Home » Blog » Cult DAO, wat is dat? en alles wat je moet weten over RVLT-token

Cult DAO, wat is dat? en alles wat je moet weten over RVLT-token

Cult DAO

De Decentralized Autonomous Organizations, of ook wel DAO’s, zijn een nieuwe bestuursfenomeen in de blockchain wereld. Zoals de naam al zegt, zijn ze decentraal en autonoom of zelfstandig. Er zijn intussen al diverse blockchain projecten die een DAO zijn. Ze dragen het bestuursrecht over aan de tokenhouders van de DAO. Er is echter eentje die daar weer een stapje verder in gaat.

Dat is Cult DAO en ze zien graag het bestaande financiële systeem instorten. Ze nemen ook zonder schroom het woord revolutie in de mond. Een financiële revolutie dan. Ze zien onder andere graag een snellere adoptie van DeFi.

Je hebt het vast al door, in deze blog ga ik het over Cult DAO hebben en het CULT-, het dCULT- en RVLT-token. Ik ga je uitleggen wat Cult DAO precies is en hoe het werkt. Ik ga ook een kijkje nemen achter de schermen bij het team van dit project en de CULT- en RVLT-koers onder de loep nemen. Verder vertel ik je ook waar je het CULT-en RVLT-token kunt kopen.

Let op: hou er rekening mee dat de onderstaande tekst over ‘Cult DAO (CULT)’ evenals de toelichting hierop op geen enkele manier als advies opgevat mag worden. De keuze voor óf en op welke manier je (crypto) wilt traden en welke keuzes je maakt qua belegging ligt bij jou en bij jou alleen. Wij zijn geen financieel adviseurs.

Hier kun je eerst een video bekijken die laat zien hoe Cult DAO werkt.

Wat is Cult DAO?

Cult DAO is anoniem opgericht. Dat is op zichzelf niet echt vreemd, want ze geloven vol in decentralisatie. Ze zien onze huidige samenleving als iets waarvan het moeilijk is om uit los te breken. Denk bijvoorbeeld aan sociale, economische en andere normen. Daarom wil Cult diegene belonen die aan een decentrale toekomst bouwen en bijdragen. Hun gevecht tegen centralisering staat daarbij centraal. Degenen die ideeën hebben om de huidige ketens te breken en de wereld kunnen veranderen, krijgen hun financiële ondersteuning. Hun whitepaper heet ‘Manifesto’, en daarin staat onder andere dat ze ‘de tirannie van soevereine naties en Centrale Banken willen beëindigen‘.

Hun CULT-token staat aan het begin van deze verandering. Als je dit token staakt in de DAO, krijg je stemrecht en ook een tweede token, het dCULT-token. Er is ook intussen een derde token, het Revolt 2 Earn of RVLT-token. We komen op alle drie deze token nog uitgebreid terug. Van alle dCULT-token houders, zijn de top 50 de zogenaamde ‘Guardians’. Alle andere token houders zijn ‘The Many’. Omdat ze zelf zoveel tokens bezitten, mogen de Guardians niet aan de stemmingen deelnemen. Zij dragen daarvoor echter de voorstellen aan waarover gestemd kan worden. Als een project gekozen wordt, kunnen ze 15.5 ETH krijgen van Cult DAO.

Een belangrijk onderdeel van Cult DAO is dat er geen menselijke controle over Cult mogelijk is. Het kan niet meer veranderd worden, de liquiditeit is niet toegankelijk, en het token of de smart contracts kunnen niet opgewaardeerd worden. Niemand kan Cult stoppen. De Guardians, niet, geen regering, geen ontwikkelaars, wetgeving of iets anders. De servers kunnen wel vernietigd worden, maar niet de code. Alle eigendom over de smart contracts, dus de keys, zijn vernietigd.

Cult DAO
Cult DAO website

Hoe werkt Cult DAO?

Om te begrijpen hoe Cult DAO werkt, is het belangrijk om te weten en te begrijpen waar het geïnvesteerde geld vandaan komt. Dus het bekende gezegde ‘follow the money’ komt hier goed te pas.

 1. Bij alle transacties met het CULT-token, heft de DAO een 0,4% ‘belasting’ op een DEX.
 2. Deze belasting wordt verzameld in de Treasury of de schatkist tot er een bedrag bijeengekomen is dat gelijk staat aan 15.5 ETH. Dit wordt dan uitbetaald aan een project dat de’ goede zaak’ vertegenwoordigt.
 3. Je kunt nu CULT gaan staken en krijgt daar het dCULT-token voor. De 50 grootste dCULT houders worden Guardians. Alle andere dCULT houders zijn The Many.

  Hoe werken de voorstellen

 4. De Guardians zijn de enigen die voorstellen om over te stemmen kunnen voordragen. Ze kunnen echter zelf daar niet op stemmen. Deze voorstellen waarop gestemd kan worden moeten aan drie eisen voldoen.
  -Tegen centralisatie vechten.
  -Decentralisatie bevorderen.
  -Ten goede komen aan een nobel doel. Dat is dan vrijheid als het over investeren gaat.
 5. De voorstellen kunnen overal vandaan komen. Bijvoorbeeld van VCs, gemeenschapsleden, anarchisten, politici, socialisten, rechtse groeperingen, enz. Zolang ze maar aan alle drie bovengenoemde eisen voldoen en van een Guardian komen. En dan kunnen The Many erop stemmen.
 6. Een voorstel moet de volgende inhoud hebben;
  -De totale voorraad van het token van het  investeringsprotocol
  -Welk percentage van het totale token aanbod wordt terugbetaald voor de 13 ETH investering.
  -Tokenomics and token audit plus een eventueel distributie en verbrandingsplan van het token.
 7. Dit distributie en verbrandingsplan kan dagelijks, wekelijks of maandelijks zijn maar kan niet langer dan 18 maanden duren.
 8. Op de terugbetalingsdag wordt 0.1% van hun tokenvoorraad omgeruild voor CULT. 50% wordt dan verbrand en de andere 50% gaat naar Cult DAO. Dit bedrag wordt dan onder dCULT houders verdeeld.
 9. Als een voorstel goedgekeurd wordt, en de 15.5 ETH bereikt zijn, krijgt het project 13 ETH en 2.5 ETH wordt verbrand.
 10. Als een voorstel het niet haalt, wordt het bedrag gewoon boven de benodigde 15.5 ETH verder gespaard. Het wordt dan automatisch aan een goedgekeurd project gestuurd.

Dit laat ook duidelijk zien dat het systeem volledig gedecentraliseerd is. De voorstellen en het stemmen zijn volledig in de handen van de dCULT token houders.  Met andere woorden, van de Guardians en The Many. Het wordt nog een keer goed uitgelegd in de volgende afbeelding.

Cult DAO Manifesto
Cult DAO Manifesto

Wat is het team achter Cult DAO?

Het team achter Cult DAO is anoniem. Als we naar de opzet van deze DAO kijken, is dat ook logisch. Echter, er is wel een persoon die als founder gezien wordt. Dat is Mr. Omodulus. Hij heeft een Twitteraccount en is daar behoorlijk actief. Cult DAO heeft in het begin van 2022 een audit ondergaan bij Solidproof. Hij heeft daarvoor aan een KYC moeten deelnemen. Solidproof stelt dat hij een bekende crypto founder is. Voor de rest is het duidelijk dat iedereen die CULT staakt, via zijn dCULT-tokens direct aan het beheer van deze DAO kan deelnemen.

Wat zijn het CULT-, dCULT- en RVLT-token?

Het CULT-token is een ERC-20 token en is het token waarin je kunt handelen. Dit is ook het token waar de 0.4% belasting op geheven wordt. Deze 0.4% vloeit dan terug in de Treasury om alle goedgekeurde projecten mee te financieren. De marketcap is $40 miljoen. Er zullen in totaal 6,666,666,666,666 CULT-tokens zijn. Daarvan is al 65% in circulatie. Het is een deflatoir token, dus er is een verbrandingsmechanisme. 50% werd tijdens een voorverkoop verkocht. Er moest voor minimaal 125 ETH verkocht worden voordat het token op de markt gezet werd. Iedere wallet kon maximaal voor 1 ETH aan CULT-tokens kopen. Dat lukte zonder problemen. Daarna werd 60% vastgezet op Uniswap voor 264 jaar.

Het dCULT-token dient alleen als een Proof-of-Stake token. Het geeft je de mogelijkheid om te stemmen. Je kunt het token ten aller tijde weer inwisselen voor CULT-tokens plus alle beloningen die je verdiend hebt.

Het RVLT-token is het eerste ecosysteem token van Cult DAO. Het draait op het Polygon netwerk als een PoS token en heeft ook een 0.4% belasting. Dit gaat dan weer naar de Treasury. We hebben al gezien dat het CULT-token dient om de decentralisatie verder aan te moedigen. Het RVLT-token is echter om The Many te ondersteunen. Je kunt RVLT staken en dan krijg je het uRVLT-token. Dit Revolt 2 Earn token kiest elke 14 dagen 490 willekeurige uRVLT houders. Daarmee kun je dan weer bonussen verdienen. Dit wordt goed uitgelegd in deze blog van Cult DAO.

De marketcap van RVLT is $5.3 miljoen. Er zullen in totaal 91,131,825,151,985 RVLT-tokens zijn en er zijn al 86 biljoen in omloop. Deze data zijn door de DAO verstrekt en niet door CoinMarketCap geverifieerd.

Wat is de koers van het CULT-token en RVLT-token?

Als je in het CULT- en RVLT-token wilt investeren, is een goed begin om te weten wat de koers is. Als je al gaat traden, wil je ook het liefst winst maken. Je kunt een technische analyse maken om te zien wat het beste koop of verkoop moment is.

Het CULT-token werd bij CoinMarketCap genoteerd op 3 februari 2022 met een koers van $0.0000005641. Daarna is er tot eind maart niet veel gebeurd. Toen ging de koers steil omhoog en op 2 april werd de voorlopige ATH bereikt met een koers van $0.00007459. Daarna is de koers ook weer gezakt al waren er wel nog een paar kleinere pieken. Op het moment van schrijven, begin juli 2022 is de koers $0.000009333.

Het RVLT-token werd pas op 1 juli 2022 in de wereld gezet met een koers op CoinMarketCap van $0.00000006808. Op dezelfde dag werd een voorlopige ATH bereikt met $0.0000oo1015. Op het moment van schrijven is de koers $0.00000006201.

Bij CoinMarketCap staat CULT net buiten de top 400 op plek 398. Het RVLT-token staat op plek 2871, wat helemaal niet slecht is voor zo een nieuw token.

Het CULT-token heeft waarschijnlijk een goed vooruitzicht. Het project zit goed in elkaar, heeft goede ideeën, maar is nog klein. Het is nog erg vroeg om een prognose te geven, maar over het algemeen wordt op diverse websites verwacht dat het token nog gaat groeien. Het token kan nog wel eens een goede koersontwikkeling doormaken, maar het zal nog even duren. Misschien tijdens de volgende bull run. Als je in deze munt wilt investeren is het wel belangrijk om goed je eigen onderzoek te doen. Voor het RVLT-token is het nog te vroeg om er iets over te zeggen.

Waar kun je het CULT-en RVLT-token kopen?

Beide tokens zijn nog niet op Bitvavo en Binance te koop. De meeste toonaangevende CEX’en hebben deze munten nog niet in de aanbieding. Behalve op MEXC, Hoo en Bitmart en nog een paar kleinere CEX’en, wordt het ook op de actieve en interessant Gate.io beurs aangeboden. Op Gate.io zijn bijna alle tokens te vinden en wekelijks worden er nieuwe tokens toegevoegd. Een zeer goed alternatief voor Bitvavo als een token daar niet wordt aangeboden. Er zijn ook twee liquidity pools op DEX’en zoals Uniswap en ShibaSwap waar je een CULT-paartje kunt vinden.

Het RVLT-token wordt op de MEXC CEX aangeboden en onder andere ook op de QuickSwap en DODO DEX.

Cult Dao
Cult DAO website

Hoe kun je het CULT- en RVLT-token het beste bewaren?

Je hebt verschillende opties om het CULT- en RVLT-token te bewaren. De veiligste manier is om ze op een hard wallet op te slaan, ook wel een cold wallet genoemd. Met een hard wallet, zoals de Ledger X of S en de Trezor, ben je beschermd voor internet hacks. Al betwijfel ik of beide tokens op dit moment op een Ledger opgeslagen kunnen worden.

Je kunt natuurlijk ook beide tokens op de beurs laten staan waar je het token gekocht hebt. Nu heb je echter geen toegang tot je private keys. De private keys van een beurs blijven in de handen van de beurs zelf. Het gevaar van een gehackte beurs bestaat altijd en dan heb je een kans dat je je crypto kwijt bent. Deze wallets op een beurs worden ook wel hot wallets genoemd.

Als derde optie kun je ook nog een online wallet zoals MetaMask of Trust wallet gebruiken. Hier is ook nog een kans op een internet hack, maar deze is theoretisch kleiner dan een hack op een beurs.

Conclusie

Je hebt nu een overzicht gekregen van Cult DAO, die een financiële revolutie voor ogen staat. Ze willen het huidige financiële systeem overhoop halen en hebben daar een goed plan voor uitgewerkt. Verder brengen ze de decentralisatie van hun eigen project op een hoger plan via verschillende manieren. Het project en de code staan vast en kunnen niet meer veranderd worden. Dit zijn interessante ontwikkelingen en het is zeker de moeite waard om deze DAO te blijven volgen en te zien hoe dit alles in de praktijk gaat uitpakken. Er wordt in elk geval hard gewerkt, wat we kunnen zien aan het nieuwe RVLT-token dat begin juli 2022 werd uitgebracht.

Het is nog een jong project, maar heeft wel potentie, al zal het eerder een niche blijven, of is het cult? Zou je toch in het CULT- of RVLT-token willen investeren, doe dan zeker wel eerst goed je eigen onderzoek. Ik ben geen financieel adviseur.

Heb je nog vragen over Cult Dao en het de drie tokens van de DAO, laat het ons weten op onze Cryptokopen Facebookgroep. Je kunt ons ook op Twitter volgen. Zie je daar!

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven