Home » Blog » Trader Joe, wat is dat? Uitleg, koers, verwachting en alles wat je moet weten over JOE

Trader Joe, wat is dat? Uitleg, koers, verwachting en alles wat je moet weten over JOE

Trader Joe

De Avalanche blockchain is een populaire blockchain en staat in januari 2022 in de top 10 van cryptomunten. Met snelle en goedkope transacties en grote schaalbaarheid is dat geen wonder. Dat zijn ook precies de punten waar Ethereum mee te kampen heeft en minder goed mee is en zo is Avalanche ook één van de vele Ethereum killers. Avalanche heeft een uitgebreid ecosysteem, met orakels, DAO’s, gaming NFT’s, wallets, dApps en DeFi. Bij dit laatste, de DeFi, zit sinds 29 juni 2021 ook een nieuwe DEX, die snel populair is geworden en dat is Trader Joe.

Je hebt het vast al door, in deze blog ga ik het over Trader Joe hebben en het JOE-token. Ik ga je uitleggen wat Trader Joe precies is en hoe het werkt. Ik ga ook een kijkje nemen achter de schermen bij het team van dit project en de JOE-koers onder de loep nemen. Verder vertel ik je ook waar je het JOE-token kunt kopen.

Let op: hou er rekening mee dat de onderstaande tekst over ‘Trader Joe (JOE)’ evenals de toelichting hierop op geen enkele manier als advies opgevat mag worden. De keuze voor óf en op welke manier je (crypto) wilt traden en welke keuzes je maakt qua belegging ligt bij jou en bij jou alleen. Wij zijn geen financieel adviseurs.

Hier kun je eerst een video bekijken die laat zien hoe je op Trader Joe kunt staken en farmen.

Wat is Trader Joe?

Trader Joe ziet zichzelf als een one-stop DEX op het Avalanche netwerk. Ze combineren diverse DEX-diensten met DeFi, zoals lenen/uitlenen en bieden hefboom handelen. Handelen, liquidity pools, farming en staken behoren ook tot de mogelijkheden. 

Deze DEX werd pas in juni 2021 gelanceerd. In november 2021 bereikt de Total Value Locked (TVL) maar liefst $2.6 miljard, in januari 2022 is dat bedrag gehalveerd. Het platform heeft snel aan populariteit gewonnen en er zijn diverse grote en bekende investeerders in dit project. Coin98 Ventures, Avalanche Foundation, Three Arrows Capital en Not3Lau Capital zijn een paar voorbeelden hiervan.

Het is een AMM (Automated Market Maker), gebaseerd op DEX’en die op Avalanche gebouwd zijn. De meeste van deze DEX’en zijn gebouwd naar voorbeelden van de Ethereum blockchain en BSC. Denk bijvoorbeeld aan Pangolin en Zero Exchange die op Avalanche gebouwd zijn, die op hun beurt weer gebaseerd zijn op Uniswap. Of denk aan Olive en Lydia Finance die gebaseerd zijn op PancakeSwap.

Trader Joe figuur
https://docs.traderjoexyz.com/main/welcome/about-trader-joe

Trader Joe heeft ook diverse waarden waar ze aan vast willen houden en die ze willen aanbieden. Bij hen staat bijvoorbeeld de gemeenschap op de eerste plaats. Ze willen bovendien vernieuwend, snel en veilig zijn en DeFi aan iedereen aanbieden.

Het is best wel grappig hoe ze hun ‘Trader Joe’ figuur als een goedmoedige boer steeds op hun afbeeldingen hebben staan. Hij wordt ook als een centrale figuur in de gemeenschap geplaatst.

Hun visie bestaat eruit om hun Avalanche gemeenschap te dienen met vernieuwingen in de DeFi wereld, en om snel maar vooral veilig te bouwen. Ze willen al hun DeFi diensten aanbieden onder één dak, voor het gemak van de gebruiker. Het schijnt te werken, want hun populariteit groeit hard. Op de TVL-rangschikking staan ze in de top 10.

Hoe werkt Trader Joe?

Hoe Trader Joe werkt werd al in de video aan het begin van deze blog uitgelegd, maar ik ga dit toch nog een keer goed uitleggen. Niet iedereen heeft zin om een video te bekijken of begrijpt het Engels misschien minder goed.

MetaMask verbinden met Avalanche

Als eerste stap moet er een wallet aangesloten worden, om de Avalanche blockchain met het Trader Joe platform te verbinden. Het makkelijkst kan dit gedaan worden met een MetaMask wallet. Deze kan eenvoudig op de Chrome, Brave of Firefox-browsers opgezet worden. Als je MetaMask voor de eerste keer opzet, is het belangrijk om het wachtwoord en de seed phrase goed op te schrijven en op meerdere plekken veilig te bewaren. Deze informatie moet ook nooit met iemand anders gedeeld worden. Diegene die toegang heeft tot deze informatie heeft namelijk ook toegang tot je cryptocurrencies.

 1. Inloggen op MetaMask.
 2. In de rechterbovenhoek van de pagina, selecteer het juiste netwerk in het drop-down menu.
 3. Kies ‘Add Network’.
 4. Vul nu alle Avalanche informatie in, zoals hieronder te vinden is en als je klaar bent klik op ‘Save’.

Network Name: Avalanche Network
New RPC URL: https://api.avax.network/ext/bc/C/rpc
Chain ID: 43114
Symbol: AVAX
Explorer: https://snowtrace.io/

Avalanche infor MetaMask
https://docs.traderjoexyz.com/

Nu kun je alle tokens toevoegen die op Avalanche draaien, maar je moet wel eerst de token informatie importeren.

 1. Klik op ‘Import Token’ onderaan de Avalanche pagina op MetaMask.
 2. Vul de informatie in van het desbetreffende token. Deze info kun je vinden op CoinGecko of CoinMarketCap.
 3. De token info wordt normaal gesproken per auto-fill optie ingevoerd in je MetaMask.
 4. Klik op ‘Add Custom Token’ en klik op ‘save’.
Tokens importeren op MetaMask
https://docs.traderjoexyz.com/

Er zijn wel gas kosten die in AVAX betaald moeten worden. Met 0.1 AVAX kom je al een heel eind, omdat de gas kosten erg laag zijn.

Nu kun je de verbinding bevestigen tussen Trader Joe en het Avalanche netwerk. Je kunt nu beginnen met het handelen, staken, farmen, lenen/uitlenen en poolen. Trader Joe is ook een van de eerste DEX’en die een prijs limiet ingevoerd hebben.

Bruggen naar andere blockchains

Er zijn verschillende bruggen aanwezig om AVAX naar andere blockchains over te zetten. Zo zijn er bruggen tussen Joe en Ethereum via de Avalanche Bridge of naar Fantom via de Fantom Opera chain. Er zijn ook bruggen tussen BSC, Polygon, Heco, Fantom en xDai via de ElkNet Bridge. Dit is een native cross-chain die op Avalanche gelanceerd is en ‘Any chain, anytime, anywhere.™’ verbindt.

Deze video geeft een goede uitleg hoe je tokens op Ethereum naar Avalanche kunt overhevelen.

Handelen op Trader Joe

Op de Trader Joe exchange kun je tokens omwisselen dat ook wel ‘swappen’ wordt genoemd. Het gebeurt op een heel eenvoudige interface, je kiest de twee tokens uit die je wilt swappen en that’s it!

Tokens traden op de Joe exchange
https://traderjoexyz.com/trade

De liquiditeit van deze exchange wordt door de LPs geleverd, of de Liquidity Providers van de liquidity pools. Deze LPs staken hun tokens in een pool en in ruil daarvoor krijgen ze LP-tokens. Deze kun je dan weer staken om JOE-tokens te verdienen in de farm. Hier kom ik nog op terug.

Bij elke swap zijn er 0.3% transactiekosten. Deze worden als volgt opgedeeld.

0.25% wordt aan de liquidity pools betaald in de vorm van handelskosten voor de LPs.
0.05% wordt naar de JOE-token farm gestuurd.

Het kan zijn dat sommige tokens een ‘reflect’ element hebben en hierdoor wordt de slippage hoger. Dit reflect element is een token-eigenschap, en heeft niets met de exchange te maken. Om nu met deze tokens te kunnen handelen, zul je de slippage hoger moeten instellen.

Liquidity pools

Ik heb net uitgelegd dat voor elke handelstransactie op Trade Joe, er 0.3% kosten zijn, waarvan 0.25% naar de liquidity pool gaan. Elk paar waarin gehandeld wordt, krijgt deze kosten als beloning in hun pool. Dus de kosten van een AVAX : JOE transactie gaan naar de AVAX:JOE pool. Deze liquidity pools zijn pools van twee verschillende tokens, waardoor het swappen mogelijk gemaakt wordt. De AMM doet dit dan volledig geautomatiseerd. Als je inlegt in zo een liquidity pool, bijvoorbeeld in de AVAX:JOE pool, krijg je daar LP-tokens voor in ruil. Dit LP-token of deze LP-tokens, geven de waarde van je inleg aan.

Als je nu liquiditeit aan zo een pool toevoegt, krijg je proportioneel aan hand van je inleg, een beloning die uit de 0.25% transactiekosten komt. Deze beloning krijg je als je de liquiditeit uit de pool haalt. Hierbij loop je wel altijd het risico van impermanent loss. Dit is het risico dat je bijvoorbeeld een bepaald bedrag van een token in de pool inlegt, maar tegen de tijd dat je het token uit de pool haalt, is de waarde van het token gedaald. Dus je krijgt minder terug dan je ingelegd hebt. Had je de tokens niet in een liquidity pool ingelegd, maar in je wallet gehouden, is het mogelijk dat je tokens meer waard waren geweest.

Yield Farming

Je kunt je liquidity tokens in een yield farm inleggen om extra yield of inkomsten (rente) te krijgen. Deze yield krijg je dan in de vorm van JOE-tokens.

Als je dit doet, verdien je dus eigenlijk dubbel, want je krijgt al extra inkomsten uit de liquidity pool.

Hoe gaat yield farming op Trader Joe in zijn werk?

 1. Sluit een wallet aan.
 2. Ga naar de pagina van de Pools.
 3. Klik op de Pool waar je aan wilt deelnemen, bijvoorbeeld de AVAX:JOE pool.
 4. Ga nu naar de Farm pagina en klik op dezelfde Farm, dus AVAX:JOE.
 5. Als je alles goed hebt gedaan, bekijk je nu de ‘Manage Farm’ pagina.
 6. Check de details van de Farm, zoals Liquidity, Pool Weight en APR.
 7. Aan de rechterkant van de pagina kun je aantal LP-tokens invullen die je wilt storten, en doe dit dan.
 8. Bevestig de transactie op je wallet.
 9. Nu zit je in de Farm en verdien je JOE-tokens.

De JOE-beloningen worden elke paar seconden bijgewerkt. Om de beloning te incasseren, kies de ‘Harvest’ knop. Als je wilt stoppen met de Farm, kun je aan de rechterkant op de knop ‘Unstake’ klikken. Daarna ga je naar de corresponderende pool op de Pool pagina. Je kunt nu het aantal tokens dat ‘unstaked’ hebt uit de pool halen en je hebt de originele tokens weer in je bezit. Er is dus geen wachttijd, je kunt beginnen en stoppen met farming zoals je dat het beste uitkomt.

Deze video laat goed zien het farmen in zijn werk gaat.

Staken

Als je JOE staakt voor xJOE, heb je de kans om meer winst te krijgen dan door een auto-compounder te gebruiken. Dit is als je yield farming beloningen meteen automatisch verkocht worden en de opbrengst weer aan de pool wordt toegevoegd, om een hogere APY te krijgen. Dit kan leuke rente of yield percentages opleveren, maar je mist wel eventuele winsten als het JOE-token in waarde stijgt.

Bij staken heb je dat probleem niet, je profiteert zelfs als de waarde van het JOE-token stijgt, want je krijgt nu meer rente. Bovendien is er bij staken geen risico op impermanent loss.

Het stakingsmechanisme op Trader Joe is het xJOE-token. Als je JOE staakt wissel je het in voor xJOE. Nu verdien je altijd meer JOE omdat je xJOE staakt.

Van de handelskosten wordt er steeds 0.05% in de staking pot gedaan, om de staking beloningen uit te kunnen betalen. Dus je krijgt altijd meer JOE als je stopt met staken, dan op het moment dat je begint te staken.

Je kunt nu ook xJOE farmen, dan krijg je behalve de farm yield, ook de staking yield.

Hoe gaat staken in zijn werk?

Staken bij Trader Joe doe je op de volgende manier.

 1. Sluit een wallet aan.
 2. Op het dashboard klik op ‘Stake’
 3. Aan de linkerkant van de pagina vul je nu het aantal JOE-tokens in dat je wilt staken en bevestig.
 4. In je wallet ontvang je nu xJOE-tokens.
 5. Je ziet nu een paneel waar je ‘xJOE Balance’ wat de hoeveelheid die je staakt is en ‘Staked JOE’ kunt zien. Staked Joe is het aantal staked JOE-tokens en je aandeel in de beloning of rente. Onder ‘Staked JOE’ is een box die laat zien hoe dat berekend wordt.
 6. Er is een ‘View Stats’ knop waar je de analyse van je staking tegoed kunt zien.
 7. Als je xJOE in de Farm plaatst, zie je niet meer de JOE die je staakt op de staking pagina.

Als je wilt stoppen met je staken, klik simpelweg op de ‘Unstake’ knop, vul in hoeveel je wilt unstaken en bevestig. Je hebt nu het originele aantal JOE-tokens waar je mee begon plus de beloning of rente van de transactiekosten.

Deze video laat zien het staken werkt op Trader Joe.

Banker Joe, het leen protocol van Trader Joe

Banker Joe is het leen protocol van Trader Joe en is gebaseerd op het Compound protocol. Dit leen protocol is te combineren met de Trader Joe DEX en je kunt gebruikmaken van non-custodial hefboomwerking.

Uitlenen bij Trader Joe

Je kunt crypto inleggen dat andere gebruikers dan kunnen lenen. In ruil hiervoor krijg je rente op je tokens. Dit kun je op de volgende manier doen.

 1. Ga naar de ‘Lend’ pagina.
 2. Aan de linkerkant van deze pagina kun je diverse ‘lending markets’ vinden met informatie over de liquiditeit en de borg APY.
 3. Kies een token waar je in wilt uitlenen en klik erop, en je krijgt vervolgens een pagina te zien met nog meer gedetailleerde informatie.
 4. Vul het aantal tokens in dat je wilt uitlenen en bevestig dit.
 5. Klik op ‘deposit’ om de tokens aan de markt toe te voegen.

Als je de tokens weer wilt opnemen kan dat op elk moment, als je zelf geen uitstaande schulden hebt op het platform, omdat jezelf iets geleend hebt. Ga weer naar de ‘Lend pagina en klik op het token dat je wilt opnemen. Op de token pagina klik op ‘Redeem’ en vul in hoeveel tokens je eruit wilt halen en bevestig dit.

Op de ‘My Portfolio’ pagina kun je goed volgen wat je activiteiten bij het lenen en uitlenen zijn. Je ziet hier ook een oplopende som van je verdiensten met je totale rente die je hebt ontvangen. Deze rente wordt automatisch toegevoegd aan je account, dus als je de tokens weer opneemt, krijg je meer dan je ingelegd hebt.

Als een soort bonnetje als bewijs voor de tokens die je ingelegd hebt om uit te lenen, krijg je jTokens. Dus als je AVAX uitleent is dat jAVAX of bij JOE is het dan jJOE, enzovoort. Met deze jTokens krijg je weer je originele tokens terug.

Borg

De tokens die je gestort hebt, kun je ook als borg gebruiken, en onder ‘Account Assets’ op de My Portfolio pagina, kun je zien hoeveel ze waard zijn als borg. De ‘collateral value’ is hoeveel je nu kunt lenen. Aan de rechterkant van de pagina is een knop waarop je kunt klikken en je gestorte tokens worden nu ‘collateral’ of borg.

Lenen

Geld lenen bij Trader Joe kan natuurlijk ook. Dat werkt bijna net zoals geld lenen bij een bank, maar dan net iets anders.

 1. Ga naar de pagina ‘Lending Markets’.
 2. Aan de rechterkant zie je dan een lijstje van tokens die je kunt lenen met informatie over liquiditeit en APY.
 3. Kies een token dat je wilt lenen en klik erop, en je krijgt vervolgens een pagina te zien met nog meer gedetailleerde informatie.
 4. Vul het aantal tokens in dat je wilt lenen en bevestig dit.

Je moet de tokens die je leent ook terugbetalen. Je hebt eerst een borg betaald, zoals eerder beschreven. Nu kun je op de ‘Lending’ pagina op het token klikken dat je wilt terugbetalen. Vul in hoeveel je wilt terugbetalen en klik op ‘Confirm’.

De volgende video geeft een goede uitleg hoe je geld kunt lenen en uitlenen op Trader Joe.

Wat is Zap?

Zap is het nieuwste onderdeel van de Trader Joe AMM. Als je op Trader Joe wilt farmen, moet je drie transacties uitvoeren, elk met gas kosten en het kost ook tijd. De twee tokens die je moet swappen en liquidity toevoegen voordat je de LP-tokens krijgt. Met Zap kun je dit oplossen en worden deze drie transacties teruggebracht tot één transactie. Het is dus goedkoper en sneller.

Klik op Zap en kies dan het token op het drop down menu en het LP-token. Vul in hoeveel je wilt ‘zappen’ en bevestig dit en klaar is Kees. Je hebt nu tijd en geld gespaard.

Deze video geeft een goede uitleg over deze Zap functie.

Wie zit er in het team achter Trader Joe?

Het team achter Trader Joe komt uit alle windhoeken van de wereld zeggen ze zelf. Ze zijn echter anoniem, maar geven wel aan investeerders hun identiteit prijs indien nodig. Dit lijkt veilig genoeg, want ze hebben wel een paar bekende investeerders, die niet zomaar geld geven aan een stelletje onbekende individuen. Bovendien hebben sommige teamleden Twitteraccount met veel volgers. LinkedIn doen ze dan weer niet aan, want dat is weer ietsje minder anoniem.

 • Cryptofish — Medeoprichter met meer dan 33.000 Twittervolgers. Hij is een full stack en smart contract ingenieur. Hij heeft een Master in computerwetenschap van een bekende Amerikaanse universiteit.
 • 0xMurloc — Medeoprichter met meer dan 6.000 Twittervolgers. Hij is ook full stack ontwikkelaar en gespecialiseerd in product marketing. Werkte als Senior Product Lead bij Grab.
 • Blue — Marketing Lead. Heeft 10 jaar ervaring in de traditionele financiële wereld in een Asset Management Firm uit London.

Bij een strategische verkoop werd een bedrag van $5 miljoen opgehaald. Investeerders zijn onder andere DefianceCapital, Avalanche, Coin98 Ventures, Not3Lau Capital en Three Arrows Capital.

Wat is het JOE-token?

Het JOE-token is een ARC20 token omdat het op de Avalanche blockchain draait. Het is een utility token en wordt ook voor het beheer van Trader Joe gebruikt.

In totaal zullen er 500 miljoen JOE-tokens zijn waarvan er eind januari 2022 161,685,999.00 JOE al in omloop zijn of 32%. De market cap is vrij laag met $190,110,566. Er was geen private sale of voorverkoop van dit token, maar alle JOE-tokens komen volgens een vastgesteld uitgave plan op de markt.

Het team krijgt 20%, wat een goed percentage is, er is geen direct gevaar dat ze er met een rug pull vandoor gaan. Bovendien duurt de uitgave van de tokens tot januari 2024.

Hieronder is de distributie van het JOE-token goed te zien.

Distributie JOE-token
https://docs.traderjoexyz.com/main/trader-joe/the-project/tokenomics

Op de volgende afbeelding is de uitgave van het JOE-token in beeld gebracht.

Uitgave JOE token
https://docs.traderjoexyz.com/main/trader-joe/the-project/tokenomics

Wat is de koers van het JOE-token?

Als je in het JOE-token wilt investeren, is een goed begin om te weten wat de koers is. Als je al gaat traden, wil je ook het liefst winst maken. Je kunt een technische analyse maken om te zien wat het beste koop of verkoop moment is.

Het JOE-token werd bij CoinMarketCap genoteerd op 27 augustus 2021 met een koers van $1.9078 en op 30 augustus stond het token op $2.06. Daarna ging hij hard onderuit om eind september weer op $4.03 te staan. Hier kwam ook weer een correctie aan te pas. Zijn voorlopige ATH werd bereikt op 21 november 2021 met een koers van $4.8873. Daarna is de koers ook weer gezakt en op het moment van schrijven, eind januari 2022 is de koers $1.19.

Bij CoinMarketCap staat hij ruim buiten de top 200 op plek 252. Deze munt heeft wel een goed vooruitzicht volgens mij, want hij heeft veel TVL, al is dat niet de beste graadmeter. Verder is het wel een goede AMM die snel zijn plek gevonden heeft en ook goede investeerders heeft. Ik denk dat hij nog wel eens een goede koersontwikkeling kan doormaken. Als je in deze munt wilt investeren is het wel belangrijk om goed je eigen onderzoek te doen, zeker omdat ik geen financieel advies geef, want ik ben geen financieel adviseur.

Waar kun je het JOE-token kopen?

Het JOE-token is nog niet op Bitvavo maar wel bij Binance te koop. Diverse toonaangevende CEX’en hebben deze munt ook in de aanbieding, zoals FTX, en Gate.io en KuCoin. Op Gate.io zijn bijna alle tokens te vinden en wekelijks worden er nieuwe tokens toegevoegd. Een zeer goed alternatief voor Bitvavo als een token daar niet wordt aangeboden. Er zijn ook diverse liquidity pools op DEX’en zoals uiteraard Trader Joe of Pangolin waar je een JOE-paartje kunt vinden.

Hoe kun je het JOE-token het beste bewaren?

Je hebt verschillende opties om dit token te bewaren. De veiligste manier is om ze op een hard wallet op te slaan, ook wel een cold wallet genoemd. Met een hard wallet, zoals de Ledger X of S en de Trezor, ben je beschermd voor internet hacks.

Je kunt natuurlijk je JOE-token op de CEX laten staan waar je het token gekocht hebt. Nu heb je echter geen toegang tot je private keys. De private keys van een beurs blijven in de handen van de beurs zelf. Het gevaar van een gehackte beurs bestaat altijd en dan heb je een kans dat je je crypto kwijt bent. Deze wallets op een beurs worden ook wel hot wallets genoemd.

Als derde optie kun je ook nog een online wallet zoals MetaMask, Trust of HyperPay wallet gebruiken. Zeker als je direct handelt op Trader Joe is dit een goede oplossing. Hier is ook nog een kans op een internet hack, maar deze is theoretisch kleiner dan een hack op een beurs.

Conclusie

Trader Joe is op het moment de populairste AMM DEX op de Avalanche blockchain. AMM’s spelen een belangrijke in DeFi. Daarbij komt dat Trader Joe door de gemeenschap beheerd wordt via het JOE-token en heeft een makkelijk te gebruiken UI.

De beloningen op Trader Joe zijn goed en dat komt doordat er veel gebruikers zijn. Hoe meer gebruikers er zijn, hoe meer er gehandeld wordt en hoe meer transactiekosten naar de gebruikers vloeien. Trader Joe is dan ook een uitstekend platform om een passief inkomen op te zetten met bijvoorbeeld staken. Je zet je JOE-tokens om in xJOE-tokens. Deze xJOE-tokens kun je dan farmen en je krijgt rente over het staken én het farmen.

Gezien de manier hoe snel Trader Joe populair is geworden en nu al de best draaiende DEX op Avalanche is, zie ik nog wel een goede toekomst voor dit platform. DeFi is nog steeds aan het opkomen en wordt ook elk jaar bekender en meer mensen gaan er gebruik van maken. Dit alles speelt in de kaart van protocollen zoals Trader Joe. Als dit inderdaad zo gaat uitspelen, dan zal de waarde van het JOE-token ook nog toenemen. Doe echter eerst goed je eigen onderzoek in dit token als je erin wilt investeren, want ik ben geen financieel adviseur.

Heb je nog vragen over Trader Joe, laat het ons weten op onze Cryptokopen Facebookgroep. Je kunt ons ook op Twitter volgen. Zie je daar!

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven