Home » Blog » Lossless Protocol, wat is dat? Uitleg, koers, verwachtingen en alles wat je moet weten over LSS

Lossless Protocol, wat is dat? Uitleg, koers, verwachtingen en alles wat je moet weten over LSS

Lossless Protocol

De DeFi wereld maakte een sterke ontwikkeling door in 2020 en het vloog de pan uit in 2021. De populariteit van DeFi blijft maar toenemen en elke week komen er nieuwe projecten, platformen en protocollen bij. Deze populariteit gaat echter ook gepaard met een ietsje minder leuk feit, namelijk dat DeFi protocollen regelmatig het doelwit van hackers zijn. Flash loans, hacks van beurzen (DEX), wallet hacks, token minting en rug pulls staan helaas regelmatig in het nieuws. Dat is voor niemand leuk, de investeerders niet en ook niet voor de ontwikkelaars en de teams van deze DeFi projecten. Miljarden van dollars verwisselen op deze manier elk jaar onvrijwillig van eigenaar. Er is hiervoor nog niet echt een oplossing bedacht, behalve dat vóór een eventuele hack er een auditie kan plaatsvinden en na de hack worden de eventuele gaten pas gedicht. Lossless Protocol heeft echter wel een oplossing bedacht voor dit probleem waardoor de token creators een betere bescherming krijgen.

In deze blog ga ik het over het Lossless Protocol hebben en het bijbehorende LSS-token. Ik ga je uitleggen wat het Lossless Protocol precies is en hoe het werkt. We gaan ook het team achter dit project onderzoeken en de koers van het LSS-token bekijken. Als je wilt weten waar je LSS kunt kopen, zit je hier ook goed.

Let op: hou er rekening mee dat de onderstaande tekst over ‘Lossless Protocol (LSS)’ evenals de toelichting hierop op geen enkele manier als advies opgevat mag worden. De keuze voor óf en op welke manier je (crypto) wilt traden en welke keuzes je maakt qua belegging ligt bij jou en bij jou alleen. Wij zijn geen financieel adviseurs.

Hier kun je eerst een video bekijken die laat zien hoe het Lossless Protocol werkt.

Wat is het probleem waardoor DeFi protocollen zo vaak gehackt worden?

In 2020 waren er maar liefst 122 grote hacks in de DeFi wereld en werd er $3.8 miljard ontvreemd. In november 2021 was de TVL (Total Value Locked) in DeFi al de $274 miljard voorbij. En nog steeds horen we van flash loan attacks, rug pulls, token minting en van wallets en beurzen die gehackt worden. Cream Finance werd maar liefst driemaal gehackt in 2021. Voor $37 miljoen in februari, voor $29 miljoen in augustus en voor maar liefst $13o miljoen in oktober. Een wonder op zich dat ze er nog steeds zijn! Alle drie de keren was het een flash loan attack, de populairste manier om in 2020 en 2021 DeFi protocollen op een onvrijwillige manier van hun crypto af te helpen.

Een flash loan attack is een manier om geld te lenen dat in dezelfde bloktijd weer teruggestort moet worden. Als er geen transactie plaatsvindt in deze tijd, vervalt de hele lening, alsof er niets gebeurd is.

Black hatters vs white hatters

Het is ook geen wonder, want het is een anoniem gebeuren en er zijn nauwelijks preventieve middelen die gebruikt kunnen worden. Hoe meer geld in iets omgaat, hoe meer minder pluis volk eropaf komt. Daar is DeFi zeker geen uitzondering in.

Wat echter wel interessant is bij DeFi, is dat de black hatters (de malafide figuren of hackers) die de aanvallen uitvoeren, regelmatig tot white hatters omgetoverd worden. Dit is een interessant fenomeen, want een gehackt protocol kan niet echt naar de politie gaan. In plaats daarvan proberen ze contact op te nemen met de hackers, in hoeverre dat mogelijk is. Als dit lukt, geven ze een ruime beloning in ruil voor de teruggave van het geld én als ze laten zien hoe de hack werkt. Met andere woorden, de hackers geven hun ingang of de manier prijs, die het mogelijk maakte om de hack op te zetten. Dit werkt soms, maar zeker niet altijd.

Audities

Een andere manier om te voorkomen dat een protocol gehackt wordt is door audities. Tijdens deze audities wordt een protocol of netwerk doorgelicht op eventuele gaten of lekken waar een hack kan plaatsvinden. Dit klinkt redelijk goed, maar is ook niet echt waterdicht. Zo werd het PAID Network gehackt nadat diverse audities uitgevoerd waren. Hierbij werd gebruikgemaakt van een mint hack, waarbij voor $100 miljoen aan tokens werd gemint en die werden vervolgens snel verkocht. De koers van het PAID-token daalde meteen met 80%.

Tether (USDT)

Tether heeft weer een andere benadering. Hun USDT-tokens kunnen bevroren worden door een formule in de smart contracts. Als USDT gestolen wordt, wordt eerst vastgesteld of ze ook wel echt gestolen zijn. Als dit inderdaad het geval is, worden de adressen waar de gestolen tokens naar toegestuurd zijn op een zwarte lijst geplaatst. Deze tokens kunnen dan niet meer gebruikt worden. Dit is echter een gecentraliseerde manier om het probleem op te lossen. En dat in een gedecentraliseerde omgeving. Dat zit dus ook niet helemaal lekker.

Wat is Lossless Protocol?

Het Lossless Protocol wil crypto hacks beperken en is het eerste protocol dat hiermee bezig is. Dit moet leiden tot een veiligere en meer vertrouwde DeFi omgeving. Ze doen dit met een combinatie van gedentraliseerde en gecentraliseerde opties. Hun oplossing, die door een team van ervaren ingenieurs, DeFi experts, financiële professionals en white hatters is opgezet, ziet er zo uit;

a new protocol which would enable safe and reliable DeFi investments, as well as support the development of blockchain technologies.

In het Nederlands; “een nieuw protocol dat veilige en betrouwbare investeringen in DeFi mogelijk maakt en de ontwikkeling van blockchain-technologieën ondersteunt.”

Lossless wil hacks stoppen en ongedaan maken of terugdraaien als ze toch gebeuren. Ze hebben een unieke structuur bedacht om dit hack probleem op te lossen. Zo worden de game theorie mechanismen en een gedecentraliseerd besluitvormingsorgaan samengebracht. Deze twee gaan nu samen op een neutrale manier een hack bekijken en oplossen.

Hoe werkt Lossless?

Lossless gebruikt het idee van Tether, omdat een verdachte transactie bevroren kan worden. Dit kan iedereen doen. Daarna besluiten drie onafhankelijke partijen over de uiteindelijke uitkomst van welke actie ondernomen wordt. Dit is een code, die token creators in hun tokens kunnen invoeren. Nu hebben token creators een kans om frauduleuze transacties te verminderen, door parameters die fraude kunnen identificeren aan hun tokens toe te voegen. Er zijn specifieke bots die hacks kunnen spotten en deze scannen voortdurend transacties, op zoek naar ongebruikelijke activiteiten, en die dan te melden.

Hierbij wordt gebruikgemaakt van:

  • On-chain gebeurtenissen.
  • Ongebruikelijke token activiteit. Grote transacties, liquiditeit onttrekken, enzovoorts.
  • Berichten van derden.

Hoe hacks gespot worden is op de volgende afbeelding te zien.

Hacks spotten met Lossless Protocol
https://losslesscash.medium.com/

Als zo een hack wordt waargenomen, kan iedereen die LSS staked met minimaal $5.000 aan LSS-tokens, de transactie bevriezen voor 24-48 uur. De volgende stap is dan dat het ‘gedecentraliseerde Lossless besluitvormende orgaan’ in actie komt. Dit bestaat ui;

  • Token creators.
  • Lossless comité. Bijvoorbeeld investeerders met een grote hoeveelheid LSS-tokens en auditie firma’s.
  • Lossless firma. 

Dit orgaan bekijkt nu de bevroren transactie en geeft een betrouwbare en onpartijdige beslissing of het nu wel of niet een hack is.

Als het een hack is, wordt er verdere actie ondernomen. Het adres van de fraudeur kan tot 14 dagen lang bevroren worden. Hierna volgt een voorstel van het besluitvormende orgaan om het ontvangstadres definitief te bevriezen en de transactie ongedaan te maken.

Als het echter geen hack is, worden de gestaakte tokens van diegene die de hack gemeld heeft afgenomen en het adres weer vrijgegeven. Dit wordt dan wel een dure grap, maar aan de andere kant, de beloning voor als het wel een hack is, is met gemak een stuk meer waard dan $5.000.

Hack veriferen en terugdraaien
https://losslesscash.medium.com/

De hack bots opzetten

De bots die deze hacks kunnen vinden kunnen door iedereen opgezet worden via de Lossless API. Ze zijn open source, dus iedereen kan eraan bijdragen. Voor token creators en hack spotters is er een ‘winner takes all’ opzet, waar degene die de hack gespot heeft, de beloning krijgt. Hiermee wordt de gemeenschap aangemoedigd om actief deel te nemen en zo het model verder te ontwikkelen en te verbeteren.

Wat hierbij belangrijk is om op te merken is dat de eerste of snelste vinder van de hack dus een vastgestelde beloning krijgt, een percentage van de hack dat 7% bedraagt. Dit kan een hoge beloning zijn, als je kijkt naar hoe hoog DeFi hacks soms zijn. Wat bijzonder is aan dit project, is dat er geen kosten vooraf gemaakt hoeven te worden. Iedereen kan meedoen. Je moet echter wel voor minimaal $5.000 aan LSS-tokens staken. Wie dan de snelste of beste bot maakt, krijgt ook de meeste beloningen. Er wordt vanuit gegaan dat er op een gegeven moment sprake is van competitie om als eerste een hack te vinden. Op deze manier is Lossless dus het eerste protocol dat white hackers een beloning geeft door DeFi veiliger voor iedereen te maken. De inleg van $5.000 voor het staken lijkt dan een kleine en gerechtvaardigde investering voor speurders naar hacks.

Wie zit er in het team achter Lossless?

Het team komt uit uit Litouwen en ziet er degelijk en gevarieerd uit. Ik laat de belangrijkste teamleden even de revue passeren.

  • Vygandas Masilionis — Medeoprichter en CEO. Hij heeft een ruime ervaring in diverse andere projecten, van ingenieur tot productontwikkeling en marketing.
  • Domantas Pelaitis — Product lead. Software-ingenieur en heeft onder andere by Syntropy gewerkt.
  • Dominykas van Otterlo — Chief Business Development Officer. Sinds 2018 in blockchain aan de slag en heeft in Groningen  gestudeerd. Zou dat aan zijn achternaam liggen?
  • Monika Sviderskė — CMO. Marketing lead. Was ook voor het Brokoli Network actief.

Op hun website staan 9 mensen in het team aangeduid, op hun LinkedIn pagina zijn het er twaalf. Het team is jong en energiek en lijkt de uitdagingen van hun project goed aan te kunnen.

Wat is het LSS-token?

Het LSS-token is een ERC20 token en het is een beheer-token. Het maximale aantal LSS bedraagt 100 miljoen waarvan er 35,822,671.94 LSS in omloop zijn, midden december 2021. De marketcap is $23,997,908 of 24%.

White hatters die een hack willen melden zullen eerst voor $5.000 aan LSS-tokens moeten staken. De beloningen voor het vinden van een hack worden in LSS uitbetaald.

De verdeling van het token ziet er goed uit, 15% gaat naar het team en alle tokens worden over een periode van 24 maanden uitbetaald. Dit is een goed teken en laat zien dat het team serieus met het project bezig, en geen rug pull van plan is.

De afbeelding hieronder laat de verdeling van het LSS-token zien.

LSS token verdeling
https://losslesscash.medium.com/

De uitgave van het LSS-token gaat op de volgende manier plaatsvinden.

Uitgave schema LSS-token
https://losslesscash.medium.com/

Wat is de koers van het LSS-token?

Als je in het LSS-token wilt investeren, is een goed begin om te weten wat de koers is. Als je al gaat traden, wil je ook het liefst winst maken. Je kunt een technische analyse maken om te zien wat het beste koop of verkoop moment is.

Het LSS-token werd bij CoinMarketCap genoteerd op 3 juni 2021 met een koers van $0.0, om dezelfde dag naar $0.6943 door te stoten. Bijna meteen daarna werd op 7 juni al een vroege ATH bereikt met een koers van $0.7507. Daarna is de koers ook weer gezakt en tot 2 oktober stond de koers rond de $0.24. Toen kreeg de koers weer een positievere impuls met als resultaat een nieuwe ATH op 20 oktober 2021 van $2.4342. Daarna is de koers geleidelijk gezakt en op het moment van schrijven, midden december 2021 is de koers $0.6678.

Bij CoinMarketCap staat dit token net binnen de top 800 op plek 799. Deze munt heeft een goed vooruitzicht volgens mij, een relatief kleine market cap en het is een goed idee. Ik denk dat hij nog wel eens een goede koersontwikkeling kan doormaken. Omdat ik geen financieel adviseur ben, is het goed om je eigen onderzoek te doen, als je in deze munt wilt investeren.

Waar kun je het LSS-token kopen?

Het LSS-token is nog niet op Bitvavo en Binance te koop. Een paar toonaangevende CEX’en hebben deze munt wel in de aanbieding, zoals Gate.io en KuCoin. Er is ook een liquidity pool op de Uniswap DEX, waar je een LSS-paartje kunt vinden.

Hoe kun je het LSS-token het beste bewaren?

Je hebt verschillende opties om dit token te bewaren. De veiligste manier is om ze op een hard wallet op te slaan, ook wel een cold wallet genoemd. Met een hard wallet, zoals de Ledger X of S en de Trezor, ben je beschermd voor internet hacks.

Je kunt natuurlijk je LSS-token op de beurs laten staan waar je het token gekocht hebt. Nu heb je echter geen toegang tot je private keys. De private keys van een beurs blijven in de handen van de beurs zelf. Het gevaar van een gehackte beurs bestaat altijd en dan heb je een kans dat je je munten kwijt bent. Deze wallets op een beurs worden ook wel hot wallets genoemd.

Als derde optie kun je ook nog een online wallet zoals MetaMask of Trust wallet gebruiken. Hier is ook nog een kans op een internet hack, maar deze is theoretisch kleiner dan een hack op een beurs.

Conclusie

Het Lossless Protocol is het eerste platform dat een oplossing lijkt te hebben om hacks in de DeFi wereld te voorkomen. Met een simpele code die een creator in een token kan programmeren, is er nu een gratis manier om de tokens toch terug te krijgen. Zo maakt LSS Protocol de DeFi wereld betrouwbaarder en veiliger.

Ze hebben een uniek systeem dat uit twee delen bestaat, waarmee eerst een verdachte transactie bevroren kan worden. Hierna zal nader onderzoek op een neutrale en onbevooroordeelde manier uitwijzen of het inderdaad een hack is. Iedereen kan meedoen aan de speurtocht naar deze hacks, via open source bots, die aangepast kunnen worden. Als een white hatter nu $5.000 aan LSS-tokens staakt, kan hij meedoen aan de speurtocht. De eerste white hatter die een hack vindt, krijgt een beloning. In DeFi kan dit zéér lucratief zijn. LSS Protocol verwacht dan ook dat er een competitie zal gaan plaatsvinden om hacks te spotten.

Lossless Protocol lijkt goed in elkaar te steken, en het verbaast me niet als dit project flink aan populariteit gaat winnen. Het LSS-token is pas sinds juni 2021 op de markt, dus er zit nog behoorlijk wat groei in. De koers van het LSS-token zal volgens mij best nog wel een positieve ontwikkeling doormaken. Ik ben geen financieel adviseur, dus als je in het LSS-token wilt investeren, doe dan vooral eerst goed je eigen onderzoek.

Heb je nog vragen over het Lossless Protocol, laat het ons weten op onze Cryptokopen Facebookgroep. Je kunt ons ook op Twitter volgen. Zie je daar!

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven