Home » Blog » Wat is Avalanche? Uitleg AVAX koers en verwachting en alles wat je moet weten over AVAX

Wat is Avalanche? Uitleg AVAX koers en verwachting en alles wat je moet weten over AVAX

avalanche

In de ontwikkeling van crypto is steeds gebaseerd op drie verschillende pijlers, namelijk transactieactiesnelheden, schaalbaarheid en centralisatie. Ieder nieuw project wil dan ook dé innovatie zijn die probleem kan opschalen zonder daarbij te moeten inleveren aan andere kernwaarden. Avalanche is een blockchain die dit doel voor ogen heeft.

Wat is Avalanche?

Avalanche is een derde generatie blockchain, te vergelijken met Polygon, Cardano en Polkadot, die is ontworpen om enkele van de beperkingen van de oudere platformen aan te pakken. Hierbij denken we aan de schaalbaarheid, maar ook de lage transactiesnelheden en de mate van centralisatie van het project. Deze drie zijn kernwaarden bij elk project waar iedereen naar streeft. Zo heerst er momenteel kritiek op Ethereum omwille van de hoge transactiekosten, waarbij Binance Smart Chain te gecentraliseerd zou zijn. Het is deze driehoeksverhouding waarbij alles in balans moet zijn alvorens een protocol écht als succesvol gezien kan worden.

Avalanche is een nieuw, supersnel en open bron blockchain-platform waarop iedereen simpelweg slimme contracten kan schrijven en lanceren en gedecentraliseerde applicaties (dApps) op kan bouwen. Dankzij hun protocol dat volledig gedecentraliseerd is en ook op grote schaal kan uitgevoerd worden streeft Avalanche naar een transactiesnelheid vergelijkbaar met het netwerk van VISA. Bovendien specialiseert het netwerk zich in DeFi (Decentralised Finance) en bouwt men momenteel in hoog tempo een heel nieuw ecosysteem op het Avalanche platform. Het hoofdnet van Avalanche is officieel gelanceerd op 21 september 2020. Zie hieronder een korte video waarin Avalanche wordt uitgelegd.

Historie + team

Het netwerk is ontwikkeld door Ava Labs waar enkele van de slimste mensen en tevens pioniers in de blockchain wereld werken. Als je even zelf op onderzoek gaat en een kijkje neemt op de webpagina van Ava labs kan je een briljant 71-koppig team vinden dat gestudeerd heeft aan enkele van de allerbeste universiteiten zoals Cornell University, Harvard & Columbia business school. Om nog maar even te zwijgen van de collectieve werkervaring van het team in topbedrijven zoals Google, Microsoft, Morgan Stanley, AT&T en NASA.

De CEO, Emin Gün Sirer, behaalde een doctoraat in de computerwetenschappen en is sinds 2001 professor aan de universiteit van Cornell in New York. Hij werkte onder meer mee aan de schaalvergroting van Bitcoin. Niet de minste dus en je kan hem dan ook zeker in het rijtje plaatsen van Vitalik Buterin (Ethereum), Charles Hoskinson (Cardano) en dr. Gavin Wood (Polkadot).

Ava labs bouwt al sinds 2018 aan het Avalanche protocol. Ze financierden het hele project door enkele privé en publieke verkooprondes waarbij ze onder andere meer dan 42 miljoen dollar ophaalden op hun Initial Coin Offering (ICO) in juli 2020.

AvalancheTeam

Wat maakt Avalanche zo uniek?

Blockchain trilemma

Avalanche is veilig, schaalbaar én gedecentraliseerd. Het heeft hiermee dus het “blockchain trilemma” opgelost. Een blockchain hoeft dus niet meer slechts aan twee van de drie vereisten te voldoen zoals bijvoorbeeld het geval is bij Bitcoin, Ethereum en BSC. Omdat de Avalanche-blockchain gebruik maakt van een Proof of Stake (PoS) consensus mechanisme (op het moment van schrijven met meer dan 976 nodes en 70% van de tokens gestaked) blijft het netwerk resistent tegen aanvallen. Hoewel veel “PoS” blockchains slechts een select aantal validators toestaan om deel te nemen aan het bereiken van een consensus, staat Avalanche iedereen toe die minstens 2000 AVAX inzet om als node te fungeren. Er staat ook geen limiet op het aantal nodes.

Modulair systeem

Het heeft een modulair systeem (ook wel bouwdoossysteem genoemd) dat het voor iedereen mogelijk maakt om de verschillende bouwstenen van Avalanche te gebruiken en zo een blockchain te bouwen. Het is dus een ecosysteem van verschillende blockchains en kan worden uitgebreid om aan elke specifieke behoefte te voldoen zonder beperkingen.

Interoperabiliteit

Een ander kenmerk is interoperabiliteit. Dit wil zeggen dat verschillende blockchains met elkaar kunnen communiceren en hierdoor elkaar kunnen aanvullen en ondersteunen. We zien dat interoperabiliteit steeds belangrijker wordt in de verdere ontwikkeling van het crypt ecosysteem. Door blockchain naar het volgend niveau te tillen, is deze interoperabiliteit dus essentieel.

Prestaties

Volgens Ava Labs kan het platform zo’n 4500 transacties per seconde aan. Dit is een enorm hoge prestatie. Ter vergelijking: Bitcoin heeft slechts 7 transacties per seconde. Bovendien worden de transacties binnen de 2 seconden verwerkt. Dit betekent dat Avalanche een grote stap heeft gezet richting de grote adoptie van blockchaintechnologie.

Hoe werkt Avalanche?

Avalanche is opgebouwd rondom een system van drie blockchains die met elkaar samen werken en elkaar ondersteunen: de Contract keten (C-Chain), Platform keten (P-Chain) en de Exchange keten (X-chain).  Door het platform op te splitsen over deze drie afzonderlijke blockchains, kan Avalanche kiezen voor snelheid en veiligheid, maar ook voor flexibiliteit. Dit betekent dat ontwikkelaars veel keuze hebben in de verschillende soorten applicaties die ze kunnen bouwen. Alle drie worden beveiligd en gevalideerd door het primaire netwerk.

avachains

X-chain:

Deze chain wordt gebruikt voor het creëren en ruilen van nieuwe digitale activa zoals stabiele munten (stablecoins), niet vervangbare tokens (NFT’s), etc. Voor het maken van deze tokens is een vergoeding vereist die in AVAX wordt betaald en later wordt verbrand. De Exchange keten is een Directed Acyclic Graph (DAG), wat een next-gen consensus protocol is. Door de DAG-structuur kan het op een veel grotere schaal gebruikt worden.

C-chain:

Dit is een implementatie van de Ethereum Virtual Machine (EVM). Dit wil zeggen dat het compatibel is met alle belangrijke Ethereum applicaties zoals bijvoorbeeld MetaMask. Met behulp van de API van C-Chains kunnen huidige Ethereum-applicaties naar Avalanche omgezet worden om te profiteren van de snelle transactiesnelheid en lage gaskosten. Alle vergoedingen worden betaald in AVAX die worden verbrand.

P-Chain

P-Chain gebruikt men voor het coördineren van validators en het creëren van sub-netten.  Op deze chain worden de AVAX-tokens vastgezet voor staking doeleinden. Alle transactiekosten worden betaald in AVAX die ook nu weer worden verbrand. Het Avalanche netwerk ondersteunt dus ook andere blockchains oftewel subnetwerken genoemd.

Wat zijn nu precies deze sub-netten/sub-netwerken? Een subnet bestaat uit een dynamische set validators die samenwerken om consensus te bereiken over de status van verschillende blockchain-netwerken. Elk subnet kan zijn eigen token of kostenstructuur hebben. Hierdoor kan een subnet zowel “PoW” (Proof of Work) als “PoS” (Proof of Stake) zijn. Ze kunnen er ook voor kiezen om stakings- en transactiekosten te laten betalen in AVAX, stabiele munten of hun eigen token. Een validator kan meerdere sub-netwerken valideren, maar het is voor hun ook verplicht om het primaire netwerk te beschermen. Hierdoor wordt het primaire netwerk ook veel minder belast. Dit is dan ook het grootste verschil met Ethereum, waar alle transacties en dApps direct op de Ethereum blockchain worden verwerkt.

Tokenomics.

Het token voor het Avalanche-ecosysteem heet AVAX. Dit token wordt gebruikt voor het betalen van netwerkkosten, om te staken voor het Proof of Stake mechanisme om het netwerk te beschermen en functioneert tevens als de rekeneenheid voor alle dApps binnen het ecosysteem.

Avalanche (AVAX) heeft een maximaal aanbod van 720 miljoen tokens. Het genesis block (het eerste block van de blockchain) bevat hier de helft van. De andere helft van de tokens worden vrijgegeven in de komende decennia volgens een emissiecurve. Als de AVAX-gemeenschap wilt kan het de vrijgavesnelheid van deze tokens veranderen. Het aanbod kunnen ze echter niet wijzigen, dat staat vast. Om de schaarste van de AVAX-tokens te vergroten worden transactiekosten tevens verbrand. Hierdoor zorgt een toename van het aantal transacties voor een dalend totaalaantal AVAX. Afhankelijk van het type transactie op het netwerk, veranderen de transactiekosten. Het opstarten van een dApp zal natuurlijk meer kosten dan bijvoorbeeld geld omruilen op een exchange.

Waar kan je AVAX kopen?

AVAX kan je kopen op verschillende crypto exchange platformen zoals Binance, Kucoin en BitFinex. Op Binance kan je AVAX kopen met verschillende handelsparen zoals BTC, BNB, USDT & BUSD, maar ook met EUR. Sinds Augustus 2021 kun je nu ook AVAX kopen op Bitvavo. Klik hieronder op de banner om AVAX te kopen op Bitvavo!

Waar kan je je AVAX-tokens veilig bewaren en hoe kan je intrest verdienen?

Als je je AVAX-tokens hebt gekocht heb je enkele verschillende opties om deze te bewaren. Je laat deze op de exchange staan en je kan hier een intrest verdienen van ongeveer 10% op jaarbasis. Dit is de gemakkelijkste optie, maar het bekende spreekwoord “not your keys, not your crypto” is hier echter wel van toepassing.

Je koopt een eigen hardware wallet, zoals bijvoorbeeld Ledger of Ngrave.

Het voordeel is dat het enorm veilig is, want je bezit zelf de sleutel van je portemonnee. Een nadeel is de relatief hoge aankoopprijs.

Avalanche Wallet

Je maakt een eigen (gratis) online wallet zoals MetaMask en verplaatst je fondsen hierheen. Natuurlijk heeft AVA Labs ook een eigen wallet ontwikkeld voor zijn AVAX-tokens. Het is erg eenvoudig om zelf een nieuwe portemonnee aan te maken.

De taal kan je aanpassen naar “Nederlands” om het proces een beetje te vergemakkelijken.
Vervolgens volg je de volgende stappen.

  • Druk op de knop: “nieuwe portemonnee creëren”
  • Druk op de knop: “genereer een sleutelzin”
  • Hierna wordt er een reeks van 24 woorden weergegeven. Schrijf deze netjes en nauwkeurig op op een blad papier. Het is heel erg belangrijk dat je dit papier ergens veilig bewaard. Je zou niet de eerste zijn die toegang tot zijn fondsen verliest omdat hij zijn sleutelzin verloren heeft.
  • Klik op de knop: “portemonnee openen”
  • Je geschreven 24 woorden worden hierna weergegeven, maar hier en daar ontbreken er enkele. Vul deze ontbrekende woorden in en klik vervolgens op de knop “Verify”
  • Je hebt nu je AVAX-wallet gemaakt.
  • Klik tenslotte op: “Portemonnee openen”
  • Nu verplaats je je fondsen van de exchange naar je portemonnee.
  • Tenslotte kan je je AVAX-tokens delegeren naar een stake pool waarbij je interesten kan verdienen. De gemiddelde intrest die je krijgt ligt tussen de 9,69% en 11,54% op jaarbasis. Een mooie manier dus om een passief inkomen te creëren!

Roadmap van Avalanche.

  • Mei 2018: publicatie van de whitepaper “Snowflake to Avalanche: A Novel Metastable Consensus Protocol Family for Cryptocurrencies” geschreven door een anonieme groep genaamd Team Rocket.
  • Juni 2018: oprichting van Ava Labs door Emin Gün Sirer, Kevin Sekniqi en Maofan “Ted” Yin.
  • Februari 2019: private “Seed sale” van het AVAX-token. 18 miljoen tokens worden verkocht aan 0,33 dollar per stuk.
  • Juni 2019: herwerkte versie van de originele whitepaper door Emin Gün Sirer, Kevin Sekniqi; Daniel Laine & Stephen Buttolph.
  • April 2020: eerste lancering van het publieke test net “Cascade”.
  • Mei 2020: lancering van het testnet “Denali Incentivized”
  • Mei 2020: private token sale: bijna 25 miljoen tokens worden verkocht aan 0,5 dollar per stuk.
  • Juli 2020: publieke “Initial Coin Offering” (ICO). Deze haalde binnen de 24 uren, 42 miljoen dollar op.
  • Augustus 2020: lancering van het “Everest netwerk”, een volwaardige versie van het Avalanche netwerk werd gelanceerd als laatste testnet.
  • 21 september 2020: Lancering van het hoofdnet. Na verschillende testfases werd het hoofdnet officieel gelanceerd voor het grote publiek.
  • 22 september 2020: Binance listing. Dit moment was een grote stap voor Avalanche. Een listing op een grote exchange betekent een groter bereik en groeiend aantal potentiële investeerders.
  • Februari 2021: de eerste gedecentraliseerde exchange (DEX) Pangolin gaat live.
  • Maart 2021: deel 1 van de eerste belangrijke upgrade voor Avalanche: “Apricot”, gaat live. Gebruikers besparen 50% op hun transactiekosten op de C-chain.
  • Mei 2021: deel 2 van de “Apricot” upgrade gaat live.
  • Maart 2022: een deel van de AVAX-tokens van de ICO komen vrij.

Avalanche vs andere Blockchains

Koers Avalanche (AVAX)

Conclusie

Avalanche staat relatief gezien nog in de kinderschoenen, maar de ontwikkelingen volgen elkaar op in een razend tempo. We zien bijna dagelijks nieuwe samenwerkingen verschijnen en zeker niet van de minste. In 2021 zal de focus liggen op het bouwen van een gezonde DeFi-ecosysteem om hun slogan “Avalanche: het internet der financiën” waar te maken. We kunnen dus nog een hele hoop ontwikkelingen en nieuwe productreleases verwachten in de komende maanden en jaren.

Verder zijn er nog plannen om een ​​privacy georiënteerde virtuele machine ‘Privacy VM’ te ontwikkelen die het mogelijk zal maken om private slimme contracten te ontwikkelen.

Avalanche is op dit moment de snelst werkende blockchain zonder in te leveren op decentralisatie of veiligheid. Het is enkel een kwestie van tijd alvorens het grote publiek dit project zal ontdekken en hopelijk zal waarderen.

 

 

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven