Home » Blog » Wat is DappRadar? Uitleg, koers, verwachting en alles wat je moet weten over RADAR

Wat is DappRadar? Uitleg, koers, verwachting en alles wat je moet weten over RADAR

DappRadar

Decentralized applications, of dapps, zijn tegenwoordig overal op blockchains te vinden. In tegenstelling tot een ‘gewone’ applicatie, heeft deze app geen ‘baas’. Dit komt dus omdat ze decentraal zijn en daardoor heeft het andere eigenschappen. Met andere woorden, ze worden niet gecontroleerd door een instelling of organisatie. Je kunt dapps terugvinden in blockchain games, het handelen in crypto en er zijn nog veel andere toepassingen. Dapps zijn een belangrijk onderdeel van het Web 3. DappRadar is een platform dat zich alleen maar dapps bezighoudt. Ze maken ranglijsten over dapps en berichten over alles wat los en vast zit in de dapp wereld.

Je hebt het vast al door, in deze blog ga ik het over DappRadar hebben en het RADAR-token. Ik ga je uitleggen wat DappRadar precies is en hoe het werkt. Ik ga ook een kijkje nemen achter de schermen bij het team van dit project en de RADAR-koers onder de loep nemen. Verder vertel ik je ook waar je het RADAR-token kunt kopen.

Let op: hou er rekening mee dat de onderstaande tekst over ‘DappRadar (RADAR)’ evenals de toelichting hierop op geen enkele manier als advies opgevat mag worden. De keuze voor óf en op welke manier je (crypto) wilt traden en welke keuzes je maakt qua belegging ligt bij jou en bij jou alleen. Wij zijn geen financieel adviseurs.

Hier kun je eerst een video bekijken die laat zien wat DappRadar doet.

Wat is DappRadar?

DappRadar maakt het makkelijk om de resultaten of data van dapps te volgen. Het platform verzamelt deze data en giet ze in ranglijsten. Deze ranglijsten kun je dan weer instellen en filteren. Bijvoorbeeld, door te kijken naar het aantal gebruikers, de financiële balans of het volume. Op deze manier biedt DappRadar je de mogelijkheid om de ontwikkeling van dapps te volgen.

Ze leggen de nadruk op de blockchain gaming wereld. Het ziet er naar uit dat gaming in de toekomst ook een belangrijke rol in de crypto ruimte gaan spelen. Zelf zien ze zich als de betrouwbaarste bron voor dapp data. Ze volgen niet minder dan 11.500 dapps die op verschillende blockchains wonen. Denk bijvoorbeeld aan Ethereum, WAX, Immutable X, Tron en nog veel meer, de foto hieronder geeft je een idee over welke blockchains ze allemaal volgen.

DappRadar blockchains
DappRadar website

Dit heeft geleid dat DappRadar tegenwoordig druk bezocht wordt door journalisten, onderzoekers, analisten maar ook door investeerders. Iedere genoemde groep kan op zijn eigen manier voordeel hebben van de verstrekte informatie. Als investeerder kun je bijvoorbeeld beter een weloverwogen beslissing nemen. Als journalist heb je een betrouwbare bron van geverifieerde informatie. Analisten kunnen de verzamelde informatie van DappRadar in hun analyses verwerken.

Dapp ontwikkelaars kunnen hun nieuwe dapps ook snel onder de aandacht brengen door het ‘developer dashboard‘. Een unieke eigenschap die DappRadar als eerste aanbiedt.

DappRadar werd in 2018 opgericht in Litouwen door co-founder and CEO Skirmantas Januškas. Later meer over hem en zijn team. Ze leveren werk in de lijn van vergelijkbare platformen zoals LunarCrush, maar bewerken een compleet ander marktsegment. LunarCrush werkt met sociale mediadata, DappRadar met dapps. Volgens de laatste gegevens op hun website, volgen ze nu 48 protocollen, 11500 dapps en hebben een miljoen bezoekers per maand.

DappRadar data
DappRadar website

Hoe werkt DappRadar?

DappRadar werkt op een vrij eenvoudige manier. Ze hebben een uiterst gebruikersvriendelijke interface. Dat is meteen wel zo handig maar uiteraard ook belangrijk. Het platform zelf is bijna overal gratis te gebruiken, maar een PRO-abonnement biedt extra mogelijkheden. Je krijgt bijvoorbeeld toegang tot exclusief onderzoek en analyses. Bovendien kun je diverse onderzoekgegevens eerder inzien.

Op hun website hebben ze diverse tabbladen, die toegang verschaffen tot verschillende categorieën. Zo kun je data volgen van onder andere;

  • Rankings—Dit is waar je alle lijsten kunt vinden. Categorieën zijn onder andere Games, DeFi, Gambling, Exchanges, Collectibles en Marketplaces. Je kunt alles over een periode van 7, 14 of 30 dagen bekijken.
  • Portfolio—Je kunt hier zien hoeveel tokens en NFTs je hebt op de Ethereum, BNB of Polygon chain. Er is ook een app die de waarde van je NFT inschat. Verder is er nog een token swap en zijn er een token- en NFT-explorer.
  • NFT’s—Je kunt hier de data van NFT-collecties de revue laten passeren van 17 verschillende blockchains. Dit is weer onderverdeeld in topcollecties en top sales, marketplaces en fractional NFT’s. De periode die je kunt bekijken of beoordelen loopt vanaf 15 minuten tot de hele periode dat ze online zijn.
  • DeFi—Hier krijg je een overzicht voorgeschoteld van 15 verschillende blockchains en hun DeFi data. De TVL kun je bekijken via een grafiek over een periode van 30 dagen, 3 maanden of 1 jaar.
  • RADAR—Dit is een speciale pagina waar je alle informatie over het RADAR-token kunt vinden. Bijvoorbeeld over de governance, het staken of de PRO optie.
  • Blog—Dit mag duidelijk zijn, hier zijn hun blog artikelen te vinden. Een uitgebreide bron van informatie die regelmatig bijgewerkt wordt. Onderwerpen lopen uiteen van games, DeFi, NFT’s en algemene informatie.

Wie zit er in het team van DappRadar?

DappRadar heeft een indrukwekkend en groot team. Op dit moment werken er ruim 70 personen voor het platform. Hoewel hun hoofdkantoor in Kaunas in Litouwen is, werkt een deel van het personeel remote. Iets wat zeker in de crypto wereld vrij standaard is geworden. Laten we eens gaan kijken naar de belangrijkste personen in de firma.

Skirmantas Januškas—Co-founder en CEO. Hij is software ontwikkelaar.

DragosDunica—Co-founder en front-end ontwikkelaar.

Patrick Barile—COO en loopt al sinds 2000 in de zakenwereld rond in diverse functies.

Robert Hogendoorn—Head of Content. Robert is Nederlander, maar woont in Turkije. Hij heeft een achtergrond in communicatie en had ook zijn eigen gaming website ‘Play to Earn’ tussen 2020 en 2021. Deze heeft hij intussen verkocht en hij werkt nu fulltime bij DappRadar. Hij is ook een gamer en sinds 2014 actief in de crypto wereld.

DappRadar heeft een uitgebreid team en ze hebben nog steeds diverse banen open die je op hun website kunt bekijken.

Hieronder is een diepgaand interview met Robert. Hij beschrijft zijn eigen ervaringen en vanaf minuut 15 heeft hij het over DappRadar.

Wat is het RADAR token?

Het RADAR-token is een ERC-20 token en het native token wordt gebruikt als governance token. Als je 5000 tokens bezit, krijg je ook toegang tot het DappRadar PRO-product.

De marketcap is net onder de $2.5 miljoen. Er zullen in totaal 10 miljard RADAR tokens zijn, die tijdens het Token Generating Event (TGE) al gemint zijn. Deze hoeveelheid zal alleen kleiner worden bij verlies van tokens of het verbranden ervan. Er zijn echter geen specifieke deflatoire mechanismen ingebouwd. Op dit moment zijn er 49 miljoen RADAR in omloop. Dit zijn data verstrekt door DappRadar zelf. Op zich is dit een interessante marketcap, die nog goede groeimogelijkheden aangeeft. Er komen echter ook nog veel tokens op de markt en dat is ook iets om in de gaten te houden.

RADAR verdeling
DappRadar website

Hiernaast kun je de verdeling van het token zien. 10% is in december 2021 als airdrop verdeeld, en 40% gaat naar de gemeenschap. Het team heeft zich 25,25% toegekend, wat best wel een hoog percentage is. Het is echter vastgezet en wordt pas na een jaar via maandelijkse uitgaven aan het team verdeeld. Dit gebeurt dan over een periode van nog eens drie jaar. Hiermee willen ze onder andere nieuw personeel mee kunnen aantrekken. De Treasury krijgt 24.75%. Deze zorgt voor groeimogelijkheden van het platform. Denk bijvoorbeeld aan strategische samenwerkingen, aankopen of door DeFi gedreven groeistrategieën.

 

De onderstaande afbeelding laat het uitgaveschema van het RADAR-token goed zien. Het loopt tot het einde van 2025.

Distributie schema van het RADAR token
DappRadar website

Hier is een korte video met uitleg over het RADAR-token.

 Wat is de koers van het RADAR-token?

Als je in het RADAR-token wilt investeren, is een goed begin om te weten wat de koers is. Als je al gaat traden, wil je ook het liefst winst maken. Je kunt een technische analyse maken om te zien wat het beste koop of verkoop moment is.

Het RADAR-token werd bij CoinMarketCap genoteerd op 15 februari 2021 met een koers van $0.6092. Dat was ook zijn voorlopige ATH. Daarna is de koers gezakt en tussen februari en december 2021 piekte de koers nog een paar keer naar rond de $0.32. In 2022 is de koers verder blijven dalen. Op het moment van schrijven, begin juli 2022 is de koers $0.05068.

De afgelopen weken heeft het token een paar positieve impulsen gehad, waaronder de toevoeging aan Coinbase voor institutionele firma’s. Afgelopen week werd ook het cross-chain staking mogelijk gemaakt voor het RADAR-token. Dit betekent dat je op elke blockchain je beloning kunt krijgen. Daardoor heb je lagere gaskosten als je de stakingsbeloningen ophaalt. Op dit moment is de APR nog boven 600% op de BNB chain. Robert heeft een uitgebreide uitleg geschreven hoe je RADAR kunt staken.

Bij CoinMarketCap staat dit token net binnen de top 4000 op plek 3889. Deze munt heeft een goed vooruitzicht volgens mij, omdat DappRadar een unieke marktpositie inneemt. Ze bieden een goed product aan en zijn uiterst actief. Ik denk dat dit token daarom nog wel eens een goede koersontwikkeling kan doormaken. Als het token op diverse CEX’en aangeboden gaat worden, zal dat ook zijn weerslag hebben op de koers van RADAR. Met andere woorden, het is nog een jong project, met goede groeimogelijkheden. Een parel om te ontdekken. Als je in deze munt wilt investeren is het wel belangrijk om goed je eigen onderzoek te doen.

Waar kun je het RADAR-token kopen?

Het RADAR-token is helaas nog niet op Bitvavo en Binance te koop. Er zijn op dit moment nog niet veel CEX’en die deze munt aanbieden. Daar zal op termijn echter zeer waarschijnlijk wel verandering in komen. MEXC, Huobi Global en Bitmart bieden dit token nu wel aan. Er zijn ook enkele liquidity pools op DEX’en zoals Uniswap en PancakeSwap waar je een RADAR-paartje kunt vinden.

Hoe kun je het RADAR-token het beste bewaren?

Je hebt verschillende opties om dit token te bewaren. De veiligste manier is om ze op een hard wallet op te slaan, ook wel een cold wallet genoemd. Met een hard wallet, zoals de Ledger X of S en de Trezor, ben je beschermd voor internet hacks.

Je kunt natuurlijk je RADAR-token op de beurs laten staan waar je het token gekocht hebt. Nu heb je echter geen toegang tot je private keys. De private keys van een beurs blijven in de handen van de beurs zelf. Het gevaar van een gehackte beurs bestaat altijd en dan heb je een kans dat je je crypto kwijt bent. Deze wallets op een beurs worden ook wel hot wallets genoemd.

Als derde optie kun je ook nog een online wallet zoals MetaMask of Trust wallet gebruiken. Hier is ook nog een kans op een internet hack, maar deze is theoretisch kleiner dan een hack op een beurs.

De DappRadar roadmap

DappRadar blijft actief aan hun roadmap bouwen. Sinds 2018 hebben ze al flink veel bereikt. Onder andere het uitbrengen en integreren van industrie rapporten, het toevoegen van DeFi TVL, de portfolio, NFT-rangschikkingen en de app die de waarde van een NFT kan inschatten. Eigenlijk de website en het platform dat je nu kunt gebruiken.

Voor dit jaar staat er nog het uitbrengen van de mobiele app gepland en curation & contribution. Dit laatste is het verzamelen en aanbieden van content. Het leuke is dat dit dan gedaan wordt door de gebruikers. Denk dan bijvoorbeeld aan informatie of iets een scam is of juist een hele goede app is. De contribution is dat je zelf iets kunt toevoegen aan de open source code van DappRadar op GitHub. Bijvoorbeeld code schrijven, een marktplaats toevoegen of een ‘guide’ schrijven. Dit geeft een toegevoegde waarde aan het platform en voor de gebruikers ervan. Je kunt op deze manier zelf ook actief bijdragen.

DappRadar roadmap

DappRadar whitepaper

Conclusie

Zo, we zijn aan het einde van dit interessante project. Ik heb je laten wat DappRadar is en hoe het werkt. Of met andere woorden, wat je ermee kunt doen. Het is een uiterst handige naslagwerk om data van ruim 11.000 dapps te vinden. Ze leggen een nadruk op de blockchain gaming wereld, en die zou ook nog wel eens een stuk groter kunnen groeien dan hij nu is.

Ik geloof in DappRadar, omdat ze nu aan het bouwen zijn tijdens de beermarkt en openstaan banen hebben die ze willen vullen. Dat zijn positieve tekens, die het goed doen, zeker tijdens deze beermarkt. Ook het RADAR-token heeft nog flink wat ruimte om te groeien. Zo zijn er nog genoeg CEX’en waar het token in de toekomst aangeboden kan worden. Helaas zijn al deze redenen geen garantie dat het ook zo gaat lopen, maar de basis is gelegd en die ziet er stevig uit. Mocht je in dit token willen investeren, doe dan wel eerst goed je eigen onderzoek, want ik ben geen financieel adviseur.

Heb je nog vragen over DappRadar en het RADAR-token, laat het ons weten op onze Cryptokopen Facebookgroep. Je kunt ons ook op Twitter volgen. Zie je daar!

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven