Home » Blog » Wat is Fantom? Uitleg FTM koers en verwachting en alles wat je moet weten over FTM

Wat is Fantom? Uitleg FTM koers en verwachting en alles wat je moet weten over FTM

fantom

Jaren geleden dachten te meeste mensen dat de blockchain van Bitcoin ontzettend goed zou werken. Inmiddels is gebleken dat de blockchain tegen verschillende problemen aanloopt. Hetzelfde is gebeurd met Ethereum. Er zijn daarom veel bedrijven die een eigen blockchain lanceren, en hopen de problemen van andere blockchain hiermee op te lossen. Dat geldt ook voor Fantom. We leggen je in dit artikel uit wat Fantom is en hoe het werkt!

Wat is Fantom?

Fantom Foundation is een bedrijf een platform bouwt dat snelle, schaalbare en gedistribueerde DAG-gebaseerde registers bevat die gebruik maken van aBFT-principes om op deze manier consensus te kunnen bereiken. Ook maken ze een nieuwe compiler die een virtuele machine kan verifiëren om het smart contract uit mogen te voeren.

Het project van Fantom maakt het dus mogelijk om smart contracts te gebruiken binnen DAG-gebaseerde systemen. Dit doet het met het Lachesis-protocol. De nodes hoeven niets te weten over het bestaan van de andere nodes in het netwerk. Ze kunnen gewoon hun eigen werk uitvoeren. Dit draagt bij aan de hoge schaalbaarheid van het netwerk.

De missie van Fantom is om ervoor te zorgen dat er betere compatibiliteit tussen alle transactiesystemen is. Dit doet het met DAG-technologie en een nieuwe, uiterst betrouwbare infrastructuur, welke transacties en gegevensuitwisseling in real time mogelijk maakt. Het project heeft ook als doel om een nieuwe verifieerbare compiler en virtuele machine te ontwikkelen om automatisch de verifiëren of een node betrouwbaar genoeg is om smart contracts te maken en te beheren.

Concurrenten van Fantom

Fantom beschouwt Hashgraph, IOTA, NANO en Ethereum als haar belangrijkste concurrenten. Dit komt voornamelijk doordat deze blockchains en projecten ook bezig zijn met het aanbieden van oplossingen waar smart contracts bij betrokken zijn.

Partners van Fantom

  • COTI: COTI is een project om een nieuwe blockchain te bouwen op basis van DAG, met de nadruk op betalingsinfrastructuur. Fantom werkt samen met COTI aan het onderzoek en de ontwikkeling van aBFT.
  • The Afghanistan National Standard Authority. Deze werkt samen met Fantom om diploma certificaten vast te leggen
  • Fusion: Fusion werkt aan Digital Control Rights Management (DCRM) om de veilige overdracht van activa tussen verschillende kanalen mogelijk te maken. Fantom en Fusion werken samen om DCRM te integreren op het Fantom-platform.
  • Universiteit van Sydney: Fantom werkt samen met het programmeertaal-team van de Universiteit van Sydney om een nieuwe set van programmeer tools te onderzoeken en te ontwikkelen. Dit doet Fantom om een betere veiligheid te bereiken bij het uitvoeren van smart contracts.
  • Austrade: Austrade is verantwoordelijk voor het faciliteren van de Australische blockchain-missie in Dubai. Hun doel is het bevorderen en vergemakkelijken van zakelijke relaties tussen Australië en de VAE. Fantom Innovational Laboratory is goedgekeurd als de Australische afgevaardigde voor deze handelsmissie.
  • Sikoba Research: Sikoba Research is een in Luxemburg gevestigd bedrijf dat gespecialiseerd is in blockchains, crypto’s en de toepassing van cryptografie op blockchain-systemen. Fantom werkt samen met Sikoba om technieken te ontwikkelen om goed gedrag op het Fantom netwerk aan te moedigen.

Het team achter Fantom

  • Dr. Ahn Byung Ik (oprichter). PhD in computerwetenschappen aan de Yonsei University, voorzitter van de Korea FoodTech Association en medeoprichter van het voedseltechnologieplatform SikSin.
  • David Richardson (directeur). Voormalig CEO van Mid-Ocean Consulting Ltd en de voorzitter van Oceanic Bank and Trust.
  • Andre Cronje (technisch adviseur). Voormalig directeur van cryptografische code review bij CryptoBriefing, technologie-analist bij Leminiscap en Blockchain-infrastructuuringenieur bij CryptoCurve.
  • Fred Pucci (juridisch adviseur). Partner bij TCM Capital, advocaat bij Grasshopper Capital en voormalig hoofd Global Compliance bij ANZ.
  • Michael Kong (directeur en CIO). Voormalig CTO bij Digital Currency Holdings, adviseur van de Enosi Foundation en ontwikkelaar bij Block8.
  • Michael Chen (CMO). Voormalig consultant bij Fusion Foundation, business developer bij Origin X Capital en Marketing Stategist bij BlockCloud Company.
  • Ashton Hettiarachi (Head of Innovation). CEO van Blockchain Partners Holdings, mede-oprichter van Innovate Society.
  • David Freuden (partnerschappen). Oprichter van MonsterPlay en voormalig consultant bij Xinfin Hybrid Blockchain.
  • Aleksander Kampa (technisch adviseur). Directeur bij Sikoba en onderzoeker bij New Money Hub.
  • Samuel Marks (ontwikkelingsconsulent). Doctoraat in biomedische techniek aan de Universiteit van Sydney en directeur van Offscale.io.
  • Bariq Sikandari (Senior Consultant). Directeur bij SKCHAIN Adviseurs en directeur van Partnerships bij Fusion Foundation.

Hoe werkt Fantom?

Er zijn drie blockchains in de Fantom-architectuur: 

  • Node Service (NS)-blockchain
  • OPERA-keten
  • Mainchain (MC)-blockchain

De NS-blockchain slaat de node-identifiers van het netwerk op. OPERA is een gericht cyclisch diagram dat bestaat uit gebeurtenisblokken. Blockchain MC is de hoofdketen, waar gebeurtenisblokken worden opgeslagen en aangevuld door het netwerk.

fantomfedi

Proof of Stake

Fantom is van plan om Proof of Stake (PoS) te implementeren voor de beveiliging van het netwerk. Het zal iedereen toelaten om lid te worden door een bevestigingsknop in te drukken of te autoriseren.

Nodes die zich aansluiten om consensus te bereiken, staan bekend als validators. Een gebruiker kan een node runnen door een minimum van 15 native FTM-tokens te plaatsen. De gebruiker kan de node ook machtigen om een willekeurig bedrag aan FTM te valideren. Het account dat de validator runt zal dan een vaste vergoeding ontvangen op alle beloningen die worden gegenereerd door de tokens van de node.

De beloning voor validators bestaat uit twee onderdelen:

  • Blokbeloningen: Gedurende de eerste vier jaar na de lancering van het hoofdnetwerk zullen validators dagelijks blokbeloningen kunnen verdienen op basis van het aantal blokken dat zij valideren en toevoegen aan de blockchain.
  • Transactievergoedingen: Voor alle door het netwerk gevalideerde blokken worden de in het blok opgenomen transactievergoedingen verdeeld onder de nodes die het blok valideren en toevoegen aan de blockchain.

De beloning van de node die de transactie valideert wordt ook beïnvloed door het belang van de nodes. Deze score is van invloed op de beloningen die de validators verdienen. De validator verdient een beloning niet alleen op basis van de blokken, maar ook op basis van een aantal andere factoren, waaronder:

  1. Prestaties: wanneer er genoeg blokken worden verwerkt, kan een node het zogenoemde ‘blokfinaliteitsniveau’ bereiken. Dit betekent dat de node actief heeft deelgenomen aan het authentiseren en valideren van transacties die binnen het netwerk plaatsvinden. Hoe vaker een node dit doet, hoe meer beloningen de node zal ontvangen voor zijn werk. Doet een node niet genoeg, dan kan hij hiervoor gestraft worden. Op deze manier wil Fantom een netwerk creëren van nodes die hun uiterste best doen om het project te laten slagen. 
  2. Uitgevoerde transactie: de validator moet nieuwe transacties accepteren die naar het netwerk worden verzonden. Ze moeten optreden als de validator van deze transacties. Degenen die nog steeds nalaten transacties te valideren, zullen worden beboet, minder blokbeloningen ontvangen, en uiteindelijk van het netwerk worden verwijderd.
  3. Verwerkingskracht: dit is de kracht die nodes leveren. Des te meer kracht ze leveren, des te meer transacties ze kunnen verwerken. De verwerkingskracht van validatoren zal regelmatig worden gemeten.

Deze nodes die niet deelnemen aan de consensus kunnen zich synchroniseren met het netwerk en transacties verzenden en ontvangen. Zij dragen echter niet bij aan een stemmingsronde ter bevestiging van de transactie (de consensus dus). Omdat zij niet deelnemen aan de consensus, zullen deze nodes ook geen beloning ontvangen voor hun deelname aan het netwerk.

ONLAY-framework

Het Fantom-netwerk bestaat uit nodes die worden onderscheiden in gebruikers en validators. Het ONLAY-framework introduceert de verschillende klassen op de DAG om een betrouwbaar netwerk te vormen dat blokken mag valideren en toevoegen aan de blockchain.

Het ONLAY-framework gebruikt de gespecificeerde klassen om consensus te bereiken over de uiteindelijke volgorde van blokken en transacties op blockchainsystemen. Elke node beheert zijn eigen DAG en berekent de financiële blokken. Het pBFT-betalingsconsensusprotocol is geoptimaliseerd met op een DAG gebaseerde eindigheid. Dit is gedefinieerd op geldige transacties en de eerlijkheid van nodes. Zodra een blok is voltooid in ONLAY, zal het definitief worden door het bloknummer toe te voegen. Op deze manier ontstaat er een keten van blokken, zoals bij iedere blockchain gebeurt.

De FTM-coin van Fantom

Fantom heeft een eigen cryptocurrency, genaamd de FTM-coin. Van deze munt zijn er op moment van schrijven (april 2021) 2.5 miljard van in omloop. Het maximale aanbod ligt op 3.2 miljard, wat betekent dat er op dit moment al 80% van het totale aanbod munten in omloop is. Deze coins zijn zowel beschikbaar in de vorm van ERC-20 als BEP2.

De verdeling van het fonds

Het team dat achter Fantom staat heeft hun fondsen op de volgende manier verdeeld:

  • 24% voor marketing
  • 16% voor de teamleden
  • 19% voor onderzoek en ontwikkeling
  • 1% voor audit software
  • 3% voor wettelijke en juridische doeleinden
  • 37% voor bedrijfsontwikkeling

Functie van het FTM-token

  • Weddenschappen plaatsen
  • Netwerkbeveiliging in ruil voor blokbeloningen en transacties
  • Om de transactiekosten te betalen (gebruikers kunnen de transactiekosten met FTM betalen)
  • Om te stemmen op blockchain voorstellen. Elke token eigenaar die de authenticatie node runt of zijn FTM heeft geautoriseerd voor de authenticatie-node, zal in staat zijn om te stemmen op voorstellen om de mainnet structuur te veranderen, systeem instellingen te wijzigen zoals Block Rewards, Moderator en Technische Commissie verkiezingen

Waar kan ik FTM kopen?

Er zijn verschillende manieren om FTM te kopen. Dit kun je doen bij een grote centrale exchange als Binance en Bitvavo. Dat raden we ook aan, omdat je hier altijd de voordelen van een hoge liquiditeit ervaart. Je kunt dus op ieder moment FTM kopen en verkopen. Daarbij zijn deze exchanges ook nog eens een stuk veiliger dan kleinere exchanges voor DEX’s.

Het is overigens wel mogelijk om FTM ook te kopen op een gedecentraliseerde exchange (DEX). Dit kan Uniswap, Sushsiswap of Pancakeswap zijn. Het is wel een stuk lastiger om FTM hier te kopen, omdat je veel meer stappen zult moeten doorlopen. Daarom is de kans ook veel groter dat er iets misgaat bij het aankopen bij FTM. Kies daarom dus voor Bitvavo.

Hoe kan ik FTM bewaren?

De veiligste manier om FTM op te slaan is het gebruik van een hardware wallet. Dit zijn elektronische wallet in de vorm van USB-sticks. De twee bekendste zijn de Ledger Nano X en de Trezor. Deze zijn namelijk ook het veiligst, en te koop voor de beste prijs.

Aangezien FTM zowel BEP2 als ERC20 compatibel is, is het ook mogelijk om FTM’s op te slaan in online wallets zoals MetaMask. Dit is dus wel een stuk minder veilig dan een hardware wallet. Daarom raden we je ook aan om gebruik te maken van een hardware wallet, wanneer je geen gebruik wil maken van een online wallet.

Fantom wallet

De Fantom Wallet is de native wallet voor het Fantom Opera mainnet en stelt gebruikers in staat om hun FTM-tokens te staken, op te slaan en te versturen. Dit wordt bereikt door gebruikers de eigendom en controle van hun private keys te geven. 

Bovendien beschikt de Fantom Wallet over een volledig gedecentraliseerde geautomatiseerde market maker (AMM) exchange. Dit is waar gebruikers op Fantom gebaseerde digitale activa kunnen uitwisselen, waaronder cryptocurrencies, synthetische activa, en andere tokenized grondstoffen. 

De Fantom Wallet maakt het ook mogelijk voor FTM-tokenhouders om te stemmen op update voorstellen via de app. Gebruikers gaan simpelweg naar het tabblad ‘Polls’, waar ze alle huidige voorstellen of parameterupdates te zien krijgen. Hier kunnen ze kiezen om te stemmen voor hun gewenste uitkomst.

Fantom (FTM) Koers

Conclusie

Samengevat heeft Fantom Foundation een groot aanbod aan verschillende toepassingen in de aanbieding. Bovendien kunnen deze gebruikt worden door zowel particulieren, ontwikkelaars als bedrijven. Het unieke aBFT consensus mechanisme dat wordt gebruikt door de Fantom Opera Chain biedt een hele snelle transactietijd. Ook zijn de transactiekosten erg laag, waardoor het erg aantrekkelijk is om gebruik te maken van het netwerk. 

Het Fantom token (FTM) begon 2021 op een prijs van $0,01 en is sindsdien gestegen naar een nieuwe all-time high van $0,84. Op het moment van schrijven zijn velen het erover eens dat het FTM-token bullish blijft in termen van technische analyse, met een prijs van $0,47. Met voortdurende wereldwijde partnerschapsaankondigingen, zoals The Afghanistan National Standard Authority die samenwerkt met Fantom om diploma certificaten vast te leggen, lijkt Fantom Foundation ook sterk vanuit een fundamenteel perspectief. 

Fantom biedt verschillende blockchain diensten die naadloos kunnen worden geïntegreerd met de huidige IT-infrastructuren. Wij zijn daarom ook erg nieuwsgierig naar wat de toekomst gaat brengen voor Fantom!

 

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven