn eigen manier aan, waardoor het uniek is in zijn soort.

Dit zorgt ervoor dat Polkadot minder last heeft van concurrenten die vrijwel exact hetzelfde doen als zij. De kans om marktleider te worden is daarom vele malen groter. Helemaal door de stijgende trend binnen de DeFi-wereld is er ontzettend veel mogelijk.

Polkadot kan meeliften op het succes van andere projecten

Natuurlijk helpt Polkadot de andere blockchains om beter te functioneren. Doordat andere blockchains beter kunnen functioneren, is de kans groter dat de koers van hun munt ook stijgt. En daar wordt Polkadot ook alleen maar beter van.

Wanneer het overduidelijk is dat het succes van bepaalde cryptomunten mede door Polkadot wordt veroorzaakt, zal ook de koerswaarde van Polkadot in de toekomst gaan stijgen. Hoe meer projecten gebruik maken van Polkadot, des te groter de kans is dat er projecten zijn die voor een stijging in waarde van Polkadot zorgen.

Ook hier is de groeiende DeFi-wereld belangrijk. Want doordat er steeds meer DeFi-blockchains op de markt komen, stijgt het aantal gebruikers van Polkadot relatief gezien altijd. 

Daarnaast helpt ook het probleem dat ontwikkelaars ondervinden bij Ethereum mee. Zij kiezen ervoor om hun applicatie over te zetten op Polkadot, omdat deze blockchain weinig tot geen problemen ondervindt. En dat zorgt ervoor dat er ook meer gebruikers deze applicaties kunnen gaan gebruiken.

Waar kan ik Polkadot (DOT) kopen?

Ondanks zijn vrij recente verschijning in de cryptocurrency wereld, heeft Polkadot (DOT) al een sterke reputatie. Deze virtuele munt, ook wel “Ethereum Killer” genoemd, staat in de top 10 van meest gekapitaliseerde cryptocurrencies op de markt. Bovendien heeft het sinds de lancering in 2020 laten zien dat het schaalbaar is, wat de belangstelling alleen maar aanwakkert. 

Voor degenen die willen investeren in Polkadot (DOT), is een van de eerste stappen het kopen van DOT tokens. Voor beginners kan het echter moeilijk zijn om ze te vinden en te weten welke stappen ze moeten ondernemen om ze te krijgen. Om dit te verhelpen, zullen wij hieronder alles uiteenzetten wat je moet weten over het kopen van Polkadot (DOT). 

Polkadot (DOT) koop je bij een crypto exchange. Dit is een platform waar je online cryptomunten en tokens kunt kopen. Echter, er zijn ontzettend veel verschillende crypto exchanges. Niet raar dat je daarom niet weet waar je dit het beste kunt doen.

Omdat Polkadot (DOT) een bekende munt is, kun je deze bij veel verschillende crypto exchanges kopen. Dit zijn de crypto exchange die wij aanraden om Polkadot (DOT) te kopen:

binance-logoBinance

Dit is een van de grootste en populairste crypto exchanges ter wereld. Binance, opgericht in 2017 en gevestigd in Hongkong. Het registreert een groot volume aan verhandelde cryptocurrencies per dag.

Wat de op het platform toegepaste prijsstructuur betreft, wordt voor elke transactie op Binance een transactietarief gerekend. Er moet echter worden opgemerkt dat Binance een van de laagste transactiekosten binnen de markt heeft.

 • Transactiekosten: deze bedragen 0,1% van het totale transactiebedrag. Wanneer je ervoor kiest om met de Binance Coin (BNB) te betalen, wat het native token van de exchange is, worden de transactiekosten verlaagd tot 0,05% van het totale transactiebedrag.
 • Betaalmethoden: je kunt bij Binance met veel verschillende methodes betalen. Denk aan PayPal, Creditcard, iDeal en Bankoverschrijving. Daarom is het ideaal voor Nederlanders en Belgen om Polkadot bij Binance te kopen.

bitvavo-logoBitvavo

Een andere veel gebruikte crypto exchange voor het kopen van Polkadot is Bitvavo. Dit is een Nederlandse crypto exchange welke in Amsterdam is gevestigd, en wordt volop gebruikt door crypto traders die in Nederland en België zijn gevestigd.

Dit komt mede door de lage transactiekosten die worden gerekend, alsook door de goede service. De klantenservice is namelijk Nederlands, waardoor je makkelijk en snel geholpen kunt worden wanneer je problemen hebt met het kopen van Polkadot.

Naast Polkadot kun je overigens nog zo’n 50 andere cryptomunten op het platform van Bitvavo kopen.

 • Transactiekosten: de transactiekosten kunnen verschillen. Wanneer je een transactie met een waarde tussen de 0 en 100.000 euro uitvoert, betaal je 0,25% transactiekosten. Hoe hoger dit bedrag, des te minder transactiekosten je betaalt.
 • Betaalmethoden: je kunt bij Binance met veel verschillende methodes betalen. Denk aan PayPal, Creditcard, iDeal en Bankoverschrijving. Daarom is het ideaal voor Nederlanders en Belgen om Polkadot bij Binance te kopen.

Er zijn natuurlijk ook nog genoeg andere crypto exchanges waar je DOT kunt kopen. Echter, de twee genoemde exchanges zijn wel de meest gebruikte platformen om Polkadot in Nederland en België te kopen. 

Er moet wel worden opgemerkt dat voor de veiligheid van de aankooptransacties, en om oplichting en fraude te vermijden, het wordt aanbevolen om DOT tokens alleen op betrouwbare en veilige platforms te kopen. Het is ook raadzaam om exchanges met een slechte reputatie of die nieuw zijn in de wereld van digitale valuta te vermijden.

Welke betaalmethoden kan ik gebruiken om Polkadot (DOT) te kopen?

Vroeger kon je Polkadot (DOT) vrijwel alleen kopen door te betalen met Bitcoin (BTC) of Ethereum (ETC). Deze tijden zijn al lang voorbij, en het is daarom ook mogelijk om Polkadot met andere betaalmethoden te kopen.

Zo kun je bij Binance, Bitvavo en Coinmerce ook met iDeal betalen. Dat is handig, omdat dit de meest gebruikte betaalmethode binnen Nederland is. Daarnaast is het ook mogelijk om Polkadot te kopen met PayPal, Creditcard of Bankoverschrijving.

betaalmethodes

De betaalmethode die je kunt gebruiken is erg afhankelijk aan de crypto exchange die je gebruikt. Daarom raden we aan om een van bovenstaande crypto exchanges (Binance, Bitvavo en Coinmerce) te gebruiken, zodat je zeker weet dat je Polkadot met de juiste betaalmethode kunt kopen.

Hoe bewaar ik mijn DOT-munten?

Om DOT-tokens te bewaren, is het noodzakelijk om een cryptocurrency wallet te hebben. In deze wallet worden de private keys opgeslagen die kunnen worden gebruikt om digitale valuta te verzenden, te ontvangen of uit te geven.

Er zijn verschillende soorten digitale valuta wallet. Hier is de informatie die je moet weten wanneer het gaat over het opslaan van Polkadot-tokens in de verschillende wallets die er zijn.

Cold wallet

Dit is een hardware-wallet in de vorm van een USB-stick. Een hardware wallet wordt gezien als een van de veiligste manieren op DOT-tokens op te slaan, omdat deze wallet niet ten alle tijden zijn verbonden met het internet. Op het moment dat je de USB-stick niet aan een computer hebt verbonden, kan niemand bij je cryptomunten komen.

hardware-wallets-cold

Er zijn verschillende soorten cold wallets. De bekendste zijn Ledger en Trezor. Beide wallets zijn veilig en makkelijk in gebruik. Je kunt daarom, wanneer je een grote hoeveelheid DOT-tokens in bezit hebt en deze voor lange termijn wilt bewaren, het beste gebruik maken van een Ledger of Trezor wallet.

Browser wallet

Het is ook mogelijk om DOT-tokens op te slaan in wallets die aan de browser zijn gekoppeld. Een voorbeeld is Polkadot{.js} dat een browserextensie is. Er is ook Parity Signer, dat beschikbaar is op iOS- en Android-smartphones. De bekendste browser wallet is waarschijnlijk MetaMask. Je moet echter wel eerst het juiste netwerk toevoegen voordat je de munten kunt opslaan in de MetaMask wallet.

browser-wallet

Hot wallet

Verschillende platformen bieden momenteel wallets aan voor het opslaan van DOT-tokens. Veel van hen blijken echter oplichters te zijn en worden gebruikt om de opgeslagen tokens te stelen. Om mogelijke verliezen te voorkomen, volgt hieronder een lijst van betrouwbare hot wallets waar je zelf makkelijk en snel DOT-munten kunt opslaan: 

 • Trust Wallet
 • Binance Wallet
 • Coinbase Wallet
 • Exodus
 • Crypto.com
 • Coinmerce Wallet
 • Bitvavo Wallet

Is het slim om Polkadot (DOT) nu te kopen?

Of het slim is om Polkadot (DOT) te kopen hangt mede af van de huidige koers van DOT. Op het moment dat je denkt dat DOT ondergewaardeerd is, en dus eigenlijk meer waard is dan de daadwerkelijke waarde, kan het een juist moment zijn om DOT te kopen. Na het lezen van dit artikel heb je de verschillende redenen gezien waarom je DOT zou moeten kopen. Daarom is het aan jezelf om te bepalen of je vindt dat deze redenen opwegen tegen de huidige koers.

Echter kan het ook zo zijn dat de koers veel te hoog is. Dit kan komen door een sterke bullrun of hype van DOT. Er zijn ook mensen die ervoor kiezen om dan even te wachten tot de prijs is gedaald, zodat je DOT voor een goedkopere prijs kunt aanschaffen.

Om te bepalen of het juiste moment voor aankoop is aangebroken, kun je gebruik maken van een technische analyse. Je berekent dan door middel van de koers of het slim is om DOT te kopen. Het is ook mogelijk om een fundamentele analyse uit te voeren, waarbij je gaat kijken naar alles omtrent DOT. Denk hierbij aan de functies van het project, het team en de markt waar de munt zicht in bevindt.

De koers van Polkadot (DOT)

Het is mogelijk om op ieder moment de koers van DOT te bekijken. Op deze manier kun je snel en makkelijk zien of het slim is om DOT te kopen of verkopen. De koers toont wat de waarde van DOT is in de vorm van Amerikaanse dollars. Het is ook mogelijk om de prijs in euro’s of Bitcoin weer te geven.

Hier kun je verschillende websites voor gebruiken. Wij raden je graag CoinMarketCap aan. Op deze link kun je de koers van DOT bekijken:

Conclusie

Na het lezen van dit artikel ben je het waarschijnlijk wel met ons eens dat dit het perfecte moment is op Polkadot te kopen. Het project is nog maar net nieuw, maar heeft een ontzettend groot potentieel in zich. Dit komt doordat het de problemen binnen de blockchainwereld op een unieke manier aanpakt.

Zo zorgt het ervoor dat de samenwerking en schaalbaarheid van andere blockchains wordt verbeterd. En dat komt natuurlijk niet alleen Polkadot, maar ook andere projecten ten goede.

Ook weet je nu waar je Polkadot het beste kunt kopen. Bij zowel Binance als Bitvavo heb je binnen enkele minuten DOT-munten met iDeal, PayPal of creditcard gekocht. Dus, waar wacht je nog op? Vul hieronder in hoeveel DOT je wilt kopen op Bitvavo.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven