Home » Blog » Render Network, wat is dat? Uitleg, koers, verwachting en alles wat je moet weten over RNDR

Render Network, wat is dat? Uitleg, koers, verwachting en alles wat je moet weten over RNDR

Render Network

Creators in de huidige wereld gebruiken digitale middelen voor het maken van hun kunst. Dat kan voor artiesten zijn in de vorm van muziek, video’s, films, gaming en dergelijke. Maar ook ontwikkelaars en studio’s zijn in dit proces betrokken. Om deze kunst te creëren, zijn er grote hoeveelheden GPU (graphics processing unit) nodig die op grote en dure computers draaien. Dat is dus helaas niet voor iedereen weggelegd, want niet iedereen kan zich zo een dure computer veroorloven. Het Render Network heeft hier een oplossing voor bedacht door ongebruikte GPU van gebruikers op een decentrale manier met elkaar te delen.

In deze blog ga ik het over het Render Network hebben en het RNDR-token. Ik ga je uitleggen wat het Render Network precies is en hoe het werkt. Ik ga ook een kijkje nemen achter de schermen bij het team van dit project en de RNDR-koers onder de loep nemen. Verder vertel ik je ook waar je het RNDR-token kunt kopen.

Let op: hou er rekening mee dat de onderstaande tekst over ‘Render Network (RNDR)’ evenals de toelichting hierop op geen enkele manier als advies opgevat mag worden. De keuze voor óf en op welke manier je (crypto) wilt traden en welke keuzes je maakt qua belegging ligt bij jou en bij jou alleen. Wij zijn geen financieel adviseurs.

Hier kun je eerst een video bekijken die laat zien hoe het Render Network werkt, uitgelegd door Jules Urbach. Hij is de CEO van OTOY, de firma achter het RNDR-token en netwerk.

Wat is het Render Network?

Het Render Network is de eerste aanbieder van gedecentraliseerd GPU die gedeeld kan worden. Het netwerk draait op de Algorand blockchain, zodat er een grote schaalbaarheid mogelijk is. Algorand biedt ook lagere latentie en een verhoogde doorvoer. Dit biedt weer mogelijkheden om transparante reputatiesystemen en realtime micro-uitwisselingen van 3D-werk te ontwikkelen op het netwerk. Op deze manier kan het streamen in een 3D wereld zoals een metaverse op een goedkopere en efficiëntere manier gebeuren.

Het Render Network is een onderdeel van het OTOY, een cloud grafisch bedrijf dat met het gebruik van het RNDR-token deze doelstelling wil bereiken. Sinds 2016 wordt er al aan dit project gewerkt. Door het delen van GPU krijgen aanbieders van GPU een beloning in de vorm van het RNDR-token. Dus als je ongebruikte GPU op je computer hebt staan, kun je die via het Render Network aanbieden. Het netwerk verbindt mensen die GPU nodig hebben voor hun werk, met mensen die hun ongebruikte GPU aanbieden. De GPU-gebruikers sparen op deze manier veel tijd en geld omdat ze niet in dure computers hoeven te investeren. Zeker in de huidige tijd, waar veel en grote GPU-kaarten nodig zijn voor het minen van cryptocurrency’s.

De digitale artistieke wereld is contant gegroeid over het laatste decennium. Veel mensen zijn helemaal niet op de hoogte van benodigde vraag om deze groei te verwerken. Het RNDR-token en netwerk bieden een decentraal systeem aan dat vraag en aanbod van CPU op elkaar afstemt. Op deze manier wordt er een efficiëntere manier aangeboden om gaming, AR (augmented reality), VR (virtual reality), media, de industriële en medische sectoren te helpen. Hierdoor zorgt het netwerk voor een kleinere CO2-voetafdruk voor deze industrieën. De consumptie van computers en grafische kaarten en elektriciteitsrekeningen blijven daardoor lager.

Wat is de rol van het Render Network in de metaverse?

De metaverse heeft snelwerkende animatie nodig die fotorealistisch is. Dat is min of meer de uitvoering van de metaverse. Het Render Network speelt hierbij een belangrijke rol, omdat het de GPU-kracht op een eenvoudige en goedkope manier kan leveren om deze voorstelling te realiseren. Om de metaverse te kunnen zien, moet er een medium zijn waarmee de metaverse een wisselwerking mee heeft.

Het Render Network heeft een grote schaalbaarheid, waardoor ontwikkelaars en programmeurs niet veel hoeven uit te geven om toch een hoogstaand kwalitatief product in de vorm van een metaverse te ontwikkelen. Grafische designers kunnen nu ongebruikte GPU-kracht voor hun projecten inzetten en zo de metaverse helpen te groeien. Dit gebeurt dan met het Render Network op een effectieve en energie sparende manier.

Hoe werkt het Render Network?

Het Render Network biedt de mogelijkheid om GPU te gebruiken tegen een fractie van de kosten en snelheid die het zou kosten om zelf op te zetten. Dit doen ze op een eenvoudige manier, die ik nu ga uitleggen.

Rendering is het weergeven van 2D of 3D computerbeelden naar een fotorealistische weergave van een beeld of scene. Bijvoorbeeld hoe de games en video’s op onze slimme telefoons en computers worden weergegeven.

OTOY, de moederfirma, is al sinds 2009 bezig met het efficiënt verspreiden van GPU. Hierbij maakt het gebruik van het OctaneRender protocol om een snelle weergave van fotorealistische bestanden te bereiken. Hierbij wordt gebruikgemaakt van grafische kaarten op een computer. Dit uitwisselsysteem voor GPU werkt echter niet voldoende en heeft diverse onvolmaaktheden. Dit systeem werkt bijvoorbeeld goed als het draait bij weergave van hun eigen werk, maar niet als hun GPU of computer stilligt.

Daarom kunnen gebruikers die nu hun GPU niet gebruiken, hun GPU aanbieden en als beloning het RNDR-token ontvangen. Dit gebeurt op basis van P2P (peer-to-peer), direct tussen twee personen. Hierbij krijgt het Render Network een klein percentage voor het bemiddelen en het opzetten van het netwerk. Dit systeem werkt stukken efficiënter omdat inactieve GPU op deze manier toch gebruikt kan worden. Via het OctaneRender Cloud (ORC) netwerk wordt dit mogelijk gemaakt. Deze ORC kun je als de marktplaats van OTOY zien voor het Render Network.

Hoe werkt de ORC?

  1. Als iemand GPU nodig heeft, gaat hij naar het ORC-portaal. Dit kan op het web of in een van de 30 of meer ondersteunde gereedschapsportalen door een aanvraag voor GPU in te dienen. Aanbieders van GPU zijn nu één klik verwijderd van een ORC-plug-in en kunnen zo eenvoudig GPU leveren.
  2. De opdracht wordt berekend en er rolt een quote uit voor de opdracht, in RNDR. De ‘vrager’ betaald en alle details en de RNDR-tokens worden in een smart contract verwerkt. Deze opdracht wordt nu op het Render Network geplaatst en aanbieders kunnen hierop reageren, de opdracht aannemen, en hun GPU ter beschikking stellen.
  3. De aanbieder van GPU voltooid nu het werk van de opdracht. Als de opdracht klaar is, wordt de voltooide opdracht teruggestuurd naar het netwerk.
  4. Als de opdracht dan klaar is en goedgekeurd, wisselen de tokens van eigenaar via het smart contract.

Hieronder is dat grafisch te zien.

Hoe werkt het Render Network
https://rendertoken.com/#intro

Hierbij kan aangemerkt worden dat de waarde van 1 RNDR-token overeenkomt met 256 werk met een 256 OctaneBench. Deze eenheid is opgezet door OTOY om de verschillende verwerkingskrachten weer te geven. Gebruikers kunnen dan de tijd en snelheid aanpassen naar bijvoorbeeld 128 seconden voor bij 512 OctaneBench of 32 seconden bij 2048 OctaneBench.

De uiteindelijke prijs van een opdracht wordt off-chain vastgesteld door de beschikbare GPU te analyseren. Een algoritme analyseert de beschikbare hoeveelheid GPU versus de schaalbaarheid, gelijktijdigheid en complexiteit van de opdracht. Hierdoor kan de waarde van de opdracht gelinkt worden aan de waarde van het token binnen de gegeven parameters van de opdracht. Een andere bijkomstigheid is dat het netwerk op deze manier op de efficiëntste manier gebruikt wordt, en er geen GPU-kracht ongebruikt blijft.

Puntentelling voor opdrachten

Degene die een opdracht aanneemt wordt ingedeeld in een lijst die van 0 naar 100 loopt. Iedereen begint met 60 punten en als een opdracht met succes is afgerond, krijg je nieuwe punten en stijg je op de lijst. Als een opdracht echter niet wordt uitgevoerd, verlies je weer punten. In het onderstaande schema kun je zien hoe dat werkt.

Opdracht punten tabel
Render Network whitepaper

Wat is het Proof of Render (PoR) consensus mechanisme?

Het Proof of Render consensus mechanisme maakt gebruik van een driedelige prijs of een multi-tier pricing (MTP) protocol om de reputatie van een gebruiker vast te stellen. De creators van de opdrachten kunnen uit drie opties kiezen.

  • Trusted Partners
  • Priority
  • Economy

Opdrachten die snel uitgevoerd moeten worden dan meestal door GPU-aanbieders (Node Operators) verwerkt die hogere kosten in rekening brengen.

Opdrachtgevers krijgen een reputatie gebaseerd op de Node Operator feedback. De hoogte van de reputatie bepaald hoe snel een opdracht uitgevoerd wordt. Ook node operators moeten een hoge reputatie score hebben om aan de Trusted Partners opdrachten te kunnen deelnemen.

Door deze lagen krijgt het netwerk de Proof of Render beheersysteem. Het lijkt een beetje op het PoW systeem omdat computer rekenkracht gebruikt wordt. In tegenstelling tot PoW worden er geen complexe rekenopgaves opgelost, maar complexe VFX/3D renderingservices.

De algoritmes worden regelmatig aangepast, aan de hand van het rekenwerk dat de node operators gebruiken. Dit hangt onder andere af van divers providers, elektriciteitskosten, vraag en aanbod en ook het netwerk aanbod.

Er is een KYC voor elke gebruiker die gekoppeld is aan een unieke identiteit op je OctaneRender account. Het netwerk beoordeelt uiteindelijk hoe goed opdrachten uitgevoerd worden, en deze beoordelingen leveren dan weer punten op waarmee je kunt stijgen of dalen in de hierboven besproken puntenlijst.

Wie zit er in het team van het Render Network?

Als we het over het team van het Render Network hebben, hebben we het eigenlijk over het OTOY-team. De grote animator, oprichter en CEO hiervan is Jules Urbach. Op 18-jarige leeftijd bracht hij al zijn eerste game uit, via Warner Interactive. Hij heeft ook het eerste 3D videogame platform dat hij aan Macromedia, Disney, Warner Brothers, Nickelodeon, Microsoft, Hasbro en AT&T als licentie verkocht heeft.

Verder zijn andere teamleden onder andere Kalin Stoyanchev die Head of Blockchain is, Joshua Bijak is Project Lead en Charlie Wallace is CTO.

Als adviseur zijn er onder andere Ari Emanual, medeoprichter en Co-CEO @ WME IMG en Mike Winkelman, beter bekend als Beeple.

Een uitgebreid team dat veel ervaring heeft op velerlei gebied met uitstekende en ervaren adviseurs.

Wat is het RNDR-token?

Het RNDR-token is een ERC20 token. Het RNDR-token wordt gebruikt voor betalingen van opdrachten op het platform. Het token is ook te koop op diverse crypto beurzen en kan als speculatief middel gebruikt worden, uiteraard met in het achterhoofd een stijging in waarde.

Tijdens de eerste ICO tussen 6 en 12 oktober 2017 werd 46,509.22 RNDR verkocht voor een prijs van $0.25 per token.

De huidige market cap is $565,932,903 en er zijn 213,544,667.49 RNDR in circulatie, wat 40% is. De totale voorraad is 523,984,855 RNDR.

De verdeling van het token ziet er als volgt uit, waarbij het goed is om te zien dat het team maar 10% krijgt.

Distributie RNDR token
https://medium.com/render-token/rndr-token-sale-details-3386e75a6fff

Het opgebrachte geld van de verkopen gebruikt het team op de volgende manier.

Gberuik van RNDR token door het team
Render Network whitepaper

Wat is de koers van het RNDR-token?

Als je in het RNDR-token wilt investeren, is een goed begin om te weten wat de koers is. Als je al gaat traden, wil je ook het liefst winst maken. Je kunt een technische analyse maken om te zien wat het beste koop of verkoop moment is.

Het RNDR-token werd bij CoinMarketCap genoteerd op 12 juni 2020 met een koers van $0.05307. Tot 1 maart 2021 is er niet veel met de koers van het token gebeurd. Toen ging het echter in vrij korte tijd naar zijn voorlopige ATH die op 21 november 2021 meet een koers van $8.78. Bijna net zo snel als de prijs omhoogschoot, kwam er ook een correctie en op het moment van schrijven, midden februari 2022 is de koers $2.64.

Bij CoinMarketCap staat hij net buiten de top 100 op plek 111. Deze munt heeft een goed vooruitzicht volgens mij, het is een veelbesproken project en het idee is erg goed. GPU-kracht is veel gevraagd, de levertijden voor kaarten zijn lang en ze zijn duur. Daarom lijkt GPU-kracht delen de meest voor de hand liggende oplossing. Een zogenaamde win-winsituatie. Ik denk dat dit token nog wel eens een goede koersontwikkeling kan doormaken. Denk er echter aan dat ik geen financieel adviseur ben en als je in deze munt wilt investeren is het wel belangrijk om eerst goed je eigen onderzoek te doen.

Waar kun je het RNDR-token kopen?

Het RNDR-token is nog niet op Bitvavo, maar al wel op Binance te koop. De meeste toonaangevende CEX’en hebben deze munt ook in de aanbieding, zoals FTX, KuCoin en op de actieve en interessant Gate.io beurs. Op Gate.io zijn bijna alle tokens te vinden en wekelijks worden er nieuwe tokens toegevoegd. Een zeer goed alternatief voor Bitvavo als een token daar niet wordt aangeboden. Er zijn ook veel liquidity pools op DEX’en zoals Uniswap waar je een RNDR-paartje kunt vinden.

Hoe kun je het RNDR-token het beste bewaren?

Je hebt verschillende opties om dit token te bewaren. De veiligste manier is om ze op een hard wallet op te slaan, ook wel een cold wallet genoemd. Met een hard wallet, zoals de Ledger X of S en de Trezor, ben je beschermd voor internet hacks.

Je kunt natuurlijk je RNDR-token op de beurs laten staan waar je het token gekocht hebt. Nu heb je echter geen toegang tot je private keys. De private keys van een beurs blijven in de handen van de beurs zelf. Het gevaar van een gehackte beurs bestaat altijd en dan heb je een kans dat je je crypto kwijt bent. Deze wallets op een beurs worden ook wel hot wallets genoemd.

Als derde optie kun je ook nog een online wallet zoals MetaMask of Trust wallet gebruiken. Hier is ook nog een kans op een internet hack, maar deze is theoretisch kleiner dan een hack op een beurs.

Conclusie

Het Render Network heeft veel verschillende toepassingen en kan een oplossing zijn voor verschillende industrieën die GPU-kracht nodig hebben. Het netwerk zal een ook een belangrijke rol spelen bij de vorming van de metaverse. Creators, ontwikkelaars en studio’s hoeven geen dure computers aan te schaffen om de benodigde GPU-kracht te vinden voor hun projecten. Via een interessant PoR consensus mechanisme kan Render Network dit leveren. Dit wordt verder uitgewerkt voor het dagelijkse gebruik in het OctaneRender Cloud (ORC) netwerk.

Het Render Network specialiseert zich ook op een onderdeel van het hele blockchain gebeuren, en heeft niet de pretentie om voor alles een oplossing te hebben. Dat onderdeel is dus het efficiënt gebruiken en verschaffen van GPU-kracht. Hiermee werken ze ook mee aan een kleinere CO2-voetafdruk.

Alle seinen lijken op groen te staan voor dit project, en zeker met de komst van de metaverse is het niet onmogelijk dat dit project nog flink aan populariteit gaat winnen. Door het Render project is er minder behoefte aan om dure grafische kaarten te kopen en diegenen die al GPU kaarten hebben, kunnen er nu een passief inkomen mee verdienen.

Als het project aan waarde wint en populair wordt, zal dan ook een gunstige invloed op de koers van het RNDR-token hebben. Dit zie ik naar alle waarschijnlijkheid ook gebeuren. Hou er echter ook rekening mee dat ik geen financieel adviseur ben. Als je van plan bent om in het RNDR-token te investeren, doe dan vooral eerst goed je eigen onderzoek.

Heb je nog vragen over Het Render Network, laat het ons weten op onze Cryptokopen Facebookgroep. Je kunt ons ook op Twitter volgen. Zie je daar!

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven